Gaziantep mutfağı, şüphesiz Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biri. Baharatları, malzemeleri ve özel pişirme teknikleriyle Gaziantep yemeklerinin, dünya mutfakları arasında kendine özgü bir yeri var.
Haber Giriş Tarihi: 04.05.2023 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2023 16:47
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.tourismjournal.com.tr/
Gaziantep mutfağı, şüphesiz Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biri. Baharatları, malzemeleri ve özel pişirme teknikleriyle Gaziantep yemeklerinin, dünya mutfakları arasında kendine özgü bir yeri var. UNESCO tarafından "yaratıcı şehirler ağı" kapsamında gastronomi alanında özel bir yere sahip bir mutfak. Bu nedenle, Gaziantep yemekleri ve mutfak kültürü, sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de tanınıyor.
Özellikle kebapları, lahmacunu, baklavası ve katmeri gibi tatlıları ile tanınsa da Gaziantep yemekleri sadece bunlarla sınırlı değil.
İşte Gaziantep'in özel lezzetleri;
Börek Çorbası
Yoğurtlu bir çorba çeşidi olan börek çorbası da, başlangıç menülerinin favorilerinden biri. Kuzu eti, yoğurt ve nohut ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için bol bol tüketiliyor.
Yuvalama
Geleneksel bir yemek olan Yuvalama’nın diğer adı da Nakışlı aş. Gaziantep yöresinde özellikle Ramazan Bayramı’nda pişirilen bu ana yemek, şehriyeli pirinç pilavı ile servis ediliyor.
Şiveydiz
Adını ilk kez duyanlar için, şiveydizin kuzu eti, taze sarımsak ve nohut ile hazırlanıyor. Bol sarımsak ve soğanlı olan bu çorba yöre halkı tarafından doğal antibiyotik olarak adlandırılıyor ve sadece bu yöreye özel.
Şirinli Çorbası
Suda haşlanan pirinçler başta olmak üzere şeker ve pekmezin de karışımı yapılarak pişirilen şirinli çorbası servis yapılırken ceviz ya da fıstıkla da süsleniyor.
Simit Kebabı
Antep mutfağının en sevilen kebap çeşitlerinden biri şüphesiz simit kebabı. Simit adı verilen ince bulgur ve zırh kıyması ile hazırlanan bu yemek, fıstıklı yoğurt eşliğinde sunuluyor.
Ali Nazik
Közlenmiş patlıcan, yoğurt ve kıyma ile hazırlanan Ali Nazik, Osmanlı'dan günümüze kalan ulaşan bir yemek. Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilen Ali Nazik kebabı, kalabalık sofraların da vazgeçilmezi.
Fıstıklı Kebap
Gaziantep mutfağında Antep fıstığının kullanılmadığı yemek sayısı oldukça az. Dana, kuzu eti ve fıstık ile hazırlanan bu kebap, kalın şişlere geçirilip ızgarada pişiriliyor.
Ekşili Taraklık Tava
Ekşili taraklık tava da Gaziantep kültürünün kendine has et yemeklerinden biri. Üstelik bu yemeğin içerisinde ayva da bulunuyor. Hem görüntüsü hem de lezzeti ile deneyenleri kendinden geçiren ekşili taraklık tava da yine kalorisi bol lezzetler arasında yer almakta. Baharatlar, ayva, domates, soğan ve pirzola ile hazırlanıyor.
Ayva Kebabı
Ayva kebabı Gaziantep’te ayvanın adeta bir tabak gibi kullanıldığı ancak yemeğe kattığı lezzeti ile fark yarattığı bir yemek türü diyebiliriz. Fazla iddialı bir yemek olduğunu söylemek de yanlış olmaz çünkü bu lezzeti Türkiye‘nin sayılı yerlerinde deneyimleyebilirsiniz.
Soğan Dolması
Antep mutfağında et tüketimi yüksek olsa da, dolmaların yeri bir başka. Kars ile özdeşleşen soğan dolması, kıymalı harç ile hazırlanıyor ve ortalama 25 dakikada hazır oluyor.
Nohut Dürümü
Antep sokaklarında en çok rastlayacağınız yemeklerin başında nohut dürüm gelmekte. Haşlanmış nohut ve lavaş ile hazırlanıyor.
Antep Usulü Yeşil Zeytin Piyazı
Yeşil zeytin, soğan, maydanoz ve yağlı sos ile hazırlanan bu piyaz, genellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunuluyor.
Babagannuş
Muazzam bir tada sahip olan babagannuş salatası adındaki patlıcan salatası, özellikle Gaziantep’te yemeklerin yanından eksik olmayan bir salata türü. Gaziantep yöresine özgü olan babagannuş salatasını diğer salata türlerinden ayıran en önemli özellik ise patlıcanın izle olarak közleniyor olması.
Nişe Helvası
Pekmez, su, nişasta ve fıstık ile hazırlanan nişe helvası, ortalama 20 dakikada hazırlanıyor. Yapımında yalnızca 5 malzeme kullanılan bu helva, kalabalık sofralarda ikram ediliyor.
Mahşe (Şıhıl Mahşi)
Mahşe (Şıhıl Mahşi) daha çok bilinen adı ile kabak mıhşısı yine Gaziantep yöresinde yapılan yöresel tatlılardan biridir. Bu lezzet oluşturulurken kabaklar kızartılıyor ve dolduruluyor. Hem iç malzemeleri hem de yapılışı ile kabak dolmalarından bir hayli farklı bir lezzet.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Gaziantep'in Özel Lezzetleri
Gaziantep mutfağı, şüphesiz Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biri. Baharatları, malzemeleri ve özel pişirme teknikleriyle Gaziantep yemeklerinin, dünya mutfakları arasında kendine özgü bir yeri var.
