Hava Durumu

#Turizm

TOURISMJOURNAL - Turizm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Turizm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sahte İçki Krizi Turizmi Tehdit Ediyor Haber

Sahte İçki Krizi Turizmi Tehdit Ediyor

Türkiye, turizm sezonuna hazırlanırken sahte içki kaynaklı ölümler ve güvenlik kaygıları sektörü zorluyor. Kartalkaya’daki 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasının ardından sahte alkol nedeniyle yaşanan 100’den fazla ölüm, turizmde güven sorununu derinleştirdi. Rezervasyon iptalleri yükselirken, tatil planlayan turistler daha dikkatli araştırma yapmaya başladı. Yaşananlar uluslararası basında geniş yankı buldu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki sahte içki ölümleri nedeniyle acil seyahat uyarısı yayınladı. İngiliz turistlere, alkollü içkilerini yalnızca lisanslı satıcılardan almaları tavsiye edildi. FIRSATÇILAR TURİZME ZARAR VERİYOR Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, sahte içkinin restoranlarda satılmasının mümkün olmadığını belirtti. Ancak sektörde marka bilinci olmayan, kısa vadeli düşünen fırsatçı işletmelerin turizme büyük zarar verdiğini vurguladı. Turistlerin güvenli alışveriş için kurumsal işletmeleri tercih etmelerinin öneminin altını çizdi. VERGİLER VE EKONOMİ SAHTECİLİĞİ KÖRÜKLÜYOR Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Başkanı Serdar Karcılıoğlu ise yüksek vergiler ve ekonomik baskıların sahte içki sorununu büyüttüğünü savundu. Önceden böyle bir kriz yaşanmadığını belirten Karcılıoğlu, enflasyon, yüksek vergiler ve hükümetin alkole karşı politikası nedeniyle fiyatların artmasıyla satıcıların sahte içkiye yöneldiğini söyledi. Turistler arasında endişe büyürken, yabancı tur operatörlerinin otellerle yaptıkları anlaşmalarda sahte alkol konusunu gündeme getirmesi güven krizini derinleştiriyor.

Otomotivde Üretim Azaldı, İhracat Yükseldi Haber

Otomotivde Üretim Azaldı, İhracat Yükseldi

Türkiye otomotiv sektörüne dair Ocak ayı verilerini paylaşan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), üretim, ihracat ve pazar hareketlerini gözler önüne serdi. Ocakta toplam otomotiv üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalarak 105 bin 397 adet olarak kaydedildi. Otomobil üretimi yüzde 1 artışla 67 bin 795'e ulaşırken, traktör dâhil toplam üretim 108 bin 21 oldu. Ticari araç üretimi yüzde 9 gerilerken, ağır ticari araç üretimi yüzde 51, hafif ticari araç üretimi ise yüzde 3 düştü. Sanayinin genel kapasite kullanım oranı yüzde 58 olarak hesaplandı. Hafif araçlarda bu oran yüzde 60, kamyon grubunda yüzde 23, otobüs-midibüs grubunda yüzde 43 ve traktörde yüzde 42 olarak kaydedildi. İHRACATTA YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR Otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 4 artarak 78 bin 191'e çıktı. Otomobil ihracatı yüzde 7 büyürken, ticari araç ihracatı yüzde 1 düşüş gösterdi. Traktör ihracatı ise yüzde 54 azalarak 739 adet oldu. Sektör, yüzde 16'lık payla Türkiye ihracatında lider konumunu korudu. Toplam ihracat, 2,95 milyar dolara yükselirken, euro bazında yüzde 5 artışla 2,7 milyar euro olarak kaydedildi. Ana sanayi ihracatı yüzde 2,8, tedarik sanayi ihracatı ise yüzde 7,4 artış gösterdi. SATIŞLARDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR Ocakta otomotiv pazarı yüzde 15 daralarak 70 bin 412 adede geriledi. Otomobil satışları yüzde 13 düşüşle 55 bin 944'e indi. Ticari araç pazarı genelinde yüzde 22'lik bir küçülme yaşanırken, ağır ticari araç satışları yüzde 38, hafif ticari araç satışları ise yüzde 19 azaldı. Yerli otomobil satışlarının toplam pazar payı yüzde 33 olurken, hafif ticari araçlarda bu oran yüzde 25 seviyesinde görüldü.

