#Nemrut Dağı

TOURISMJOURNAL - Nemrut Dağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nemrut Dağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Nemrut Dağı’nda Kurban Bayramı Yoğunluğu Haber

Nemrut Dağı’nda Kurban Bayramı Yoğunluğu

UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yer alan Adıyaman'daki Nemrut Dağı, Kurban Bayramı'nda binlerce turisti ağırladı. 'Güneşin en güzel doğup battığı yer' olarak nitelendirilen, 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı zirvesi Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oldu. Devasa heykellerin yer aldığı zirveye tırmanan turistler, burada güneşin muhteşem doğuşu ve batışını izledi. Dört günlük Kurban Bayramı boyunca yaklaşık 10 bin kişi zirveye tırmandı. Metrelerce yükseklikteki tümülüs etrafında yer alan heykellere hayran kalan turistler, güneşin batışıyla bu eşsiz güzelliği taçlandırıyor. Nemrut Dağı başta olmak üzere Adıyaman'daki tarihi ve turistik yerleri ziyaret eden turist sayısı geçen yılın bu dönemine göre yüzde 100 arttı. Nemrut Dağı'nın yoğun bir ilgi gördüğünü dile getiren Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Yelken, "Dünyanın en etkileyici açık hava müzelerinden biri olarak kabul edilen Nemrut Dağı'ndayız. Kurban Bayramı tatili boyunca binlerce yerli ve yabancı turist ilimizi ziyaret etti. Dört gün boyunca 10 bin ziyaretçi Nemrut Dağını ziyaret etti. 7 bin 500 yerli, 2 bin 500 yabancı olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi burayı ziyaret etti. 2024 yılının nisan ile haziran ayı tarihlerine bakıldığında 41 bin yerli ve 3 bin 500'de yabancı olmak üzere yaklaşık 45 bin kişi ziyaret etmiş. 2025 yılına baktığımızda ise yüzde 100 bir artış elde edildi. Yaklaşık 73 bin yerli, 10 bine yakında yabancı olmak üzere 83 bin ziyaretçi ilimizi ziyaret etmiş durumda. Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 2025 yılı sonuna kadar 300 bin yerli ve yabancı olmak üzere ziyaretçi beklemekteyiz" diye konuştu.

Türkiye, Wanderlust’ın 2025 Travel Green List’inde Yer Aldı Haber

Türkiye, Wanderlust’ın 2025 Travel Green List’inde Yer Aldı

Milyonlarca okuyucuya ulaşan seyahat dergisi Wanderlust’ın 2025 seçkisinde, Türkiye’nin sürdürülebilir turizm adımları örnek gösterildi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı da dikkat çeken destinasyonlardan biri olarak öne çıktı. İngiltere merkezli, dünyanın en köklü bağımsız seyahat dergilerinden Wanderlust, 2025 yılına dair hazırladığı “Travel Green List” seçkisinde Türkiye’ye de yer verdi. Her yıl hazırlanan bu özel liste; çevre dostu, sorumlu ve sürdürülebilir turizm politikalarıyla öne çıkan ülkeleri, bölgeleri, şehirleri ve kuruluşları kapsıyor Türkiye’nin 2025 yılı listesinde yer alması, sürdürülebilir turizmdeki liderlik iddiasının uluslararası alanda bir kez daha teyit edilmesini sağladı. Dünyanın en çevreci rehberi Türkiye'yi seçti Birleşik Krallık’ın en köklü bağımsız seyahat dergisi olarak bilinen Wanderlust, yalnızca gezi tutkunlarının değil, global turizm profesyonellerinin de yakından takip ettiği saygın bir yayın haline geldi. Wanderlust, çevreci destinasyonlar konusunda uluslararası düzeyde referans kabul ediliyor. Avrupa’dan Amerika’ya, Okyanusya’dan Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada etkili bir okuyucu kitlesine sahip derginin 2024 medya kitine göre Wanderlust’ın toplam basılı ve dijital tirajı 153 bin 504’e ulaşıyor. Dünya mirası Nemrut, sürdürülebilirlik vizyonunun simgesi oluyor Türkiye’ye ayrılan özel sayfada, sürdürülebilir turizmdeki liderliğine dikkat çekilirken UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı da dikkat çeken destinasyonlardan biri olarak öne çıktı. Görkemli heykelleriyle Nemrut, yalnızca kültürel bir değer değil; aynı zamanda Türkiye’nin çevreye duyarlı yönetim anlayışının da görsel simgesi olarak tam sayfa yer buldu. Bu vurguyla birlikte, Türkiye’nin 21 Dünya Mirası alanında yürüttüğü sürdürülebilir koruma çalışmaları da uluslararası ölçekte takdir gördü. 2025 seçkisinde neler var? Wanderlust’ın “Travel Green List” sayısı yalnızca ülkeleri sıralamakla kalmadı; aynı zamanda çevre dostu oteller, sıfır atık girişimleri, doğaya saygılı rehber turları ve eko turizme dair örnek uygulamaları da tanıttı. Derginin 2025 sayısında yer alan dosyada Türkiye, özellikle çevre koruma politikaları, destinasyon yönetimi uygulamaları ve yerel kalkınmayı önceleyen turizm modelleriyle dikkat çekti. Yayın, Türkiye’nin son yıllarda Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile yürüttüğü programlara, sürdürülebilirlik belgesi alan konaklama tesislerine ve çevresel bilinç çalışmalarına da atıfta bulunarak ülkemizin bu alandaki yükselişini ayrıntılarıyla okurlarına aktardı. Türkiye çevreye duyarlı seyahatin yeni adresi Seyahat dünyasının prestijli yayınlarından Wanderlust’ta yer almak, Türkiye’nin yalnızca doğal ve kültürel zenginliklerini değil; çevreye duyarlı ve sorumlu turizm politikalarını da küresel ölçekte görünür kıldı. Çevreci seyahat tutkunlarının yakından takip ettiği Travel Green List, milyonlarca turistin rota tercihinde belirleyici oluyor.

