Hava Durumu

#Samsun Büyükşehir Belediyesi

TOURISMJOURNAL - Samsun Büyükşehir Belediyesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Samsun Büyükşehir Belediyesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Körfez Ülkeleri Samsun’da Turizm Görüşmeleri Yaptı Haber

Körfez Ülkeleri Samsun’da Turizm Görüşmeleri Yaptı

Körfez ülkelerinden gelen acente temsilcileri Samsun'da işletme temsilcileri ile ikili iş görüşmelerinde bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yerel Kalkınma Hamlesi kapsamında Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TGA ve THY işbirliğinde Canik ilçesindeki bir otelde Körfez Ülkelerine Yönelik Seyahat Acenteleri Tanıtım Turu ve B2B etkinliği düzenlendi. Acente temsilcileri, 3 günlük tanıtım turunun ardından Samsun'da iş yeri temsilcileri ile yüz yüze iş görüşmesi fırsatı buldu. Dicle: "Umarım, yapılacak ikili iş görüşmeleri yeni başlangıçlara vesile olur" Görüşmelerin yeni başlangıçlara vesile olmasını dileyen OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, "OKA olarak bizler bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınması açısından çeşitli proje ve faaliyetler yürütüyoruz. Çalıştığımız odak alanlarından en önemlilerinden biri de turizm. Bugüne kadar yürüttüğümüz mali destek programlarıyla turizm altyapısının gelişmesine önemli destekler verdik. Bunun yanında ikinci hedefimiz de bölgemizin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tanıtımıydı. Bu kapsamda yürütülen tanıtım faaliyetlerinden 3.'sünü ilk 2 yıl Suudi Arabistan acentalarına düzenledikten sonra bu yıl Körfez ülkelerine genişleterek düzenliyoruz. Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat'ta faaliyet gösteriyoruz. Bu 4 il doğa turizmi temelinde Körfez ülkelerinin dikkatini çekecek özelliklere sahip olduğunu biliyoruz. Körfez ülkelerinden gelen misafirlerimizle 3 gün önce başladığımız program, bugün ikili iş görüşmeleri ile tamamlanıyor. Geride bıraktığımız seyahat programı çerçevesinde hem Samsun hem Amasya'nın doğal güzelliklerini görme fırsatı yakaladılar. 3 günlük saha tanımasının ardından bölgedeki işletme temsilcileri ile yapılacak görüşmeler bizler için çok daha kıymetli. Umarım, yapılacak ikili iş görüşmeleri yeni başlangıçlara vesile olur" dedi. Demirtaş: "Samsun'da turizm için gerekli olan birçok unsur paket olarak mevcut" Turizm için gerekli birçok unsurun Samsun'da var olduğuna değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, "Sözün bittiği yerdeyiz. İcraat noktasına gelmiş bulunuyoruz. Hem gezi hem de şu anda görülen yerlerdeki hayranlıkları gözlerden görebiliyoruz. Samsun doğal güzelliklerinin yanı sıra köklü tarihi olan bir şehir. Turizm için gerekli birçok unsurun paket olarak Samsun'da bulunduğunu düşünüyorum. Samsun'da doğa, deniz, kanyon, ova, delta, dağ ve turizmcilerin aradığı her şey var. Samsun, bölgenin merkezi ve turizm açısından da bu böyle. Önemli turizm destinasyonları olan noktaları Samsun 1-1,5 saat uzaklıkta. Amasya, Ordu, Çorum, Tokat'a çok yakın ve turizmde de bölgenin merkezi durumundayız. Hiçbir şey için geç olmadığını düşünüyorum. Bugünün çok iyi bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Bu güzel çalışmada emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu. Programda söz alan acente temsilcileri de Körfez ülkelerinden Samsun'a bir ilginin olduğunu, Samsun'a direkt uçuş konusunda gerekli adımların atılması gerektiğini belirterek, direkt uçuşlar başlarsa turizmin daha da gelişebileceğine dikkat çektiler. Etkinlik, konuşmaların ardından plaket takdim töreni ve yüz yüze görüşmelerin yapılması ile sona erdi. Etkinlikte geçen 2 toplantıdaki Suudi Arabistan temsilcilerinin yanı sıra Bahreyn, Katar, Irak, Kuveyt, BAE ve Umman gibi ülkelerden gelen acente temsilcileri ile temaslar kuruldu.

