TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elif Ural: 'Ülkemizde Sağlık Turizmi tek elden yönetilmiyor"

Berlin ITB fuarına katılan TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve MedWorld A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Elif Ural, "Sağlık Turizmi' ile ilgili sorularımızı Aşkın Koç’a cevapladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2023 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2023 19:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Elif Ural: 'Ülkemizde Sağlık Turizmi tek elden yönetilmiyor"

Dünyanın en büyük turizm fuarlarından ITB Berlin'e Türkiye'den çok sayıda otel ve turizm firması katıldı. Ülkemizde son yıllarda adından sıkça söz ettiren Sağlık Turizm sektörünün de birçok temsilcisi fuara katılım gösterdi. Berlin ITB fuarına katılan TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve MedWorld A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Elif Ural, "Sağlık Turizmi' ile ilgili sorularımızı Aşkın Koç’a cevapladı.

Aşkın Koç: Berlin ITB’ye uzun bir aranın ardından geldik. Fuarı nasıl buldunuz?

Elif Ural: Fuar, pandemi döneminde uzun bir ara verdi. Madrid gibi kısa bir ara olmadı burada, o nedenle biraz insanların alışması gerekiyor. Stantların ve ülkelerin yerleri bu yıl değişmiş. Fuarın daha ilk günündeyiz, umarım önümüzdeki günler daha iyi olacaktır.

Aşkın Koç: ITB Berlin Fuarı’nda Sağlık Turizmi ile ilgili özel bir bölüm var mı?

Elif Ural: Evet ilk kez fuarda Sağlık Turizmi ile ilgili özel bir bölüm var. Bunu ilk duyduğumuzda bizi çok sevindirmişti. Ama buraya geldiğimizde biraz hayal kırıklığı oldu. Bize anlatılan tüm dünyadaki sağlık turizmi merkezlerinin, sağlık turizmi acentelerinin hep beraber ayrı bir bölümde olacağıydı. Ama buraya geldiğimde gördüm ki sadece Almanya’dan bir sağlık turizmi operatörü ve Türkiye’den klinikler ve acenteler var. Yanlış bir bölüm. Özellikle fuarın ziyaret edilmeyen bir kısmında. Bu şekilde iyi olmamış. Bence sağlık turizmini ayrı bir bölüm yerine yine ülkelerin içine dahil edilmesi daha iyi olacaktır.

Aşkın Koç: Bunun için seneye bir çalışma başlatacak mısınız?

Elif Ural: Özellikle TURSAB ve Ticaret Bakanlığı olarak bence bununla ilgili bir çalışma başlatılmalı. Çünkü Almanya bizim için önemli bir destinasyon. Biz Sağlık Turizmini Almanya’da çok iyi tanıtamıyoruz. Ticaret Bakanlığı’nda Almanya hedef ülkeler listesinde. Alman sigortalarıyla ilgili daha çok görüşme yapmamız gerekiyor. Gerçek anlamda da ITB Berlin’de Sağlık Turizminde kendimizi çok güçlü olarak bu fuarda tanıtmamız gerekiyor.

Aşkın Koç: On yıldır yaptığım bütün haber ve röportajlarda Sağlık Turizmi geleceğin sektörü diyorduk. Ama hala bakıyoruz ki sektör tam anlamıyla oturmadı. Sizin gibi bu işe gönül vermiş kişi ve işletmeler var. Ama herkes bireysel çalışıyor. Turizmin diğer alt kolları gibi kurumsallaşamamış görünüyor. Sizce bunun sebebi nedir?

Elif Ural: Biraz önce İtalya standındaydım. İtalya’da Sağlık Turizmi, İtalya Sağlık Bakanlığı içerisindeydi. Özel klinikler ve özel sağlık otelleri, İtalya Belediyeleri ile ve Sağlık Bakanlığı içerisinde birlikte tanıtılıyorlardı. Bizim de sektörle ilgili birçok kurumumuz ve yapımız var. Ama biz tam anlamıyla birlik ve beraberlik içerisinde ülke adına sağlık turizmini bir yerden yönetemiyoruz. Bakanlıklar ayrı yönetim, ayrı ayrı birlikler, ayrı ayrı kurumlar var. Biz TURSAB olarak Türkiye’deki tüm sağlık turizmi acentelerinden sorumluyuz, biz de ayrıca birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Aslında iki ileri bir geri gidiyoruz. Pazar çok büyük potansiyel ama daha katetmemiz gereken çok yol var. Ama inşallah daha çok çalışarak üstesinden geleceğiz. 

Aşkın Koç: Antalya'da siz Sağlık Turizmi alanında hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Elif Ural: 2018 yılında MedWorld Turizm seyahat acentasını kurduk ve çeşitli ülkelerde 10 ofisle hizmet veriyoruz. 2019 yılında Türkiye’nin ilk Resort hotel bünyesinde bulunan Konaklamalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezi olan Medworld Sağlık Hizmetleri A.Ş Rixos Downtown’ı kurduk. 2021 yılında Medworld Global Sağlık Hizmetleri A.Ş Pine Beach Belek’i ve 2022 yılında Lara Smile A.Ş. Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni kurduk. İlk başta herkes Antalya'ya tatile geliyor, sağlık için gelir mi dedi. Ama biz geleceğine inanarak kurduk. Bizim Çekya'dan ya da Macaristan'dan ne eksiğimiz var, biz onlarla yarışabiliriz dedik. Bizim sağlık kapasitemiz ve fiyat politikamız onlardan çok daha iyi. Sadece sektörde tanıtımımız eksikti, hiç yoktu. Biz önceleri bireysel olarak sonra da bakanlıklardan aldığımız desteklerle tanıtımlara başladık. Olumlu sonuçlarını da alıyoruz. Yüzde 95 oranında kitle, sektörü görüyor ama yüzde 5 kitle gerçek anlamda sağlık turizmi yapıyor. Ama ülkemizde bunu %50'ye çıkarabiliriz. Biz konaklamalı fizik tedavi merkezimizi 3'e çıkarıyoruz. Yine Kundu'da tamamen Sağlık Turizmine hizmet verecek bir diş hastanesi açtık.İngiltere'de futbolculara hizmet veriyoruz. Birçok futbol takımıyla anlaşmamız var. Almanya bizim için çok önemli bir pazar. Bu tip merkezlerin çoğalması sektörü daha ileri götürecektir. Ancak ülkelerde ofisleri olan daha kurumsal yapıları geliştirmek gerekiyor.

Aşkın Koç: Antalya'da özellikle bini aşkın diş kliniği var, bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Elif Ural: Bir yerde birşeyin çok olması aslında iyidir. Ama bu sayı oldukça fazla. Sayının gereğinden fazla olması fiyat indirimlerine ve haksız rekabete yol açıyor. Sağlığın diğer branşlarında gösterilen sınır, diş kliniklerinde de uygulanmalı. Buna Sağlık Bakanlığı'nın acilen dur demesi ve bu konuda bakanlığın fiyat politikası geliştirmesi gerekiyor.

Aşkın Koç: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.