Hava Durumu

#Rötar

TOURISMJOURNAL - Rötar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rötar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

2024’te En Çok Uçuş İptali Olan Havalimanları Haber

2024’te En Çok Uçuş İptali Olan Havalimanları

Birleşik Krallık Sivil Havacılık Otoritesi (CAA) tarafından sağlanan ve AirAdvisor tarafından analiz edilen Ocak-Kasım 2024 verilerine göre, en fazla uçuş iptali yaşanan havalimanı Southampton oldu. Kasım ayında iptal oranı yüzde 5,5’e kadar çıkarken, yıllık ortalamada yüzde 3,3 ile zirveye yerleşti. Southampton’ı, yüzde 2,9 iptal oranı ile London City takip etti. HAVA KOŞULLARI VE GREVLER İPTALLERİ ARTIRDI AirAdvisor Genel Müdürü Anton Radchenko, Southampton Havalimanı için 2024’ün zorlu geçtiğini belirterek, özellikle Şubat ayında iptallerin yuzde 4,9’a yükseldiğini açıkladı. "Hava koşulları ve endüstriyel eylemler önemli etkenlerdi, ancak son dakika iptal edilen grevler durumu biraz iyileştirdi" diye ekledi. Radchenko, Ocak ve Şubat aylarında fırtına, kar ve sisin uçuşları büyük ölçüde aksattığını ifade etti. UÇUŞU İPTAL OLAN YOLCULARIN HAKLARI Radchenko, iptal edilen uçuşlarla ilgili yolcuların haklarını bilmesi gerektiğini vurguladı. Havayollarının yolcuları makul bir süre içinde alternatif bir uçuşa yerleştirmek zorunda olduğunu belirten Radchenko, alternatif uçuş sağlanamadığında, yolcuların tam bilet iadesi alma hakkını hatırlattı. Ayrıca, iptal süresi 14 günden kısa ise ve uçuş Birleşik Krallık veya AB merkezli bir havayolu tarafından gerçekleştiriliyorsa, yolcuların 520 pound'a kadar tazminat talep edebildiğini ekledi. EN AZ İPTAL YAŞANAN HAVALİMANLARI 2024 yılında bazı havalimanları ise neredeyse hiç uçuş iptali yaşamadı. Liverpool, Luton ve Bournemouth havalimanları düşük iptal oranlarıyla dikkat çekti. Bournemouth Havalimanı, yalnızca yüzde 0,04 iptal oranıyla en az iptal yaşanan havalimanı oldu. 2024’TE BİRLEŞİK KRALLIK’TA UÇUŞ İPTAL ORANLARI Southampton - %3,3 London City - %2,9 Cardiff - %2,2 Glasgow - %2,1 Leeds Bradford - %1,8 Heathrow - %1,65 Gatwick - %1,4 Newcastle - %1 Edinburgh - %1,16 Manchester - %0,9 Birmingham - %0,9 Bristol - %0,7 Stansted - %0,65 Liverpool - %0,52 Luton - %0,5

SpaceX'in Uzay Çöpleri Uçuşlarda Rötarlara Yol Açıyor Haber

SpaceX'in Uzay Çöpleri Uçuşlarda Rötarlara Yol Açıyor

Avustralyalı havayolu Qantas, uçuş rotası üzerinde SpaceX roketlerinden düşen enkaz nedeniyle, kalkışlarını sık sık ertelemek zorunda kalıyor. Roketlerin ne zaman ve nereye düşeceği genellikle belirsiz olduğundan, uçuş güvenliği ön planda tutuluyor. UZAY ÇÖPLERİ HAVACILIĞI NASIL ETKİLİYOR? Qantas sözcüsü, "SpaceX'in roket düşüş bölgelerindeki geç bilgilendirmeler, kalkıştan hemen önce ertelemelere yol açıyor" dedi. Örneğin, bir Sidney-Johannesburg uçuşu, Falcon 9 roketi fırlatıldıktan birkaç saat sonra, beş buçuk saat rötar yapmak zorunda kaldı. UZAY ENKAZI GERÇEKTEN TEHLİKELİ Mİ? Küçük bir enkaz parçası bile, saatte yüzlerce kilometre hızla uçan bir uçağa çarptığında ciddi riskler doğurabilir. Ancak havayolları, bu tür durumları önlemek için uçuş güzergahlarını dikkatlice planlıyor. Qantas, SpaceX ile daha iyi koordinasyon sağlamak için görüşmeler yaptığını belirtti. SPACEX ROKETLERİ VE UZAY ÇÖPLERİ Falcon 9 roketlerinin yeniden kullanılabilir ilk aşamaları Dünya'ya dönse de, üst kısımları yörüngede kalıyor ve zamanla Dünya'ya düşerek atmosferde yanıyor. Ancak bu parçalar bazen kıyılara veya yerleşim alanlarına ulaşabiliyor. Örneğin, 2015'te bir roket parçası Birleşik Krallık'taki Scilly Adaları'nın kıyılarına vurmuştu. Şirketin bu durum nedeniyle bir ihbar hattı da kurduğu biliniyor. UZAY ENKAZI SORUNU BÜYÜYOR Havacılık ve Uzay Kurumu’na göre, her yıl 200-400 uzay enkazı Dünya’ya düşüyor. SpaceX’in yanı sıra diğer ülkelerin de uzaya uydu gönderme çabaları, bu sorunun gelecekte daha da büyümesine yol açabilir. SpaceX, şu anda 7 binden fazla uydusuyla yörüngede bulunuyor ve bu sayıyı 34 bine çıkarmayı hedefliyor. Uzay enkazı, hem havacılık güvenliği hem de çevresel etkiler açısından ciddi bir sorun haline geliyor. ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) bu konuda yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Ancak bu çözümler zaman alacak gibi görünüyor.

