Hava Durumu

#Türkiye Otelciler Federasyonu

TOURISMJOURNAL - Türkiye Otelciler Federasyonu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye Otelciler Federasyonu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk Turizmi, Tarife Savaşlarına Rağmen Rekor Peşinde Haber

Türk Turizmi, Tarife Savaşlarına Rağmen Rekor Peşinde

Türk turizmi bu yıla hızlı başladı. Öyle ki yılın ilk çeyreğinde elde edilen 9.5 milyar dolarlık turizm geliriyle ilk çeyrek rekoru kırıldı. Yılın tamamında ise 65 milyon ziyaretçi ve 64 milyar dolarlık turizm geliri hedefleniyor. Yani sektörden rekor bekleniyor. Sektör temsilcileri de bu yıldan umutlu olsa da ABD Başkanı Donald Trump’ın ek vergilerle başlattığı ticaret savaşlarının turizm sektörüne de olumsuz etkilerinin olmasından endişe ediyor. Uzmanlar tarife savaşları kaynaklı küresel belirsizliğin sektörü etkileyebileceğini belirtse de bu sorunun kısa süreli olacağını ve seyahat sektörünün bu yıl da güçlü kalacağını öngörüyor. UÇAK VE KONAKLAMA ABD’nin yeni vergi politikalarının küresel pek çok sektörü olduğu gibi turizm sektörünü de etkileyebileceğini söyleyen Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, ülkelere getirilen ek tarifelerin otomotivden, teknolojiye birçok sektörde fiyat artışına neden olduğunu hatırlattı. Karayal, “Artan maliyetlerin özellikle uçak maliyetlerine ve dolayısıyla havayolları biletlemelerine ve seyahate yansıması şimdi değil belki ama yakın zamanda mümkün olabilir. Bu politikaların küresel turizmi nasıl etkileyeceği konusunu biz de yakından ve merakla takip ediyoruz” dedi. YÜZDE 45’LİK ARTIŞ Yeni sezon fiyatlarıyla ilgili de bilgi veren Karayal, “Yurtdışı turlarında fiyatlarda çok fazla değişiklik olmadı. Ancak tüketici bazında kur artışlarına bağlı olarak fiyatların etkilendiğini söyleyebiliriz. Yurtiçi otellerde ise geçen yıla oranla yüzde 45-50’ye varan oranlarda fiyat artışı oldu” dedi. Rezervasyonların şimdiden arttığını belirten Karayal, “Fiyatlardaki bu değişkenliğe karşılık rezervasyonda artış var. Yurtdışı turlarında geçen seneye göre yüzde 20 yükseliş var. Güncel olarak Dubai, Mısır, Balkan, İtalya ve Benelüks turlarında talep artışı var. Yurtiçi otellerde ise Antalya, Bodrum, Kuşadası ve Kıbrıs yine öncelikli olarak tercih ediliyor” diye ekledi. EK MALİYET OLUŞUYOR Küresel ölçekte yaşanan ticaret savaşlarının ve ABD’nin uyguladığı vergi tarifelerinin dolaylı olarak döviz kurlarında artışa yol açtığını ifade eden TatilBudur Satış ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, “Bu durum da doğrudan konaklama maliyetlerine yansıyor. Önümüzdeki dönemde kişi başı konaklama fiyatlarında yüzde 10 ile yüzde 15 arasında bir artış olacağını öngörüyoruz” dedi. SON DAKİKA REZERVASYONU Firma olarak, 2025 yılı tahminlerini bu gelişmeleri dikkate alarak hazırladıklarını ifade eden Çubuk, şunları söyledi: “Misafir davranışlarında ise son dakika rezervasyonlarının artacağını bekliyoruz. Tatil planlamalarında kur değişimlerini ve fırsat kampanyalarını daha yakından takip eden bir misafir profili görüyoruz. Biz de bu değişime uyum sağlayarak avantajlı kampanyalar ve esnek ödeme seçenekleri sunmaya devam edeceğiz.” ANTALYA YİNE REVAÇTA 2025 yılı için konaklama fiyatlarındaki artışa değinen Çubuk, “Fiyat artışları ağırlıklı olarak enflasyon oranlarına paralel bir şekilde gerçekleşti. Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 35 ile 45 arasında bir artış söz konusu oldu. Erken rezervasyon dönemi, geçtiğimiz sezona göre yüzde 10’luk bir artış kaydederek son derece olumlu bir tablo çiziyor. Yurt içi tatil destinasyonları arasında ise en yüksek talep her zamanki gibi Antalya bölgesi oluyor. Antalya’yı, sırasıyla Muğla ve Aydın takip ediyor” diye konuştu. KRUVAZİYERDE ETKİLENME OLMADI AMERİKALI YOLCULAR FAZLA Ticaret savaşlarının kruvaziyer turizmini etkilemediğini dile getiren Celestyal Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz, “Hâlâ Amerikalı yolcularımız ağırlıklı olarak gemilerimize ve dolayısıyla limanlarımıza gelmeye devam ediyor. Yolcularımızın yüzde 40’ı Amerikalı. Celestyal yılda ortalama 120 bin yolcu taşıyor. Misafirlerimizin yüzde 80’inin ağırlıklı olarak Amerikalı ve Avrupalı olduğunu söyleyebilirim. Bu sezon Türkiye limanlarına yaklaşık 100 sefer gerçekleştirmeyi planlıyoruz ve bu yolcular da gemilerimizle limanlarımıza gelmiş olacak” dedi. YUNAN ADALARI ÖN PLANDA Kuşadası limanının bu yıl da Ege programlarının ana rotasında yer aldığını dile getiren Alnıtemiz, “Kasım sonuna kadar haftanın 3 günü Kuşadası’nda bir Celestyal gemisi göreceksiniz, geçen yıllarda olduğu gibi. En çok talebi yine Yunan Adaları destinasyonu alıyor. 3, 4 gece alternatifli Kuşadası çıkışlı Yunan Adaları turlarımızın rotasında Patmos, Santorini, Atina, Mikonos, Rodos ve Girit var. Zamanı geniş olanlar ise 7 gecelik turlara rezervasyon yapıyor” diye belirtti. YENİ PAZARLAR GÜÇLENİYOR REZERVASYON ARTIŞI SÜRÜYOR Öte yandan yılın ilk 4 ayını hareketli geçiren turizm sektöründe, turist sayısı ve turizm gelirinde rekor beklentisi artıyor. Erken rezervasyonlardaki hareketlilikle yılın başarılı geçeceğini öngören turizmciler, Kurban Bayramı öncesinde devam eden ilgi nedeniyle başarılı bir yaz sezonu geçirmeye hazırlanıyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Özellikle ana pazarlarımız Almanya ve İngiltere’den hareketlilik devam ediyor. Rusya’dan biraz daha hızlı bir rezervasyon akışı bekliyoruz. Uzak Doğu, Amerika ve Latin Amerika yeni pazarlar olarak fevkalade bir performans gösteriyor” dedi. YÜZDE 10-15 BÜYÜME BEKLENTİSİ Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Engin Ceylan da Çin, Almanya ve İngiltere’den gelecek turist sayısında artış beklediklerini ifade ederek, turizm çeşitliliğinin artmasının ziyaretçi sayısı ve gelirine de olumlu yansıdığını söyledi. Ceylan, “Fiyatlara baktığımız zaman biraz diğer ülkeler gibi yüksek kalsak da kalitemiz diğer ülkelerle kıyaslanamaz” dedi. Geçen yılın turizmde rekor yılı olduğunu hatırlatan Ceylan, “Geçen yıla bakacak olursak yüzde 10-15 civarında büyümeyi öngörüyorum. Geçen seneki rakamlarımızın biraz üstüne çıkacağımızı öngörüyorum” ifadelerini kullandı.

