Hava Durumu

#Restorasyon

TOURISMJOURNAL - Restorasyon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Restorasyon haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ayasofya’da Tarihi Restorasyon Çalışması Devam Ediyor Haber

Ayasofya’da Tarihi Restorasyon Çalışması Devam Ediyor

İSTANBUL (İHA) - Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde geçen yıl başlatılan 1. etap restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında türbeler, sıbyan mektebi ve muvakkithane aslına uygun şekilde yenilendi. Projelerin onay süreci devam ederken, ilk etapta yapılan analizler caminin depremde ağır hasar alabileceğini ortaya koymuştu. 2. BAYEZİD MİNARESİ RESTORASYONUNDA İLERLEME KAYDEDİLDİ Bu yıl Şubat ayında başlatılan 2. etap çalışmalar kapsamında 2. Bayezid Minaresi'nde restorasyon devam ediyor. Çalışmalarda, yaklaşık 64 metre yüksekliğindeki minarenin bir kısmı sökülerek güçlendirme yapılması kararlaştırıldı. Statik raporlara göre malzeme ve örgü tekniği daha fazla söküme izin vermediği için minarenin güçlendirilerek tamamlanacağı açıklandı. DOĞU CEPHESİNDEKİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR Doğu cephesinde dev bir iskele kuruldu. Cephedeki niteliksiz sıvalar kaldırıldıktan sonra özgün sıva ve derz işlemleri yapılacak. İnşaat mühendisi Keriman Dursun, raspa ve derz açma işlemlerinin yaklaşık bir ay içerisinde tamamlanacağını belirtti. Çalışmalar sırasında belgeleme ve kronolojik analizler yapılırken, malzeme örnekleri laboratuvarda inceleniyor. CUMHURİYET TARİHİNİN EN KAPSAMLI RESTORASYONU Restorasyon sürecinin detaylarını paylaşan Dursun, Cumhuriyet döneminin en kapsamlı çalışmasının Ayasofya'da yürütüldüğünü ifade etti. Çalışmalarda taşıyıcı duvarlardaki boşluk oranlarının tespiti için jeoradar yöntemi kullanılıyor. Ayrıca yapı sağlığı izleme sistemi kurularak titreşim ve çatlak takipleri yapılacak. Çalışmalar hakkında bilgi veren Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Cumhuriyet Dönemi'nin en kapsamlı restorasyon çalışmalarının yapıldığını aktardı. Dursun, "Yapıdaki titreşimlerin ölçülmesi, deplasmanın ölçülmesi veya mevcut bir çatlağın takip edilmesi, ivme ölçerler koyulması gibi bu tip sistem kurularak belli periyotlarda okumalar yapılarak veriler kayıt altına alınacak. Bin 500 yıllık bu mirası gelecek nesillere, kalıcı bir miras olarak bırakmak ve bunu da sağlam olarak yapmayı amaçlamaktayız" diye ekledi. Ayasofya’daki çalışmalar kapsamında türbeler, sıbyan mektebi ve muvakkithane tamamlandı. Doğu cephesinde sıva yenileme işlemleri sürerken, minare ve cephe restorasyonlarıyla yapı güçlendiriliyor.

