Hava Durumu

#Gastronomi

TOURISMJOURNAL - Gastronomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gastronomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge: Haber

ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge: "Çeşme’nin Tek Eksiği Tanıtım"

İZMİR (İHA) – Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Orhan Belge, Çeşme'nin turizm potansiyelini vurguladı. Belge, "Çeşme'nin sahip olduğu değerlere bakalım: Termal turizm, var. Deniz, kum, güneş, var. Gastronomi, Türkiye'nin en iyisi burada. Uluslararası organizasyonlara bakılırsa dünya çapında tanınan etkinlikler düzenleniyor. Festivaller konusunda, örneğin, Ot Festivali çok popüler. Ancak eksik olan şey tanıtım" dedi. Bu eksikliği gidermek için termal turizme yatırım yapıldığını ve yabancı turist ilgisinin artırılması gerektiğini belirtti. "TERMAL TURİZMLE TANITIM AÇIĞINI KAPATACAĞIZ" TTİ İzmir Uluslararası Turizm Fuarı'ndaki Çeşme standında konuşan Orhan Belge, "Yakında açılacak olan termal turizm merkezi, bu açığı kapatmada önemli bir rol oynayacak. Termal turizme özellikle önem veren ülkeler, örneğin Hollanda, Çeşme'yi daha yakından tanımalı" ifadelerini kullandı. Çeşme’nin tüm turistik değerlerini tanıtmayı hedeflediklerini vurgulayan Belge, ocak ayında katılacakları uluslararası bir fuarda, dijital materyaller, broşürler ve barkodlu tanıtımlar ile Çeşme'nin tüm turizm değerlerini sergileyeceklerini açıkladı. "YÜZDE 70 YABANCI TURİSTİN OLDUĞU GÜNLERE DÖNMEMEK İÇİN SEBEP YOK" Belge, Çeşme'nin bir dönem yüzde 70 yabancı turist, yüzde 30 yerli turist oranını yakaladığını hatırlatarak, "Bu döneme yeniden dönmemek için hiçbir sebep yok. Hatta bu konuda ilerleme olduğunu düşünüyorum. Sadece fuarlarla değil, ikili görüşmelerle de bu süreci desteklemek gerekiyor. Belediyemiz ve kaymakamlığımızla çok iyi bir uyum yakaladık" dedi. "HER BÜTÇEYE UYGUN TATİL SEÇENEKLERİ SUNUYORUZ" Belge, Çeşme’nin pahalı bir tatil beldesi olduğu algısının değişmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çeşme'nin 'her keseye uygun tatil' imkânları sunduğunu anlatmamız gerekiyor. Geçmişte oluşan bazı algılar yıkılıyor. Çeşme, her bütçeye uygun tatil seçenekleri ve restoranlarıyla herkesin keyifle vakit geçirebileceği bir destinasyon olduğunu kanıtlıyor. İlgi her geçen gün artıyor" ifadelerini kullandı. ERKEN REZERVASYONLARDA ARTIŞ VAR Turizm hedeflerinin, 2019 yılındaki seviyelere ulaşmak olduğunu belirten Belge, "Şu anda erken rezervasyonların gidişatı bu hedefe doğru ilerlediğimizi gösteriyor. Geçen yıla göre artış var. Ayrıca oda başına gelirlerde de olumlu bir ivme var" dedi. "SÖZLEŞMELER VE KONTRATLAR DEVAM EDİYOR" Fuarların, turizmcilerin iş bağlantıları kurduğu önemli bir platform olduğunu belirten Belge, "Sözleşmelerimizi ve kontratlarımızı ekim ayında yapmaya başladık, hâlâ devam ediyoruz. Bu fuarda da birkaç yeni anlaşma yapacağız. Standımıza ilgi büyük ve bu bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