“Nemrut’un develeri” tahrip oluyor Haber

“Nemrut’un develeri” tahrip oluyor

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bulunan ve halk arasında "Nemrut'un develeri" olarak bilinen kaya blokları, her geçen gün tahrip oluyor. Volkanik Nemrut Dağı'nın patlaması sonucu oluşan lav taşları zamanla deve ve insan figürlerine benzer şekiller almış ve bölge halkının efsaneleri arasında yer edinmişti. Ancak bölge, yeterli korunma sağlanamadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 2010 yılında birinci derece doğal sit alanı ilan edilen "Nemrut'un develeri"nin korunması için alınan kararlar, uygulamada yeterli sonuç vermedi. Hem doğal şartlar hem de insan etkisi nedeniyle taşların bir kısmı tahrip edilirken, bazıları yol tahkimat çalışmalarında kullanıldı. Konuya ilişkin açıklama yapan Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, sit alanı ilan edilmesinin yeterli olmadığını belirterek, "Halk arasında Nemrut'un develeri olarak bilinen taşların sayısı çok daha fazlayken son yıllarda sayılarında ciddi bir azalma var. Zaman içinde bu taşların bazıları kırıldı, tahrip edildi ve yol çalışmalarında kullanıldı. Taşların yer aldığı bu bölgenin sit alanı ilan edilmesi, korunması için yeterli değil, pratikte de koruma önlemleri alınması gerekiyor. Tatvan-Ahlat yolu üzerinde, Tatvan şehir merkezine dönerken kavşağın hemen üst kısmında 'Nemrut'un develeri' olarak bilinen dikili taşlar yer almaktadır. Efsaneye göre bu taşlar, Nemrut'un, zulmünden dolayı taşlaşan develerini temsil etmektedir. Hayvan ve insan figürlerini andıran bu oluşumlar, zamanla bu ismi almıştır. Eskiden bu taşların sayısı çok daha fazlaydı. Ancak zaman içinde hem doğal nedenler hem de insan eliyle oluşan tahribatlar sonucunda büyük oranda azalmıştır. Şu anda sayıları azalmış olmakla birlikte, bulundukları alan sit alanı ilan edilmiştir. Ne yazık ki, sit alanı statüsü bu bölgenin tam anlamıyla korunması için yeterli olmamıştır. Bir yerin korunması için sadece sit alanı ilan edilmesi yeterli değildir; bu nedenle ek tedbirler alınması şarttır. Nemrut'un develeri, turizm açısından son derece önemli bir oluşumdur. Bu taşlar, Bitlis ve Tatvan turizmine ciddi katkılar sunabilecek potansiyele sahiptir. Ancak mevcut koruma tedbirlerinin yetersizliği, bölge için büyük bir handikap oluşturmaktadır. Yetkililere buradan çağrıda bulunuyoruz, Nemrut'un develerinin ve diğer tüm tarihi alanların korunması ve geleceğe aktarılması için gerekli adımlar atılmalıdır. Eğer gereken önlemler alınırsa, bu eşsiz mirası gelecek nesillere de aktarabiliriz" diye konuştu.