Soğanlı Vadisi, Kapadokya’nın Yeni Giriş Kapısı Olacak Haber

Soğanlı Vadisi, Kapadokya’nın Yeni Giriş Kapısı Olacak

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kapadokya’nın giriş kapısı olarak bilinen Soğanlı Vadisi, Erdemli Vadisi ve Başköy Mahallesi’nin Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Kapadokya Alanı’na dâhil edildiğini duyurdu. Başkan Büyükkılıç, alınan bu önemli karar için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini iletti. Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak yatırımlarıyla, tarihi kaya kiliseleri ve peri bacalarıyla ünlü Soğanlı Vadisi’nin turizme kazandırılması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Yeşilhisar ilçesindeki Soğanlı Vadisi, Erdemli Vadisi ve Başköy Mahallesi, Kapadokya Alanı’na dahil edilerek bölgenin turizm potansiyeli artırılmış olacak. Bu gelişmenin mutluluk verici olduğunu belirten Başkan Büyükkılıç, "Soğanlı Vadimiz, balon turizminin yanı sıra yaptığımız yürüyüş yolları ve meydan düzenlemeleri, tarihi mekânların restore çalışmaları ile çok daha güzel bir turizm alanı haline geldi. Valimiz Gökmen Çiçek, milletvekillerimiz ve emeği geçen tüm kamu, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz" dedi. 2025 KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ KAYSERİ’YE GELİYOR Başkan Büyükkılıç, 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin Kayseri’de düzenleneceğini hatırlatarak, tüm vatandaşları ve yabancı turistleri Soğanlı Vadisi, Erdemli Vadisi ve Başköy Mahallesi’ni ziyaret etmeye davet etti. Yeşilhisar bölgesinin turizmde yeni bir adres olması için Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin yoğun çaba sarf ettiğini belirten Büyükkılıç, yapılan yatırımları özetleyerek, "Yeşilhisar ilçesi Soğanlı Vadisi’ni ve bu bölgeyi turizmin yeni adresi yapmak için, tarihi eser restorasyonu, meydan düzenlemesi, yol yapım çalışmaları ve yürüyüş parkurları gibi yatırımlar yapılırken, yapılan çalışmalar ile bölgenin tanıtımı da aralıksız devam ediyor" dedi. Büyükkılıç, Soğanlı Vadisi’nin turizm potansiyelini artırmak için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Kayseri Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri milletvekilleriyle iş birliği içinde çalıştıklarını vurguladı.

Turizmde Rekor Gelir Hedefi: 60 Milyar Dolar Haber

Turizmde Rekor Gelir Hedefi: 60 Milyar Dolar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2025 bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2024 yılı turizm performansını değerlendirdi. Ersoy, Ocak-Eylül döneminde 49,2 milyon ziyaretçiyle yüzde 8,7 artış sağlandığını ve turizm gelirinin yüzde 6,6 artarak 46,9 milyar dolara ulaştığını belirtti. 2023’te Türkiye, dünya sıralamasında Fransa, İspanya, ABD ve İtalya’nın ardından 5. sıraya yükseldi. Ersoy, yıl sonu için 61 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar turizm geliri hedefini hatırlattı. "60 YILLIK İŞ 4 YILDA TAMAMLANACAK" Bakan Ersoy, Ekim 2023'te başlatılan Geleceğe Miras Projesi hakkında, "Arkeoloji alanında son 60 yılda yapılanlara eş değer işi 4 yılda yapacağız. 224 kazımızı projeye dâhil ettik. 2024 yılı sonunda, yürütülen tüm kazı çalışmalarının sayısı yıllık 765’e ulaşmış olacak. Bu sayıyı 2026 yılına kadar yıllık 800’e çıkarmayı hedefliyoruz. Elbette ki öncelikli hedefimiz arkeolojik çalışmalarımızı sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da en üst seviyeye çıkarmaktır. Nicelikteki bu artışın nitelikli sonuçlar vermesi için de Geleceğe Miras Projesi’ne dahil olan arkeolojik kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları için aktarılan bütçeyi tarihimizde görülmemiş seviyelere çıkardık" dedi. Bu yıl için ödenek için 6 milyar liraya yakın bütçe ayrılacağını açıkladı. GECE MÜZECİLİĞİ VE DİJİTAL PROJELER Bakanlık, Hitit çivi yazılı tabletlerin okunmasında yapay zekâ kullanımı ve kaya anıtlarının 3D taranarak belgelenmesini içeren projeler yürütüyor. Ayrıca, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müze ve kültür merkezi olarak dönüşüm çalışmaları sürüyor. Bakan Ersoy'un açıklamasına göre, Bakanlık tarafından 355 cemevinin bakım-onarımı üstlenilirken, toplam 829 cemevinin aydınlatma giderleri karşılanıyor. TURİZMDE İLK 10 AYIN VERİLERİ 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde Türkiye, 54,6 milyon ziyaretçi ağırladı. Yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 7,03 artarak 47 milyonu geçti. Ekim ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 5,4 milyonu aşarak yüzde 9,25’lik bir artış gösterdi. DEPREM BÖLGESİNDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar gören 377 vakıf kültür varlığının restorasyon süreçleri başladı. Bu çalışmalar, merkezi bütçeden pay alınmadan vakıf gelirleriyle finanse ediliyor. Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi gibi birçok yapının onarımında 3 milyar TL harcandı. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin onarım çalışmalarının 2025’te tamamlanacağı bildirildi.