Gastronominin Kalbi 4. Kez Antalya’da Atacak Haber

Gastronominin Kalbi 4. Kez Antalya’da Atacak

"Antalya'dan dünyaya" mottosuyla 9-11 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 4'üncü Uluslararası Food Fest Antalya, Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısıyla tanıtıldı. Festival ile coğrafi işaretli ürünleri ve yerel mutfak kültürünü tanıtmak, gastronomi profesyonellerini bir araya getirerek sektöre katkı sağlamak ve yerli-yabancı ziyaretçilere mutfak kültürünün en güzel örneklerini sunarak unutulmaz bir deneyim yaşatmak hedefleniyor. 4'üncü kez düzenlenecek olan Uluslararası Food Fest Antalya, Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısıyla tanıtıldı. "Geçen yılki festivalimizde yaklaşık 800 bin ziyaretçimizi ağırladık" Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir belediye Başkanı Muhitin Böcek, "Göreve geldiğimiz 2019 yılı itibariyle, doğal güzellikleri, zengin tarihi ve köklü kültürüyle turizmin başkenti olan Antalya'mızı, kültür ve sanatın, tarımın ve gastronominin de başkenti yapacağız demiştik. Ayrıca 2025 yılında Asya belediye başkanları forumunda, Antalya olarak 2025 yılı çevre başkenti ilan edildik. Sözlerimizin arkasında durduk. Azimle, gururla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Antalya'nın lezzetlerini dünyaya tanıtmak için dört yıl önce başlattığımız uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali'ni her yıl daha üst seviyelere çıkarttık. Geçen yılki festivalimizde yaklaşık 800 bin ziyaretçimizi ağırladık. Bu yılki festivalimizde, Antalya'mızın verimli topraklarında çiftçilerimizin alın teri ile yetiştirdiği ürünleri, dünya mutfağında başarılarını kanıtlamış ödüllü şefleriyle gastronomi dünyasında önemli bir buluşmayı gerçekleştiriyoruz. Festivalimizin amacı geleneksel ve modern mutfak anlayışlarını harmanlayarak, ziyaretçilere unutamayacakları bir lezzet deneyimi sunmaktır" dedi. "19 coğrafi işaretli ürünleri ile yerelden kalkınma ve ekonomimiz açısından büyük bir değer" Dünyaca ünlü pek çok şefe, söyleşiye, tadım etkinliğine, atölye çalışmalarına, yarışmalara ve gönüllerin buluştuğu sofralara ev sahipliği yapacaklarını dile getiren başkan Böcek," Ayrıca konserler ve daha birçok renkli etkinlikler ile katılımcılar, hem Antalya mutfağını daha yakından tanıyacak, hem de gastronomi dünyasındaki son yenilikler hakkında bilgi sahibi olacaklardır. 3 gün boyunca sürecek festivalimize, yurt içinden ve yurt dışından gelen ödüllü şefler, gurmeler, gastronomi ve turizm yazarları, kısacası sektörün farklı alanlarındaki profesyoneller katılım sağlayacaktır. Antalya'mız, ülkemizin örtü altı tarımının yarısını karşılayan yerel mahsulleri, eşsiz lezzetleri, zengin gastronomisi ve tescil edilmiş 19 coğrafi işaretli ürünleri ile yerelden kalkınma ve ekonomimiz açısından büyük bir değer . Festivalimizin çıkış noktası yerel gıda ve nitelikli tarıma sahip çıkmaktır. Bu sayede şehrimizi sadece denizi, güneşi ve mavisi ile değil; yerel mutfağının cazibesi ile de tercih edilir hale getiriyoruz "dedi. "Gastronomi tutkunları açısından önemli bir buluşma noktası olacak" "Antalya'dan dünyaya" mottosuyla başlatılan uluslararası Food Fest Antalya gastronomi Festivali'nin bu yıl 4'üncüsü "Akdeniz Mutfağı" temasıyla gerçekleştirecekleri ifade eden böcek," Festivalimiz kapsamında bu yıl Kumluca ilçemizde başta domates olmak üzere rengârenk mevsim sebzelerimizin ve doğal otların hasadını 9 Mayısta gerçekleştireceğiz. Festivalimiz, turizm