Samsun’da Lezzet Şöleni: Yöresel Ot Yemekleri Festivali Başlıyor Haber

Samsun’da Lezzet Şöleni: Yöresel Ot Yemekleri Festivali Başlıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gastronomi turizmini canlandırmak ve geleneksel lezzetleri tanıtmak amacıyla düzenlenen "8. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali", 29 Mayıs’ta başlayacak. Festivalde bin 800'ün üzerinde yenilebilir ot ve lezzet tanıtılacak. Atakum ilçesi Çobanlı İskelesi alanında gerçekleşecek festival, 29 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında 4 gün boyunca misafirlerini ağırlayacak. Festivale katılmak isteyenler, başvurularını Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesi üzerinden 25 Mayıs Pazar gününe kadar yapabilecek. 1800'ün üzerinde yenilebilir ot ve lezzet Bin 800'ün üzerinde yenilebilir otun ve lezzetin tanıtılacağı festivalde, "Yabani Otların Keşfi", "En Lezzetli Ot Yemeği Yarışması", "En Lezzetli Otlu Tatlı Yarışması", "Bitki Çayı Demleme Yarışması", canlı mutfak atölyeleri ve söyleşiler gibi birçok renkli etkinlik yer alacak. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, festivale ilişkin yaptığı açıklamada, "Samsun’umuzun gastronomi turizminde de adından söz ettirmesini istiyoruz. Bu anlamda düzenlenen Yöresel Ot Yemekleri Festivali, şehrimizin zengin mutfağını tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak açısından çok önemli. Tüm hemşehrilerimizi bu gastronomi şölenine davet ediyorum" dedi. Festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Valiliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, OKA, Anadoludakiler ve Samsun Turizmciler Derneği iş birliğinde gerçekleştirilecek.

İncesu Karavan Parkı Açılış İçin Gün Sayıyor Haber

İncesu Karavan Parkı Açılış İçin Gün Sayıyor

SAMSUN (İHA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen İncesu Karavan Park ve Çadır Kamp Merkezi, açılış için son hazırlıklarını tamamladı. Sezonun başlamasıyla birlikte misafirlerini ağırlamaya başlayacak merkez, doğayla iç içe tatil yapmak isteyenler için konforlu bir kamp deneyimi sunacak. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Odağımıza Samsun’umuzu alarak turizm potansiyelimizi daha da ileri götürmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İncesu Karavan Parkımızın çevre düzenlemeleri ve altyapı çalışmaları tamamlandı, her bir detayı misafirlerimizin konforunu düşünerek hazırladık. İncesu Karavan Parkımız ile karavan parkı sayımızı da 5’e çıkarmış oluyoruz. Şehrimize, hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi. Başkan Doğan, "Tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri ile büyük bir turizm potansiyeli olan Samsun’umuzu Karadeniz’in parlayan yıldızı haline getirme vizyonumuzla 'Odak Samsun' projemizi hayata geçirdik. Bu doğrultuda her geçen gün şehrimize yeni değerler katmak, hemşehrilerimize farklı deneyimler sunmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İncesu Karavan Park ve Çadır Kamp Merkezimizi de bu amaçla hayata geçirdik. Şehrimizin doğal güzellikleriyle iç içe bulunan bu merkez, doğayla bir arada olmayı seven kampçılar ve karavan tutkunları için harika bir buluşma noktası olacak" diye ekledi. Toplam 5 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan kamp merkezi; 10 araçlık karavan parkı, 15 çadır kamp alanı, 29 araçlık otopark, 2 hizmet binası, 4 kameriye ve 2 çeşme gibi imkanlar sunuyor. Ayrıca 130 ağaç ve bin 547 çalı dikimiyle doğal doku korunarak bölgenin ekolojik değeri artırılıyor. Samsun’un doğal güzelliklerini keşfetmek isteyen yerli ve yabancı turistler için yeni bir cazibe merkezi olması hedeflenen İncesu Karavan Park ve Çadır Kamp Merkezi, kısa süre içinde kapılarını ziyaretçilere açacak.