Aydınoğlu Mehmet Bey’in 712 Yıllık Mirası Yalnız Kaldı Haber

Aydınoğlu Mehmet Bey’in 712 Yıllık Mirası Yalnız Kaldı

İZMİR (İHA) - İzmir’in Ödemiş ilçesi Birgi Mahallesi’nde yer alan ve Anadolu’daki beylikler döneminin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, 3 yıldır süren restorasyon çalışmalarının tamamlanamaması nedeniyle ibadete kapalı durumda. 14. yüzyılda Aydınoğlu Beyliği'nin kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan cami, hem tarihsel hem de kültürel açıdan büyük öneme sahip.   BEYLİKLER DÖNEMİNDEN BİRGİ'NİN SEMBOLÜ Birgi Mahallesi, Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmış bir yerleşim yeri olarak, tarihin izlerini taşıyor. Aydınoğlu Mehmet Bey Camii ve Ümmü Sultan Şah Türbesi, bölgenin en önemli tarihi yapılarından. Halk arasında "Aslanlı Cami" ya da "Ulu Cami" olarak da bilinen yapı, Selçuklu mimarisinin "çok ayaklı camiler" grubunda yer alırken, yerli-yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.   RESTORASYON YILLARDIR TAMAMLANAMIYOR 2012 yılından bu yana bakımsızlık ve ilgisizlikle gündeme gelen caminin restorasyonu, 6 Ekim 2021’de ihale edilmiş ve 12 Kasım 2021’de teslim alınmıştı. Ancak 600 gün olarak belirlenen iş süresinin bitmesine rağmen çalışmalar tamamlanamadı. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğunda yürütülen restorasyon yarım kalınca cami, çevresine demir saçlarla kapatılarak kaderine terk edildi.   HALK VE ESNAF TEPKİLİ Birgi Mahallesi Muhtarı Mutlu Sulukan, caminin ikinci ihale aşamasını beklediğini ve hala ihaleye çıkılmadığını ifade ederek, "Tasarruf tedbirleri kapsamında, diyorlar; ama hala bekliyoruz. Bir an önce hayata geçirilip tekrardan kazandırılması gerekiyor; çünkü çok ziyaretçisi var, soran kişiler de çok. Aydınoğlu Beyliği'ne dayanan tarihi bir cami. Birgi'mizin sembollerinden biri bu cami. İç tarafında eksiklikler var, çatısı onarıldı ve yapılması gereken bir takım tadilatlar var" dedi.   Cami çevresindeki esnaf da durumdan şikayetçi. Esnaf Çağatay Mutlu, restorasyonun yavaş ilerlemesinden ve belirsizlikten yakınarak, "3-4 senedir bu şekilde bekliyor cami. Biz insanlara cevap vermekten artık yorulduk. Kendi işlerimizi de aksattı bu durum. Etrafı sacla çevrildi ve merdivenle içeri giriş yapıyoruz. İşlerimizi yüzde 100 etkiledi; çünkü çok yavaş ilerliyor. Ödenek çıkmadığı da söyleniyor" diye belirtti. Niyazi Aslantaş ise ibadethanenin kapalı olmasının mahalle hayatına etkisini, "Gelen ziyaretçilerimiz de camimizi soruyor. Namaz kılmak isteyenler olunca diğer camilere yönlendiriyoruz. Şu an bir çalışma da yok. Cenazemiz oluyor, sala verilmiyor. Mahallemizde bir insan bile ölse, salasını duyamıyoruz. Kendi komşumuz öldüğünde bile haberimiz olmuyor" sözleriyle vurguladı.