sektör temsilcileri ve gastronomi sektöründeki paydaşlarımızla Antalya'nın saklı kalmış lezzetlerinin, yerel ürünlerinin otel, restoran gibi işletmelerin menülerinde yer almasına katkı sağlayacaktır. Antalya'mızın farklı bölgelerinde yetişen organik ürünler ve yerel lezzetlerin sergileneceği alanlar, ziyaretçilerimiz ve gastronomi tutkunları açısından önemli bir buluşma noktası olacaktır. Kentimizin artık önemli bir markası haline gelen, dünyaya açılan kapısı, uluslararası gastronomi festivaline ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Festivalimizin Antalya'mız, ülkemiz ve gastronomiye gönül veren herkes için hayırlı olmasını diliyoruz" diyerek sözlerine son verdi. Toplantıda söz alan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere de, "Hem turizmin çeşitlenmesi hem de Antalya'mızın ilçelerinin tanıtımı hem de turizmin başkenti dediğimiz Antalya'mız aynı zamanda tarımında başkenti olması sebebi ile bu gastronomi festivali önemli. Bu festivalin 4'üncüsünü düzenliyoruz. Bu festival hem Antalya'mızın hem de topraklarımızda yetişen tarımsal ürünlerin tanıtımıyla ilgili çok kıymetli. Bu festival Antalya esnafına da olumlu katkılar sağlamaktadır Öncelikle bu gastronomi festivali olduğu içinde tarladan sofraya Antalya'dan Dünyaya mottosuyla Antalya'mızın ve turizmin alanının yanındadır. Gastronomi zenginliğimizi tanıtarak uluslararası arenada tanıtan değerli bir organizasyon "dedi. 4. Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali'nin tanıtım toplantısına Muhittin Böcek'in yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Gastronomi Yatırımcıları Derneği Başkanı Zeki Özen, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Erkan Yağcı, Food Fest İçerik Direktörü Gökmen Sözen, ünlü şefler Mehmet Akdağ, Ömür Akkor, Mehmet Özer, Çiğdem Seferoğlu, Muzaffer Ozan Kumbasar, diyetisyen Dilara Koçak ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Antalya Turizminde Yeni Hedef: 18 Milyon Turist Video Galeri

Antalya Turizminde Yeni Hedef: 18 Milyon Turist

Antalya'da düzenlenen AKTOB toplantısında, turizmde büyüme hedefleri ve sektörün karşılaştığı zorluklar ele alındı. İngiltere ve Polonya pazarlarındaki artışa dikkat çekilerek, yeni pazarlara odaklanılması gerektiğini vurgulandı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) şubat ayı toplantısı, Kemer Göynük’teki bir otelde gerçekleşti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı, AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu ve sektör temsilcileri toplantıya katıldı. TURİZMİN GETİRDİĞİ RİSKLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ Antalya’nın turizmde lokomotif şehirlerden biri olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 2024 yılında Türkiye’nin 61 milyar 103 milyon dolar turizm geliri elde ettiğini, bunun 25 milyar dolarının Antalya kaynaklı olduğunu söyledi. Böcek, turizmin sağladığı avantajların yanında nüfus artışı ve şehirleşme gibi risklerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. NÜFUS ARTIŞI VE TRAFİK SORUNU BÜYÜYOR Başkan Böcek, turizmin avantajlarının yanında risklerine de değinerek, "Nüfusumuz 2 milyon 722 bine yükselmiş, sadece 07 plakalı motorlu araç sayısı 1 milyon 571 bine çıkmıştır. 