Samsun’un Turizm Potansiyeli Coğrafi İşaretli Ürünlerle Yükselecek Haber

Samsun’un Turizm Potansiyeli Coğrafi İşaretli Ürünlerle Yükselecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un turizm potansiyelini artırmak için coğrafi işaret tescili alabilecek yöresel ürünlerin önemine dikkat çekti. Samsun, Türkiye’nin turizmde yükselen şehirlerinden biri olarak, turizmden aldığı payı büyütmek amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Bu çalışmalar, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi başta olmak üzere şehirdeki birçok paydaşın iş birliği ile her ay düzenlenen İl Turizm Tanıtım ve Geliştirme Kurulu toplantılarında değerlendiriliyor. Bu toplantılarda, özellikle gastronomi turizminin Samsun’a katacağı değerin altı çizildi ve tescil edilmesi gereken yerel ürünler gündeme getirildi. Prof. Dr. Bulut, turizmin yılın 12 ayına yayılması için çeşitli stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, turizm sektöründe çalışanlara ve kurumlara eğitim verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Samsun’un her yıl katılacağı fuarların önceden belirlenip planlanmasının önemli olduğunu söyledi. Samsun'un Coğrafi İşaret Potansiyeli Coğrafi işaret tescilinin, hem şehrin tanıtımını artırmak hem de turizmden alınan payı büyütmek için önemli bir adım olduğuna değinen Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un çeşitli ilçelerinde tescillenmesi gereken birçok ürünü sıraladı. Alaçam ilçesinde yapılan palamut dolması ve kuzu etinden yapılan köfte, Yakakent’in meşhur pancarlı ekmeği ve tuzlu balıktan yapılan otlu yemek olan bileği gibi ürünlerin coğrafi işaret tescili ile korunabileceğini ve tanıtılabileceğini ifade etti. Ayrıca, 19 Mayıs ilçesine özgü salep, Nebiyan fasulyesi ve Nebiyan kestanesinin de tescillenmesi gerektiğini belirtti. Ladik ilçesindeki turna balığı ve tandır kebabı gibi ürünler de bu listeye eklendi. Diğer Yöresel Ürünler Prof. Dr. Bulut, Samsun’un çeşitli ilçelerinde öne çıkan diğer yöresel lezzetleri de sıraladı. Kavak ilçesinden Türkiye’ye yayılan Çakallı menemeni, Tekkeköy’de mübadil yemeği gama, Canik çileği ve Ayvacık’ın ünlü yayın balığı ve şeker fasulyesi gibi ürünlerin de tescil alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Çarşamba’nın döneri ve biber tuzu, Terme’nin pirinci ve fındık ezmesi gibi yerel tatların da tescillenmesi gerektiğini belirtti. Salıpazarı’nda kestane böreği, İlkadım’da döner, Havza’da haluçka çorbası gibi ürünlerin coğrafi işaretle tescillenmesi gerektiğine dikkat çekti. Vezirköprü’de buğday çiminden yapılan uğut marmeladı, yoka tatlısı ve baklalı dolmanın da bu süreçte yer alabileceğini söyledi. Bafra’da ise ünlü Bafra dondurması, peyniri, yoğurdu ve kaymağı için coğrafi işaret tescili alınmasının, şehrin gastronomi turizmi açısından faydalı olacağını ifade etti. Bafra Pidesi ile Yöresel Ürünler Öne Çıkıyor Dünyanın en iyi ekmeği seçilen Bafra pidesinin uluslararası tanıtımda Samsun’a büyük fayda sağladığını belirten Prof. Dr. Bulut, bu tür coğrafi işaretli ürünlerin de tanıtım faaliyetlerine eklenmesinin Samsun’un gastronomi turizminde daha da öne çıkmasına katkı sağlayacağını belirtti.

