Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turizmde Büyümeye Rağmen Durgunluk Alarmı

Türkiye, pandemiden bu yana turizm gelirlerini en fazla artıran 10 ülke arasında yer alıyor. Ancak TL'nin değer kazanması nedeniyle turizmde büyüme hız kesti.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2025 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2025 11:33
Kaynak: Dünya
Turizmde Büyümeye Rağmen Durgunluk Alarmı

Antalya’da düzenlenen 3. Turizm Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin güçlü turizm gelirlerine rağmen, TL’nin değerlenmesi nedeniyle son dönemde büyümenin yavaşladığını belirtti.

Pandemi sonrası dünya genelinde turizm sektörü toparlanmaya çalışırken, Türkiye gelirlerini pandemi öncesine kıyasla yüzde 41 artırmayı başardı. Ancak kişi başı harcamaların dolar bazında gerilediğini vurgulayan Kara, son altı aydır bir duraksama yaşandığını ifade etti. Türkiye'nin pahalı bir destinasyon haline gelmesi, turizmdeki büyümenin yavaşlamasının temel nedenlerinden biri olarak görülüyor.

EKONOMİK PROGRAM DEVAM EDECEK

Ekonomi politikalarına da değinen Kara, mevcut ekonomik programın panik durumu yaşanmadığı sürece sürdürüleceğini söyledi. Enflasyonun henüz tam olarak kontrol altına alınamadığını belirterek, tünelin ucunda görünen ışığın güneş ışığı olup olmadığına ikna olmaları gerektiğini ekledi.

TURİZM, EKONOMİNİN GÜÇLÜ DESTEKÇİSİ

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin ise turizmin cari açığın finansmanına 40 milyar doların üzerinde katkı sağladığını vurguladı. 2025’te turizm gelirlerinin 64 milyar dolara, 2027’de ise 74 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini belirtti. Ancak bunun için turizmin çeşitlendirilmesi, sezonun 12 aya yayılması ve yeni pazarlara açılmanın kritik olduğunu dile getirdi.

YENİ PLANLAMA ŞART

Türk turizminin global rekabet gücünü koruyabilmesi için yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Narin, özellikle yatak kapasitesinin artırılması, sağlık turizminin geliştirilmesi ve turizm alanında yeni cazibe merkezleri oluşturulması gerektiğini söyledi. Dünya turizm sektörünün 2032'de 15 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağını hatırlatarak, Türkiye’nin bu süreçte mutlaka bir planlama yapması gerektiğini vurguladı.

SEYAHAT ACENTELERİ HIZLA ARTIYOR

Küresel seyahat acentesi hizmetlerinin 2034’te 1 trilyon doları aşması beklenirken, Türkiye bu alanda büyümeye devam ediyor. 2005’te 4 bin 825 olan seyahat acentesi sayısı, 2023’te 15 bin 700’e ulaştı. Avrupa genelinde ise seyahat acentesi sektörünün yüzde 8 büyümesi öngörülüyor.

KURDA YAVAŞ ARTIŞ BEKLENTİSİ

Kur hareketleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Hakan Kara, yılın ikinci yarısında enflasyonla başa baş veya biraz üzerinde bir kur artışı beklediğini ifade etti. Aylık yüzde 1.5-2 civarında bir artışın öngörüldüğünü ancak faiz getirilerinin üzerinde bir yükseliş olmayacağını belirtti.

Kaynak: Dünya

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.