Hava Durumu

#Sıfır Atık

TOURISMJOURNAL - Sıfır Atık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sıfır Atık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun, Atık Malzemeleri Sanata Dönüştüren Usta Öğreticiyle Tanışıyor Video Galeri

Samsun, Atık Malzemeleri Sanata Dönüştüren Usta Öğreticiyle Tanışıyor

Samsun'da el sanatları teknolojisi-kilim dokuma usta öğreticisi Selma Kavaklı, atık malzemeleri geri dönüştürerek kilim, çanta ve dekoratif ev ürünlerine dönüştürüyor. "Sıfır atık" felsefesini sanatla birleştiren Kavaklı, hem doğayı koruyor hem de geleneksel dokuma sanatını yaşatıyor. İlkadım ilçesi Saathane Meydanı yanında bulunan tarihi Taşhan'daki atölyesinde öğrencileriyle birlikte üretim yapan Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatçısı Selma Kavaklı, çöpe gidecek kumaş, poşet ve ipleri yeniden değerlendiriyor. Kavaklı, atık malzemeleri dönüştürürken insanların hayatlarına da dokunduklarını ifade etti. "Dünyamızın yaşanılabilir bir durumda olması için herkes elinden geleni yapıyor. Ben de mesleğimle bu konuda destek olmak istedim" diyen Selma Kavaklı, "Biz hiçbir şeyi atmıyoruz, her şeyi geri dönüştürebiliyoruz. Çöpe gidecek kıyafetleri yeniden kilime dönüştürüyoruz. Dokumalardan artan iplerle çantalar yapıyoruz. Atık poşetlerden çantalar, sepetler ve dekoratif ev ürünleri üretiyoruz. İnsanlar sıfır atık malzemelerini kendileri getiriyor, ben de evimden temin ediyorum. Hiçbir şeyi atmıyorum çünkü her şey dokunabilir. Bir sanatçı olarak her şeye ‘geri dönüştürülebilir' gözüyle bakıyorum" dedi. Kavaklı, sadece kumaş ve ipleri değil, mısır kabuklarını da değerlendirerek dekoratif ev ürünlerine dönüştürdüklerini belirterek, "Sıfır atığı dönüştürürken aslında hayatları da dönüştürüyoruz. Geri dönüşüm malzemelerini dönüştürerek, insanların hayatındaki bir anının devam etmesine vesile oluyoruz" diye konuştu. Kilim dokuma usta öğreticisi Selma Kavaklı ve öğrencileri, hem çevre bilincini artırıyor hem de el sanatlarını yeni nesillere aktarıyor.