'Samsunum' gemileri 2 ayda 30 bin kişiyi gezdirdi Haber

'Samsunum' gemileri 2 ayda 30 bin kişiyi gezdirdi

Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 ayrı güzergahta “Samsunum” gemileri ile düzenlenen gemi turları da bu noktada büyük ilgi görüyor. Vatandaşlar Samsun’a denizden bakma fırsatı buluyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Şehrimizin her yanı ayrı bir güzellik barındırıyor. Gemi turlarıyla da hemşehrilerimize ve misafirlerimize şehrimizin güzelliklerini göstermek adına bambaşka bir perspektif sunuyoruz” dedi. Turizm çalışmalarına büyük önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, “Odak Samsun” diyerek; Samsun’u ve Samsun’un tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini herkese tanıtmak adına çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi şehrin 3 noktasında düzenlenen “Samsunum” gemi turlarıyla da bu hedefe pozitif katkı sağlıyor. Düzenlenen gezilerle yolcular şehrin birbirinden özel güzelliklerine tanıklık ediyor. Samsunum-1 kent merkezindeki sahilde, Samsunum-2 gemisi Ayvacık Suat Uğurlu Baraj Gölü’nde, Samsunum-3 Gemisi ile Vezirköprü’deki Şahinkaya Kanyonu’nda turistik gezi turları gerçekleştiriliyor. Gemi turlarına katılan vatandaşların ilgisi ise her geçen yıl artıyor. Samsunum gemileriyle 2024 yılının yaz döneminde (Haziran- Temmuz) düzenlenen turlara 30 bin 300 kişi katıldı. “Şehrimiz hem çok özel hem çok güzel” Samsun’un tarihi, kültürel ve doğal çok fazla güzelliği bir arada barındırdığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun’umuz hem çok özel hem çok güzel bir şehir. Turizm potansiyeli oldukça yüksek. Biz de turizm adına her çalışmayı önemsiyor, şehrimizin turizm yelpazesini genişletmek adına çalışmaya devam ediyoruz. Odağımız Samsun diyerek hareket etmeyi sürdürüyoruz. Şehrimizin her yanı ayrı bir güzellik barındırıyor. Samsunum gemi turlarıyla da hemşehrilerimize ve misafirlerimize şehrimizin güzelliklerini göstermek adına bambaşka bir perspektif sunuyoruz. Gemi turlarımıza ilgi de oldukça yoğun. Mesela Şahinkaya Kanyonu, Ayvacık bir turizm harikası. Gemilerimiz ile hem şehir merkezimizi hem de ilçelerimizi denizden görme fırsatı buluyoruz. Kentimizde yaşayan hemşehrilerimiz, Samsun’umuza dışarıdan gelen misafirlerimiz de bu turlara katılarak şehrimizin güzelliklerini bambaşka açılardan görebilirler” diye konuştu.

