TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ormanlar ve Köyler "Ekoturizm" İle Katkı Sağlayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), bu yıl içinde 26 yeni ekoturizm alanını hizmete sunarak, ormanların sürdürülebilir turizme kazandırılmasını hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2024 11:01
Kaynak: Yeni Gün
Ormanlar ve Köyler "Ekoturizm" İle Katkı Sağlayacak

2021-2025 dönemini kapsayan Ekoturizm Eylem Planı çerçevesinde, Türkiye'nin farklı illerinde bulunan orman bölgelerindeki 26 ekoturizm alanı, doğa severlere çeşitli aktiviteler ve sürdürülebilir turizm imkanları sunacak.

Eylem planının genel bütçesinin önemli bir kısmı, "ekoturizme uygun sahaların tespiti ve planlaması" ile "orman parklarına entegre ekoturizm planlarının hazırlanması"na ayrılırken, bu alanların tanıtımı ve ilgili paydaşlarla eğitim faaliyetleri de plan kapsamında bulunuyor. 2017-2020 döneminde devreye alınan plan kapsamında 28 ekoturizm rotası hizmete sunulmuş, 2021-2025 döneminde ise toplamda 110 ekoturizm rotasının faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Hedef 2028'e kadar 200 ekoturizm alanı

Bu yıl eklenmesi planlanan 26 ekoturizm alanı, Adana, Çorum, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Düzce, Yalova, Çanakkale, Uşak, Elazığ, Eskişehir, Kahramanmaraş, Giresun, Tekirdağ, İzmir, Kastamonu, Sivas, Konya, Kütahya, Mersin, Muğla, Kocaeli, Batman, Gümüşhane ve Karabük illerinde yer alacak. Bu projelerle birlikte 2028'e kadar ekoturizm alanlarının sayısının 200'e ulaştırılması hedefleniyor.

Türkiye'deki ekoturizm alanlarının artırılması, orman köyleri ve çevresindeki cazibe merkezlerinin turizme entegrasyonu, hem turistlere doğa ile iç içe bir deneyim sunacak hem de yerel kalkınmaya olumlu katkılarda bulunacak.

Ekoturizm Eylem Planı'nın 2025 sonunda tamamlanmasıyla, ekoturizm alanlarının turizm olanaklarının çeşitlendirilmesi ve ülkenin turizm destinasyonlarına yılda 2 milyar lira katkıda bulunması öngörülüyor. Türkiye'nin orman kaynaklarından sürdürülebilir şekilde faydalanması ve turizmde çeşitlenmesi adına önemli bir adım olan bu projeler, doğaseverlerin ilgisini çekecek ve ülkenin turistik çekiciliğini artıracak.

Dünya Ekoturizm Örnekleri

Ekoturizm, çevre dostu ve sürdürülebilir turizm anlayışıyla doğa ve kültürel varlıkları koruma amacını güden bir seyahat türüdür. Dünyada Ürdün, Kosta Rika, Norveç, Peru, Avustralya, Yeni Zelanda, Nepal ve İtalya gibi ülkeler, başarılı ekoturizm projeleriyle biliniyor.

Kaynak: Yeni Gün

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.