Hava Durumu

#Taraklı

TOURISMJOURNAL - Taraklı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Taraklı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Taraklıda Tarihi Çınar Ve Hüseyin Ağa Çeşmesi Parka Dönüşüyor Haber

Taraklıda Tarihi Çınar Ve Hüseyin Ağa Çeşmesi Parka Dönüşüyor

Şehrin tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkan Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Taraklı’nın kültürel ve doğal mirası olan 7 asırlık çınar ağacı ile Hüseyin Ağa Çeşmesi’nin çevresini vatandaşların rahat ve keyifli vakit geçirebileceği bir sosyal donatı alanına dönüştürüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, şehrin tarihi ve kültürel değeri, Osmanlı mirası Taraklı’da yeni bir projeye başlıyor. Yusufbey Mahallesi’nde bulunan tescilli Hüseyin Ağa Çeşmesi ve 7 asırlık anıt çınarıyla hem kültürel hem de doğal değer açısından önem taşıyan bir park inşasına başlanıyor. 2 Eylül Salı günü yapılacak ihalenin ardından çalışmalar için ilk kazma vurulacak. Sakarya Büyükşehir’in ortaya koyacağı çalışmayla tarihe tanıklık eden çınar ağacı ve çevresindeki tarihi değerler modern bir çalışmayla daha etkin şeklide korunarak geleceğe miras bırakılacak. Toplam bin 33 metrekarelik alanda gerçekleştirilecek proje kapsamında park içerisinde açık ve kapalı dinlenme alanları, iklim şartlarına uygun bitkilendirme ve gece aydınlatması yapılacak. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Ayşe Tuğba Burucu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Taraklı ilçemiz, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle şehrimizin en değerli turizm merkezlerinden biridir. Yusufbey Mahallesi’nde yer alan park, asırlık çınarı ve tarihi çeşmesiyle önemli bir kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak bu değerleri koruyarak daha yaşanabilir, estetik ve işlevsel bir alan oluşturmayı hedefliyoruz. Hem hemşehrilerimiz hem de ziyaretçilerimiz için burayı cazip bir buluşma noktası haline getireceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Alemdar’ın da her fırsatta ifade ettiği gibi tarihi mirasımızı korumaya, güzelleştirmeye ve geleceğe taşımaya deva edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Taraklı, bayram tatiline tam dolulukla girdi Haber

Taraklı, bayram tatiline tam dolulukla girdi

Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örneklerinden tarihi konakları, el sanatları, doğası ve yöresel zenginlikleriyle yerli yabancı ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer alan ilçe, iş ve şehir yaşantısının stresinden uzaklaşmak ve doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler tarafından tercih ediliyor. Bayram tatili dolayısıyla konak, termal tesisler ve otellerde doluluk yaşanan Taraklı; Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescil edilen 200'ün üzerindeki tarihi yapısı, iklimi, yeşili, termal suları ve Karagöl Yaylası'ndaki menderesleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı, AA muhabirine, Kurban Bayramı öncesi ilçedeki tüm konaklama tesislerinde rezervasyonların dolduğunu söyledi. İhtiyacın bir kısmının termal tesislerde karşılandığı ilçede tarihi konakların yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını belirten Pilavcı, "Konaklama ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlanıyoruz. 7 bin kişinin yaşadığı ilçede yaklaşık 4 bin kişiyi misafir edebilecek kapasitemiz mevcut. Bu da ilçeye göre çok büyük rakam. İnşallah tesisler kendi projelerini tamamladıklarında bu sayı iki katına çıkacak. Ama o da yetmeyecek, o da dolu olacak bunu biliyoruz. Taraklı'ya ilgi her geçen gün bir kat daha artmakta." diye konuştu. "Yabancı misafir sayısı her geçen yıl biraz daha artacak" Pilavcı, ilçedeki 236 tescilli binanın 100'den fazlasının restore edilmeyi beklediğini, onları da kısa sürede ilçeye kazandırmayı planladıklarını anlattı. Tescilli oldukları için konakların restorasyon işlemlerinin zaman aldığına değinen Pilavcı, hızlı şekilde projelendirmeye devam edeceklerini kaydetti. Pilavcı, ilçenin 2022'de BMDTÖ tarafından "Kırsal Turizm Alanı" seçildiğini anımsatarak, "Orada ismimizin olması dünya turizmi açısından da çok önemli. Bu anlamda yabancı misafir de ağırlamaya başladık. 14-16 Temmuz arası İtalya'da bununla ilgili çalıştaya katılacağız. Bu da bizim için başlangıç. Yabancı misafir sayısı her geçen yıl biraz daha artacak." dedi. Metropollerin ortasındaki konumu dolayısıyla özellikle İstanbul, Bursa ve Ankara'dan ilçeye yoğun talep olduğunu aktaran Pilavcı, restorasyonu tamamlanan Hacı Atıf Hanı'nın öğretmenevine tahsis edileceğini ve 40 yataklı handa misafir ağırlanmaya başlanacağını da sözlerine ekledi.

Taraklı, gastronomi merkezi oluyor Haber

Taraklı, gastronomi merkezi oluyor

SUBÜ ile Sakarya Valiliği ortaklığında hazırlanan proje ile Taraklı’da ‘Lezzet Durakları’ adında şehrin ve ilçenin kültürünü yansıtacak gastronomi merkezi oluşturularak yerel ürünlerin kullanıldığını yemekler servis edilecek. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Sakarya Valiliği ortaklığında yürütücüsünün Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olduğu ‘Sakarya Gastronomisi ve Lezzet Durakları’ isimli bir proje hazırlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hibe verilen ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) koordinasyonunda Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde yürütülen proje ile Taraklı’da ‘Lezzet Durakları’ adıyla gastronomi mekanı oluşturulacak. Proje ile Sakarya’da turizm gelirlerini çeşitlendirmek, şehrin yemek kültürünü ve bu anlamdaki potansiyelini kullanarak özellikle kırsal alanların turizm gelirleri ile bölge insanlarının üretim ve iş gücüne katılımını artırmak hedefleniyor. Toplam bütçesi 2 milyon 774 bin TL olacak Toplam bütçesi 2 milyon 774 bin TL olacak proje ile Taraklı Hacı Murat Mahallesi’nde Taraklı’nın ve Sakarya’nın tarihini ve kültürünü yansıtacak konsepte sahip bir gastronomi merkezi oluşturulacak. Merkezde Sakarya’nın kültür ve turizm değerlerinin ve çeşitliliğinin artırılması için coğrafi işaretli ya da yerelde üretilen diğer gıda ürünleri yapılarak misafirlere servis edilecek. Projenin temel motivasyonları arasında Türkiye’nin özellikle yabancı turistler için önemli bir gastronomi merkezi olarak görülmesi, Taraklı’nın bozulmayan tarihi dokusu ve kolay ulaşılabilen bir geçiş güzergahı üzerinde bulunması yer alıyor. İlk defa yerel ürünlerin kullanılacağı ve hazırlanıp servis edileceği merkezle Sakarya’nın marka şehir imajına katkı sağlanması, gastronomi şehri olarak markalaşması açısından ilk örnek olması hedefleniyor. Gastronomi turizmi dört mevsim yapılabildiği için proje ile iş imkanı kısıtlı gençler ve kadın kooperatifleri de desteklenecek.  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.