Yüzde 72 kestane oranına sahip ‘Salıpazarı kestane balı’ tanıtıldı Haber

Yüzde 72 kestane oranına sahip ‘Salıpazarı kestane balı’ tanıtıldı

Yakın zamanda coğrafi işaret tescil belgesi alan yüzde 72 kestane oranına sahip ‘Salıpazarı kestane balı’ tanıtıldı. Balın markalaştırılıp dünyaya pazarlanması ve Salıpazarı’nın tanıtımımın yapılması hedefleniyor. Salıpazarı Kestane Balı Tanıtım Programı, Salıpazarı Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz tarafından ilçeye özel kestane balı sunumu yapıldı. Korkmaz, Salıpazarı kestane balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliğinin diğer kestane ballarına nazaran içerisindeki kestane oranının yüzde 72 seviyesinde olduğunu söyledi. Daha sonra söz alan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise Salıpazarı kestane balının çok önemli bir besin olduğunu ve tanıtımı için Muğla’da çam balına yapılan projelerin örnek alınabileceğini ifade etti. Vali Tavlı: “Hedefimiz marka oluşturarak dünyaya pazarlamak” İlçeye özgü kestane balının markalaşıp, dünyaya pazarlaması için çalışma başlatacaklarını ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Muğla’da çam balını öğrendik. Orada da kestane balı ve özelliklerinden bahsetmiştim. Salıpazarı kestane balını dünya çapında bir marka haline getirmek için belediyemiz ve tüm birimlerle birlikte valilik olarak tüm kaynaklarımızla emrinizdeyiz. 30 yıl önce buraya gelmiştim. Salıpazarı müthiş bir değişime uğramış. Salıpazarı’nı turizm ve tanıtma noktasına kestane balını da lokomotifi yaparak dünyanın bilinen ilçeleri arasına katmak için gayret göstereceğiz. Yeni Zelanda ve Avustralya’ya gittiğimde manuka balına müthiş değer kattıklarını görmüştüm. Kestane balı hepsinden iyi ve önde olan bir bal. Coğrafi işaret alınması önemli bir olay ama sadece bunla kalmayacak. Bunun markasını çıkartarak, yüksek fiyata dünyaya pazarlamayı hedeflemeliyiz. Samsun isterse başaramayacağı hiçbir şey olmaz. Biz bunu dünyaya pazarlarız. Bunun üzerinde çalışma yapacağız” dedi. Başkan Demir: “Coğrafi işaret şartlarına uyarsak kilosunu en az 750 TL’den satarsınız” Piyasada 250 TL civarı satılan kestane ballarına nazaran Salıpazarı kestane balının yüzde 72 kestane oranı ile 750 TL bandında satılabileceğine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Türkiye’nin bal geçmişi çok eskilere dayanıyor. Zamanında da tedavi ve ilaçların yerine konmuş bir yiyecektir. Türkiye bal üretimi konusunda dünyada 2. sırada yer alıyor. Samsun’da yılda bin tona yakın bal üretiyoruz. Bunu rahatlıkla 3 katına çıkarmak mümkün. Samsun’da olduğu gibi Türkiye’de de üretimi 3 katına çıkartırsak dünyada birinci sıraya yerleşiriz. Bu konuda da coğrafi işaret ve bunun şartlarını yerine getiren üretim çok önemli. Bunu da sağlarsak mevcut bal üretimimiz kovan başına 10 kiloyken, kilosunu 250 TL’ye satıyorsak, coğrafi işaretimizin şartına göre üretip satarsak kilo bazında minimum 750 TL’ye satmamız mümkün. Böylece gelir de 3’e katlar. Tek şart var; kriterlere uygun ve yüzde 70’i aşan kestane oranıyla bal üretmek. Arıların üretiminin artması için de bahar döneminde arıyı iyi koruyup, bakmak da önemli rol oynuyor. Bal üretiminin yanı sıra yan ürünler de çok önemli. Arı sütü, polen ve propolis gibi yan ürünleri de üretmemiz lazım. Çok küçük bir arı sütünden bir petek baldan kazandığınızı alıyorsunuz. Polen ve propolis için de aynı şey geçerli. Arıcılığı daha da geliştirmek için şehirde tüm birimler ile birlikte çalışıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ayırdığı kaynaktan daha fazla kaynağı üreticimiz için ayırıyoruz. Bakanlık 50 milyon TL kırsal kalkınmaya ayırırsa, 75 milyon TL’de ben ayıracağım. DOKAP’ı da katarsak 150 milyon TL’yi 16 ilçeye 10’ar milyon TL destek vereceğiz. Bu katkının bir bölümü de bal üretimi için kullanılacak. Böylece tarımsal üretime de olumlu katkılarımız olacak” diye konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da kestane balı üretimi için verilen desteklere değindi. Programda ayrıca 4 kuşaktır kestane balı üreten Kamil Hoca ve ailesi de kısa bir sunum gerçekleştirirken, coğrafi işaret tescil belgesi alınmasında emeği geçenlere çeşitli hediyeler takdim edildi.

Gemi turlarına 42 bin 300 kişi katıldı Haber

Gemi turlarına 42 bin 300 kişi katıldı

Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait Samsunum-1, Samsunum-2 ve Samsunum-3 gemileri ile düzenlenen turlara bu yaz döneminde 42 bin 300 kişi katıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent Turizm Ticaret A.Ş. bünyesinde bulunan 3 gemi ile vatandaşlar için turistik gezi turları düzenliyor. Samsunum-1 kent merkezindeki sahilde, Samsunum-2 gemisi Ayvacık Suat Uğurlu Baraj Gölü'nde, Samsunum-3 Gemisi ile Vezirköprü'deki Şahinkaya Kanyonu'nda turistik gezi turları gerçekleştiriliyor. Bu gemilerle 2023 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenen turlara 42 bin 300 kişi katıldı. İki katlı ve 400 kişi kapasiteli gemiler günde iki kez tur gerçekleştiriyor. Vatandaşlar turlarda eşsiz doğal güzellikleri görme fırsatı buluyor. Gemi turlarına katılan vatandaşların ilgisi ise her geçen yıl artıyor. Eşsiz doğal güzellikleri görme fırsatı Samsun'un çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Kentimizde turizmin gelişmesi için her alanda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Turizm altyapısının güçlendirilmesi için adımlar atıyoruz. Bu noktada kentimizde 3 noktada gemilerimizde turistik turlar gerçekleştiriyoruz. Özellikle vatandaşlarımızın çok güzel ilgisinin olduğunu görüyoruz. Turlara katılan vatandaşlarımız kentimizdeki eşsiz doğal güzellikleri görüyor, büyüleyici manzaralar eşliğinde güzel anılar biriktiriyorlar. Hem kentimizde yaşayan vatandaşlarımızı hem de ilimize dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistleri bu gemi turlarına katılmaya davet ediyorum” dedi.