Türkiye'nin Efsane Lezzeti Döner, Almanya ile Tartışma Konusu Haber

Türkiye'nin Efsane Lezzeti Döner, Almanya ile Tartışma Konusu

İSTANBUL (İHA) - Türkiye'nin dünyaca ünlü lezzeti döner, Almanya tarafından "Geleneksel Ürün Adı" ile kendi adına tescil ettirilmek isteniyor. Türkiye’nin önde gelen döner üreticilerinden Bereket Döner ise bu girişime karşı bin yıllık belgelerle ve bilimsel bir makaleyle itiraz etti. Avrupa Komisyonu’na başvurularını tamamlayan Türkiye, dönerin Türk yiyeceği olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Avrupa Komisyonu, Almanya’nın döner üzerindeki hak iddiasını değerlendirerek iki tarafı uzlaşıya davet etti. Ancak Türkiye, dönerin Osmanlı ve Selçuklu dönemlerindeki köklerini ve tarihi bağlarını ortaya koyarak bu tartışmada haklı olduğunu savunuyor. TARİHİ BELGELER AVRUPA’YA GÖNDERİLDİ Bereket Döner, Osmanlı bilgini Takiyeddin Efendi ve ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin çalışmalarını içeren akademik bir raporu Avrupa Komisyonu’na iletti. Raporda, Takiyeddin Efendi’nin döner mekanizması için yaptığı çizimler ve Osmanlı dönemine ait gravürler yer alıyor. Ayrıca Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde dönerin tarihsel bir mutfak ürünü olduğuna dair belge ve fotoğraflar da çalışmaya eklendi. "DÖNERİN ANAVATANI TÜRKİYE’DİR" Bereket Döner Yönetim Kurulu Başkanvekili Mevlüt Ceyhun Tekdemir, Avrupa Komisyonu’nun bu konuda hukuki ve doğru bir karar vereceğine inandığını belirterek, "Avrupa Komisyonu'nun en doğru ve hukuki kararı vereceğine inanıyoruz. Türkiye'nin tezlerinin haklılığı, dönerin bir Türk lezzeti olduğu tartışmasız bir gerçektir. Gerek Avrupa gerekse Türkiye'nin siyasi, sosyolojik ve kültürel kaynaklarına bakıldığında da bu gerçeği doğrulayacak yüzlerce kaynak, belge ve fotoğraf bulunmaktadır" dedi. "ALMANYA, KENDİ ÜNİVERSİTESİNE BAKSIN" Tekdemir, Almanya’nın dönerin kökenine dair bilgiye ulaşmak için Frankfurt Goethe Üniversitesi’ndeki Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü’ne bakmasının yeterli olduğunu söyledi. "Osmanlı astronom ve mühendisi Takiyeddin Efendi’nin çizimlerini referans alabilirler", diyen Tekdemir, "Türkiye’nin Dünyaca Ünlü Lezzeti: Döner" adlı çalışmayı Avrupa Komisyonu’na teslim ettiklerini belirtti. "AVRUPA GERÇEK DÖNER LEZZETİNE KAVUŞACAK" Tekdemir, Avrupa’ya gerçek Türk dönerini tattırmak için yeni bir girişimde bulunacaklarını da açıkladı. Tekdemir, "Avrupa damaklarını fethetmek için bir Bereket Döner kuruluşu olan Döner Point markasıyla başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın tüm şehirlerinde şube açmayı düşünüyoruz" dedi. Avrupa Komisyonu’nun kararının, Türkiye ve Almanya arasında süregelen döner tartışmasına net bir çözüm getirmesi bekleniyor. Türkiye’nin sunduğu tarihi belgeler ve bilimsel veriler ışığında, dönerin Türk mutfağının bir parçası olduğu uluslararası bir platformda tescil edilmek isteniyor.