Sıfır Atık İçin Gastronomide Yaratıcı ve Sürdürülebilir Adımlar Haber

Sıfır Atık İçin Gastronomide Yaratıcı ve Sürdürülebilir Adımlar

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Gülsün Duran, tam anlamıyla sıfır atık uygulamalarının kısa vadede tüm işletmeler için zor olabileceğini ancak minimum atık hedefiyle başlamanın işletmeler büyük katkılar sağlayabileceğini kaydetti. Sıfır atık yaklaşımının temelinde kaynakların verimli kullanımı, geri dönüşüm ve yeniden kullanımın yer aldığını aktaran Duran, şöyle devam etti: "Yiyeceklerin tamamının değerlendirilmesi (örneğin sebze kabuklarının ya da et/tavuk kemiklerinin stok yapımında kullanılması), geri dönüştürülebilir ambalajların tercih edilmesi, organik atıkların kompost sistemleri aracılığıyla gübreye dönüştürülmesi, yerel ve mevsimsel ürünlerin kullanımı ile taşıma ve saklama kaynaklı israfın önlenmesi bu yaklaşıma örnek teşkil etmektedir." Duran, gastronomi öğrencileri ve restoranların sıfır atık bilinciyle önemli adımlar attığını vurguladı. Sıfır atık için gerçekleştirilen eylemlere değinen Duran, "Porsiyon kontrolü ve menü tasarımı, artan yiyeceklerin bağışlanması, kompost üretimi, sürdürülebilir tarım uygulamalarına destek verilmesi, gıda artıklarını değerlendirmeye yönelik derslerin müfredata eklenmesi ve sanal stok izleme sistemleriyle aşırı malzeme alımının önlenmesi gibi çeşitli stratejiler hayata geçirilmektedir." değerlendirmesini yaptı. Sebze ve meyveler en çok israf edilen grup Malzeme seçimi ve stok yönetiminin atık oluşumu üzerindeki etkisine de dikkati çeken Duran, "Doğru miktarda ve mevsiminde alışveriş yapmak, malzemelerin bozulmadan kullanılmasını sağlar. Stok yönetimi yazılımları, raf ömrü yaklaşan ürünleri ön plana çıkarır. İsrafı önlemek amacıyla paketli ürünlerden uzak durmak ve malzemelerin farklı şekillerde kullanılması önemlidir." ifadelerini kullandı. Duran, artan malzemelerle yaratıcı tarifler geliştirilerek sebze kabukları ve saplarıyla sebze suyu, bayat ekmekten "kruton" olarak bilinen kızarmış ekmek parçaları veya ekmek pudingi, meyve kabuklarıyla marmelat, sirke veya çay, arta kalan pilavla mücver veya dolma içi, balık kafasıyla balık çorbası yapılabileceğini kaydetti. Mutfaklarda en çok israf edilen ürün grubunun sebze ve meyveler olduğuna işaret eden Duran, "Hızlı bozulmaları, estetik kusurlar nedeniyle çöpe atılmaları veya doğru şekilde saklanmamaları nedeniyle israf ediliyorlar. Diğer yüksek israf grupları ise ekmek ve tahıllar, süt ve süt ürünleri, pişmiş yemeklerin tüketilmeyen porsiyonlarıdır." bilgisini verdi. Tüketici de sürecin parçası Tüketicilerin de bu sürece katkı sağlayabileceğinin altını çizen Duran, "Gereksinim kadar alışveriş yapmak, artık yemekleri yaratıcı bir biçimde kullanmak, son tüketim tarihlerini doğru okumak, kompost yapmak, restoranlarda porsiyonları küçültme veya paketleme talep etmek, gıda bağış etkinliklerine katılmak etkili yöntemlerdir." değerlendirmesini yaptı. Duran, "Kısa vadede bazı çözümler maliyetli gibi görünse de uzun vadede hammadde tüketimini azaltır, envanter kaybını engeller, enerji ve su kullanımında tasarruf sağlar, marka itibarını yükseltir. Çevreye duyarlı firmalara yönelik müşteri sadakati de artar." değerlendirmelerinde bulundu.

