Manisa mutfağı, eşsiz tatlar ve benzersiz aromalarla dolu ve birbirinden özel yemekleriyle adeta bir gastronomi cenneti.
Haber Giriş Tarihi: 17.05.2023 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2023 14:54
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Manisa, bereketli topraklarından doğan enfes lezzetlerle damakları şenlendiren bir şehrimiz olarak öne çıkıyor. Biz de bu güzel şehrimizin mutlaka denenmesi gereken farklı ve güzel yemeklerini sizler için derledik.
İşte Manisa’nın birbirinden güzel yöresel lezzetleri
Keşkek: Yarma buğday ve etin birlikte iyice dövülerek yapıldığı bu leziz yemek, Keşkek adını Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’dan almış. Hastalanan kızı için yemek yaptırırken, bir çiftin ikramıyla tadına bakan ve biraz daha isteyen Paşa, yemeğin bittiğini duyunca ”Keşke biraz daha yapsaydınız” sözüyle, yemeğin ismi bundan sonra Keşkek olsun diyerek, ferman verir.
Salihli Odun Köftesi: Manisa’nın Salihli ilçesinin meşhur köftesi Salihli odun köftesi, şiş üzerinde ve odun ateşiyle yapılıyor. Kuzu etinden yapılan köfte, kokusuyla da insanı büyüleyen cinsten.
Bohça Kebabı: Kreplerin içerisinehazırlanan kuşbaşı etkonularak yapılıyor. Üzerine de beşamel sos gezdirildikten sonra fırınlanıyor ve Manisa’nın meşhur ve lezzetli bohça kebabını oluşturmuş oluyor.
Kula Güveci: Haşlanmış etin, sebze ve tereyağı eklenmesiyle hazırlanan bu yemek, Manisa Salihli ilçesinde 12 bin yıllık volkanik kayalardan yapılan güveçlerde pişiriliyor.
Pideli Paça: Haşlanan kellenin suyuyla ısıtılan pidenin üzerine, kelle, dilgibi et parçaları konduktan sonra soslanarak hazırlanan bu yemek, Kırkağaç paçasıolarak biliniyor. Sabah saatlerinde tercih ediliyor.
Börülce Tarator: Ayıklanarak hazırlanan börülceler, limonlu ve zeytinyağlı sosla birleştiriliyor. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli de olan bu zeytinyağlı, sofraların vazgeçilmezi.
Sinkonta: Balkabağının yemeğe dönüşmüş hali sinkonta, denemeniz gereken farklı lezzetler arasında. Baharatlarla süslendirilen balkabakları fırınlanıp iyice kızardıktan sonra servis ediliyor.
Kulak Çorbası: Manisa’nın sevilen yemeklerinden biri olan kulak çorbası yiyebileceğiniz en lezzetli yemeklerden biri. İçerisine konulan mantılarlayoğunlaştırılan çorba, nane ve tereyağıgezdirilerek servis ediliyor.
Mantar Tatlısı: Manisa’nın bu yaratıcı yöresel mantar tatlısını kesinlikle denemelisiniz. Hamurun içerisine cevizle beraber mantarlar koyulup, kızgın yağda kızartılıyor. Sonrasında şerbetlebuluşan hamurların üzerine tarçın serpilerek servis ediliyor.
Mesir Macunu: Listenin olmazsa olmazı. 41 çeşit baharattan yapılan macun, hastalığa şifasıyla ve enerji vermesiyle biliniyor. İlk kez Yavuz Sultan Selim’in eşi, Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalanmasıyla dönemin önde gelen hekimi Merkez Efendi tarafından yaptırılmış. Manisa’nın simgesi haline gelen macun için her yıl düzenli olarak mesir macunu festivali düzenleniyor.
Cilveli Kahve: Eskiden beri Manisa’da,kadınların evlerine gelen görücülere ikram ettiği kahveye, cilveli kahve denmiş. Bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine öğütülmüş ceviz, fındık, bademve iki çeşit baharatın katılması ile yapılıyor.
Akhisar Katmeri: Meşhur Akhisar katmerinden bahsetmesek olmaz. Diğer adı Mucahir katmeri olan bu yemek, Balkanlar’dan göçen Türk yurttaşlarımızın getirdiği hamur işi lezzetlerinden biri. İncecik açılmış yufkaların arasına isteğe göre malzemelerinin yerleştirilmesiyle birlikte sac üzerinde pişiriliyor. Hayran bırakan bir tada sahip.
Sultan Çayı: İçerisinde 11 çeşit baharat bulunanbu çay, tam sultanlara layık. Meşhur mesir macununun da çay halidiyebiliriz. Genelliklebal ile servis edilen bu çay, pek çok hastalığa da şifa niyetine tüketiliyor.
Zeytin ve Zeytinyağı: 14 Milyon zeytin ağacıyla, Manisa’nın Akhisar ilçesi en fazla zeytin ağacına sahip ilçe unvanını taşıyor. Kendi yetiştirdikleri zeytinleri farklı sıkım teknikleriyle zeytinyağı haline getiren Manisa’da bir çok yerde bu doğal zeytinyağından bulabilirsiniz.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Manisa’nın birbirinden güzel yöresel lezzetleri
Manisa mutfağı, eşsiz tatlar ve benzersiz aromalarla dolu ve birbirinden özel yemekleriyle adeta bir gastronomi cenneti.