Ordu Kaz Etiyle Yeni Bir Lezzet Keşfetti Haber

Ordu Kaz Etiyle Yeni Bir Lezzet Keşfetti

ORDU (İHA) - Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle kaz yetiştiriciliği kentte yaygınlaşırken, restoranlar da menülerine kaz etini dahil etmeye başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, bu çalışmanın hem yeni bir ekonomi oluşturduğunu hem de Ordu’nun kaz etiyle gastronomi alanında öne çıkmasını sağladığını belirtti. Başkan Güler’in 2019’da başlattığı "Kendi Kendine Yeten Şehir" projesi kapsamında tarım ve hayvancılığa verilen destekler sürerken, kaz yetiştiriciliği bu alanda önemli bir yer edindi. Büyükşehir Belediyesi, alım garantisi ile üretilen kazları satın alıp kesimhanede işleyerek satışa hazır hale getiriyor. ORDU RESTORANLARINDA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ Kaz etine restoranların ilgisi üzerine Büyükşehir Belediyesi, işletme şeflerine pişirme ve sunum teknikleri konusunda eğitim verdi. Bu çalışmalar sonucunda Fatsa’daki bir restoran, menüsüne kaz etini ekleyerek büyük ilgi gördü. İşletme, ilk etapta haftada bir gün kaz eti sunmayı planlarken, ilk gün 50-60 kişilik yemeğin yarım saat içinde tükenmesiyle kaz etinin sürekli menüde yer alması gündeme geldi. "ORDU’DA YENİ BİR EKONOMİ OLUŞTURDUK" Kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını sağlayan Başkan Güler, sürecin hem üreticiler hem de tüketiciler için önemli kazanımlar sağladığını belirtti. Güler, "Kaz konusunda Ordu önemli bir atak yaptı. Üretim arttı, kesimhane kurduk. Şimdi de kaz ile ilgili ilimizde yeni yemekler, yeni reçeteler oluşturuluyor. Şu anda kaz tiridi üzerine yemekler yapılıyor. Biz bununla yetinmiyor Kars’a da kaz gönderiyoruz. Ordu’ya yeni bir tat, yeni bir lezzet kazandırdık. İşletme karar almış, her cumartesi kaz eti yapıyor. Bundan sonra da düzenli bir şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. Biz de bugün kaz etini tadımladık. Bizlerden tam not aldı. Bu ürün aynı zamanda geçim kaynağı da olacak. Bu sayede yeni bir ekonomi oluşturmuş olduk" dedi. KAZ ETİ YARIM SAATTE TÜKENDİ Kaz etini menüsüne ekleyen restoranın şefi Hasan Yüksek, kaz tiridinin yoğun ilgi gördüğünü belirterek, "Yiyen herkesten olumlu tepkiler aldık. Umarım bütün Ordu halkına bu lezzeti tattırmaya devam ederiz. Verdiği katkılardan dolayı Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim. Bugün ilk günümüzde 50-60 kişilik bir tirit hazırladık. Yemeğimiz yarım saat içinde tükendi. Şu an haftada bir gün hazırlıyoruz, talebe göre her gün yapabiliriz" dedi. KAZDAN 4-5 FARKLI ŞEKİLDE GELİR ELDE EDİLİYOR Kaz yetiştiriciliği, sadece et üretimiyle sınırlı kalmayıp farklı alanlarda gelir sağlıyor. Üreticiler, kuluçkalık yumurta, civciv, etlik kaz ve kaz tüyü satarak ciddi kazanç elde edebiliyor. Kaz eti gastronomide rağbet görürken, kaz tüyü de tekstil sektöründe değerli bir ürün olarak kullanılıyor.