Michelin Rehberi'ne 132 Restoranla Türkiye Damgası Haber

Michelin Rehberi'ne 132 Restoranla Türkiye Damgası

İSTANBUL (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılının ilk dokuz ayında Türkiye’nin 49,2 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak 46,9 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini açıkladı. Bakan Ersoy, bu başarıda gastronomi sektörünün yükselen etkisine dikkat çekerek Michelin Rehberi’nin 2025 seçkisiyle Türkiye’nin bu alandaki global başarısını vurguladı. TURİZMDE REKOR BÜYÜME Bakan Ersoy, "Ziyaretçi sayısındaki yıllık büyüme yüzde 9, turizm gelirlerindeki büyüme ise yüzde 7 oranında gerçekleşti. 60 milyon olarak belirlediğimiz yıllık ziyaretçi hedefini, güçlü rezervasyon rakamları sayesinde 61 milyon olarak revize ettik" dedi. MICHELIN REHBERİ TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ YILINDA Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Michelin Rehberi’nin 2025 İstanbul-İzmir-Muğla seçkisinin ödül törenine katıldı. İstanbul Beşiktaş’taki bir otelde düzenlenen törende, Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec başta olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı davetli yer aldı. Bu yıl tanıtılan restoran sayısı İstanbul’da 77, İzmir’de 24 ve Muğla’da 31 olmak üzere toplamda 132’ye ulaştı. Törende bir restoran ilk yıldızını alırken, 9 restoran "Bib Gourmand" ödülüne layık görüldü. Ayrıca çevreye duyarlı çalışmalarıyla 6 restoran "Yeşil Yıldız" ödülü kazandı. Tören kapsamında başarılı sektör profesyonellerine de özel ödüller verildi. Ersoy, "Michelin Rehberi, zengin gastronomi kültürümüzü dünyaya tanıtmak ve özgün deneyimler sunmak isteyen ziyaretçilere rehberlik ediyor. Bu durum, yerel üreticilerden tedarikçilere kadar geniş bir ekonomik ekosistemin büyümesine de olanak sağlıyor" dedi. 2030’A KADAR %100 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFİ Ersoy, Türkiye’nin 2030 yılına kadar tüm konaklama tesislerini yüzde 100 sürdürülebilir hale getirme hedefi doğrultusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti. "Türkiye, dünyada Global Sustainable Tourism Council (GSTC) ile hükümet düzeyinde imzacı olan ilk devlet. Ulusal Sürdürülebilirlik Programımız, dünyadaki ilklerden biri. 2024 itibarıyla 19 binden fazla konaklama tesisi GSTC sertifikasyon sürecine dahil oldu" dedi. Aynı zamanda, yeme-içme sektörünün sürdürülebilirlik alanındaki katkılarına da değinerek, sektörün Ulusal Sürdürülebilirlik Programı’na davet edileceğini ve Türkiye’nin gastronomi sürdürülebilirliği konusunda örnek ülke olacağını duyurdu. MICHELIN REHBERİNDE ÜÇ GASTRO-ŞEHİR: İSTANBUL, İZMİR, MUĞLA Michelin Rehberi’nin İstanbul, İzmir ve Muğla’da seçkiler oluşturmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ersoy, "Bölgelerimizin nitelikli ürünlerini ‘tarladan sofraya’ yaklaşımıyla harmanlayan şeflerimizi ve rehbere giren tüm işletmelerimizi tebrik ediyorum. Yeni şehirlerimizin de gelecekte rehbere dahil olmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı. Türk mutfağının gastronomi dünyasındaki yükselişi, hem yerel üreticilere hem de Türkiye’nin genel turizm stratejisine güçlü bir destek sağlıyor. Michelin Rehberi ile Türkiye, sadece turistik cazibesini değil, aynı zamanda mutfak sanatındaki zenginliğini de dünyaya taşıyor. Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizm ve gastronomi alanında global başarılara imza attığını ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlarla gelecekte de öncü olmayı sürdüreceğini belirtti.