Tarihi Dokular Modaya İlham Oldu Haber

Tarihi Dokular Modaya İlham Oldu

İZMİR (İHA) - İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencileri, Türkiye'nin önemli kültürel miraslarından esinlenerek "Kültürel Mirasın İzinde Moda" projesi kapsamında özgün bir koleksiyon hazırladı. Ayasofya, Efes, Bergama, Troya, Göbeklitepe, Hattuşa, Kapadokya, Mardin-Mor Gabriel, Nemrut Dağı ve Zeugma gibi tarihi mekanlardan ilham alan öğrenciler, bu değerleri modayla buluşturdu. Eğitimlerine İEÜ’de devam eden İranlı öğrenciler de Persepolis ve Tepe Sialk gibi tarihi alanlardan esinlenerek tasarımlar oluşturdu. TASARIM VE TARİH BİR ARADA Genç modacılar, Stüdyo Koordinatörü Doç. Dr. Şölen Kipöz rehberliğinde geliştirdikleri koleksiyonları, özel bir sergide moda ve akademi dünyasının beğenisine sundu. Tasarımlar, tarih, arkeoloji ve sanat gibi farklı disiplinlerin araştırılmasıyla oluşturuldu. Öğrenciler, kültürel mirasın olduğu bölgelere bireysel ziyaretler yaparak gözlem ve fotoğraflarla ilham aldılar. İEÜ Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu serginin açılışına Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tahir Özdemir, moda tasarımcısı Hatice Gökçe, Ege Giyim Sanayicileri Derneği üyeleri ve akademisyenler katıldı. ÖĞRENCİLERDEN BÜYÜK EMEK İEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şölen Kipöz, öğrencilerin özverili çalışmalarını överek, "Proje sayesinde öğrencilerimiz, sahip oldukları kültürel mirası moda aracılığıyla keşfetme fırsatı buldu. Konuya büyük bir heyecanla sarılan öğrencilerimiz, kültürel varlıkların olduğu bölgelere kişisel ziyaretler yaptı. Arkeolojik araştırmanın yanı sıra kendi gözlemleri ve fotoğraf arşivleri üzerinden farklı medeniyetlerin tarihsel, kültürel, sembolik ve estetik unsurlarından aldıkları ilhamla moda konseptleri yarattılar. Bu kavramsal çerçeveyi, dört görünümlük çağdaş moda koleksiyonlarına aktardıkları kıyafetlerin yanı sıra tasarım sürecini belgeleyen tasarım kitaplarını ve moda fotoğraf çekimlerini de davetlilere sundular. Ayrıca etkinliğin davetiyesinden serginin kurulumuna ve ikramların hazırlanmasına kadar kendileri sorumluluk alıp ev sahipliği yaptılar. Biz de bu vesileyle stüdyonun yaratıcı çıktılarını ve öğrencilerin heyecanını, moda dünyasından ve akademiden profesyonellerle paylaştık" dedi.

