Hava Durumu

#Ekonomi

TOURISMJOURNAL - Ekonomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ticaret Bakanlığı, Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Denetim Başlattı Haber

Ticaret Bakanlığı, Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Denetim Başlattı

İSTANBUL (İHA) - Ticaret Bakanlığı, İstanbul'da 25 ilçede 45 ekiple, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimlerde, işletmelerin etiket, gramaj ve fiyat bilgileri incelendi. Ayrıca, asgari ücrete yapılacak zamdan dolayı fiyatlarda artış yapmaya çalışan işletmelere cezai işlem uygulandı. DENETİMLERDE TEMEL GIDA ÜRÜNLERİ ÖN PLANDA İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, "İstanbul'da 25 ilçede 45 ekiple denetimler yapıyoruz. Bazı işletmelerin ürünlerine asgari ücret zammının yılbaşından önce yansıtılması olasılığına imkan vermemek için bugün özellikle işletmelerimizi denetliyoruz. Temel gıdalardan olan su, ekmek, sebze, kırmızı ve beyaz et başta olmak üzere 47 ana başlıktaki ürünü rutin olarak inceliyoruz. Bu incelemelerimizde ürünlerin o günkü fiyatlarını not ediyoruz, bir sonraki denetimde de arada ne kadar fark var görebiliyoruz. Bugün yaptığımız denetimlerde baktığımız ürünlerin fiyatlarını aldık, not ettik. Ocak ayında da buralara tekrar gelip tekrar bakacağız" dedi. CEZAİ İŞLEM UYGULANDI Denetimlerde, fiyat etiketlerinde zorunlu düzenlemelere uymayan işletmelere 2 bin 200 TL idari ceza kesildi. Menteşe, Kasım ayında yaklaşık 9 bin 207 işletmenin denetlendiğini ve bu çalışmaların tüm Türkiye genelinde devam edeceğini söyledi.

Deutsche Bank: Haber

Deutsche Bank: "Türkiye Ekonomisi Yumuşak İnişte"

Deutsche Bank, "Gelişmekte Olan Piyasalar 2025 Görünümü" raporunda, Türkiye ekonomisinin yumuşak iniş sürecinde olduğunu belirtti. Rapora göre, bu yıl yüzde 2,9 olarak öngörülen ekonomik büyümenin, 2025'te yüzde 2,8'e gerileyeceği tahmin edildi. Gelişmekte olan piyasalarda, özellikle ABD’nin politika değişiklikleri kaynaklı olumsuz etkiler ve artan gümrük tarifeleri gibi faktörlerin belirsizliklere yol açacağı ifade edildi. EKONOMİDE YUMUŞAK İNİŞ VE ENFLASYONLA MÜCADELE Türkiye'nin ekonomik durumu, "Türkiye: İstikrara Giden Kademeli Yol" başlığı altında değerlendirildi. Banka, sıkı parasal koşulların tüketim ve yatırım talebini sınırlaması nedeniyle Türkiye’nin 2025’in ikinci yarısına kadar potansiyelinin altında büyüyeceğini öngörüyor. Bununla birlikte, 2026’da iç talepte toparlanma ve büyümenin uzun vadeli eğilimine yaklaşması bekleniyor. Deutsche Bank, büyüme tahminlerini, ortodoks ekonomi politikalarının devam edeceği varsayımıyla hazırladı. Ancak politikaların daha destekleyici bir duruşa geçmesi durumunda büyümenin hızlanabileceği vurgulandı. DEZENFLASYON DEVAM EDECEK Raporda, iç talepteki zayıflama, enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve Türk lirasının reel değerlenmesinin dezenflasyonu destekleyeceği kaydedildi. 2024 yılı sonunda enflasyonun yüzde 45’e, 2025 sonunda ise yüzde 25,4’e gerilemesi bekleniyor. Bununla birlikte, mali politikaların etkisi ve asgari ücretteki olası değişikliklerin enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskler oluşturabileceği belirtildi. Raporda, "Mevcut politika çerçevesinin sürdürülmesi halinde, enflasyonun 2026 yılı sonuna kadar yüzde 20'nin altındaki seviyelere gerileyebileceğine inanıyoruz" ifadelerine yer verildi. FAİZ POLİTİKASINDA KADEMELİ GEVŞEME BEKLENTİSİ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Aralık 2024’te 250 baz puan faiz indirimi yapmasının beklendiği belirtildi. Rapora göre, 2025 yılı boyunca TCMB’nin kademeli ve temkinli bir faiz indirimi politikası izlemesi bekleniyor. Faiz oranlarının 2025’in ilk yarısında yüzde 37,5’e, yıl sonunda ise yüzde 30’a düşmesi tahmin edildi. Ayrıca, TL mevduat hedefleri ve kredi tavanları gibi makro ihtiyati politikaların gevşeme döngüsünü desteklemeye devam edeceği ifade edildi. Deutsche Bank’ın bu öngörüleri, 2025’in Türkiye ve diğer gelişmekte olan piyasalar için zorlu ancak dengeli bir geçiş dönemi olacağını işaret ediyor.