Limak Lara Otel, Gıda İsrafına Karşı Farkındalık Oluşturuyor Haber

Limak Lara Otel, Gıda İsrafına Karşı Farkındalık Oluşturuyor

Sürdürülebilirlik alanında öncü çalışmalara imza atan Limak International Hotels & Resorts bünyesindeki Limak Lara Otel, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Gıdanı Koru Kampanyası" kapsamında, iyi uygulama örnekleri arasına seçilen İklim Dostu Turuncu Bayrak ile ödüllendirildi. Bu proje, hem çalışanlar hem de misafirler arasında gıda israfını önleme ve iklim krizi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. GIDA İSRAFINI ÖNLEME ÇALIŞMALARI Açık büfeden dönen ve misafirlerin tabaklarından çöpe giden yiyecekler tartılarak e-Turuncu online sisteme kaydediliyor ve bu veriler takip edilerek menü ve porsiyon düzenlemeleri yapılıyor. Misafirlerin severek tükettiği bir yemek veya şefin özel tarifi, açık büfede özel bir köşede "Gıda Dostu Yemeği" adıyla, Turuncu Bayrak görselleri eşliğinde sunularak iklim krizi ve gıda israfına dikkat çekiliyor. Tabağındaki tüm yiyecekleri bitiren misafirler, gıda israfına karşı duyarlılıklarından dolayı Türk kahvesi ikramı ile ödüllendiriliyor. ÇOCUKLAR İÇİN FARKINDALIK ETKİNLİKLERİ Limak Lara Otel, çocuk misafirlerini de unutmuyor. Çocuk Kulübü’nde, iklim kriziyle mücadele ve gıda israfını önleme temalı eğlenceli ve öğretici etkinlikler düzenlenerek küçük yaşlardan itibaren bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırılıyor. SIFIR ATIK VE YEREL ÜRETİME DESTEK Türkiye’nin Sıfır Atık Belgeli ilk 5 yıldızlı oteli olan Limak Lara Otel, Sıfır Atık uygulamalarıyla üretim aşamasında oluşan gıda kaybını minimum seviyeye indiriyor. Ayrıca, yerel ve organik üretimi destekleyerek sürdürülebilir turizme katkı sağlıyor. Limak Turizm Grubu Başkanı Kaan Kavaloğlu konuyla ilgili olarak; ‘Turuncu Bayrak Kurucusu Ali Akgün ve İklim Dostu Elçisi Mine Ataman ile gıda israfını önleme ve iklim krizine dikkat çekme konusunda Turuncu Bayrak’ın kurulduğu ilk günden itibaren sürekli istişare halindeyiz. Turuncu Bayrak, “İklim Dostu Turizm Programı” ile yerli ve milli çalışma sürdürüyor. İklim Dostu Turuncu Bayrak ile bilinçli tüketim, sürdürülebilir tatil anlayışıyla kaynaklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz. İklim Dostu Turuncu Bayrak’ı yurtiçinde ve yurtdışında tanıtma konusunda destek ve işbirliğimiz devam edecek.’ diye konuştu.

Türk Hava Yolları'ndan Çevreci Lüks Seyahat Seti Haber

Türk Hava Yolları'ndan Çevreci Lüks Seyahat Seti

İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları (THY), dünya çapında bir marka olarak yeniliklerine devam ediyor. Havayolu şirketi, business class yolcularına özel, tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş yeni bir seyahat seti konsepti tanıttı. Setler, ünlü Lanvin markasının en ikonik çantalarından ilham alınarak tasarlandı. Bu çantalar, yolculuk sonrasında da farklı amaçlarla kullanılabilecek şekilde özenle hazırlandı. Seyahat setleri, uçuş sırasında yolcuların konforunu artıracak doğal içeriklerle donatıldı. Kakao Tohumu Yağı, Shea Yağı, Zeytin Kabuğu Yağı ve Hindistan Cevizi Yağı içeren el ve vücut losyonları ile dudak balmı, yolculara uçuş boyunca optimal nemlendirme sağlayacak. KADIN VE ERKEK YOLCULARA ÖZEL SEÇENEKLER Setler, kadın yolcular için taba ve krem, erkek yolcular için kahverengi ve siyah renk seçenekleri sunuyor. Ayrıca, 5-8 saatlik dış hat uçuşlarında cüzdan şeklindeki özel çanta modelleri de servis ediliyor. Tüm ürünler, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda geri dönüştürülmüş malzemelerden üretiliyor. Çevreye duyarlılık açısından dikkat çeken diğer özellikler arasında bambudan yapılmış diş fırçası, kağıt ambalajda sunulan kulak tıkaçları ve geri dönüştürülmüş malzemelerle üretilmiş göz bantları ve çoraplar bulunuyor. Bu yenilikler, doğal kaynakların kullanımını azaltırken, sıfır atık hedeflerini de destekliyor.