Manisa, bereketli topraklarından doğan enfes lezzetlerle damakları şenlendiren bir şehrimiz olarak öne çıkıyor. Biz de bu güzel şehrimizin mutlaka denenmesi gereken farklı ve güzel yemeklerini sizler için derledik.
İşte Manisa’nın birbirinden güzel yöresel lezzetleri
Keşkek: Yarma buğday ve etin birlikte iyice dövülerek yapıldığı bu leziz yemek, Keşkek adını Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’dan almış. Hastalanan kızı için yemek yaptırırken, bir çiftin ikramıyla tadına bakan ve biraz daha isteyen Paşa, yemeğin bittiğini duyunca ”Keşke biraz daha yapsaydınız” sözüyle, yemeğin ismi bundan sonra Keşkek olsun diyerek, ferman verir.
Salihli Odun Köftesi: Manisa’nın Salihli ilçesinin meşhur köftesi Salihli odun köftesi, şiş üzerinde ve odun ateşiyle yapılıyor. Kuzu etinden yapılan köfte, kokusuyla da insanı büyüleyen cinsten.
Bohça Kebabı: Kreplerin içerisine hazırlanan kuşbaşı et konularak yapılıyor. Üzerine de beşamel sos gezdirildikten sonra fırınlanıyor ve Manisa’nın meşhur ve lezzetli bohça kebabını oluşturmuş oluyor.
Kula Güveci: Haşlanmış etin, sebze ve tereyağı eklenmesiyle hazırlanan bu yemek, Manisa Salihli ilçesinde 12 bin yıllık volkanik kayalardan yapılan güveçlerde pişiriliyor.
Pideli Paça: Haşlanan kellenin suyuyla ısıtılan pidenin üzerine, kelle, dil gibi et parçaları konduktan sonra soslanarak hazırlanan bu yemek, Kırkağaç paçası olarak biliniyor. Sabah saatlerinde tercih ediliyor.
Börülce Tarator: Ayıklanarak hazırlanan börülceler, limonlu ve zeytinyağlı sosla birleştiriliyor. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli de olan bu zeytinyağlı, sofraların vazgeçilmezi.
Sinkonta: Balkabağının yemeğe dönüşmüş hali sinkonta, denemeniz gereken farklı lezzetler arasında. Baharatlarla süslendirilen balkabakları fırınlanıp iyice kızardıktan sonra servis ediliyor.
Kulak Çorbası: Manisa’nın sevilen yemeklerinden biri olan kulak çorbası yiyebileceğiniz en lezzetli yemeklerden biri. İçerisine konulan mantılarla yoğunlaştırılan çorba, nane ve tereyağı gezdirilerek servis ediliyor.
Mantar Tatlısı: Manisa’nın bu yaratıcı yöresel mantar tatlısını kesinlikle denemelisiniz. Hamurun içerisine cevizle beraber mantarlar koyulup, kızgın yağda kızartılıyor. Sonrasında şerbetle buluşan hamurların üzerine tarçın serpilerek servis ediliyor.
Mesir Macunu: Listenin olmazsa olmazı. 41 çeşit baharattan yapılan macun, hastalığa şifasıyla ve enerji vermesiyle biliniyor. İlk kez Yavuz Sultan Selim’in eşi, Ayşe Hafsa Sultan’ın hastalanmasıyla dönemin önde gelen hekimi Merkez Efendi tarafından yaptırılmış. Manisa’nın simgesi haline gelen macun için her yıl düzenli olarak mesir macunu festivali düzenleniyor.
Cilveli Kahve: Eskiden beri Manisa’da, kadınların evlerine gelen görücülere ikram ettiği kahveye, cilveli kahve denmiş. Bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine öğütülmüş ceviz, fındık, badem ve iki çeşit baharatın katılması ile yapılıyor.
Akhisar Katmeri: Meşhur Akhisar katmerinden bahsetmesek olmaz. Diğer adı Mucahir katmeri olan bu yemek, Balkanlar’dan göçen Türk yurttaşlarımızın getirdiği hamur işi lezzetlerinden biri. İncecik açılmış yufkaların arasına isteğe göre malzemelerinin yerleştirilmesiyle birlikte sac üzerinde pişiriliyor. Hayran bırakan bir tada sahip.
Sultan Çayı: İçerisinde 11 çeşit baharat bulunan bu çay, tam sultanlara layık. Meşhur mesir macununun da çay hali diyebiliriz. Genellikle bal ile servis edilen bu çay, pek çok hastalığa da şifa niyetine tüketiliyor.
Zeytin ve Zeytinyağı: 14 Milyon zeytin ağacıyla, Manisa’nın Akhisar ilçesi en fazla zeytin ağacına sahip ilçe unvanını taşıyor. Kendi yetiştirdikleri zeytinleri farklı sıkım teknikleriyle zeytinyağı haline getiren Manisa’da bir çok yerde bu doğal zeytinyağından bulabilirsiniz.
En Çok Okunan Haberler