Koç Topluluğu Anadolu Buluşmaları'nda Bir Araya Geldi Haber

Koç Topluluğu Anadolu Buluşmaları'nda Bir Araya Geldi

Koç Topluluğu, Çanakkale'de düzenlenen 32. Anadolu Buluşmaları'nda bölgedeki bayi temsilcileriyle bir araya geldi. Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'dan yaklaşık 500 bayi temsilcisi, etkinlikte Koç Topluluğu’nun gelecek hedeflerini ve sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. KOÇ: "CUMHURİYET KURUMU OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ" Etkinliğin açılış konuşmalarını Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ve CEO Levent Çakıroğlu yaptı. Ömer M. Koç, topluluğun 2026 yılında 100. yaşını kutlayacak bir Cumhuriyet kurumu olduğunu hatırlatarak, "Merhum Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa ben de varım, demokrasi varsa hepimiz varız' sözleriyle istikametimizi tayin ettiği bu yolda, geçmişte olduğu gibi ikinci asrımızda da siz kıymetli bayi ve servis teşkilatımızla kol kola yürüyeceğiz" dedi. Koç, 2024 yılında dünya genelinde enflasyonun düşmeye devam edeceğini ve faiz indirimlerinin başladığını belirtti. 2025 yılı için ise jeopolitik gerilimler, korumacı ticaret tedbirleri ve tedarik zinciri sorunlarının öne çıkan riskler arasında olduğunu vurguladı. ÇAKIROĞLU: "ÇOK ULUSLU BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜK" CEO Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun büyüme vizyonunu aktararak, "Halihazırda çok uluslu bir topluluk haline geldik. 42 bini yurt dışında olmak üzere 132 bin çalışma arkadaşımızla, 60 ülkede üretim ve satış şirketlerimizle faaliyet gösteriyoruz. Ofislerimizde 45 dil konuşuluyor, 45 farklı para birimi yönetiliyor" dedi. Çakıroğlu, dijitalleşme, çevik yönetim ve karbon dönüşüm programlarının başarıyla sürdüğünü ifade etti. Koç Topluluğu’nun uzun vadeli yatırımlarına devam edeceğini belirterek, "İçinden geçilen tüm zorluklara rağmen, Koç Topluluğu olarak ülkemizin geleceğine güveniyor ve uzun vadeli perspektifle yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Faaliyette bulunduğumuz tüm sektörlerde işlerimizi büyütmeye ve yeni ürünlere yatırım yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz" dedi. EKONOMİK DEĞERLENDİRMELERLE GELECEK PERSPEKTİFİ Etkinlikte ayrıca Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ve Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, ekonomik gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Koç Topluluğu, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına adım atarken hem ulusal hem de uluslararası alandaki varlığını daha da güçlendirmeyi hedefliyor.