Türkiye, Şam Havalimanı’nın Yenilenmesine Destek Veriyor Haber

Türkiye, Şam Havalimanı’nın Yenilenmesine Destek Veriyor

ANKARA (İHA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’den 25 kişilik teknik ekibin Şam Havalimanı’nda çalışmalarına başladığını duyurdu. Havalimanında uçuşların güvenli şekilde yapılabilmesi için 113 araç, cihaz ve sistemin bölgeye sevk edildiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, 13 yıldır süren iç savaş nedeniyle ağır hasar gören Şam Havalimanı’nın yeniden hizmete açılması için Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden bir ekip oluşturduklarını söyledi. Ekip, 7 Şubat’ta Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye giriş yaptı. EKSİKLİKLER TESPİT EDİLİYOR, YENİ CİHAZLAR KURULUYOR Havalimanının mevcut durumu incelenerek eksikler kayıt altına alınıyor. Bakan Uraloğlu'nun açıklamasına göre, Seyrüsefer, Hava Seyrüsefer Elektronik, Terminal Elektronik, Güvenlik ve Havalimanı Kurtarma Yangın Mücadele (ARFF) birimlerinden ekipler onarım çalışmalarını sürdürüyor. Uçuş operasyonlarını iyileştirmek için hava sahasında analizler yapılıyor. HAVALİMANI GÜVENLİĞİ ARTIRILIYOR Uraloğlu, "Türkiye’den 10 X-Ray cihazı, 4 patlayıcı iz dedektörü, 10 kapı tipi metal dedektörü ve 8 el dedektörü havalimanına ulaştırıldı. Ekiplerimiz, Suriyeli yetkililerle birlikte koordineli olarak çalışarak bu cihazların büyük bir kısmının kurulumunu tamamladı. Havalimanının güvenlik seviyesini artırmaya yönelik incelemeler devam ediyor ve eksikliklerin giderilmesi için gerekli raporlamalar hazırlanıyor" ifadelerini kullandı. Terminal Elektronik birimindeki çalışmalarla ilgili, "Şu ana kadar 6 X-Ray cihazı ve 5 kapı tipi metal dedektörünün kurulumu tamamlandı. Diğer güvenlik ekipmanlarının montajı ve havalimanında bulunan mevcut cihazların tamiratı için çalışmalar sürdürülüyor" diye ekledi. YANGIN GÜVENLİĞİ İÇİN YENİ ARAÇLAR SEVK EDİLDİ Yangın güvenliği konusuna da değinen Uraloğlu, "Teslim ettiğimiz yeni ARFF araçlarıyla havalimanının acil durumlara müdahale kapasitesini güçlendirdik. Bu araçlar, mevcut filoyu gençleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda havalimanının yangın güvenliği kategorisine de katkı sağlayacak. Suriyeli personele yeni ekipmanların kullanımı konusunda gerekli eğitimler verildi. Ekiplerimiz ayrıca, ARFF biriminin eksikliklerini tespit ederek, operasyonları uluslararası standartlara uygun hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor" sözleriyle açıklamasına devam etti. TÜRKİYE VE SURİYE ARASINDA HAVACILIK İŞ BİRLİĞİ Bakan Uraloğlu, Şam Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara güvenli hizmet verebilmesi için çalışmaların süreceğini belirterek, Türkiye’nin Suriye’nin havacılık altyapısını güçlendirmeye destek vermeye devam edeceğini vurguladı.