2019 yılından bugüne nüfus 210 bin 403 artarken, araç sayısı bunun 2 katı oranında 501 bin 94 artmıştır" dedi. TURİZM MASTER PLANI İHTİYACI Turizmin hızlı büyümesinin Antalya başta olmak üzere birçok turistik bölgeyi göç ve yoğun talep baskısıyla karşı karşıya bıraktığını belirten Böcek, "Tüm dünyanın aşırı turizmi konuştuğu bu dönemde, turizmde yeni bir bakış açısı ve vizyonuyla hareket edilmesi gerekmektedir. İklim değişikliğinin turizme etkileri, doğal kaynakların azalması, artan enerji ihtiyacı ve maliyetler turizm için en kritik konulardır. O nedenle, Antalya için ihtiyaç duyulan Turizm Master Planı doğrultusunda bütüncül bir yaklaşımla hareket edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. KENTSEL ULAŞIM MASTER PLANI 2026’DA TAMAMLANACAK Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin altyapısını geliştirmeye devam ettiklerini belirten Böcek, "Şehrimizin kültürel hayatını zenginleştirme adına festivaller ve kültürel etkinlikler düzenliyor ve sayılarını arttırarak çeşitlendiriyoruz. 2040 yılı için Kentsel Ulaşım Master Planı’nın ihalesi 155 milyon TL bütçe ile yapılmış olup 24 Şubat 2026 tarihinde tamamlanacaktır" dedi. AFETLER İÇİN SORUMLULUK ÇAĞRISI Başkan Böcek, konaklama vergisinden belediyelere pay ayrılması gerektiğini vurgulayarak, "2021 yılında yapılan yasa değişikliğiyle belediyeler tarafından verilen konaklama belgesi verme yetkileri kaldırılmış ve bu yetki tamamen bakanlığa devredilmiştir. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak sadece işyeri açma ruhsatı talebinde bulunan iş yerlerinin yangın güvenlik önlemleri açısından inceleme ve denetimleri yapılarak itfaiye raporları verilmektedir. 2024 yılında bu talepte bulunan 8591 işletme bu kapsamda denetlenmiştir. Sonuç olarak afetlerden, yaşanan felaketlerden her kurum üzerine düşen sorumluluğu gözden geçirmeli. Aynı felaketlerin yaşanmaması için gereken ne varsa yapılmalı. Biz Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak her kurum kuruluşla işbirliği içerisinde siyaset üstü çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye ekledi. "TURİZM ÇOK DİRAYETLİ BİR SEKTÖR" AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizmin tüm krizleri başarıyla atlattığını belirterek, 2024 yılına yönelik büyüme hedeflerini açıkladı. Turizmin milli bir sektör olduğunu vurgulayan Kavaloğlu, tüm paydaşların iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi. "Dolayısıyla 2024'ü başarıyla atlatmamızın sebeplerinden biri turizmi kolektif ve doğru bir şekilde organize etmemizdir. Turizm, çok dirayetli bir sektör; yaşamış olduğu bütün krizleri çok büyük bir dirayetle, olgunlukla atlatıyor" dedi. 18 MİLYON TURİST HEDEFİ İngiltere ve Polonya pazarlarında önemli artışlar olduğunu söyleyen Kavaloğlu, "Kazakistan, Romanya ve Hollanda da ivme kazanabileceğimiz pazarlar. İstediğimiz rakamları henüz yakalayabilmiş değiliz ama yakalamak için çaba göstermemiz gerekiyor" dedi. 2023’te 17 milyon turisti ağırlayan Antalya’nın, 2024’te 18 milyon turist hedeflediğini duyurdu. KEMER SPOR TURİZMİ İLE ÖNE ÇIKIYOR Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, "Tek geçim kaynağı turizm olan Kemer'de özellikle spor turizmi ön plana çıkmaya devam ediyor. Spor organizasyonlarına katkımız artarak devam ediyor. Nisan ayında Kemer Spor Günleri projesi kapsamında çok sayıda ulusal ve uluslararası organizasyona Kemer olarak ev sahipliği yapacağız. Ayrıca ilçemizin tanıtımı adına yaptığımız çalışmaları ara vermeden sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı. AKTOB toplantısının verimli geçtiğini belirten Topaloğlu, turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması konularında fikir alışverişinde bulunulduğunu ifade etti.