Gaziantep mutfağı, şüphesiz Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biri. Baharatları, malzemeleri ve özel pişirme teknikleriyle Gaziantep yemeklerinin, dünya mutfakları arasında kendine özgü bir yeri var. UNESCO tarafından "yaratıcı şehirler ağı" kapsamında gastronomi alanında özel bir yere sahip bir mutfak. Bu nedenle, Gaziantep yemekleri ve mutfak kültürü, sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de tanınıyor.
Özellikle kebapları, lahmacunu, baklavası ve katmeri gibi tatlıları ile tanınsa da Gaziantep yemekleri sadece bunlarla sınırlı değil.
İşte Gaziantep'in özel lezzetleri;
Börek Çorbası
Yoğurtlu bir çorba çeşidi olan börek çorbası da, başlangıç menülerinin favorilerinden biri. Kuzu eti, yoğurt ve nohut ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için bol bol tüketiliyor.
Yuvalama
Geleneksel bir yemek olan Yuvalama’nın diğer adı da Nakışlı aş. Gaziantep yöresinde özellikle Ramazan Bayramı’nda pişirilen bu ana yemek, şehriyeli pirinç pilavı ile servis ediliyor.
Şiveydiz
Adını ilk kez duyanlar için, şiveydizin kuzu eti, taze sarımsak ve nohut ile hazırlanıyor. Bol sarımsak ve soğanlı olan bu çorba yöre halkı tarafından doğal antibiyotik olarak adlandırılıyor ve sadece bu yöreye özel.
Şirinli Çorbası
Suda haşlanan pirinçler başta olmak üzere şeker ve pekmezin de karışımı yapılarak pişirilen şirinli çorbası servis yapılırken ceviz ya da fıstıkla da süsleniyor.
Simit Kebabı
Antep mutfağının en sevilen kebap çeşitlerinden biri şüphesiz simit kebabı. Simit adı verilen ince bulgur ve zırh kıyması ile hazırlanan bu yemek, fıstıklı yoğurt eşliğinde sunuluyor.
Ali Nazik
Közlenmiş patlıcan, yoğurt ve kıyma ile hazırlanan Ali Nazik, Osmanlı'dan günümüze kalan ulaşan bir yemek. Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilen Ali Nazik kebabı, kalabalık sofraların da vazgeçilmezi.
Fıstıklı Kebap
Gaziantep mutfağında Antep fıstığının kullanılmadığı yemek sayısı oldukça az. Dana, kuzu eti ve fıstık ile hazırlanan bu kebap, kalın şişlere geçirilip ızgarada pişiriliyor.
Ekşili Taraklık Tava
Ekşili taraklık tava da Gaziantep kültürünün kendine has et yemeklerinden biri. Üstelik bu yemeğin içerisinde ayva da bulunuyor. Hem görüntüsü hem de lezzeti ile deneyenleri kendinden geçiren ekşili taraklık tava da yine kalorisi bol lezzetler arasında yer almakta. Baharatlar, ayva, domates, soğan ve pirzola ile hazırlanıyor.
Ayva Kebabı
Ayva kebabı Gaziantep’te ayvanın adeta bir tabak gibi kullanıldığı ancak yemeğe kattığı lezzeti ile fark yarattığı bir yemek türü diyebiliriz. Fazla iddialı bir yemek olduğunu söylemek de yanlış olmaz çünkü bu lezzeti Türkiye‘nin sayılı yerlerinde deneyimleyebilirsiniz.
Soğan Dolması
Antep mutfağında et tüketimi yüksek olsa da, dolmaların yeri bir başka. Kars ile özdeşleşen soğan dolması, kıymalı harç ile hazırlanıyor ve ortalama 25 dakikada hazır oluyor.
Nohut Dürümü
Antep sokaklarında en çok rastlayacağınız yemeklerin başında nohut dürüm gelmekte. Haşlanmış nohut ve lavaş ile hazırlanıyor.
Antep Usulü Yeşil Zeytin Piyazı
Yeşil zeytin, soğan, maydanoz ve yağlı sos ile hazırlanan bu piyaz, genellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunuluyor.
Babagannuş
Muazzam bir tada sahip olan babagannuş salatası adındaki patlıcan salatası, özellikle Gaziantep’te yemeklerin yanından eksik olmayan bir salata türü. Gaziantep yöresine özgü olan babagannuş salatasını diğer salata türlerinden ayıran en önemli özellik ise patlıcanın izle olarak közleniyor olması.
Nişe Helvası
Pekmez, su, nişasta ve fıstık ile hazırlanan nişe helvası, ortalama 20 dakikada hazırlanıyor. Yapımında yalnızca 5 malzeme kullanılan bu helva, kalabalık sofralarda ikram ediliyor.
Mahşe (Şıhıl Mahşi)
Mahşe (Şıhıl Mahşi) daha çok bilinen adı ile kabak mıhşısı yine Gaziantep yöresinde yapılan yöresel tatlılardan biridir. Bu lezzet oluşturulurken kabaklar kızartılıyor ve dolduruluyor. Hem iç malzemeleri hem de yapılışı ile kabak dolmalarından bir hayli farklı bir lezzet.
En Çok Okunan Haberler