Girit Lezzetleri Side’de Ekonomik Sinerjiye Dönüşüyor
Girit Lezzetleri Side’de Ekonomik Sinerjiye Dönüşüyor
Geçen yıl 5,7 milyonu aşkın turisti ağırlayarak 6,65 milyar dolarlık turizm geliriyle Türkiye ekonomisine dev katkılar sunan Manavgat’ta 24-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali, gastronomi alanında büyük sinerji yarattı.
Haber Giriş Tarihi: 22.04.2025 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2025 12:57
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Geçen yıl 5,7 milyonu aşkın turisti ağırlayarak 6,65 milyar dolarlık turizm geliriyle Türkiye ekonomisine dev katkılar sunan Manavgat’ta 24-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali, gastronomi alanında büyük sinerji yarattı. Rusya, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından turist çeken Manavgat’ı gastronomi turizminde dünya sahnesine taşıyacak festivalde, kutlamaların merkezi olan Side’deki tüm restoranların ve turizm işletmelerin menülerini Girit lezzetleriyle taçlandırmak için Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’nın çağrılarına esnaf tam destek verdi.
“Side’deki restoranların Girit mutfağına özgü lezzetlerle hizmet vermesi için özel menüler oluşturduk”
Side’de hizmet veren restoranları ve kafeleri ziyaret eden, yaptığı toplantılarda işletmecilerin fikir ve önerilerini ön planda tutan Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, ilçeyi gastronomi alanında dünya çapında bir çekim merkezi haline getirme hedefiyle çalışmalar yürüttüklerini, bu yıl ilkini düzenledikleri Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali’nin de bu vizyonda stratejik bir adım olduğunu anlattı. Festival boyunca Side’deki restoranların Girit mutfağına özgü lezzetlerle hizmet vermesi için dünyaca ünle şeflerle birlikte hazırladıkları özel menüleri dağıtarak işlerini kolaylaştırdıklarını, tedarik zincirinin sürekliliği için belediye ekiplerinin seferber olduğunu belirten Başkan Kara, esnafın büyük bir heyecan ve sahiplenme duygusunu festivale yansıtmasından büyük mutluluk ve memnuniyet duyduğunu vurguladı.
“Gastronomi zenginliğimizi ön plana çıkararak turizm sezonuna güçlü bir başlangıç yapacağız”
Mübadele öncesi Manavgat’a göçen Giritlilerin köklü kültürleri, misafirperverlikleri ve eşsiz mutfak mirasıyla Side’nin tarihine lezzet kattığını, bu kadim kenti Akdeniz’in en özel buluşma noktalarından biri haline getirdiğini dile getiren Başkan Kara, “Festivalimiz boyunca Side’deki restoranlarımızın ve kafelerimizin işletmecileri, Girit mutfağının özgün tatlarını menülerine taşıyarak ilçemizin gastronomi zenginliğini ön plana çıkarırken turizm sezonuna da güçlü bir başlangıç yapacak. Bu görkemli kutlamamız, yerli ve yabancı turistlerin harcama eğilimlerini yukarı çekerek restoran, kafe, konaklama ve alışveriş sektörlerinde çarpan etkisi yaratacak. Turizm sezonunun hemen öncesinde düzenlenen bu festivalimizin sağlayacağı ekonomik canlılık, Side’nin ticaretine ve Manavgat’ın toplam turizm gelirine doğrudan katkılar sunacak.” dedi.
“Side Antik Liman’da Manavgat’a özgü yöresel ürünlerimizi tanıtacağız”
Başkan Kara, Side’deki restoranlarda Girit lezzetleriyle gastronomi şöleni yaşatırken Side Antik Liman’da sürdürülebilir turizm ilkelerine uygun şekilde oluşturdukları festival çarşısında Manavgat’ın yöresel ürünlerinin tanıtımını yapacaklarını duyurdu. Başkan Kara, “Manavgat, bereketli topraklarında yetişen narenciye ürünlerinden zeytine, aromasıyla fark yaratan kekik ve adaçayından taptaze sebze ve meyvelere kadar zengin bir yöresel ürün yelpazesine sahip. Toroslar’ın eteklerinden gelen doğal kaynak sularıyla beslenen bereketli topraklarımızda yetişen ürünler hem sofralara sağlık hem de bölge ekonomisine değer katıyor. Özellikle, Manavgat’ın narı, balı, tahini, susamı, zeytini, zeytinyağı; doğallığı, lezzeti ve yüksek kalitesiyle sadece yerli pazarda değil, uluslararası alanda da adından söz ettiriyor. Bu zenginliğimiz Manavgat’ı sadece bir turizm cenneti değil, aynı zamanda Anadolu’nun gastronomi hazinesi haline getiriyor. Festivalimizde bu hazineyi tüm dünyanın keşfedeceği bir vitrine taşıyacağız.” diye konuştu.