Van Depreminde Yıkılan 600 Yıllık Kümbet Hayat Buluyor Haber

Van Depreminde Yıkılan 600 Yıllık Kümbet Hayat Buluyor

VAN (İHA) - Van'ın Erciş ilçesine bağlı Çatakdibi Mahallesi'nde bulunan ve 2011 depreminde kısmen yıkılan 600 yıllık Kara Yusuf Paşa Kümbeti’nde restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile başlatılan çalışmalar son aşamaya geldi.   Kültürel ve tarihi değerleri koruma misyonuyla yapılan restorasyon sürecinde Van Valisi Ozan Balcı, Erciş ilçesine giderek incelemelerde bulundu. Vali Balcı, restorasyon sürecine ilişkin bilgi alırken, Van’ın tarihî ve kültürel zenginliklerini koruma yönündeki çabalarını, "Van'ımız; doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ülkemizin en önemli zenginliklerini içeren bir ilimiz. Tarihi zenginliklerimiz çok, bugün de Erciş'teyiz. Yaklaşık 15. yüzyıla ait bir eser var. Halk arasında Zortul Kümbeti olarak adlandırılan kümbetimiz, depremden sonra yıkılmıştı. Van Koruma Kurulumuzun kararıyla bu taşlar muhafaza altına alınmıştı. Biz de valilik olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzeler ve Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğünün katkılarıyla restorasyon projemizi uygulamaya başladı. Böylece güzel bir eserimizi korumuş olduk" cümleleriyle anlattı.  Yapının kemer kısmında bulunan Ayetel Kürsi yazısının özenle korunduğunu belirten Vali Balcı, eksik taşların titizlikle tamamlandığını ve orijinal dokunun büyük ölçüde muhafaza edildiğini aktardı. Vali, Van’ın tarihi mirasını geleceğe taşımaktan mutluluk duyduklarını belirterek emeği geçen tüm ekibe teşekkür etti.   Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu da kümbetin restorasyonunu inceleyen Vali Balcı'ya eşlik etti.

İstanbul'un Tarihi Silueti Yeniden Canlanıyor: Yedikule Hisarı'na İlk Külah Takıldı Haber

İstanbul'un Tarihi Silueti Yeniden Canlanıyor: Yedikule Hisarı'na İlk Külah Takıldı

İSTANBUL (İHA) - İstanbul'un zengin tarihine ışık tutan Yedikule Hisarı, Fatih Belediyesi'nin öncülüğünde yapılan restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkıyor. Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti'ne ait önemli bir miras olan bu tarihi yapıda, yıllar boyunca kaybolan külah çatılar yeniden inşa edilmeye başlandı. 19. yüzyılda yok olan ilk külah, Koruma Kurulu onaylı proje kapsamında Yedikule Hisarı'nın giriş kulesine yerleştirildi. Tarihi yapının restorasyonu sırasında, minareler ve kubbelerle süslenmiş İstanbul silueti, eksik parçalarıyla tekrar bir bütün haline gelmeye başladı. Fatih Belediyesi, 2020 yılında başlattığı kapsamlı restorasyon çalışmalarında Yedikule Hisarı'nın özgün mimari özelliklerini geri kazandırmayı hedefliyor. Restorasyon süreci boyunca, yapının tarihsel belgeleri ve görsel kaynakları dikkatlice incelendi. Yapılan araştırmalar sonucunda, 16. yüzyılda Osmanlı seyyahları tarafından tasvir edilen Yedikule Hisarı'nın külahlarının, zamanla kaybolduğu belirlendi. Batılı çizerlerin de gravürlerinde yer alan konik külahlar, İstanbul'un siluetinde önemli bir yer tutuyordu.  Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, restorasyon süreci hakkında bilgi verirken, Yedikule Hisarı'nın uzun yıllar kapalı kaldığını ve 2020'den itibaren projelerin hayata geçirilmesi için bir bilim kurulu oluşturulduğunu ifade etti. Turan, "Yedikule Hisarı'nın üzerinde kuleler bulunuyor. Biz de bu şehrin siluetini tekrar inşa etmek istedik. Gravürlerde görünen kulelerinin ilkini, giriş kapısının üzerinde yerleştirerek tamamladık" dedi. Yedikule Hisarı'nı hem yerli hem de yabancı turistlerin ziyaret edebileceği önemli bir kültürel alan haline getirmeyi amaçladıklarını ekledi.  Yedikule Hisarı’nın restorasyonunda yer alan Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı ise, tarihsel gravürlerden yola çıkarak, külahların tarihi ve mimari önemine dikkat çekti. Sarı, "Yedikule Hisarı ile ilgili elimizde onlarca gravür var. Bu gravürlerin hepsinde külahlar görünüyor. Külahlar için tarihsel araştırma yapmaya başladık" diyerek bu külahların yapının kimliğinin bir parçası olduğunu aktardı. YÜKSEK MİMAR İHSAN SARI: "RESTORASYON ÇOK MALİYETLİ VE ZAMAN ALACAK" Yedikule Hisarı’nın geniş bir alanı kapladığını belirten Sarı, restorasyon sürecinin maliyetli ve zaman alıcı olduğunu, ancak İstanbul’un tarihi mirasını korumak adına gerekli adımların atıldığını vurguladı. "Kamu kaynaklarından belediye buraya belli bir bütçe ayırıyor. O bütçe mertebesinde anıt eserin restorasyonu devam ediyor. Dolayısıyla peyderpey bu külahların konulmasının doğru olacağını değerlendiriyoruz. Tabii ki kapsamlı araştırmalarımız yine devam ediyor. Bu esas bir kaynak sorunudur. Kaynak sorununu çözer ve kültürel altyapımızı da oluşturursak diğer külahlar da yerlerine konulacaktır" dedi. 