Türk Gezginler, 2025'te Sezon Dışı Tatilleri Değerlendirecek Haber

Türk Gezginler, 2025'te Sezon Dışı Tatilleri Değerlendirecek

2025 yılı için turizm trendlerine dair önemli ipuçları sunan "Ticket to Travel 2025" (Seyahate Bilet) araştırması, dünya çapında 21 bin 374, Türkiye’den ise 2 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirildi. Türk katılımcıların yüzde 77’si, yüksek sezon dışında tatil yapmayı planladığını belirtirken, özel fiyat tekliflerinin tatil rotası seçiminde büyük rol oynayacağı da ortaya çıktı. Araştırmaya göre, 21 bin 374 yetişkinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, Türk gezginlerinin yüzde 53’ünün 2024 yılına kıyasla 2025’te daha fazla tatil yapmayı planladığını gösteriyor. Öte yandan, yüzde 11’inin ise tatil sıklığının azalacağı ifade ediliyor. YENİ SEYAHAT TRENDLERİ 2025’te aile köklerini keşfetmeye yönelik yapılan seyahatler, yüzde 47 oranında bir artış gösterecek. En yaygın sebep ise, katılımcıların yüzde 52’sinin aile büyüklerinin nerede ve nasıl yaşadığını öğrenmek istemesi olacak. Yeni yılın dikkat çeken diğer bir seyahat trendi ise cesaret isteyen tatiller olarak öne çıkıyor. Araştırma katılımcıları, tatilde cesur davranacakları aktiviteler arasında zip lining ve skydiving gibi yüksek adrenalinli aktiviteleri (%51), tırmanışı (%45) ve sıra dışı yiyecekler tatmayı (%38) sıralıyor. Yapay zeka kullanımı, 2025’te tatil planlamasında daha yaygın hale geliyor. Türk gezginlerin yüzde 41’i yapay zeka kullanırken, 18-24 yaş arasındaki Türk gezginlerin yüzde 64’ü ve 25-34 yaş arasındakilerin ise yüzde 68’i yapay zeka teknolojisinden faydalandığını belirtiyor. Konaklama tercihleri açısından, Türk gezginler için temizlik (%97), fiyat (%94), konum (%94), müşteri hizmetleri (%94) ve yemek seçenekleri (%94) ön planda bulunuyor. Bu özelliklerin mükemmeliyeti, tatil planlamasında en önemli faktörlerden biri olmaya devam ediyor. SEZON DIŞI TATİL PLANLANIYOR Yüksek sezon dışında tatil yapmayı tercih eden Türk gezginlerin yüzde 77’si, sezon dışı tatil yapmayı planladığını söylüyor. Bu tercihin yüzde 44’ü, tatilin daha uygun fiyatlarla yapılabilmesi gerekçesiyle tercih ediliyor.

76 Çeşit Harput Saray Yemeği Elazığ’da Tanıtıldı Haber

76 Çeşit Harput Saray Yemeği Elazığ’da Tanıtıldı

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ'da, Gastro Elazığ Projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte, 76 çeşit Harput saray yemeği tanıtıldı. AK Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın himayelerinde, Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği’nin yürüttüğü ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından desteklenen projeyle, kentin gastronomik zenginlikleri gözler önüne serildi. Özel bir otelde düzenlenen programda, Elazığ’ın eşsiz yemekleri ilgiyle incelendi. Etkinlikte, Milletvekili Nazırlı çorba ikram ederek misafirlere Harput mutfağını tanıttı. Programa Vali Numan Hatipoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Fahrettin Göktaş, TSO Başkanı İdris Alan, STK ve siyasi parti temsilcileriyle birçok davetli katıldı. "ELAZIĞ ZENGİN BİR KÜLTÜRE SAHİP" Vali Numan Hatipoğlu, Elazığ’ın tarihi ve kültürel birikimine vurgu yaparak, "İçinde bulunduğumuz zenginliği ve varlığın değerini kendimizin keşfetmesi gerekiyor. Elazığ, muhteşem tarihi ve kültürel birikime sahip. Bizim binlerce yıllık tarihimizin adeta özeti gibi ortaya çıkmış olan belli davranışlar var. Bunun halka halka yaygınlaşması gerekiyor. Ondan sonra da devamında ortaya turizm, sanayi ve diğer hamleler çıkacak. Hepsi birlikte olacak" dedi. TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN MUTFAĞI Elazığ’ın bin 300 çeşit yemeğe sahip olduğunu belirten Milletvekili Nazırlı, "Türkiye'nin en zengin mutfağıyız. Lezzet açısından da gerçekten çok önemli bir mutfak. Ama biz bir gastronomi şehri miyiz, hayır değiliz. İnşallah bugün başlattığımız turizm gastronomi atağıyla birlikte Elazığ'ımızı hak ettiği yere hep beraber taşıyacağız. Hep birlikte gayret edeceğiz" ifadelerini kullandı. Program, Elazığ 6. Gastronomi Çalıştayı ile sona erdi. Elazığ mutfağının gastronomi alanında daha fazla tanıtılması hedefleniyor.

