Hava Durumu

#Kırşehir

TOURISMJOURNAL - Kırşehir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırşehir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tamer Ay, Türk Bayrağını Okyanuslara Taşıdı Haber

Tamer Ay, Türk Bayrağını Okyanuslara Taşıdı

Türkiye’nin mühendislik gücü ve girişimci ruhu, bir kez daha dünya sahnesinde parladı. BWA Başkanı Çetin Ay’ın oğlu, iş insanı Tamer Ay, dünyanın en büyük kruvaziyer gemisini Türk bayrağıyla buluşturdu ve milletimizin adını okyanusların ötesine taşıdı. 350 metrelik bu deniz sarayı, Galataport İstanbul’dan demir alarak, 2.400 kişilik mürettebatı ve 6.300 konuğuyla birlikte tam donanımlı bir yüzen şehir hâline geldi. Gemi motorlarında çevreci hibrit sistemler, güvertesinde ise beş yıldızlı otel konforu barındıran bu teknoloji harikası, “Made in Türkiye” imzasıyla her dalgada kendini hissettiriyor. Bu prestijli sefer, Ege’nin masmavi sularından Atina’ya uzanırken; siyasetten akademiye, sanayiciden girişimcilere kadar birçok kanaat önderini bir araya getirdi. Buluşmalar sadece dostluk ziyareti değil, yarının yatırımlarına atılan stratejik adımlar olarak kayda geçti. Tamer Ay’ın “Türkiye kabına sığmıyor” vizyonuyla hayata geçen bu dev atılım, hem Türk turizmine yeni bir soluk getiriyor hem de ihracat potansiyelimizi genişletiyor. Üstelik bu başarı, yalnızca bir bireyin değil; 85 milyonun ortak gururudur. Almanya’dan Pasifik’e uzanan bu dev filonun kaptan köşkünde Kırşehir’in azmi ve Türk mühendisliğinin disiplini var. Tamer Ay’ın attığı her imza; Türk ürünlerine güveni, pasaportumuza itibarı ve sanayimize yenilikçi bir kimlik kazandırıyor. Milletçe göğsümüzü kabartan bu stratejik başarı için Tamer Ay’a şükranlarımızı sunuyoruz. Bu yolculuk, sadece bir geminin değil, Türk denizciliğinin global markaya dönüşüm hikâyesidir.

Kapadokya 9 günde 200 bin ziyaretçi ağırladı Haber

Kapadokya 9 günde 200 bin ziyaretçi ağırladı

Türkiye'nin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Kapadokya bölgesinde bulunan müze ve ören yerlerini 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti. Bölgeyi geçtiğimiz ay da ise toplam 262 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. UNESCO Dünya doğal ve kültürel miras listesinde yer alan Kapadokya bölgesi 9 günlük bayram tatilinde ziyaretçi yoğunluğu yaşadı. Konaklama tesislerinde doluluk oranı yüzde yüze yaklaşırken bölgede bulunan müze ve ören yerlerini yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti. Nevşehir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre 9 günlük bayram tatilinde, Nevşehir'deki müze ve ören yerleri büyük bir ziyaretçi akınına uğradı. Toplam 200 bin ziyaretçi, bölgenin tarihi ve kültürel mirasına olan yoğun ilgiyi bir kez daha ortaya koydu. Kapadokya Bölgesi'nde yer alan otellerin yüzde 80'in üzerinde doluluk oranına ulaşması, turizmdeki canlılığın en somut göstergelerinden biri oldu. Bölgemizde en çok ziyaret edilen yerler; Göreme Açık Hava Müzesi, Paşabağları Örenyeri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Zelve Örenyeri oldu. Nevşehir'in eşsiz tarihi ve doğal güzellikleri, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini artırmaya devam ederken; bölge turizminin her geçen gün daha da geliştiğini görmek büyük bir memnuniyet kaynağıdır ifadelerine yer verildi. ‘Can suyu oldu' 9 günlük bayram tatilinin bölge turizmcilerine can suyu olduğunu söyleyen Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği KAPTİD Başkanı Teyfik Ölmez "Son beş yılın en iyi mart ayını geçirdik. Bayram tatilinin son anda 9 güne çıkması bölgemizde doluluk oranlarını da artırdı. Sakin başlayan mart ayında, 9 günlük bayram tatili turizmciler için can suyu oldu. Bölgemizde bulunan konaklama tesislerinde doluluk oranı yüzde 95'leri buldu. Bayram tatili süresince bölgemizde bulunan müze ve ören yerlerini yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti. Özellikle Kayseri, Konya, Kırşehir, Niğde ve Aksaray illerinden misafirlerimizde bölgemizde ciddi bir yoğunluk olmasına neden oldu. Mart ayı geneline baktığımızda 262 bin yerli ve yabancı turist bölgemizde bulunan müze ve ören yerini ziyaret etti. Bu sayının 200 bini ise sadece 9 günlük bayram tatilinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