Türkiye ve İngiltere'den Enerjide Büyük İş Birliği Haber

Türkiye ve İngiltere'den Enerjide Büyük İş Birliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İngiltere'de gerçekleştirdiği temaslarda iki ülke arasındaki enerji iş birliğini güçlendirmek için önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Londra’da Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband ile yaptığı görüşmenin verimli geçtiğini ve enerji alanında bir mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. YENİLENEBİLİR ENERJİYE BÜYÜK İLGİ Türkiye’nin enerji dönüşümü hedefleri kapsamında güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini 30 gigavattan 120 gigavata çıkarma planı, İngiliz yatırımcıların dikkatini çekti. Bayraktar, yenilenebilir enerji projelerinde Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda 108 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyduğunu ve Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi’nin (UK Export Finance/UKEF) bu projeler için 2 milyar sterlinlik finansman sağlamayı planladığını belirtti. Bu kapsamda önerilen projeler arasında deniz üstü rüzgar enerjisi, sanayi kaynaklı yenilenebilir enerji kapasitesi ve YEKA projeleri öne çıkıyor. KÜÇÜK MODÜLER NÜKLEER REAKTÖRLER GÜNDEMDE Bayraktar, Türkiye'nin 20 bin megavatlık nükleer enerji programı üzerinde çalıştığını ve bunun 5 bin megavatını küçük modüler nükleer reaktörlerden sağlamayı hedeflediğini aktardı. Bu alanda hukuki çerçevenin ise önümüzdeki yıl oluşturulması planlanıyor. "GAZPROMBANK YAPTIRIMLARINA KARŞIYIZ" ABD'nin Gazprombank’ı yaptırım listesine almasına değinen Bayraktar, "Rusya'dan gaz akışını etkileyecek her türlü karara karşıyız. Eğer bu yaptırımlar, bu noktaya gelecekse biz Türkiye'nin ekonomisine, hane halkına, 85 milyona zarar vereceğini söylüyoruz" ifadelerini kullandı. Türkiye’nin gaz ticaretinde herhangi bir aksama yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, Rusya’nın Türkiye için önemli bir gaz tedarikçisi olduğunu, bu kaynakların kısa vadede ikame edilemeyeceğini söyledi. AVRUPA İÇİN KRİTİK GAZ ANLAŞMASI 2024 sonunda sona erecek olan Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz taşıyan transit anlaşmaya ilişkin olarak Bayraktar, bu anlaşmanın uzatılmasının Avrupa ve piyasa fiyatları açısından olumlu olacağını belirtti. Gazın ödemesi konusunda yaşanabilecek sorunların çözümü için Türkiye’nin elinden geleni yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. TÜRKİYE’NİN ARZ GÜVENLİĞİNDEKİ ROLÜ Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz altyapı projeleriyle bölgedeki enerji arz güvenliğine katkı sağladığını sözlerine ekledi. İngiltere ile yenilenebilir enerji ve nükleer iş birliği kapsamında yapılan temaslar, Türkiye’nin enerji alanındaki uluslararası rolünü daha da güçlendirecek.

Turizm Sektörü Borsada Kan Kaybediyor Haber

Turizm Sektörü Borsada Kan Kaybediyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü 0.32 puanlık artışla 9.640,08 puandan tamamladı. Günün toplam işlem hacmi 83.7 milyar lira olarak gerçekleşti. Endeks genelinde bankacılık yüzde 0.85, holding ise yüzde 0.17 oranında değer kazandı. TURİZM SEKTÖRÜ EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN OLDU Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran, yüzde 1.19 artışla metal ana sanayi olurken, en çok kaybettiren ise yüzde 2.18 ile turizm sektörü oldu. Bu durum, sektör yatırımcıları için dikkat çekici bir tablo oluşturdu. KÜRESEL PİYASALAR VE MAKROEKONOMİK VERİLER ETKİLİ Küresel piyasalarda ABD’nin ticaret politikaları ve dün açıklanan makroekonomik veriler, yatırımcıların yön arayışında belirleyici oldu. Analistler, ABD'nin ticaret ortaklarına karşı koruyucu adımlar atma ihtimali nedeniyle piyasalarda temkinli bir seyir izlendiğini ifade etti. GÖZLER MAKROEKONOMİK GELİŞMELERDE Analistler, yurt içinde büyüme verileri ve finansal istikrar raporunun takip edileceğini belirtti. Yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde enflasyon, Almanya’da işsizlik oranı, Japonya’da perakende satışlar ve sanayi üretimi gibi önemli veriler yatırımcıların odağında olacak. BIST 100 endeksi için 9.700 ve 9.800 puan seviyeleri direnç, 9.500 ve 9.450 puan seviyeleri ise destek olarak öne çıkıyor. 2024 BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 2.98 Ekonomistlerin 2024 yılı için büyüme beklentisi ortalama yüzde 2.98 olarak kaydedildi. Bu beklentiler, piyasalardaki genel temkinli görünümü destekliyor.

