TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık ve Huzur Arayanların Gözdesi: Türkiye'nin Termal Suları

Tarih boyunca şifalı suları ve doğal güzellikleriyle ünlü olan Türkiye, termal turizm alanında da dikkat çekiyor. Ülkenin dört bir yanında bulunan termal sular, hem yerel halkın hem de turistlerin ilgisini çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2023 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2023 10:42
Kaynak: Tourism Journal
Sağlık ve Huzur Arayanların Gözdesi: Türkiye'nin Termal Suları

1- Pamukkale Travertenleri – Denizli: Ülkemizin en turistik yerlerinden biri olan Pamukkale Travertenleri, aynı zamanda ülkemizin en ünlü termal su kaynaklarından birisi. Kaplıcanın suyu antik çağlardan beri birçok hastalığa şifa için kullanılıyor. Ayrıca antik Hierapolis şehri kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Kalp ve damar rahatsızlıklar, cilt problemleri ve romatizmaya bağlı hastalıkların tedavisi için öneriliyor.

2- Armutlu Kaplıcası – Yalova: Marmara bölgesinde yer alan Yalova, Türkiye'nin en popüler termal tatil bölgelerinden birisi. Kaplıcalar denilince ilk akla gelen şehir olan Yalova'da çeşitli oteller ve kaplıcalar bulunuyor. Ama en popüleri hipetermal ve hipotonik özellikteki maden suyu ile Armutlu Kaplıcası. Romatizma başta olmak üzere kas rahatsızlıklarının tedavisi için şifalı olan sular, kadın hastalıkları için de oldukça yararlı. 

3-Afyon Gazlıgöl Kaplıcaları – Afyon: Afyonkarahisar'da yer alan Gazlıgöl, Türkiye'nin en büyük ikinci kaplıca gölü. Özellikle cilt problemleri, romatizma, sinir hastalıkları ve solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok rahatsızlığı tedavilerine iyi geldiği biliniyor. Ayrıca termal turizm için oldukça popüler bir bölge.

4-Gönen Kaplıcası – Balıkesir: Balıkesir'in Gönen ilçesinde bulunan termal sular 3000 yılı aşkın süredir şifa kaynağı olarak kullanılıyor. İçerdiği minerallerle dünyanın en kaliteli suyu olarak tescillenen kaplıcanın suları içildiğinde mide rahatsızlıkları, hazımsızlık ve bağırsak problemlerine, banyo yapıldığında ise romatizma sorunları, ortopedik rahatsızlıklar, kas kasılmaları, idrar yolu hastalıkları, sinir sıkışması gibi problemlere şifa oluyor.

5-Kütahya Ilıcası – Kütahya: Şehir merkezine 5 km uzaklıkta olan ve Romalılar döneminden bu yana kaplıca olarak kullanılan ılıca suyu cilt rahatsızlıkları, solunum yolu hastalıkları, damar sertliği, romatizma, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorununa iyi gelmesiyle meşhur.

6-Vadi Kaplıcaları – Sivas: Vadi Kaplıcaları, doğal güzellikleri ve yemyeşil doğasıyla birlikte doğaseverlerin uğrak yerlerinden. Kaplıcanın şifalı suları, özellikle cilt hastalıkları, romatizma, eklem ağrıları, solunum yolu rahatsızlıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. 

7-Karahayıt Kaplıcası – Denizli: Pamukkale Travertenleri’nin bir parçası olsa da görüntü olarak biraz farklı olan Karahayıt Kaplıcası, çıkan suyun rengi kırmızı olduğu için kırmızı renkte travertenler oluşturmuş. Bölgenin toprağının rengi de kırmızı olduğu için diğer kaplıcalardan farklı olarak kırmızı çamur havuzlarına sahip olan kaplıca, ameliyat geçirmiş kişilerin hızla iyileşmesine yardımcı olmasıyla öne çıkıyor. Bunun dışında romatizma, siyatik, fıtık gibi rahatsızlıklar ve uyuz, kaşıntı, sivilce sıkıntıları gibi cilt hastalıklarına şifa oluyor.

8-Diyadin Kaplıcaları – Ağrı: Doğu Anadolu’nun termal turizm açısından öne çıkan noktalarından olan Diyadin Kaplıcalarının suyu, en çok kemik ve kireçlenme problemleri için tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Bunun yanında cilt problemleri, kadın hastalıkları ve metabolizma bozukluğuna da iyi geliyor. Ayrıca çıkan suların maden suyu özelliği de bulunuyor. 

9-Çermik Kaplıcaları – Diyarbakır: Radyoaktif özelliğe sahip olan Çermik Kaplıcaları’nın suyu, iyodür ve bromür açısından zengin olmasıyla bu bölgenin şifa kaynağı olarak görülüyor. Özellikle iltihaplı romatizma, çocuk felci, cilt rahatsızlıkları ve kadın hastalıkları için şifa dağıtıyor. Ayrıca bir inanışa göre, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar bu hamamın suyunda yıkanırsa çocuk sahibi oluyormuş. 

10-Ilıca Kaplıcaları – Çeşme: Ülkemizin en popüler tatil destinasyonlarından biri olan Çeşme, termal turizme de katkı sağlıyor. Merkeze 5 kilometre uzakta bulunan Ilıca Kaplıcaları deniz kıyısında konumlanıyor. Bu nedenle de hem Ege denizinin tadını çıkarabilir, hem şifalanabilirsiniz. Bu kaplıcaların suyu ise metabolizmayı güçlendiriyor, sindirim sistemini düzenliyor ve romatizma ağrılarına iyi geliyor.

Kaynak: Tourism Journal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.