Erciyes'te Dünya Standartlarında Kayak Sezonu Açılışı Haber

Erciyes'te Dünya Standartlarında Kayak Sezonu Açılışı

KAYSERİ (İHA) - Kayseri’nin simgesi Erciyes Kayak Merkezi, 2024-2025 kayak sezonunu açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye’nin Uluslararası Dağ Kurtarma Komisyonu ICAR’a üye ilk kayak merkezi olan Erciyes hakkında, "Kar geldi, bereket geldi. Sezonumuzu bugün itibarıyla başlatıyoruz. Şehrimize, ülkemize, kayaksever dostlarımıza hayırlı olsun. Erciyes Kayak Merkezi dünya standartlarında Türkiye'de bir numara olan merkezde, 19 mekanik tesis, 40 pist, 120 kilometre pist uzunluğumuz ile gün boyunca istediğiniz noktalardan geçiş yapıp, kayak yapabilirsiniz" açıklamasını yaptı. ZİYARETÇİ REKORU BEKLENİYOR Başkan Büyükkılıç, geçen yıl Erciyes’in 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırladığını ve bu yıl erken başlayan sezonla bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini belirtti. "20 yıl içerisinde sezonu en erken başlattığımız dönemi yaşıyoruz. Karı ile, suyu ile, termal turizmi ve yüksek irtifa merkezi ile değişik sporlara ortam sağlayan Erciyes'teyiz. Otel sayısında ve yatak kapasitesindeki artışla, ulaşım kolaylığı ile İstanbul'dan çıkan bir kayaksever, 1 saat içerisinde uçakla Kayseri'mize gelip, ardından 20 dakikada otoban gibi yollarımızla kayak merkezimize ulaşacak. Burada konfor var, kalite var, güler yüz var, uygun fiyat ile hizmet söz konusu, ekibimi kutluyorum" diye konuştu. ULUSLARARASI KAYAK TURİZMİNİN MERKEZİ Erciyes, dünyanın dört bir yanından turistleri ağırlamaya devam ediyor. Polonya, Ukrayna, Çekya, Belarus, Danimarka ve İsveç gibi ülkelerden charter seferlerle gelen turistler, bu yıl İngiltere, Brezilya ve Arjantin’den de gelecek olan ziyaretçilerle buluşacak. Başkan Büyükkılıç, geçtiğimiz yıl 30’dan fazla etkinlik ve yarışmaya ev sahipliği yaptıklarını belirterek, "Hemşehrilerimize ve ulusal, uluslararası boyutta tüm insanlara hizmet edeceğiz" dedi. TURİZM VE GASTRONOMİYE KATKI SAĞLANACAK Erciyes’in turizme ve gastronomiye olan katkısına dikkat çeken Başkan Büyükkılıç, "Burada yeme içme mekânları ile gastronomi kültürümüzle, turizm kültürümüzle, Kayseri'nin açık hava müzesi mantığındaki yaklaşımı ile Soğanlı'daki balon turizminden de rahatlıkla yararlanabilecekler. Kentin ekonomisine de her sene en az 100 milyon dolardan fazla katkı sağlanıyor. Hafta sonları ziyaretçi sayısı yüzbinlerce kişiyi buluyor" ifadelerini kullandı. GÜVENLİ VE KEYİFLİ KAYAK DENEYİMİ Erciyes’te tüm hizmetlerin Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes A.Ş. tarafından sağlandığını belirten Büyükkılıç, güvenli bir kayak ortamı sunduklarını söyledi. "Gelen misafirlerimiz, uygun fiyatlara hizmet alacaklarını da rahatlıkla görecekler" diye ekledi. Erciyes Kayak Merkezi sezon açılışında Başkan Memduh Büyükkılıç’a Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcuman eşlik etti. Program, ziyaretçiler tarafından da büyük ilgi gördü.