Bakan Kurum: “Sıfır Atık Projesi KKTC’de Hayata Geçecek” Haber

Bakan Kurum: “Sıfır Atık Projesi KKTC’de Hayata Geçecek”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyarette önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Türkiye’nin çevre ve iklim alanındaki projelerini KKTC'ye de taşıyacaklarını belirterek, "Sıfır Atık Projemizi de Kıbrıs'ta uygulayacağız. Burada depozito iade makinelerimizle atıkların ekonomiye kazandırılması anlayışla atıkların neredeyse tamamını dönüştürecek bir sistemi inşallah Kıbrıs'a kazandırmış olacağız" ifadelerini kullandı. Lefkoşa’da düzenlenen toplantıya KKTC’nin Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da katıldı. Bakan Kurum, Türkiye'nin KKTC'yi çeşitli alanlarda desteklediğini ve bu iş birliğini güçlendirmek için yeni projeleri uygulamaya koyacaklarını söyledi. Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Türk halkına yönelik izolasyonların kaldırılması için her fırsatta mücadele ettiğini de vurguladı. KAMU ALTYAPISINI GELİŞTİRECEK YENİ PROJELER Bakan Kurum, KKTC’de devam eden TOKİ projelerine de değindi. Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi ve Cumhuriyet Meclisi inşaatının yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirtti. Ayrıca, 2025 yılının Haziran ayına kadar tamamlanması planlanan Millet Bahçesi ile yüksek mahkeme ve kütüphane projelerinin de hayata geçirileceğini ifade etti. Kurum, bu projelerin KKTC halkına daha iyi bir yaşam alanı sunmak için tasarlandığını belirtti. SOSYAL KONUT TECRÜBESİ PAYLAŞILACAK Sosyal konut alanındaki tecrübelerini KKTC ile paylaşmak istediklerini söyleyen Bakan Kurum, tapu ve kadastro süreçlerinde dijitalleşme adımları atacaklarını ve vatandaşların işlemlerini hızlandırarak kolaylaştıracak bir sistem geliştirdiklerini aktardı. Kurum, coğrafi bilgi sisteminin KKTC’de kurulması için iş birliği protokolü imzaladıklarını ve bu sistemin kamu kurumlarına daha hızlı karar alma imkanı sunacağını ifade etti. Bu iş birliği ile yerel yönetimlerin hizmetlerini daha verimli sunabileceğine dikkat çekti. KKTC'YE SIFIR ATIK VE DEPOZİTO SİSTEMİ GELECEK İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ise Türkiye’nin KKTC’ye destek sağlayacağını belirten Kurum, evsel atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi için teknik ve maddi yardımlar yapılacağını açıkladı. Bakan, KKTC’nin her köşesinde sürdürülebilir kalkınma sağlama hedefinde olduklarını vurguladı ve "Tüm bu projelerle birlikte aslında kendi ayakları üzerinde duran, üreten, kalkınan KKTC için geçmişten bu yana her türlü desteği kardeşleri olarak verdik. Vermeye inşallah devam edeceğiz" dedi. Toplantının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile KKTC Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı arasında, çevre, şehircilik ve coğrafi bilgi sistemleri alanlarında çeşitli protokoller imzalandı.