ULUSLARARASI MANAVGAT GİRİT'TEN SİDE'YE KÜLTÜR VE LEZZET FESTİVALİ PROGRAMI
24 Nisan 2025 Perşembe
16.00-16.30 | Kortej
Başlangıç: 9 Çeşme / Bitiş: Side Apollon Tapınağı
16.30 | Dans Gösterisi
Yer: Side Apollon Tapınağı
"Girit Halk Dansları Topluluğu"&“Manavgat Belediyesi Folklor Ekibi”
16.45 | Müzik
Yer: Side Apollon Tapınağı
"Girit Müzikleri Grubu" & Türk Müziği Yöresel Ezgiler” Mini Konseri
17.00 | Açılış
Yer: Side Apollon Tapınağı
17.30-18.00 | Söyleşi
"Side’den Girit’e Kültür Sohbeti"
Moderatör: Veysel Diker (Oyuncu)
Konuşmacılar; Ali Güneş (Seher Hotels Yönetim Kurulu Başkanı)
Cengiz Haydar Barut (Barut Turizm ve Eğitim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı)
Eleni Zervoudaki (Girit Hanya Belediyesi B.Y.), Ioannis Giannakakis (Girit Hanya Belediye Kültür B.Y.)
Dr. Niyazi Nefi Kara (Manavgat Belediye Başkanı)
21.00 | Konser
Sofia Vossou
Yer: Side Apollon Tapınağı
/////////////
25 Nisan 2025 Cuma
10.00-14.00 | Sempozyum
III. Uluslararası Girit Araştırmaları Sempozyumu (ISCreS)
"Giritliler ve Diasporik Miras"
Yer: Side Elegance Otel
15.00-17.00 | Tadım
Yer: Antik Liman
Şef: Maria Emekçioğlu ve Dünyaca Ünlü Şeflerle Girit Yemekleri sunumu
Konuk Şefler: Esat Özata, Dilek Yetkiner, Pasquale Lembo, Apostolos Altanis, Ioannis Koufos, Argyrios Kontakis
16.00-16.15 | Dans ve Müzik
Yer: Antik Liman
Girit Halk Dansları Topluluğu, Girit Müzik Grubu ve Manavgat Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu
16.15-17:00 | Söyleşi
Yer: Antik Liman
“Side’nin Yeni Anlatısı”
Moderatör: Ebru Koralı (Oyuncu - Etki Derneği İletişim Uzmanı)
Konuşmacılar: Güven Kıraç (Oyuncu-Etki Derneği)
Serdar Akar (Yönetmen-Etki Derneği)
Vedat Atasoy (Yönetmen –Etki Derneği
Erkan Can (Oyuncu – Etki Derneği Başkanı)
17.00-17.45 | Söyleşi
Yer: Side Apollon Tapınağı
“Girit’ten Side’ye Lezzet Yolculuğu”
Moderatör: Çağrı Başkurt (Saray ve Kültür Tarihçisi)
Konuşmacılar: Dilek Yetkiner (Şef -Ege ve Mübadil Mutfağı)
Seda Özel (Uluslararası Tarım Derneği Başkanı)
Maria Ekmekçioğlu (Şef-Yazar-Türkiye ve Girit Gastronomi İlişkileri)
21.00 | Konser
Chrysoula Stefanaki
Yer: Side Apollon Tapınağı
/////////////
26 Nisan 2025 Cumartesi
10.00-14.00 | Sempozyum
III. Uluslararası Girit Araştırmaları Sempozyumu (ISCreS)
"Giritliler ve Diasporik Miras"
Yer: Side Elegance Otel
15.00-17.00 | Tadım
Yer: Antik Liman
“Sideli Kadınlarla Girit Yemekleri Yorumu”
Moderatör: Maria Ekmekçioğlu, Ioannis Koufos ve Rasim Sakarya
16.00-16.30 | Dans ve Müzik
Yer: Antik Liman
Girit Halk Dansları Topluluğu, Girit Müzik Grubu ve Manavgat Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu
16.00-18.00 | Söyleşi
Yer: Antik Liman Side Kültür Evi
“Zorba” Film Gösterimi ve Söyleşi
Moderatör: Sayım Çınar (Hürriyet Gazetesi Yazarı)
Konuşmacılar: Kerem Akça (Sinema Yazarı)
Mustafa İri (Kültür Sanat Yazarı)
17.00-17.45 | Söyleşi
Yer: Apollon Tapınağı
“Manavgat ve Girit”
Moderatör: Cem Çon (Gazeteci- Antalya Giritliler Derneği Başkanı)
Konuşmacılar: Yunus Çengel (Giritliler Federasyonu Başkanı)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Girit Lezzetleri Side’de Ekonomik Sinerjiye Dönüşüyor
Geçen yıl 5,7 milyonu aşkın turisti ağırlayarak 6,65 milyar dolarlık turizm geliriyle Türkiye ekonomisine dev katkılar sunan Manavgat’ta 24-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali, gastronomi alanında büyük sinerji yarattı.
