TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Abdurrahman Balta welness turizminin hacmine dikkat çekti

Tourism Journal tarafından gerçekleştirilen 'Burada Turizm Çok' isimli panelde konuşan Sanitas Spa Ltd. Şirket Kurucusu Abdurrahman Balta, Spa ve Wellness sektörüne ilişkin insan kaynakları ve eğitim konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2023 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2023 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Abdurrahman Balta welness turizminin hacmine dikkat çekti

Spa ve Wellness Sektöründe Nitelikli Personelin Önemi Vurgulandı

Turizm sektörüne bir yol haritası çıkarmak için gerçekleştirilen 'Burada Turizm Çok' isimli panelde konuşan Sanitas Spa Ltd. Şirket Kurucusu Abdurrahman Balta, Spa ve Wellness sektörüne ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Abdurrahman Balta, Sherwood Exlusive Kemer Otelde gerçekleşen panelde 'Turizm Sektöründe Eğitim' ve 'Turizm Sektöründe İnsan Kaynakları' başlığında iki sunum gerçekleştirdi.

Sanitas firması hakkında bilgi veren Balta, “Üst düzeyde SPA ve Türk Hamamı hizmeti sunan  Sanitas SPA, Türkiye Kempinski oteller zincirinde 20 yıldır, Türkiye Robinson TUI  otellerinde ise 30 yıldır kesintisiz hizmet vermektedir. Sektörün en seçkin ulusal ve  uluslararası platformlarından her sene ödüller alan kurum, aynı zamanda yurtiçi ve  yurtdışındaki seçkin birçok lokasyona da danışmanlık hizmetleri vermektedir. Sanitas SPA & Wellness merkezlerinde  kişiye özel sağlık hizmetleri ve terapilerle hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Dünya wellness sektöründeki inovasyonlara öncü firma olarak Türk  misafirperverliğinin farkını sektörde hissettirmek için çalışıyoruz” dedi.

SEKTÖR YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜYOR

Spa ve Wellness hizmetinin Türk turizminde yeni bir hizmet türü olmasına rağmen, sayısının kısa sürede hızla arttığını dile getiren Abdurrahman Balta, “Bu hızlı artış henüz çözüme kavuşamamış sorunları da beraberinde getirdi. Temel olarak bu sorunlar, yönetim, yasal mevzuat, pazarlama ve bunlar içinde daha fazla öne çıkan insan kaynakları başlıklarında gruplanabilir. İnsan kaynakları başlığında özellikle nitelikli personel bulma zorluğu ve bu zorluğu aşmak için uygulanan yöntemler sektörde oldukça yoğun tartışılmaktadır. Günümüzde Türkiye’de faaliyet gösteren konaklama işletmelerinin 385’inde Spa & Wellness hizmeti sunulmaktadır. Bu otellerin 214’ü beş yıldızlı otel ve birinci sınıf tatil köylerinden oluşmaktadır. Yani büyük ölçekli oteller önemli düzeyde spa & Wellness yatırımı yapmaktadır” diye konuştu.

NİTELİKLİ PERSONEL AÇIĞI BULUNUYOR

Sunumunda Global Spa Summit tarafından Endonezya’nın Bali Adası’nda yapılan ‘spa endüstrisinin geleceğine yönelik insan kaynaklarının önemi’ konulu bir araştırmaya ilişkin verileri de paylaşan Balta, şu bilgileri verdi: “Spa endüstrisinin günümüzde karşı karşıya olduğu en önemli sorun ‘profesyonel insan kaynakları eksikliği’ olarak tespit edilmiştir.  Katılımcıların % 80’i bayan, % 20’si ise erkektir. Çoğunluğu (% 72) 26-45 ya arasındadır. % 20’si 46-55 ya arasında, % 5’i 56-65 ya arasında ve sadece % 1’i 25 ya ve altındadır. 4 ve 5 yıldızlı otellerdeki SPA çalışanlarının iş doyum algılarını tespit etmek amacıyla ölçeğe ait tanımlayıcı istatistikler incelenmiştir. Buna göre, 4 ve 5 yıldızlı otellerde çalışan Spa personelinin iş doyumuna yönelik algıları olumludur. Bu sonuç, 4 ve 5 yıldızlı otellerde çalışan Spa personelinin iş yaşamından haz aldığını, mutlu olduğunu ve işinden hoşnut olduğunu göstermektedir. Özellikle yönetim düzeyindeki pozisyonlarda gerekli becerilere sahip yeterli sayıda işgören bulmakta zorlanıldığı ifade edilmektedir. Yine aynı araştırmada, bu sorunların ya aynı kalacağı ya da önümüzdeki 10 yıl boyunca daha da kötüleşeceği öne sürülmektedir”

YILLIK 400 MİLYON DOLARLIK CİRO ÖNGÖRÜSÜ

Türkiye’de yıllık spa & Wellness cirosunun tahmini olarak 400 milyon dolar civarında olduğuna dikkat çeken Abdurrahman Balta, “ Yeni konaklama yatırımlarının ise neredeyse tamamında Spa & Wellness birimi olduğundan bahsediliyor.  Öte yandan Spa & Wellness sektörünün günümüzde en önemli sorunlarından biri eğitilmiş işgücü eksikliğidir.  Bugün dünya genelinde spa yönetimi alanında eğitim veren ve bu alanda kariyer yapmaya ilgi duyan öğrenciler yetiştiren üniversite sayısı yalnızca 64’tür. Bu okulların 25’i Kuzey Amerika’da, 24’ü Avrupa’da, 14’ü Asya-Pasifik’te ve 1’i Latin Amerika’da faaliyet göstermektedir. Bunlardan 22’si 3 veya 4 yıllık lisans düzeyinde eğitim vermektedir Spa yönetimi ile ilgili bu lisans programlarına kayıtlı olan öğrenci sayısının yaklaşık 8000 olduğu belirtilmektedir.  Dünya genelinde spa iletmelerinde çalışan yöneticilerin ise 150 bin ile 200 bin arasında olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın büyümeye devam ettiği ifade edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.