Hava Yolu Yolcularına 600 Euro'ya Kadar Tazminat Hakkı Haber

Hava Yolu Yolcularına 600 Euro'ya Kadar Tazminat Hakkı

KOCAELİ (İHA) - Hava yolu yolculuklarında yaşanan gecikmelerde, yolculara 600 Euro'ya kadar tazminat alma hakkı tanındı. Hava Yolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik, 10 Aralık 2024’te Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. YENİ DÜZENLEME NELERİ KAPSIYOR? Hava yolu yolcularının haklarını güvence altına alan yönetmelik, 2011 yılından bu yana geçerliydi. Avukat Buket Nurşah Tekışık, yeni düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı. Tekışık, "Çıkarılan bu yönetmelikte tazminat, geri ödeme ve güzergâh değişikliği, belirli hizmetlerden faydalanma hakkı, üst veya alt hizmet sınıfına yerleştirme, yolcuların sağlık, güvenlik gibi sebepler haricinde uçağa alınmaması halinde hava taşıma işletmelerine tazminat yükümlülüğü doğuyor" dedi. Yeni düzenlemeye göre, uçuşun teknik ya da operasyonel nedenlerle planlanan varış noktasına 3 saatten fazla gecikmesi durumunda, yolculara tazminat ödenecek. Bu kapsamda hava yolu şirketleri, gecikme süresine ve uçuş mesafesine göre farklı miktarlarda tazminat ödemek zorunda kalacak. TAZMİNAT MİKTARLARI NASIL BELİRLENECEK? Yeni yönetmelikle yolculara ödenecek tazminat miktarları netleşti. Avukat Buket Nurşah Tekışık, bu konuda şu bilgileri verdi: İç Hat Uçuşları: 100 Euro tazminat ödenecek. Dış Hat Uçuşları: 1.500 km'ye kadar olan uçuşlarda 250 Euro, 1.500 - 3.500 km arası uçuşlarda 400 Euro, 3.500 km’den uzun uçuşlarda 600 Euro tazminat ödenecek. Tazminatların Türk Lirası karşılığı, ödemenin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak. NASIL BAŞVURU YAPILACAK? Yolcular, gecikmeli uçuş sonrası tazminat alabilmek için bilet bilgileri ve rötar süresini içeren bir başvuru ile ilgili hava yolu şirketine müracaat etmek zorunda. Değerlendirme sonucunda, hak edilen tazminat belirlenen kurallar çerçevesinde ödenecek. MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇMEK AMAÇLANIYOR Yapılan bu düzenleme ile hava yolu şirketlerinin operasyonel süreçlerinde daha titiz davranmaları ve yolcu mağduriyetlerini en aza indirmeleri amaçlanıyor. Söz konusu yönetmelik, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Uçak Rötarlarında Dövizle Tazminat Dönemi Başladı Haber

