Hava Durumu

#Ondokuz Mayıs Üniversitesi

TOURISMJOURNAL - Ondokuz Mayıs Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ondokuz Mayıs Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun’da Lezzet Şöleni: Yöresel Ot Yemekleri Festivali Başlıyor Haber

Samsun’da Lezzet Şöleni: Yöresel Ot Yemekleri Festivali Başlıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gastronomi turizmini canlandırmak ve geleneksel lezzetleri tanıtmak amacıyla düzenlenen "8. Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali", 29 Mayıs’ta başlayacak. Festivalde bin 800'ün üzerinde yenilebilir ot ve lezzet tanıtılacak. Atakum ilçesi Çobanlı İskelesi alanında gerçekleşecek festival, 29 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında 4 gün boyunca misafirlerini ağırlayacak. Festivale katılmak isteyenler, başvurularını Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesi üzerinden 25 Mayıs Pazar gününe kadar yapabilecek. 1800'ün üzerinde yenilebilir ot ve lezzet Bin 800'ün üzerinde yenilebilir otun ve lezzetin tanıtılacağı festivalde, "Yabani Otların Keşfi", "En Lezzetli Ot Yemeği Yarışması", "En Lezzetli Otlu Tatlı Yarışması", "Bitki Çayı Demleme Yarışması", canlı mutfak atölyeleri ve söyleşiler gibi birçok renkli etkinlik yer alacak. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, festivale ilişkin yaptığı açıklamada, "Samsun’umuzun gastronomi turizminde de adından söz ettirmesini istiyoruz. Bu anlamda düzenlenen Yöresel Ot Yemekleri Festivali, şehrimizin zengin mutfağını tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak açısından çok önemli. Tüm hemşehrilerimizi bu gastronomi şölenine davet ediyorum" dedi. Festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Valiliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, OKA, Anadoludakiler ve Samsun Turizmciler Derneği iş birliğinde gerçekleştirilecek.

Samsun’un Turizm Potansiyeli Coğrafi İşaretli Ürünlerle Yükselecek Haber

Samsun’un Turizm Potansiyeli Coğrafi İşaretli Ürünlerle Yükselecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un turizm potansiyelini artırmak için coğrafi işaret tescili alabilecek yöresel ürünlerin önemine dikkat çekti. Samsun, Türkiye’nin turizmde yükselen şehirlerinden biri olarak, turizmden aldığı payı büyütmek amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Bu çalışmalar, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi başta olmak üzere şehirdeki birçok paydaşın iş birliği ile her ay düzenlenen İl Turizm Tanıtım ve Geliştirme Kurulu toplantılarında değerlendiriliyor. Bu toplantılarda, özellikle gastronomi turizminin Samsun’a katacağı değerin altı çizildi ve tescil edilmesi gereken yerel ürünler gündeme getirildi. Prof. Dr. Bulut, turizmin yılın 12 ayına yayılması için çeşitli stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, turizm sektöründe çalışanlara ve kurumlara eğitim verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Samsun’un her yıl katılacağı fuarların önceden belirlenip planlanmasının önemli olduğunu söyledi. Samsun'un Coğrafi İşaret Potansiyeli Coğrafi işaret tescilinin, hem şehrin tanıtımını artırmak hem de turizmden alınan payı büyütmek için önemli bir adım olduğuna değinen Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un çeşitli ilçelerinde tescillenmesi gereken birçok ürünü sıraladı. Alaçam ilçesinde yapılan palamut dolması ve kuzu etinden yapılan köfte, Yakakent’in meşhur pancarlı ekmeği ve tuzlu balıktan yapılan otlu yemek olan bileği gibi ürünlerin coğrafi işaret tescili ile korunabileceğini ve tanıtılabileceğini ifade etti. Ayrıca, 19 Mayıs ilçesine özgü salep, Nebiyan fasulyesi ve Nebiyan kestanesinin de tescillenmesi gerektiğini belirtti. Ladik ilçesindeki turna balığı ve tandır kebabı gibi ürünler de bu listeye eklendi. Diğer Yöresel Ürünler Prof. Dr. Bulut, Samsun’un çeşitli ilçelerinde öne çıkan diğer yöresel lezzetleri de sıraladı. Kavak ilçesinden Türkiye’ye yayılan Çakallı menemeni, Tekkeköy’de mübadil yemeği gama, Canik çileği ve Ayvacık’ın ünlü yayın balığı ve şeker fasulyesi gibi ürünlerin de tescil alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Çarşamba’nın döneri ve biber tuzu, Terme’nin pirinci ve fındık ezmesi gibi yerel tatların da tescillenmesi gerektiğini belirtti. Salıpazarı’nda kestane böreği, İlkadım’da döner, Havza’da haluçka çorbası gibi ürünlerin coğrafi işaretle tescillenmesi gerektiğine dikkat çekti. Vezirköprü’de buğday çiminden yapılan uğut marmeladı, yoka tatlısı ve baklalı dolmanın da bu süreçte yer alabileceğini söyledi. Bafra’da ise ünlü Bafra dondurması, peyniri, yoğurdu ve kaymağı için coğrafi işaret tescili alınmasının, şehrin gastronomi turizmi açısından faydalı olacağını ifade etti. Bafra Pidesi ile Yöresel Ürünler Öne Çıkıyor Dünyanın en iyi ekmeği seçilen Bafra pidesinin uluslararası tanıtımda Samsun’a büyük fayda sağladığını belirten Prof. Dr. Bulut, bu tür coğrafi işaretli ürünlerin de tanıtım faaliyetlerine eklenmesinin Samsun’un gastronomi turizminde daha da öne çıkmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.