6 yılda 164 bin bina ve yerleşke sıfır atığa geçti Haber

6 yılda 164 bin bina ve yerleşke sıfır atığa geçti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyada 2020'de yaklaşık 2,24 milyar ton belediye atığı oluştu. Dünya Bankasının verilerine göre, dünya genelinde kişi başına günde ortalama 0,74 kilogram atık çıkarılıyor. Bu değer 0,11 ila 4,54 kilogram arasında değişiyor. Bu şekilde devam ederse, 2050'ye kadar yılda 3,88 milyar ton atık oluşması bekleniyor. Dünya genelinde 2022 itibarıyla belediye atıklarının ortalama yüzde 82'si toplanıyor ve yüzde 55'i atık işleme tesislerine gönderiliyor. Küresel bazda sera gazı emisyonlarının yüzde 2'sine neden olan atıkların yüzde 33'ü ise halen düzensiz depolanıyor. Ayrıca gıda kaybı ve israfı da küresel bir sorun olmaya devam ediyor. Gıda kayıpları daha çok, gelişmekte olan ülkelerde görülürken gıda israfı ise çoğunlukla gelişmiş ülkelerde meydana geliyor. Hem gıda kaybı hem de gıda israfı, önemli çevresel, sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açıyor. Atılan yiyecekler, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 8 ila 10'unu oluşturuyor. Bu kapsamda sıfır atığın çevresel, ekonomik ve sosyal boyutta sağladığı yararların, sürdürülebilir bir dünya düzeni açısından önemi ortaya çıkıyor. Sıfır atık; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan "atık yönetim anlayışı" olarak tanımlanıyor. Bu kapsamda Türkiye'de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 2017'de "Sıfır Atık Projesi" hayata geçirildi. Proje, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına alma, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir dünya bırakma amacını taşıyor. Projeyle geri kazanım oranının yüzde 35'e çıkarılması ve düzenli depolama oranının yüzde 65'e indirilmesi hedefleniyor. Sıfır Atık Projesi kapsamında, Sıfır Atık Yönetim Sistemi'nin kurulmasına ilişkin genel ilkelerin ve uygulama esaslarının belirlenmesini sağlayarak, projenin ülke genelinde benimsenmesi, uygulanması ve yaygınlaştırılması için hazırlanan Sıfır Atık Yönetmeliği 2019'da yürürlüğe girdi. Sıfır Atık Yönetmeliği'nde, Sıfır Atık Yönetim Sistemi'nin kurulumu, uygulanması, sistemin takibi için yapılması gerekenler, sıfır atık belgesinin şartları ve belge kriterlerine ilişkin düzenlemeler yer aldı. Yönetmelikle mahalli idareler ile bina ve yerleşkelerin Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçiş takvimleri düzenlendi. Ayrıca il düzeyinde mahalli idareler ile bina ve yerleşkeler tarafından uygulanacak Sıfır Atık Yönetim Sistemi'nin yerel ve ulusal ölçekte stratejik bir bütünlük içinde sürdürülebilirliğini ve verimliliğini sağlamak amacıyla 81 il tarafından "İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı" hazırlandı. Buna göre, Haziran 2017'den bu yana Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçen bina ve yerleşke sayısı 164 bin oldu. Yaklaşık 19 milyon kişiye "sıfır atık" eğitimi verildi Öte yandan vatandaşlar için sıfır atık konusunda eğitim-farkındalık çalışmaları da yürütülüyor. Bu kapsamda proje başlangıcından bu yana yaklaşık 19 milyon kişiye "sıfır atık" eğitimi verildi. Ayrıca proje başlangıcından bu yana 20,4 milyon ton kağıt-karton, 5,4 milyon ton plastik, 2,3 milyon ton cam, 0,5 milyon ton metal ve 5,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplamda yaklaşık 33,8 milyon ton geri kazanılabilir atık, bakanlıkça lisanslı işletmelerce işlenerek, ekonomiye kazandırıldı. Toplanan atıklardan, 62,2 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. Ayrıca 530 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu, 572 milyon metreküp su tasarrufu ve 69 milyon metreküp depolama alanından tasarruf sağlandı. 3,9 milyon ton sera gazı salımı önlendi, 347 milyon ağaç kurtarıldı, 87 milyon varil petrol, 650 milyon ton ham maddeden tasarruf edildi. Sıfır atığın başarısı ülke sınırlarını aştı Eylül 2022'de BM 77. Genel Kurulu görüşmeleri sırasında New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ikili iklim kriziyle mücadele kapsamında "Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı"nı imzaladı. Ardından 15 Aralık 2022'de yapılan BM Genel Kurulunda, Türkiye tarafından Birleşmiş Milletler 77. Genel Kuruluna sunulan "Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için sıfır atık uygulamalarının teşvik edilmesi" konulu "sıfır atık" kararı kabul edildi. Genel Kurul, bu kararla 30 Mart'ı Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan etti.    

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.