Uçak Rötarlarında Dövizle Tazminat Dönemi Başladı

İZMİR (İHA) - Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), "Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik"te yaptığı değişiklikle, teknik ve operasyonel nedenlerle 3 saat veya daha fazla geciken uçuşlar için yolculara tazminat hakkı tanıdı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, gecikme durumunda yolcular tazminat talebinde bulunabilecek ve bilet iadesi ya da değişikliği yapabilecek. Ancak 7. maddeye göre bilet değişikliği veya iadesi sadece uçuş öncesi yapılan bildirimler için geçerli olacak. TAZMİNAT MİKTARLARI AYNI KALDI Tazminat tutarlarında bir değişiklik olmadığını belirten Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sami Aksoy, "8. maddede yönetmelikteki tazminat miktarları, iç hat uçuşlarda 100 Euro, dış hatlarda ise; 0-bin500 km arası 250 Euro, bin 500-3 bin 500 km arası 400 Euro, 3 bin 500 km ve üzeri uçuşlarda ise 600 Euro olarak geçiyor. Sadece, biletin satın alındığı andaki TCMB kuru yerine tazminatın ödendiği an TCMB döviz kurunun esas alınması prensibi getirildi" dedi. Aksoy, iç hatlar için bu miktarın yüksek olduğunu savunarak Euro bazlı tazminattan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. HUKUKİ TARTIŞMALAR DEVAM EDİYOR Yapılan değişiklikle yolcular, uçak rötarları nedeniyle etkinlik veya aktarmalarını kaçırsa da tazminat alabilecek. Ancak, Doç. Dr. Aksoy’a göre, yönetmelikteki bazı maddeler yolcu haklarının uygulanabilirliği konusunda karmaşa yaratıyor. Özellikle rötar sonrası bilet değişikliği hakkının işlevsiz kalabileceğini belirten Aksoy, yolcular için yiyecek, konaklama gibi hizmetlerin daha öncelikli olması gerektiğini vurguladı. Yönetmelikte ilerleyen günlerde tekrar düzenlemeler yapılabileceği düşünülüyor.

Havayolu Tazminatlarında Kur Hesaplama Sistemi Değiştirildi Haber

Havayolu Tazminatlarında Kur Hesaplama Sistemi Değiştirildi

Havayolu ile seyahat eden yolculara ödenen euro cinsi tazminatların hesaplanmasında önemli bir değişikliğe gidildi. Artık tazminat ödemelerinde biletin satın alındığı gün değil, tazminatın ödendiği güne ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz satış kuru esas alınacak. Bu düzenleme, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından hazırlanan "Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik (SHY-YOLCU)'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. DAHA ÖNCE BİLETİN ALINDIĞI GÜNÜN KURU ESAS ALINIYORDU Yönetmelikteki eski düzenlemeye göre, yolculara euro cinsinden ödenen tazminatların Türk Lirası karşılığı, biletin satın alındığı günün TCMB döviz satış kuru üzerinden hesaplanıyordu. Bu sistem, özellikle kurların dalgalı olduğu dönemlerde yolcular için avantaj sağlıyordu. Ancak, yeni düzenlemeyle artık tazminatın ödendiği günün kuru esas alınacak. Bu durum, ödemelerde yaşanacak gecikmelerde yolcuların, kur farkı nedeniyle kayba uğrama ihtimalini artırıyor. TAZMİNAT MİKTARLARI AYNI KALDI Kur hesaplamasında değişiklik yapılmasına rağmen, yönetmelikte ödenen tazminat miktarları aynı kaldı. Daha önce olduğu gibi iç hat ve dış hat uçuşlarında geçerli olan tazminat rakamları şu şekilde uygulanacak: İç Hat Uçuşları:        - 100 euro Dış Hat Uçuşları:        - 500 km veya daha kısa uçuşlar için: 250 euro        - 1500 ile 3500 km arası uçuşlar için: 400 euro        - 3500 km’den daha uzun uçuşlar için: 600 euro Bu miktarlar, yolcuların uçuştaki mağduriyetlerine göre belirlenmiş tazminat hakları kapsamında ödeniyor. UÇUŞ GECİKMELERİNDE TAZMİNAT ZORUNLULUĞU GENİŞLETİLDİ Yönetmelikte dikkat çeken bir diğer düzenleme, uçuş gecikmelerine ilişkin tazminat yükümlülüğünün netleştirilmesi oldu. Buna göre, teknik ve operasyonel nedenlerle uçuşların tehir edilmesi ve yolcuların planlanan varış noktasına 3 saat veya daha fazla bir gecikmeyle ulaşması durumunda, uçuşu gerçekleştiren hava yolu şirketi, yolculara tazminat ödemekle yükümlü olacak. Bu düzenleme, yolcuların gecikme nedeniyle yaşadığı mağduriyetleri en aza indirmeyi amaçlıyor. Tazminat ödemeleri, uçuş mesafesine göre yukarıda belirtilen euro cinsinden rakamlar üzerinden yapılacak.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.