3. TÜRSAB Turizm Kongresi Görkemli Bir Açılışla Başladı Haber

3. TÜRSAB Turizm Kongresi Görkemli Bir Açılışla Başladı

Turizm sektörünün ufkunu açan, geleceğine ışık tutan projelere imza atan TÜRSAB’ın bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği TÜRSAB Turizm Kongresi Antalya’da başladı. 17-18 Şubat 2025 tarihleri arasında Antalya Gloria Golf Resort’ta "Eğitim, İletişim ve Dayanışma" temalarıyla düzenlenen kongreye 1500’ün üzerinde kayıt yapıldı. Kongrenin açılış konuşmalarını Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB Başkan Yardımcıları Hasan Eker ve Davut Günaydın, TTYD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin ile TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı gerçekleştirdi. Üst düzey ve geniş bir katılımın olduğu kongreye; TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri, Disiplin ve Denetim Kurulu Üyeleri, Başkan Başdanışmanları, Bölge Temsil Kurulu Başkanları, İhtisas Başkanlarının yanı sıra basın mensupları, seyahat acentası temsilcileri, otelciler ile sektörün farklı alanlarında çalışan turizm profesyonelleri katılım gösterdi.  TÜRSAB BAŞKANI BAĞLIKAYA: "MESLEĞİMİZ SÜREKLİ ÖĞRENMEYİ GEREKLİ KILIYOR" Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmin dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu ve insanları mutlu etme hedefiyle icra edildiğini belirterek, "Biz turizmciler bu zor işi başarmaya çalışıp başkalarını mutlu ederken, onların hayallerini gerçekleştirirken çoğu zaman kendimize zaman ayıramayız. Kendimizi sıkça ihmal ederiz. Halbuki bizim de bilgimizi tazelemeye, trendleri takip etmeye, kendimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. Mesleğimiz sürekli öğrenmeyi gerekli kılıyor. Meslek örgütü olarak en önemli görevlerimizden biri de meslektaşlarımızın sektörle ilgili güncel bilgilere ulaşmalarını sağlamaktır. Bu bilinçle yaptığımız çalışmaların en önemlisi de bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz TÜRSAB Turizm Kongresi’dir. Kongremize katıldığınız için burada bizlerle birlikte olduğunuz için hepinize şahsım ve kurumum adına canı gönülden teşekkür ediyorum" dedi.   FİRUZ BAĞLIKAYA: "İNSAN MERKEZLİ, İNSAN ODAKLI ANLAYIŞTAN ASLA VAZGEÇMEMELİYİZ" Turizmin küresel ve yerel ekonomiden ulusal ve uluslararası siyasete, dönemsel mevsim hareketlerinden çok daha uzun vadeli iklim değişikliklerine, ulaşımdaki gelişmelerden teknolojiyle birlikte farklılaşan tüketici beklentilerine kadar her konudaki gelişmeden etkilendiğine işaret eden Bağlıkaya, etkeni bu kadar çok olan bir sektörde başarıya ulaşmanın yolunun farklı pencerelerden olaylara bakarak fikir dünyamızı zenginleştirmekten geçtiğini kaydetti. Türkiye gibi güçlü bir şekilde turizme odaklanmış ülkelerin sektörü sadece bir ekonomik faaliyet alanı olarak değil aynı zamanda yerel kalkınmanın anahtarı olarak da gördüğünü vurgulayan Bağlıkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Turizme sadece ekonomik kazanımlar üzerinden değil, sosyal açıdan da bakmamızda fayda var. Dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerden insanların birbirlerini daha iyi tanıması ve birbirlerini kucaklamasını sağlayan turizm barışı tesis eden yapısıyla da çok özel bir önem taşıyor. İnsan merkezli, insan odaklı anlayıştan asla vazgeçmemeliyiz." BAĞLIKAYA: "SEYAHAT ACENTALARI HÜNERLERİNİ ÇALIŞARAK