Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Girit Lezzetleri Side’de Ekonomik Sinerjiye Dönüşüyor

Geçen yıl 5,7 milyonu aşkın turisti ağırlayarak 6,65 milyar dolarlık turizm geliriyle Türkiye ekonomisine dev katkılar sunan Manavgat’ta 24-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali, gastronomi alanında büyük sinerji yarattı.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2025 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2025 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
Girit Lezzetleri Side’de Ekonomik Sinerjiye Dönüşüyor

Geçen yıl 5,7 milyonu aşkın turisti ağırlayarak 6,65 milyar dolarlık turizm geliriyle Türkiye ekonomisine dev katkılar sunan Manavgat’ta 24-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali, gastronomi alanında büyük sinerji yarattı. Rusya, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından turist çeken Manavgat’ı gastronomi turizminde dünya sahnesine taşıyacak festivalde, kutlamaların merkezi olan Side’deki tüm restoranların ve turizm işletmelerin menülerini Girit lezzetleriyle taçlandırmak için Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’nın çağrılarına esnaf tam destek verdi.

“Side’deki restoranların Girit mutfağına özgü lezzetlerle hizmet vermesi için özel menüler oluşturduk”

Side’de hizmet veren restoranları ve kafeleri ziyaret eden, yaptığı toplantılarda işletmecilerin fikir ve önerilerini ön planda tutan Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, ilçeyi gastronomi alanında dünya çapında bir çekim merkezi haline getirme hedefiyle çalışmalar yürüttüklerini, bu yıl ilkini düzenledikleri Uluslararası Manavgat Girit’ten Side’ye Kültür ve Lezzet Festivali’nin de bu vizyonda stratejik bir adım olduğunu anlattı. Festival boyunca Side’deki restoranların Girit mutfağına özgü lezzetlerle hizmet vermesi için dünyaca ünle şeflerle birlikte hazırladıkları özel menüleri dağıtarak işlerini kolaylaştırdıklarını, tedarik zincirinin sürekliliği için belediye ekiplerinin seferber olduğunu belirten Başkan Kara, esnafın büyük bir heyecan ve sahiplenme duygusunu festivale yansıtmasından büyük mutluluk ve memnuniyet duyduğunu vurguladı.

“Gastronomi zenginliğimizi ön plana çıkararak turizm sezonuna güçlü bir başlangıç yapacağız”

Mübadele öncesi Manavgat’a göçen Giritlilerin köklü kültürleri, misafirperverlikleri ve eşsiz mutfak mirasıyla Side’nin tarihine lezzet kattığını, bu kadim kenti Akdeniz’in en özel buluşma noktalarından biri haline getirdiğini dile getiren Başkan Kara, “Festivalimiz boyunca Side’deki restoranlarımızın ve kafelerimizin işletmecileri, Girit mutfağının özgün tatlarını menülerine taşıyarak ilçemizin gastronomi zenginliğini ön plana çıkarırken turizm sezonuna da güçlü bir başlangıç yapacak. Bu görkemli kutlamamız, yerli ve yabancı turistlerin harcama eğilimlerini yukarı çekerek restoran, kafe, konaklama ve alışveriş sektörlerinde çarpan etkisi yaratacak. Turizm sezonunun hemen öncesinde düzenlenen bu festivalimizin sağlayacağı ekonomik canlılık, Side’nin ticaretine ve Manavgat’ın toplam turizm gelirine doğrudan katkılar sunacak.” dedi.

“Side Antik Liman’da Manavgat’a özgü yöresel ürünlerimizi tanıtacağız”

Başkan Kara, Side’deki restoranlarda Girit lezzetleriyle gastronomi şöleni yaşatırken Side Antik Liman’da sürdürülebilir turizm ilkelerine uygun şekilde oluşturdukları festival çarşısında Manavgat’ın yöresel ürünlerinin tanıtımını yapacaklarını duyurdu. Başkan Kara, “Manavgat, bereketli topraklarında yetişen narenciye ürünlerinden zeytine, aromasıyla fark yaratan kekik ve adaçayından taptaze sebze ve meyvelere kadar zengin bir yöresel ürün yelpazesine sahip. Toroslar’ın eteklerinden gelen doğal kaynak sularıyla beslenen bereketli topraklarımızda yetişen ürünler hem sofralara sağlık hem de bölge ekonomisine değer katıyor. Özellikle, Manavgat’ın narı, balı, tahini, susamı, zeytini, zeytinyağı; doğallığı, lezzeti ve yüksek kalitesiyle sadece yerli pazarda değil, uluslararası alanda da adından söz ettiriyor. Bu zenginliğimiz Manavgat’ı sadece bir turizm cenneti değil, aynı zamanda Anadolu’nun gastronomi hazinesi haline getiriyor. Festivalimizde bu hazineyi tüm dünyanın keşfedeceği bir vitrine taşıyacağız.” diye konuştu.