Geçen yıl 5,7 milyonu aşkın turisti ağırlayarak 6,65 milyar dolarlık turizm geliriyle Türkiye ekonomisine dev katkılar sunan Manavgat’ta 24-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali, gastronomi alanında büyük sinerji yarattı. Rusya, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından turist çeken Manavgat’ı gastronomi turizminde dünya sahnesine taşıyacak festivalde, kutlamaların merkezi olan Side’deki tüm restoranların ve turizm işletmelerin menülerini Girit lezzetleriyle taçlandırmak için Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’nın çağrılarına esnaf tam destek verdi.
“Side’deki restoranların Girit mutfağına özgü lezzetlerle hizmet vermesi için özel menüler oluşturduk”
Side’de hizmet veren restoranları ve kafeleri ziyaret eden, yaptığı toplantılarda işletmecilerin fikir ve önerilerini ön planda tutan Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, ilçeyi gastronomi alanında dünya çapında bir çekim merkezi haline getirme hedefiyle çalışmalar yürüttüklerini, bu yıl ilkini düzenledikleri Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali’nin de bu vizyonda stratejik bir adım olduğunu anlattı. Festival boyunca Side’deki restoranların Girit mutfağına özgü lezzetlerle hizmet vermesi için dünyaca ünle şeflerle birlikte hazırladıkları özel menüleri dağıtarak işlerini kolaylaştırdıklarını, tedarik zincirinin sürekliliği için belediye ekiplerinin seferber olduğunu belirten Başkan Kara, esnafın büyük bir heyecan ve sahiplenme duygusunu festivale yansıtmasından büyük mutluluk ve memnuniyet duyduğunu vurguladı.
“Gastronomi zenginliğimizi ön plana çıkararak turizm sezonuna güçlü bir başlangıç yapacağız”
Mübadele öncesi Manavgat’a göçen Giritlilerin köklü kültürleri, misafirperverlikleri ve eşsiz mutfak mirasıyla Side’nin tarihine lezzet kattığını, bu kadim kenti Akdeniz’in en özel buluşma noktalarından biri haline getirdiğini dile getiren Başkan Kara, “Festivalimiz boyunca Side’deki restoranlarımızın ve kafelerimizin işletmecileri, Girit mutfağının özgün tatlarını menülerine taşıyarak ilçemizin gastronomi zenginliğini ön plana çıkarırken turizm sezonuna da güçlü bir başlangıç yapacak. Bu görkemli kutlamamız, yerli ve yabancı turistlerin harcama eğilimlerini yukarı çekerek restoran, kafe, konaklama ve alışveriş sektörlerinde çarpan etkisi yaratacak. Turizm sezonunun hemen öncesinde düzenlenen bu festivalimizin sağlayacağı ekonomik canlılık, Side’nin ticaretine ve Manavgat’ın toplam turizm gelirine doğrudan katkılar sunacak.” dedi.
“Side Antik Liman’da Manavgat’a özgü yöresel ürünlerimizi tanıtacağız”
Başkan Kara, Side’deki restoranlarda Girit lezzetleriyle gastronomi şöleni yaşatırken Side Antik Liman’da sürdürülebilir turizm ilkelerine uygun şekilde oluşturdukları festival çarşısında Manavgat’ın yöresel ürünlerinin tanıtımını yapacaklarını duyurdu. Başkan Kara, “Manavgat, bereketli topraklarında yetişen narenciye ürünlerinden zeytine, aromasıyla fark yaratan kekik ve adaçayından taptaze sebze ve meyvelere kadar zengin bir yöresel ürün yelpazesine sahip. Toroslar’ın eteklerinden gelen doğal kaynak sularıyla beslenen bereketli topraklarımızda yetişen ürünler hem sofralara sağlık hem de bölge ekonomisine değer katıyor. Özellikle, Manavgat’ın narı, balı, tahini, susamı, zeytini, zeytinyağı; doğallığı, lezzeti ve yüksek kalitesiyle sadece yerli pazarda değil, uluslararası alanda da adından söz ettiriyor. Bu zenginliğimiz Manavgat’ı sadece bir turizm cenneti değil, aynı zamanda Anadolu’nun gastronomi hazinesi haline getiriyor. Festivalimizde bu hazineyi tüm dünyanın keşfedeceği bir vitrine taşıyacağız.” diye konuştu.
