Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sivas'ın Lezzet Hazineleri: Yöresel Yemekler

Anadolu'nun kalbindeki Sivas, zengin mutfak kültürüyle damakları şenlendiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2023 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2023 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
Sivas'ın Lezzet Hazineleri: Yöresel Yemekler

Sivas, Türkiye'nin iç Anadolu bölgesinde yer alan tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü bir şehrimiz. Ancak Sivas sadece tarihi ve kültürel değerleriyle değil, aynı zamanda benzersiz yöresel yemekleriyle de ön plana çıkıyor.

Sivas'ı gerçek anlamda keşfetmek isteyenler için unutulmaması gereken bir detay olan Sivas mutfağına özgü lezzetlerden bazılarını sizler için derledik:

1-Peskütan Çorbası: Sivas mutfağında en çok tüketilen çorbalardan biri olan peskütan çorbası, yoğurt ve yarma ile hazırlanıyor. Yapımında ise özel peskütan yoğurdu kullanılıyor. Üzeri naneli sos ile zenginleştirilerek afiyetle yeniyor.

2-Düğürcük Çorbası: Bulgur ve soğan ile hazırlanan düğürcük çorbası, baharatlarla zenginleştiriliyor. Sivas yöresine özgü düğürcük çorbası, özellikle kış aylarında sık sık tüketiliyor.

3-Sivas Kebabı: Listenin olmazsa olmazı Sivas Kebabı, kuzu eti, patlıcan, biber ve domates ile hazırlanıyor. Kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan bu kebabı, diğer kebaplardan ayıran en önemli özellik ise yapımında bolca sebze kullanılması.

4-Sivas Köftesi: Listenin yine olmazsa olmazlardan biri olan Sivas Köftesi, asıl özelliğini Sivas'ta yetişen hayvanlardan elde edilen etin kullanılmasıyla kazanıyor. Tuz ve kıyma ile hazırlanıp, tırnak pide, domates sosu ve yoğurt ile birlikte servis ediliyor. Diğer köftelere göre daha ince olan Sivas köfte, döküm tavada pişiriliyor.

5-Mirik Köfte: Sivas'ın leziz geleneksel yemeklerinden biri olan Mirik Köftesi, ince bulgur ve baharatlarla hazırlanıyor, sarımsaklı yoğurt ile de tadına tat katıyor. Bu yöresel yemeği kesinlikle denemelisiniz.

6-Divriği Pilavı: Pirinç, nohut, kuzu eti, kuru üzüm ve badem ile hazırlanan Divriği Pilavı, bayram, düğün gibi kalabalık sofralarda sunuluyor. Üstelik bu leziz pilavın porsiyonu ortalama 145 kalori olduğu için gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

7-Çılbır: Çiğ yumurtanın suda pişirilmesiyle hazırlanan Çılbır, yoğurt ve sarımsak ile zenginleştiriliyor. Sivas mutfağında kahvaltılık olarak sunulan çılbır, yaklaşık 20 dakikada afiyetle yenmeye hazır oluyor.

8-Sivas Katmeri: Sivas'ın en lezzetli kahvaltılıklarından biri olan katmer, çayın yanında çok güzel giden Sivas'a özgü yöresel lezzetlerden biri. Genellikle sade olarak sunulsa da, reçel veya marmelat ile de tatlandırılabiliyor.

9-Madımak: Sivas yöresinde yetişen Madımak, görünümü ile ıspanağa benzese de lezzeti ile çok farklı. Bu yemeğin en önemli özelliği, madımak otunun tek tek toplandıktan sonra yemeğin içine katılması. Yoğurtla birlikte lezzetine lezzet katan bu yemeği kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz.

10-Bat: Yeşil mercimek, ince bulgur ve ceviz içiyle hazırlanan bat, yemeklerin yanında servis ediliyor. Hazırlanan bu lezzetli iç harç, asma yaprağının üzerine eklendikten sonra yenmeye hazır hale geliyor.

11-Pehli: Yapımında yalnızca 3 malzeme kullanılan Pehli, Sivas'ın kesinlikle denenmesi gereken meşhur yöresel yemeklerinden biri. Yapımında kuzu but ve tuz kullanılan pehli, pilav ile birlikte sunuluyor.

12-Kalburabastı: Şerbetli tatlılar arasında en çok sevilenlerden Kalburabastı, Sivas mutfağıyla adeta özdeşleşmiş bir lezzet. Özellikle bayramlarda ikram edilen kalburabastı, ortalama 1 saat içerisinde afiyetle yenmeye hazır oluyor.

13-Kelle Tatlısı: Fındık, badem, ceviz, tarçın, kuru üzüm ve erişte ile hazırlanan Kelle Tatlısı, Sivas mutfağında önemli bir yere sahip. Kelle tatlısının ismi, tatlının bütün halde sunulmasından geliyor. Eski zamanlarda bu tatlı özel misafirler için yapılır ya da davetlerde hazırlanırmış.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.