Almanya’dan Türkiye’ye Enerji ve Ticaret Ortaklığı Mesajı Haber

Almanya’dan Türkiye’ye Enerji ve Ticaret Ortaklığı Mesajı

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Türkiye’yi, daha fazla ticaret ve enerji ortaklığı kurmak istedikleri büyük ülkelerden biri olarak gördüklerini belirtti. Berlin’de düzenlenen 6. Türk-Alman Enerji Forumu’nda konuşan Habeck, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini 2035’e kadar dört kat artırma hedefinin dikkat çekici olduğunu vurguladı. Bu hızlı büyümenin, iki ülke arasındaki enerji ortaklığını geliştirmek için önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. ENERJİ ORTAKLIĞI İÇİN SİYASİ ÇERÇEVE Habeck, iki ülkenin son 10-20 yılda elde ettiği enerji deneyimlerini ileri taşıyacak siyasi çerçeveler ve platformlar oluşturulduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl Ankara’ya yaptığı ziyaretin verimli geçtiğini belirten Habeck, yenilenebilir enerji konusundaki iş birliklerini övdü. Türkiye’nin uygun hava koşullarına sahip olduğunu ancak sadece elektriğe odaklanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Jeopolitik açıdan enerji politikalarının önem kazandığını vurgulayan Habeck, Almanya’nın enerjiyi sadece ticaret yapılan bir ürün değil, stratejik bir araç olarak görmeye başladığını söyledi. Son dönemde ticaret, tedarik zinciri ve pazarların da güç çıkarları için kullanıldığına dikkat çekti. TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ AVANTAJI Türkiye’nin mükemmel coğrafi konumu sayesinde yüksek enerji üretim potansiyeline sahip olduğunu belirten Habeck, enerji ve ticaret ilişkilerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi. Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan çıkarılan derslerin, bu çeşitlendirmenin önemini daha da artırdığını vurguladı. Habeck, "Belki bir zaman herkesin, ticaretin ve sınırların, kısıtlamaların ve gümrüklerin kaldırılmasının ülkeler ve insanlar için daha fazla refah yaratacağını fark ettiği bir dünyaya geri dönmek mümkün olur" dedi. Türkiye ve Almanya arasında enerji güvenliği ve ihracat fırsatlarının geliştirilmesiyle her iki ekonominin de kazançlı çıkacağını ifade eden Habeck, sorunların doğrudan iletişimle hızlı bir şekilde çözüldüğünü ve iki hükümetin bu konuda aktif destek verdiğini dile getirdi. MADENCİLİK VE HAMMADDELER GÜNDEMDE Türk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Türk-Alman Enerji Forumu’nu Enerji ve Madenler Forumu'na dönüştürme teklifine olumlu yaklaşan Habeck, Alman sanayisinin hammaddeye büyük ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bir sonraki forumun hammaddeler üzerine odaklanabileceğini ifade eden Habeck, bunun için seçimleri kazanması gerektiğini esprili bir şekilde dile getirdi. Habeck, enerji sistemlerinin dönüşümünü, Türkiye, Almanya ve Avrupa’nın refahını artıracak bir süreç olarak gördüklerini ve bu dönüşümde daha fazla insanın yer alması gerektiğini söyledi.

Mehmet Şimşek: Haber

Mehmet Şimşek: "Turizm ve Hizmet İhracatı Cari Açığı Azaltıyor"

İSTANBUL (İHA) - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TTYD) düzenlediği Turizm Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, enflasyonda kalıcı düşüş sürecinin 2025 yılında güçlü bir şekilde devam edeceğini belirtti. Cari açığın, hizmet ihracatının katkısıyla artık endişe kaynağı olmadığını ifade eden Şimşek, turizm sektörünün ekonomideki kilit rolüne dikkat çekti. HİZMET İHRACATI CARİ AÇIĞI AZALTIYOR Bakan Şimşek, 2025 yılı itibarıyla enflasyonda düşüşün devam edeceğini ve cari açığın milli gelire oranının yüzde 2’nin altına kalıcı olarak ineceğini belirtti. Şimşek, cari açığın düşmesinin TL'de istikrar anlamına geldiğini açıkladı. Şimşek, "Turizmin ve hizmet ihracatının bu başarıdaki payı büyük" dedi. TÜRKİYE'NİN BÜYÜME HEDEFLERİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VİZYONU Türkiye’nin büyük ekonomiler arasında yer aldığını ifade eden Şimşek, kişi başı milli gelirin 15 bin doların üzerinde olduğunu belirtti. Son 20 yılda altyapıya 280 milyar dolar yatırım yapıldığını vurgulayan Şimşek, bu yıl bu rakamın 300 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Şimşek, "En büyük önceliğimiz organize sanayi bölgelerini ve sanayi üslerini limanlara demir yolu ile bağlamaktır. Diğer bir önceliğimiz ise enerjide dönüşüm. Yenilenebilir enerjinin toplam kurulu enerji kapasitemiz içerisindeki payı yüzde 59’a ulaştı. Bu yıl muhtemelen yüzde 60’ı aşarız. Türkiye’nin karbon ayak izini düşürmek istiyoruz. 2053’te net sıfır hedefimize ulaşmak istiyoruz" diye ekledi. DEZENFLASYON VE BÜTÇE DİSİPLİNİ ÖNCELİKLİ Para ve maliye politikalarındaki sıkılaşmanın etkisiyle enflasyonun 2025'te düşmeye devam edeceğini belirten Şimşek, "Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 26’ya düştü. Hedefimiz bütçe açığını kalıcı olarak yüzde 3’ün altına düşürmek" dedi. TURİZMLE EKONOMİK İSTİKRAR DESTEKLENİYOR Şimşek, turizm sektörünün hizmet ihracatıyla cari dengeye olan katkısının artarak devam edeceğini ifade ederek, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.