Gök Medrese’ye Tarihi Havuz Dokunuşu Haber

Gök Medrese’ye Tarihi Havuz Dokunuşu

TOKAT (İHA) - Tokat’ta 800 yıl önce inşa edilen Gök Medrese’nin avlusuna yapılan son restorasyon çalışmaları kapsamında 18. yüzyıla ait bir havuz konumlandırıldı. Selçuklu mimarisine uygun şekilde konumlandırılan havuz, tarihi yapı ile bütünleştirilerek koruma altına alındı. Selçuklu veziri Muhiddin Süleyman Pervane tarafından inşa edilen Gök Medrese’nin restorasyonu, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılarak 2025 yılında tamamlandı. Tarihi dokusunu koruyarak günümüze ulaşan medrese, Tokat’ın önemli kültürel miraslarından biri olmaya devam ediyor. Selçuklu döneminde medreselerin avlusunda genellikle havuz bulunduğu bilinse de, Gök Medrese’nin restorasyonu sırasında herhangi bir havuz kalıntısına rastlanmadı. Bunun üzerine Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterinde bulunan 18. yüzyıla ait tarihi havuz, Sivas Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayıyla medresenin avlusuna yerleştirildi ve koruma altına alındı. "TARİHİ HAVUZU KORUMA ALTINA ALDIK" Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, medresenin restorasyon süreciyle ilgili olarak, "Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterinde bulunan 18. yüzyıla ait havuz medresenin avlusuna koyuldu. Selçuklu medreselerinin tamamının avlusunda havuz bulunmasına rağmen bu medresenin restorasyonunda havuz kalıntısı bulunmadı. Sivas Kültür Varlıkları Koruma Kurulu olarak elimizde bulunan tarihi havuzu tarihi bir mekânda korumuş olduk" açıklamasında bulundu.

Kapadokya’da Oteller Mercek Altında Haber

Kapadokya’da Oteller Mercek Altında

NEVŞEHİR (İHA) - Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınının ardından Kapadokya bölgesindeki oteller sıkı denetime alındı. Nevşehir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ürgüp Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bölgedeki konaklama tesislerini detaylı bir şekilde inceledi. 93 İŞLETMEYE KAPATMA KARARI Denetimlerde, ruhsatsız ve kayıt dışı faaliyet gösterdiği tespit edilen 93 işletmenin faaliyetlerine son verildi. 2025 yılı denetimlerinde ise 58 konaklama tesisinde yerinde inceleme yapılarak 32’sinin ruhsatı iptal edildi. Kalan 26 tesis için Nevşehir Valiliği takibini sürdürüyor. Yasal süre içinde belgelendirme yapılmayan işletmelere gerekli işlemler uygulanacak. SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA DENETİMLER SÜRÜYOR Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı çerçevesinde yapılan denetimlerde, 2024 yılında 19, 2025’te ise 323 konaklama tesisinde inceleme gerçekleştirildi. 2025 yılında Turizm Teşvik Kanunu’nu ihlal eden 13 işletmeye idari yaptırım uygulandı. TURİZMCİLER DENETİMLERDEN MEMNUN Denetimlerin yerinde olduğunu belirten turizmci Uluç Haşimoğlu, "Otelimiz konak tarzında konsept bir oteldir. Ürgüp Belediyesi zabıta ekipleri de bugün bir denetim gerçekleştirdi. Yapılan denetim de çok doğru bir uygulama. Kapadokya bölgesinde bulunan oteller, otelcilik konusunda çok hassas olan işletmelerdir. Biz de tüm tedbirleri almaya çalışıyoruz. Yapılan denetimlerde bir eksiklik çıkarsa onları da tamamlıyoruz" dedi. Turizmci Atacan Erdinç, sürdürülebilir turizm sertifikası kapsamında yangın dedektörleri, atık ayrıştırma ve yangın tüplerinin otellerinde aktif olduğunu vurguladı. Niyazi Öztürk ise işletmelerinde tüm güvenlik önlemlerinin mevcut olduğunu belirterek, Kapadokya’nın güvenli bir turizm bölgesi olduğunun altını çizdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.