GÖSTERİYOR" Sektörün; depremler ve pandemi gibi birçok badire atlattığını hatırlatan Bağlıkaya, "Hepsine direndik ve her musibetten ders çıkarıp daha iyiye daha güzele varmak için yolumuza devam ettik. Biz daha iyisini yapabileceğimizi biliyoruz. Biz ülkemizi dahada iyi bir konuma getirecek turizm sonuçlarını gerçekleştirecek güçteyiz. Bunun için hünerlerimizi hesaplamalar, istatistikler üzerinde değil büyüteceğimiz pazarlarda elimizde çantalarımızla koşturarak gösteririz. Tıpkı bugüne kadar olduğu gibi…" şeklinde konuştu. BAĞLIKAYA: "KONGREMİZ, MESLEĞİMİZİ YOK SAYANLARA EN GÜZEL CEVAPTIR" Seyahat acentacılığının kamu güvenliği kapsamında bir meslek olduğuna işaret eden Bağlıkaya, şunları kaydetti: "Kongremiz bizim bildiğimiz bu gerçeği bilmeyen ya da kabul etmeyen veyahut yok sayanlara verilen en güzel cevaptır. Yarım asrı aşan süreden bu yana ülkemiz turizminin gelişimi için çalışan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak sektörümüzün geleceğine ışık tutma hedefiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hızla değişen dünyada yeni fırsatlarla birlikte sorumluluklarımızda artıyor. Bizler bu durumun bilincinde ortak aklı öne çıkartacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." DAVUT GÜNAYDIN: "DÜNYADAKİ BÜTÜN STRATEJİLERİ TAKİP EDİYOR, ONA GÖRE ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ" Daha sonra söz alan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, "Siyasetçisinden filozofuna, tarihçisinden yazarına kadar herkes bizim meslekten bahsediyor. Dalay Lama, ‘senede bir kere bir yere seyahate gidin’ diyor. Bu güzel sözler varken biz hiçbir zaman boşta kalmayacağız. Kriz olduğunda hemen üstesinden geliyoruz. Kriz profesörü olduk" şeklinde konuştu. TÜRSAB’ın hayata geçirdiği çalışmaları aktaran Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyadaki bütün stratejileri takip ediyor ona göre çalışmalar yapıyoruz. Sağlık turizminde güzel çalışmalar yapıyoruz, her ili geziyoruz. Uçak bileti ile ilgili sorunları çözmek için çalışıyoruz. Üyelerimize yeşil pasaport için girişimlere başladık. Önümüzdeki günlerde görüşmeler gerçekleştireceğiz. Vizelerle ilgili yaşanılan sorunların çözümü için ilgili mercilerle neredeyse her hafta bir toplantı yaptık. Hala da çalışmalarımız devam ediyor. Ancak biz yurt dışından turist getirirken de vize sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle Hindistan, Irak gibi pazarlarda sorun yaşıyoruz. Bunları aşmaya çalışıyoruz. Türkiye’ye gelen turistin yüzde 80’ini seyahat acentaları ve tur operatörleri getiriyor. Turiste dair bütün sorumluluğu biz alıyoruz. O nedenle sizler Türk turizmine Allah’ın bir lütfusunuz." HASAN EKER: "KONGRE, ÜYELERİMİZE DOKUNDUĞUMUZ EN ÖNEMLİ FAALİYETLERİMİZDEN BİRİ" Kongrede konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kongre Koordinatörü Hasan Eker, 4 yıl önce "Eğitim, İletişim, Dayanışma" sloganıyla başlayan TÜRSAB Turizm Kongresine gösterilen ilginin kendilerini çok mutlu olduğuna değinerek, "Kongre, üyelerimize dokunduğumuz, fayda sağladığımız en önemli faaliyetlerimizden biri oldu. Katılım her sene daha da artıyor" dedi. Kongrede; arzı, talebi, pazarlamayı, ekonomiyi konuşarak geleceği daha iyi öngörmeye çalışacaklarını ifade eden Eker, şunları belirtti: "Üyelerimize yeni misyon ve vizyonlar kazandırarak gelişmeleri için çaba sabrediyoruz. Son