Antalya’daki 600 yıllık Sarıhacılar Camii restore edildi Haber

Antalya’daki 600 yıllık Sarıhacılar Camii restore edildi

Antalya'da onarıma alınan ve Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Antalya'nın Akseki ilçesindeki düğmeli evleri ile ünlü 800 yıllık tarihi Sarıhacılar Mahallesi'nde bulunan 600 yıllık Sarıhacılar Camisi içeri girenleri adeta yüzyıllar ötesine götürüyor. Tek parça katran ağacından yapılan mihrabı, minberi ve kubbesiyle orijinalliğini yitirmeden günümüze kadar ulaşan tarihi caminin duvarlarına yerleştirilen küpler sayesinde sahip olduğu akustiğinin yanı sıra ahşap işlemeleri dikkat çekiyor. Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2019'da restorasyon çalışmaları başlatılan 600 yıllık Sarıhacılar Camisi'nin, bölgeye özgü yapısı bozulmadan korundu. Uzmanlarca yapının ahşap çatısı, dayanıklılığını yitiren duvarları, avlu zemini ve tuvalet bölümü yenilendi. Asırlık tarihin gelecek nesillere aktarılması için titizlikle sürdürülen çalışmalarda, caminin çevre düzenlemeleri ve içerisindeki kalemişi/süsleme bölümlerinin konservasyonu da tamamlandı. Düğmeli yapısı, duvarlarına yerleştirilen küpler sayesinde sahip olduğu akustiği, tek parça katran ağacından yapılan mihrabı, minberi ve kubbesiyle ilgi çeken camideki restorasyon çalışmaları 2022'de tamamlandı. Özgün dokusuyla tarihin izlerini barındıran eser, yenilenen çehresiyle bölge turizmine katkıda bulunuyor. Bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. “Restorasyon süreci 2019 yılında başlatıldı” Sarıhacılar Köyü Kültür ve Turizm Dayanışma Derneği İstanbul Şube Başkanı Mehmet Orhan Can, Sarıhacılar Camisi'nin 600 yıllık eski bir tarihe sahip cami olduğunu söyledi. 2019 yılı sonlarında tarihi caminin restorasyon işlemleri için Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldığını anlatan Can, “5 yıl önce 2019 yılı sonlarında restorasyon işlemleri için çalışma başlatıldı. Restorasyon aslında 18 ay sürecekti. Fakat pandemi nedeniyle restorasyon 3 yıllık bir süreçten geçti ve restorasyon tamamlandı. Cami yeniden ibadete açıldı” dedi. “Eşsiz bir sanat eseri” Caminin kendine özgü mimarisi ve içinde barındırdığı eserlerle eşsiz bir sanat eseri olduğunu vurgulayan Can, “Süslemeleri ile dikkat çeken caminin özellikle ahşap mihrabı göz doldurmaktadır. Yapının zemini, tavanı, kapı ve pencereleri, kadınlar mahfili, vaaz kürsüsü, mihrap ile minberi ahşaptandır. Özellikle tarihi ve eski bir camii. Yapıldığı dönemde ki özellikleri ve yapısı aynen muhafaza edilmiştir. Caminin dış cephesinde Anadolu Selçuklu dönemine ait bir takım işaretler vardır. Bizde bir