Nemrut Dağı Her Mevsim Yabancı Turistlerin Gözdesi Haber

Nemrut Dağı Her Mevsim Yabancı Turistlerin Gözdesi

ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan ve Kommagene Uygarlığı’na ait tarihi eserleri barındıran Nemrut Dağı, yılın her döneminde ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Türkiye’nin kültür turizmi açısından önemli bir noktası olan bu bölge, özellikle Mart-Kasım aylarında yoğun ilgi görüyor. Ancak, son yıllarda kış turizmi de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut’a ilgiyi artırmış durumda. Karla kaplı zirvede güneşin doğuşunu ve batışını izleyen ziyaretçiler, eşsiz bir manzara ile karşılaşıyor. Bu yıl hava şartlarının elverişli olmasıyla birlikte birçok turist, karla kaplı tarihi mekânın tadını çıkarmak için Nemrut’u ziyaret etti. Daha önce yaz mevsiminde bölgeye geldiğini belirten Kanadalı iş insanı Jonathan Wolfe, "İki yıl önce normal sezonda geldim. Alman iş ortağım Stefan Lohmann ile kalabalık bir ziyaretçi grubu vardı. Karlı Nemrut Dağı resimleri beni celp etti ve bir daha geldim. Bu mevsimde Nemrut bir başka güzel oluyormuş. Tepeden Mezopotamya’ya bakan Nemrut Dağı’nı muhakkak havanın açık olduğu kış aylarında görün. Doğası büyüleyici, karlar arasında başlarını çıkaran 2 bin 100 yıllık sanat eseri dev tanrı heykelleri başka yerde yok" ifadelerini kullandı. Bu sefer kızı Julia ile bölgeyi ziyaret eden Wolfe, dönüşte ülkesi Kanada’da Nemrut’un kış turizmi potansiyelini tanıtacağını belirtti. "Coğrafyanız çok zengin bir turizm kaynağına sahip" diyerek hayranlığını dile getirdi. 2 bin 100 yıllık dev tanrı heykelleriyle ünlü Nemrut Dağı, özellikle kışın sunduğu büyüleyici atmosferle doğa ve tarih meraklılarını cezbetmeye devam ediyor.

Gece Müzeciliği Projesiyle 350 Bin Ziyaretçi Ağırlandı Haber

Gece Müzeciliği Projesiyle 350 Bin Ziyaretçi Ağırlandı

SICPA Türkiye'nin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde hayata geçirdiği "Gece Müzeciliği" projesi, Hierapolis ve Efes Ören Yerlerinin gece ziyarete açılmasını sağladı. Bu proje sayesinde, sıcak gündüz saatlerinde ziyareti zor bulan yerli ve yabancı turistler, ören yerlerini gece saat 00.00'a kadar gezme fırsatı yakaladı. Bu yenilik, Nisan-Eylül arasındaki dönemde 350 binden fazla ziyaretçinin ağırlanmasını sağladı. EFES VE PAMUKKALE GECE PARILDIYOR SICPA Türkiye CEO'su Sami Çebi, 930 bin metrekarelik Efes Örenyeri'nin 90 bin metrekaresini, Denizli Pamukkale Ören Yeri'nin ise 360 bin metrekaresini aydınlatıp gece ziyarete açtıklarını belirtti. Çebi, 2024 yılı Nisan-Eylül döneminde Efes'i 260 binden fazla, Hierapolis'i ise 76 binden fazla kişinin gece ziyaret ettiğini belirtti. DİJİTAL MÜZEKART KULLANIMI ARTIŞ GÖSTERDİ Gece müzeciliği projesinin ziyaretçi sayısını artırdığını belirten Çebi, 2024 yılında SICPA Türkiye'nin hizmet verdiği 84 müzede 8 milyondan fazla ziyaretçi ağırlandığını ve bu ziyaretlerin yüzde 87'sinin dijital müzekart ile yapıldığını açıkladı. Bu durum, dijital dönüşümün ziyaretçiler üzerindeki etkisini de gözler önüne serdi. SESLİ REHBERLİK HİZMETİ 17 DİLDE SUNULUYOR Çebi, dijital dönüşüm kapsamında Topkapı Sarayı'ndan Göbeklitepe'ye, Nemrut Dağı'ndan Kız Kulesi'ne kadar 42 müzede sesli rehberlik hizmetinin dijital ortama taşındığını ifade etti. Ziyaretçiler, "Türkiye’nin Müzeleri" uygulamasını indirerek bulundukları ören yerine dair bilgileri kendi dillerinde dinleyebiliyorlar. TURİZMDE GELECEĞE YÖN VEREN YENİLİKLER SICPA Türkiye, Türkiye’nin eşsiz tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak amacıyla yeni projeler geliştirmeyi sürdürüyor. Çebi, turizmin geleceğine ilham verecek projelerle Türkiye'yi dünya turizm liginde daha yukarı taşıyacaklarına inandıklarını ekledi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.