yıllarda güçlükleri aşarak bugünlere gelen TÜRSAB sizlerin yanındadır. Kongreye emeği geçenlere ve destek verenlere teşekkür ediyor, verimli bir kongre dileklerimle saygılar sunuyorum." OYA NARİN: "TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ TURİZM HAMLESİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİ GEREKİYOR" Konuşmasına Bolu’daki yangında hayatını kaybedenlere baş sağlığı dileyerek başlayan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, turizm sektörünün Türkiye ekonomisinin en büyük taşıyıcılarından biri haline geldiğini söyledi. Turizmde sağladığımız sürdürülebilir büyüme ile Türkiye’nin dünyanın önemli oyuncularından biri haline geldiğini hatırlatan Narin, birinci ve ikinci turizm hamlelerinin ardından üçüncü turizm hamlesini gerçekleştirmesi gerektiğini kaydetti. Bunun için yeni bir plan ve program yapılması gerektiğinin altını çizen Narin, şunları kaydetti: "Suudi Arabistan gibi, Yunanistan gibi rakipler yeni bir vizyona girmemiz gerektiğini hatırlatıyor bize. Pazarlama çalışmalarına önem verilmesi gerekiyor. 2023 yılında TTYD’nin projeksiyonu 132 milyar dolar gelir elde edeceğimizi göstermektedir. Türkiye’nin turizm potansiyelini artırmak ve için daha çok çalışmalıyız. Sizlerin ortaya koyduğunuz vizyon, turizmin geleceğini şekillendirecek. Bu yüzden TTK önemli bir işlev üstleniyor." TÜROFED BAŞKANI ERKAN YAĞCI: "YENİ BİR REKABET ORTAMINDAYIZ" Kongrenin açılış konuşmacıları arasında yer alan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Dr. Erkan Yağcı konuşmasına bu ve benzeri kongrelerin sektör için ne kadar önemli olduğunu belirterek başladı. Turizm sektörünün bir değerler zinciri oluşturduğunu ve seyahat acentaları, rehberler, yeme-içme üniteleri, ulaşım ve otellerin sektörün bir parçası olduğunu ifade eden Yağcı, şöyle devam etti: "Hepimiz bu zincirin içinde bir değer oluşturuyoruz. Hepimizin ayrı bir rolü var. Bu roller turistin çok daha güvenilir şekilde tatil yapmasına olanak tanıyor. TÜRSAB kanunla kurulan, sektörü temsil eden en önemli kurumlarından biri. 2024 yılında 62 milyon turist, 60 milyar dolar turizm geliri elde etti. Bunlar sektör için çok önemli rakamlar. Türkiye turizminin ne zorluklardan bugünlere geldiğini hepimiz biliyoruz. 40-50 milyonlara çıkmak zor oldu ama 70-80 milyonlara çıkmak daha da zor olacak. Çünkü eskiden Mısır, Tunus rakip setiyle rekabet ederken bugün artık İspanya, İtalya, Yunanistan ile rekabet ediyoruz. Yeni bir rekabet ortamındayız. Yurt dışında Türkiye ile ilgili çıkan her olumsuz haber bizim gündemimizde olmalı. Olumsuz haberlere karşı hep beraber çalışmalıyız. Bu büyüklüğe gelen sektörü yönetmek çok zor. Vizyon, zihniyet değişikliğine gitmemiz gerekiyor." KONGRE BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ PANELLERLE DEVAM EDİYOR Açılış konuşmalarının ardından panellere geçildi. İki gün sürecek kongrede; havacılık sektörünün turizmin geleceğindeki rolü, sağlık turizminin gelişimi, seyahat ve turizmin tarihsel süreçteki dönüşümü, kültürel mirasın turizmle etkileşimi, turizmde tüketici sorunları ve güvenliğin gibi önemli başlıklar ele alınacak. Ayrıca, çevrenin turizm ekonomisine etkisi ve sektöre yönelik yasal düzenlemeler kapsamlı bir şekilde değerlendirilecek. Kongre süresince workshoplar da düzenlenecek.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.