Küçükyoncalı Keşkeği Coğrafi İşaretle Tescillendi Haber

Küçükyoncalı Keşkeği Coğrafi İşaretle Tescillendi

TEKİRDAĞ (İHA) - Tekirdağ’ın Saray ilçesine bağlı Küçükyoncalı’da düzenlenen "Küçükyoncalı Keşkeği Coğrafi İşaret Tescil Töreni", büyük bir katılımla gerçekleşti. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Küçükyoncalı Muhtarı İrfan Gündüz’ün açılış konuşmasıyla başladı. KEŞKEĞİN TARİHİ VE TESCİL SÜRECİ Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, keşkeğin tescil sürecini ve önemini anlattı. Şahin, "Küçükyoncalı, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Trakya’nın nadide beldelerinden biridir. Bu keşkeğin, diğer keşkeklerden farklı bir geçmişi ve tadı var. Yüzyıllardır burada üretilen bu yemeğin coğrafi işaretle tescillenmesi, sadece bu mirası korumakla kalmayıp aynı zamanda tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmasına imkan sağlayacak" dedi. Ayrıca, keşkeğin restoranlarda yer alarak turistik ve ekonomik bir değer yaratmasının hedeflendiğini vurguladı. YEREL VE KÜRESEL HEDEFLER Şahin, "Günümüzde, el emeği ve doğal ürünlere olan talep arttı. Küçükyoncalı keşkeği gibi geleneksel lezzetlerin de hem kültürel miras olarak hem de ekonomik değer olarak fayda sağlayacağına inanıyoruz" diye ekledi. Törene, Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Çek, Saray Kaymakamı Refik Özsoy, Saray Belediye Başkanı Abdül Taşyasan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, yerel yöneticiler, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Etkinlik sonunda, Küçükyoncalı keşkeğinin hem Trakya hem de İstanbul’da tanıtımına devam edileceği, bu lezzetin bölge halkına ekonomik katkı sağlarken aynı zamanda gelecek nesillere kültürel miras olarak aktarılmasının amaçlandığı belirtildi.

Sakin Şehir Unvanlı Perşembe’nin Hedefi 1 Milyon Turist Haber

Sakin Şehir Unvanlı Perşembe’nin Hedefi 1 Milyon Turist

ORDU (İHA) - Ordu’nun "sakin şehir" (Cittaslow) unvanına sahip Perşembe ilçesi, yılın ilk 9 ayında 700 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayarak turizmde önemli bir başarı elde etti. Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak, ilçenin hedefinin 1 milyon ziyaretçiye ulaşmak olduğunu açıkladı. Balıkçılık ve tarımla bilinen Perşembe, doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistleri kendine çekiyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Perşembe Belediyesi’nin yatırımları, ilçeyi bir cazibe merkezi haline getiriyor. Sahili, Hoynat Adası’ndaki nadir kuş türleri ve Yason Burnu’ndaki eşsiz manzarası, turizmin yoğunlaştığı bölgelerin başında geliyor. Perşembe Belediye Başkanı Albayrak, ilçenin tepeli karabatak kuşları ve çift gümüş martıların yuva yaptığı nadir bölgelerden biri olduğunu vurguladı. "Yılın ilk 9 ayında 'sakin şehir' ünvanlı ilçemize 700 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Hedefimiz 1 milyona ulaşmak" dedi. YEREL ÜRÜNLER VE GASTRONOMİ ÖN PLANDA OLACAK Başkan Albayrak, yerel kimliklerin korunarak yaşam kalitesinin artırılması gerektiğini belirtti. "Dünyanın en güçlü belediye ağlarından biri olan, kentlerin çevresel, kültürel ve toplumsal değerlerinin korunmasına katkı sağlayan Cittaslow hareketine büyük önem veriyoruz. Cittaslow hareketi, şehirlerin daha sürdürülebilir, yaşanılabilir ve insan odaklı olması için önemli bir adım. 33 ülkeden 301 üye şehri bulunan ve 'Sakin Şehirler Ağı' olarak da adlandırılan Cittaslow'a ülkemizden üye olan belediyeler ile birlikte çalışmalar yapacağız. Yerel ürünlerimizi ve gastronomiyi ön plana çıkaracağız. Bütün sakin şehirlerimizde kadın kooperatiflerin sayısının arttığı, turizm odaklı, kendi kendine yeten bir yapılanma var" ifadelerini kullandı. Projeler ve festivallerle sosyal belediyecilik anlayışını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Albayrak, "Perşembe'miz yaşamak için asla dokusunun bozulmadığı, her daim tercih edilen bir yer olacak" dedi.