ULUSLARARASI MANAVGAT GİRİT'TEN SİDE'YE KÜLTÜR VE LEZZET FESTİVALİ PROGRAMI
24 Nisan 2025 Perşembe
16.00-16.30 | Kortej
Başlangıç: 9 Çeşme / Bitiş: Side Apollon Tapınağı
16.30 | Dans Gösterisi
Yer: Side Apollon Tapınağı
"Girit Halk Dansları Topluluğu"&“Manavgat Belediyesi Folklor Ekibi”
16.45 | Müzik
Yer: Side Apollon Tapınağı
"Girit Müzikleri Grubu" & Türk Müziği Yöresel Ezgiler” Mini Konseri
17.00 | Açılış
Yer: Side Apollon Tapınağı
17.30-18.00 | Söyleşi
"Side’den Girit’e Kültür Sohbeti"
Moderatör: Veysel Diker (Oyuncu)
Konuşmacılar; Ali Güneş (Seher Hotels Yönetim Kurulu Başkanı)
Cengiz Haydar Barut (Barut Turizm ve Eğitim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı)
Eleni Zervoudaki (Girit Hanya Belediyesi B.Y.), Ioannis Giannakakis (Girit Hanya Belediye Kültür B.Y.)
Dr. Niyazi Nefi Kara (Manavgat Belediye Başkanı)
21.00 | Konser
Sofia Vossou
Yer: Side Apollon Tapınağı
/////////////
25 Nisan 2025 Cuma
10.00-14.00 | Sempozyum
III. Uluslararası Girit Araştırmaları Sempozyumu (ISCreS)
"Giritliler ve Diasporik Miras"
Yer: Side Elegance Otel
15.00-17.00 | Tadım
Yer: Antik Liman
Şef: Maria Emekçioğlu ve Dünyaca Ünlü Şeflerle Girit Yemekleri sunumu
Konuk Şefler: Esat Özata, Dilek Yetkiner, Pasquale Lembo, Apostolos Altanis, Ioannis Koufos, Argyrios Kontakis
16.00-16.15 | Dans ve Müzik
Yer: Antik Liman
Girit Halk Dansları Topluluğu, Girit Müzik Grubu ve Manavgat Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu
16.15-17:00 | Söyleşi
Yer: Antik Liman
“Side’nin Yeni Anlatısı”
Moderatör: Ebru Koralı (Oyuncu - Etki Derneği İletişim Uzmanı)
Konuşmacılar: Güven Kıraç (Oyuncu-Etki Derneği)
Serdar Akar (Yönetmen-Etki Derneği)
Vedat Atasoy (Yönetmen –Etki Derneği
Erkan Can (Oyuncu – Etki Derneği Başkanı)
17.00-17.45 | Söyleşi
Yer: Side Apollon Tapınağı
“Girit’ten Side’ye Lezzet Yolculuğu”
Moderatör: Çağrı Başkurt (Saray ve Kültür Tarihçisi)
Konuşmacılar: Dilek Yetkiner (Şef -Ege ve Mübadil Mutfağı)
Seda Özel (Uluslararası Tarım Derneği Başkanı)
Maria Ekmekçioğlu (Şef-Yazar-Türkiye ve Girit Gastronomi İlişkileri)
21.00 | Konser
Chrysoula Stefanaki
Yer: Side Apollon Tapınağı
/////////////
26 Nisan 2025 Cumartesi
10.00-14.00 | Sempozyum
III. Uluslararası Girit Araştırmaları Sempozyumu (ISCreS)
"Giritliler ve Diasporik Miras"
Yer: Side Elegance Otel
15.00-17.00 | Tadım
Yer: Antik Liman
“Sideli Kadınlarla Girit Yemekleri Yorumu”
Moderatör: Maria Ekmekçioğlu, Ioannis Koufos ve Rasim Sakarya
16.00-16.30 | Dans ve Müzik
Yer: Antik Liman
Girit Halk Dansları Topluluğu, Girit Müzik Grubu ve Manavgat Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu
16.00-18.00 | Söyleşi
Yer: Antik Liman Side Kültür Evi
“Zorba” Film Gösterimi ve Söyleşi
Moderatör: Sayım Çınar (Hürriyet Gazetesi Yazarı)
Konuşmacılar: Kerem Akça (Sinema Yazarı)
Mustafa İri (Kültür Sanat Yazarı)
17.00-17.45 | Söyleşi
Yer: Apollon Tapınağı
“Manavgat ve Girit”
Moderatör: Cem Çon (Gazeteci- Antalya Giritliler Derneği Başkanı)
Konuşmacılar: Yunus Çengel (Giritliler Federasyonu Başkanı)
Öznur Tanal (Yazar-Halk Kültürü Araştırmacısı)
Mehmet Çoban (Emekli-Giritli)
21.00 | Konser
Necati ve Saykolar
Yer: Side Apollon Tapınağı
Basın detaylı bilgi için:
Yasemin Arslan PR
Ulaş Kökçe: 0535-377 91 50
En Çok Okunan Haberler