Hava Durumu

#Seyahatname

TOURISMJOURNAL - Seyahatname haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Seyahatname haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Siirt’te 9 Asırlık Ulu Cami Tarihe Tanıklık Ediyor Haber

Siirt’te 9 Asırlık Ulu Cami Tarihe Tanıklık Ediyor

SİİRT (İHA) - Siirt’in simgesi haline gelen tarihi Ulu Cami, Selçuklu Atabeylerinden El-Mücahit İshak tarafından 1129 yılında restore edildi ve günümüze kadar varlığını korudu. Anadolu’nun en eski camilerinden biri olan yapı, Selçuklu mimarisinin eşsiz izlerini taşıyor. Tarih boyunca çeşitli restorasyonlarla yenilenen cami, 2012 yılında sıvalarından arındırılarak doğal dokusuna kavuşturuldu. Ulu Cami Din Görevlisi Nezir Obut, geçmişte caminin 5 mihrabında farklı mezhep imamlarının ibadet ettiğini belirterek, "Evliya Çelebi seyahatnamesinde değişik mezhep imamlarıyla ilgili olarak çok geniş bir yer ayrılmıştır. Dolayısıyla burada Şafii mezhebinin dışında diğer mezheplerin de ibadet ettiği bilinmektedir. Ön tarafta bulunan iki adet mihrabımız sübyan şeklinde tasarlanmış ve ecdadımız tarafından gençlerin, çocukların camilere alıştırılması için de yapılmıştır. Camimizin iç kısmı kapasite olarak bin kişiliktir. Caminin mimari yapısı camiye gelen ziyaretçilerin özel ilgisini çekmiş ve maneviyatın hat safhada olduğu ifade edilmiştir" dedi. Camide metfun bulunan Şeyh İshak Hazretleri’nin veli ve şehit olduğunu belirten Obut, camiye ait Selçuklu mimarisine özgü kare tasarımlı minarenin, yukarı doğru incelen yapısıyla dikkat çektiğini ifade etti. Ulu Cami, hem tarihi hem de manevi mirasıyla gün boyu ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Amasya gastronomi turizminde de iddialı Haber

Amasya gastronomi turizminde de iddialı

Şehzadeler şehri Amasya’nın saray mutfağı lezzeti ‘ayva gallesi’ Amasya Valiliği’nin girişimiyle coğrafi işaretle tescillendi. Yapılışında ayvaların yanı sıra kuzu eti, nohut ve şeker de kullanılan ayva gallesi Amasya’nın 15. tescilli markası oldu. Vali Masatlı: “Ayva gallesi bizim öz kültürümüzde yer alan bir saray yemeği” 7’si Osmanlı tahtına padişah olarak çıkmış 12 şehzadenin Amasya’da valilik yaptığını hatırlatan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Şehzadelerin olduğu bir yerde de saray mutfağı yöresel ürünlerin de kullanılmasıyla daha da zenginleşmiş ve ayva gallesi gibi et ile meyveyi buluşturan şahane lezzetler ortaya çıkmıştır. Yani ayva gallesi bizim öz kültürümüzde yer alan bir saray yemeğidir” dedi. 25 tane daha coğrafi işaret çalışmalarının bulunduğuna değinen Mustafa Masatlı, “Başarılı olacağımızı düşündüğümüz bu sürecin nihayete ermesiyle birlikte diğer 25 adet coğrafi işaretimizi de tescil ettirerek coğrafi işaret sayımızı 40’a çıkaracağız” diye konuştu. Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’nde geçiyor Vali Masatlı’nın elinden tescil belgesini alan Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) Müdürü Mustafa Örgüt, Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’nde bahsi geçip saray mutfağında kullanıldığı aktarılan meyve çeşitleri arasında Amasya’nın misket elması ve ayvasının da yer aldığına değindi. “Yenildiğinde lezzetini göreceksiniz” Amasya Valiliği’nin Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde açtığı kursa katılan kursiyerlerle birlikte lezzetli yemeği hazırlayan şef Murat Devek ise, “Ayva gallesi Osmanlı saray mutfağına ait özel bir yemektir. Kuzu etinin, nohut, ayva ve şeker ile buluşması çok enteresandır. İnsanlara garip gelebilir. Ama yenildiğinde lezzetini göreceksiniz” şeklinde konuştu. Ayva gallesinin yapılışı: Nohutlar ve koyun eti yıkanarak düdüklü tencerede 4 su bardağı su ile haşlanarak pişirilir. Soğuyunca koyun eti lifleri istikametin de kemik ve yağ kısımlarından ayrılarak kuşbaşı doğranıp et suyu ve nohutlar ile birlikte üzerine ilave edilir şeker katılarak 1 taşım kaynatılır. Soğuyunca ılık olarak servis yapılır.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.