İzmir Ödemiş'te 132 Yıllık Lezzet Geleneği: Haber

İzmir Ödemiş'te 132 Yıllık Lezzet Geleneği: "Töngül Pide"

İZMİR (İHA) - İzmir’in Ödemiş ilçesinde, 1892’den beri hizmet veren Töngül Pide fırını, 132 yıldır taş fırının ateşini hiç söndürmedi. Dededen toruna aktarılan bu lezzet geleneğinde, fırında yalnızca aile soyadını taşıyan "Töngül Pide" üretiliyor. Kıymalı, maydanozlu, yumurtalı iç harcı ve üzerine serpilen tereyağı ile Ödemiş tulumu, bu coğrafi işaretli pidenin benzersiz tatlarından biri olmasını sağlıyor. Fırın, her sabah 04.00’te açılarak pidelerin hazırlanması için hummalı bir çalışmaya sahne oluyor. Hamurlar yoğruluyor, fırın yakılıyor ve 06.00’da pideler servise sunuluyor. Fırında dumanı üstünde çıkan pidelerin sıcaklığını hisseden vatandaşlar, yanına çayını alarak bu tarihi lezzeti tatmanın keyfini çıkarıyor. 4. kuşak Töngül ailesi üyeleri, dedelerinin başlattığı geleneği devam ettiriyor. İşletmecilerden Nedime Töngül, "Dedelerimiz çıkarmış, biz 4. kuşağız. Soyadımız, oradan geliyor. 132 yıllık burası; ‘Töngül'ün fırını, Töngül pidesi' derken, Töngül Pide olarak ismi verilmiş. Patenti bizde. İnsanlarımız beğeniyor, fırınımız taş fırın. Kıyma, yumurta, maydanoz var içerisinde, üzerinde de tereyağı ve tulum peyniri var" dedi. LEZZETİN SIRRI: SEBAT VE TAŞ FIRIN Fırının 40 yıllık ustası İsmail Otçeken, sabahın erken saatlerinden itibaren pide yapımına başladıklarını söyledi. Otçeken, "40 yıldır bu işi yapıyorum. Ben bu fırında işi öğrendim. 10 dakikada pişiyor. Sabah açıyoruz, öğleden sonra kapatıyoruz. Bu işin sırrı bence sebat etmek. Her gün bu işi aynı saatte yapacaksın; sabah 04.00'te geliyoruz, 06.00'da pideler çıkmış oluyor. Bir gün 06.00'da, bir gün 08.00'de geldim olmaz. Bizim fırınımız taş fırındır. Lezzeti buradan geliyor" dedi. Her sabah 06.00’da ilk pidelerini çıkartan fırın, öğleden sonra 14.00’e kadar hizmet veriyor. Hem İzmir’den hem de farklı şehirlerden gelen vatandaşlar, Töngül Pide’yi tatmadan ilçeden ayrılmıyor. Vatandaşlar, bu eşsiz lezzeti ilçenin simgesi olarak görüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.