ULUSLARARASI MANAVGAT GİRİT'TEN SİDE'YE KÜLTÜR VE LEZZET FESTİVALİ PROGRAMI

24 Nisan 2025 Perşembe

16.00-16.30 | Kortej

Başlangıç: 9 Çeşme / Bitiş: Side Apollon Tapınağı

16.30 | Dans Gösterisi

Yer: Side Apollon Tapınağı

"Girit Halk Dansları Topluluğu"&“Manavgat Belediyesi Folklor Ekibi”

16.45 | Müzik

Yer: Side Apollon Tapınağı

"Girit Müzikleri Grubu" & Türk Müziği Yöresel Ezgiler” Mini Konseri

17.00 | Açılış

Yer: Side Apollon Tapınağı

17.30-18.00 | Söyleşi

"Side’den Girit’e Kültür Sohbeti"

Moderatör: Veysel Diker (Oyuncu)

Konuşmacılar; Ali Güneş (Seher Hotels Yönetim Kurulu Başkanı)

Cengiz Haydar Barut (Barut Turizm ve Eğitim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı)

Eleni Zervoudaki (Girit Hanya Belediyesi B.Y.), Ioannis Giannakakis (Girit Hanya Belediye Kültür B.Y.)

Dr. Niyazi Nefi Kara (Manavgat Belediye Başkanı)

21.00 | Konser

Sofia Vossou

Yer: Side Apollon Tapınağı

/////////////

25 Nisan 2025 Cuma

10.00-14.00 | Sempozyum

III. Uluslararası Girit Araştırmaları Sempozyumu (ISCreS)

"Giritliler ve Diasporik Miras"

Yer: Side Elegance Otel

15.00-17.00 | Tadım

Yer: Antik Liman

Şef: Maria Emekçioğlu ve Dünyaca Ünlü Şeflerle Girit Yemekleri sunumu

Konuk Şefler: Esat Özata, Dilek Yetkiner, Pasquale Lembo, Apostolos Altanis, Ioannis Koufos, Argyrios Kontakis

16.00-16.15 | Dans ve Müzik

Yer: Antik Liman

Girit Halk Dansları Topluluğu, Girit Müzik Grubu ve Manavgat Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu

16.15-17:00 | Söyleşi

Yer: Antik Liman

“Side’nin Yeni Anlatısı”

Moderatör: Ebru Koralı (Oyuncu - Etki Derneği İletişim Uzmanı)

Konuşmacılar: Güven Kıraç (Oyuncu-Etki Derneği)

Serdar Akar (Yönetmen-Etki Derneği)

Vedat Atasoy (Yönetmen –Etki Derneği

Erkan Can (Oyuncu – Etki Derneği Başkanı)

17.00-17.45 | Söyleşi

Yer: Side Apollon Tapınağı

“Girit’ten Side’ye Lezzet Yolculuğu”

Moderatör: Çağrı Başkurt (Saray ve Kültür Tarihçisi)

Konuşmacılar: Dilek Yetkiner (Şef -Ege ve Mübadil Mutfağı)

Seda Özel (Uluslararası Tarım Derneği Başkanı)

Maria Ekmekçioğlu (Şef-Yazar-Türkiye ve Girit Gastronomi İlişkileri)

21.00 | Konser

Chrysoula Stefanaki

Yer: Side Apollon Tapınağı

/////////////

26 Nisan 2025 Cumartesi

10.00-14.00 | Sempozyum

III. Uluslararası Girit Araştırmaları Sempozyumu (ISCreS)

"Giritliler ve Diasporik Miras"

Yer: Side Elegance Otel

15.00-17.00 | Tadım

Yer: Antik Liman

“Sideli Kadınlarla Girit Yemekleri Yorumu”

Moderatör: Maria Ekmekçioğlu, Ioannis Koufos ve Rasim Sakarya

16.00-16.30 | Dans ve Müzik

Yer: Antik Liman

Girit Halk Dansları Topluluğu, Girit Müzik Grubu ve Manavgat Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu

16.00-18.00 | Söyleşi

Yer: Antik Liman Side Kültür Evi

“Zorba” Film Gösterimi ve Söyleşi

Moderatör: Sayım Çınar (Hürriyet Gazetesi Yazarı)

Konuşmacılar: Kerem Akça (Sinema Yazarı)

Mustafa İri (Kültür Sanat Yazarı)

17.00-17.45 | Söyleşi

Yer: Apollon Tapınağı

“Manavgat ve Girit”

Moderatör: Cem Çon (Gazeteci- Antalya Giritliler Derneği Başkanı)

Konuşmacılar: Yunus Çengel (Giritliler Federasyonu Başkanı)

Öznur Tanal (Yazar-Halk Kültürü Araştırmacısı)

Mehmet Çoban (Emekli-Giritli)

21.00 | Konser

Necati ve Saykolar

Yer: Side Apollon Tapınağı

Basın detaylı bilgi için:

Yasemin Arslan PR

Ulaş Kökçe: 0535-377 91 50

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.