'Salıpazarı kestane balı’ coğrafi işaret aldı Haber

'Salıpazarı kestane balı’ coğrafi işaret aldı

Coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması noktasında çalışmalarını sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi, geleneksel ‘Salıpazarı kestane balı’nı da tescillettirdi. Belediyenin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın başvurusunu kabul eden Türk Patent ve Marka Kurumu, müracaatı onayladı. Böylelikle belediyenin coğrafi işaret aldığı marka ürün sayısı 3’e yükseldi. Tescillenerek markalaşan ürünlerin kent ekonomisine ve tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, coğrafi işaretli ürün sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Organik ürün ve gıdalara olan talep her geçen gün artarken yerel yönetimler de kentlerindeki ürünlere coğrafi işaret belgesi almak için yaptıkları çalışmalara ağırlık veriyor. Samsun’un kültürel özelliklerinin bir parçası olan yöresel lezzetlerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kentin yerel ürünlerini markalaştırmayı sürdürüyor. Daha önce Samsun’da ilgili kurumların ve kuruluşların girişimleriyle kaz tridi, Samsun simidi, Bafra kaymaklı lokumu, Çarşamba pidesi, Terme pidesi, Bafra pidesi, Yakakent mantısı, Çarşamba kıvratması, Vezirköprü Tahtaköprü kilimi, Susuz bezi, Vezirköprü semaveri, yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı ile sekiz köşe kasket, Bafra zembili, Bafra nokuluna coğrafi işaret belgesi alınmıştı. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin coğrafi işaret belgesi alınan ürün sayısını artırmak için yaptığı çalışmalar tek tek sonuç veriyor. Son olarak arıcılıkta öne çıkan ilçelerden biri olan Salıpazarı ile özdeşleşen kestane balını markalaştırmak için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi, 1.5 yıllık bekleyişin ardından bu ürünü de tescillettirdi. 16 Ocak 2023 tarih ve 141 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde de yayımlanan kararla tescilli ürün sayısı 16’ya yükseldi. Böylelikle belediyenin coğrafi işaret aldığı marka ürün sayısı 3’e çıktı. Bu gelişme kestane balında marka haline gelecek Salıpazarı’nda sevinçle karşılandı. “Kestane balımızı dünyaya duyurmak istiyoruz” Karacalar Mahallesi’nde arıcılık yapan üreticiler kestane balının coğrafi işaret belgesi alması için yürütülen süreci heyecanla takip ettiklerini belirterek, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Ailesinde 3 kuşaktır arıcılık yapıldığını belirten 92 yaşındaki Kamil Onay, “İlçemizde uzun yıllardır kestane balı üretiyoruz. Bu konuda da Salıpazarı, oldukça iyi durumda. Tamamıyla doğal ortamda ürettiğimiz bal, özelikleri ve kalitesiyle marka olma yolunda. Şimdi bu ürünümüzü bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarıyla önemli ilerlemeler kat ettik. Kestane balımız tescillettirildi. İnşallah adını her yere duyurarak bu lezzeti vatandaşlarımıza tattıracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir ve ekibine çok teşekkür ederiz” dedi. “Yöresel ürün potansiyelini öne çıkarmak için çalışıyoruz” Şehrin geleneksel ürünlerini markalaştırmanın önemine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Binlerce yıllık tarihi birikime sahip olan kentimiz çok zengin bir geleneksel mutfak kültürüne sahip. Tüm şehirler gibi biz de Samsun’un yöresel ürün ve potansiyellerini öne çıkarmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu açıdan ürünlere coğrafi işaret belgesi alınması büyük önem taşıyor. Çünkü tescil, tarımsal ürünlerin ekonomik değerini artırarak, daha rahat pazarlamasına imkan sağlıyor. Özel beceriler ve bölgeye has doğal kaynakların onaylanmasında üretildiği yer ismi kullanılması, kültürel kimlik oluşturulmasına katkı veriyor. Tarımsal Hizmet Dairesi Başkanlığımız tarafından kentimizdeki ürünlere coğrafi işaret belgesi alınması için yapılan çalışmalara hızla devam edeceğiz” diye konuştu.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.