yerde Anadolu Selçuklu dönemine kadar uzandığını düşünüyoruz” diye konuştu. “Cami, düğmeli evlerin tekniği ile yapılmıştır” Caminin en önemli özelliklerinden birisinin de yapımında hiçbir şekilde betonla yada geleneksel inşaat teknikleriyle ilgisinin olmadığına dikkat çeken Can, “Tamamen herkesin bildiği şekilde düğmeli evlerin aynı tekniği ile yapılmış bir camidir. Bu caminin en önemli bir özelliklerinden bir başkası da caminin mihrabıdır. Mihrap tek parça katran ağacından hiçbir şekilde alet kullanılmadan sadece elle oyularak işlenmiş bir mihraptır. Üzerindeki boyalar ise doğal boyadır. Restorasyon esnasında mihrapta Kur'an-ı Kerim'den ayetler ortaya çıkmıştır. Onlarda yeniden orijinal haline getirilerek restore edildi” şeklinde konuştu. “Eserler tamir için Side Müdürlüğünde” Caminin aydınlatma sisteminin ise 1800'lerde bir nevi asansörlü sistemle yapıldığını aktaran Mehmet Orhan Can, "Dökümden yapılan sistemde gaz lambası ve mumların istenilen yüksekliğe göre elle ayarlanıyor. Restorasyona başlanınca sökülerek Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün Antalya'daki deposuna nakledildi. Aynı şekilde, Sultan 5. Mehmet Reşad'ın 1917'de bizzat ismini yazdırarak hediye ettiği sancağın yanı sıra Kabe örtüsünün bir parçası ise Turizm Side Müdürlüğünde tamir ediliyor. Bu eserlerin tamiri bitince camiye iade edilecek” dedi. “600 yıllık ses sistemi” Caminin dikkati çeken bir başka özelliğinin de duvarların içine yerleştirilen küpler olduğuna değinen Can, bu sayede içeride akustiğin sağlandığını vurguladı. Can, "Sistem sayesinde caminin herhangi bir noktasında yapılan konuşmanın, caminin tüm köşelerinden rahatlıkla dinlenebiliyor. Burada nadir bir tekniğin kullanıldığına şahit oluyoruz. Camimiz restorasyon esnasında eski hali neyse o şekilde restore edildi. Bütün ahşap dokuları vaktiyle nasılsa o şekilde muhafaza edildi. Camimizin son yıllarda rağbete mazhar olduğunu söyleyebiliriz. Yılda 50-100 bin arasında yerli ve yabancı ziyaretçiler gelmektedir" ifadelerini kullandı. “Caminin eserlerinin yerine konmasını istiyoruz” Sarıhacılar halkı ise, restorasyondan önce asırlık caminin duvarlarında ilgi çeken; Sultan Mehmed Reşad'ın 1917'de bizzat ismini yazdırarak hediye ettiği sancağın yanı sıra Kabe örtüsünün bir parçası, önemli kişilerin armağan ettiği eşsiz seccadeler ile 1800'lü yıllardan kalan dökümden yapılan, gaz lambası ve mumların istenilen yüksekliğe göre elle ayarlanabilen caminin aydınlatma sisteminin, bir nevi asansörlü sistemle yapılan eserlerin ise bir an önce yerine asılmasını istedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.