85 bin kişinin ziyaret ettiği müzede 'Ahilik' anlatılıyor Haber

85 bin kişinin ziyaret ettiği müzede 'Ahilik' anlatılıyor

Kırşehir'de geçtiğimiz Eylül ayında açılan Ahilik Müzesi'ni 6 ayda 85 bin kişi ziyaret etti. 3 bin 600 metrekare kapalı alana sahip olan müze; yerli turistler kadar İç Anadolu Bölgesi'nden de ziyaretçileriyle şehrin en önemli noktalarından biri haline geldi. Müze alanının birkaç gün içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrinin gerçekleşeceği bilgisini veren İl Kültür Müdürü Fikret Fidan, Ahilik Müzesi'nin öğrenme amaçlı kullanılmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Fidan açıklamasında, "Müze 81 ilden bağış yöntemiyle sergilenen objelerin 800 yıllık Ahilik Teşkilatı ve Anadolu'nun geçmişine ışık tutan bir müze. 6 aylık gibi bir süreçte 85 bin kişi ziyarette bulundu. İnsanlar müzeye; Ahilik Teşkilatını öğrenmeye geliyor ve bu da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor" dedi. Müze alanına gelen öğrenciler ise gezmeye değil Ahi Evran-ı Veli'yi ve yaşantısını öğrenmeye geldiklerini, ayrıca okullarda anlatılan Ahilik felsefesiyle yaşamanın farkını tattıklarını belirtti. Selçuklu'dan Osmanlı'ya, oradan da günümüze kadar ulaşan Anadolu'nun kültürel ve sosyal değerlerini barındıran Kırşehir Ahilik Müzesi'nde Ahi Evran-ı Veli, Ahilik Teşkilatı ve esnaflık üzerine farklı obje, eşya, kıyafet, el yazması eserlerin sergileniyor, 800 yıllık Ahilik Teşkilatı ve Anadolu'nun geçmişine ışık tutuluyor.

Kırşehir'ın leziz yöresel yemekleri Haber

Kırşehir'ın leziz yöresel yemekleri

İşte Kırşehir'e özgü 10 yöresel yemek; Kesme Çorbası: Kırşehir'e özgü bu çorba, ince yufka parçalarının eklenmesiyle yapılan unlu bir çorba olup, genellikle tavuk veya et suyu ile hazırlanıyor. Kırşehir Tavası: Kuzu eti, patlıcan, biber ve domatesle hazırlanan bu tava yemeği, özel baharatlarla zenginleştiriliyor,  etin lezzeti de sebzelerle bütünleşince ortaya bu leziz yemek çıkıyor. Tarator: Yoğurt, su, sarımsak ve ceviz içeren bu soğuk çorba, yaz aylarında tercih edilen serinletici bir lezzet. Soğan Aşı: Kırşehir'in geleneksel yemeklerinden birisi. Et suyu, soğan ve unun karışımından oluşan bu yemek, yoğurt ile servis edilip afiyetle yeniyor. Kete: Kırşehir'e özgü bu hamur işi, un, su, tuz ve mayadan yapılıyor. İnce açılan hamur, içine peynir veya patates karışımı eklenerek fırında pişiriliyor. Çullama: Kuşbaşı halinde doğranan etler haşlanıp etin suyu ayrıldıktan ve un ile çırpıldıktan sonra bulamaç haline getiriliyor. Bulamaç tepsinin altına dökülüyor ve üzerine haşlanmış tavuk etler ekleniyor. Üzerine de pul biber ve tereyağı kızdırılarak dökülüp afiyetle yeniyor. Tandırda Çömlek Paça: Kuzunun baş ve ayak kısımları güzelce temizlendikten sonra çömleğe diziliyor ve domates, biber, soğan gibi sebzeler de eklenerek çömleğin ağzı kapandıktan sonra tandırın içinde pişmeye bırakılıyor. Pişince üzerine tercihe göre limon ve sirke eklenerek servise hazır oluyor. Kırşehir Cızlak Çorbası: Mercimek, pirinç ve un karışımı ile yapılan bu nefis çorba, sıcak olarak servis ediliyor ve genellikle kış aylarında tercih ediliyor. Arabaşı Çorbası: Bu çorba, yoğurt ve un karışımı ile hazırlanıyor. İçerisine et suyu ekleniyor ve özel baharatlarla lezzetlendirilmenin ardından tüketilmeye hazır hale geliyor. Evelik Dolması: Kırşehir mutfağının özgün lezzetlerinden birisi olan bu yemek, taptaze evelik yapraklarının içine pirinç, soğan, baharatlar ve zaman zaman kuzu eti de eklenerek sarılıyor ve dolma haline getiriliyor.

Tourism Attack from Kayseri Haber

Tourism Attack from Kayseri

Works on bicycle tourism, which cover Nevşehir, Aksaray, Kırşehir and Niğde, led by Kayseri, have begun to bear fruit. Cycling lovers from various parts of the country and the world headed to the hotels in the region for a holiday, which attracted attention by organizing national and international bicycle race organizations. Especially, the occupancy rates of the hotels in Kayseri city center and Erciyes Ski Center region increased due to bicycle tourism. Speaking at the ceremony held in Kayseri Metropolitan Municipality, Turkish Cycling Federation President Emin Müftüoğlu said that "the region is in an exemplary work for our country". President Müftüoğlu continued his speech as follows: "Sport tourism, which started in Alanya in 1989, continues to increase in our country. There are important developments in sports tourism not only in Antalya and the coastal provinces, but also in many provinces of our country. Cycling tourism, which is considered as a priority by the Ministry of Culture and Tourism and TGA, has started to contribute to our country. Apart from winter tourism, we encounter a rapidly increasing number of tourists in regions where ski resorts are preferred and hotels with bicycle-friendly hotel certificates are located. Due to the Kayseri leg of the UCI 2023 Summer Series race, which will be held in Kayseri tomorrow, the hotels in the city are full. These races, which are followed not only by professional athletes but also by millions of sports lovers, make a great contribution to the definition of a country."

Etaplı Dağ Bisikleti Yarışı, 24 Ağustos'ta başlayacak Haber

Etaplı Dağ Bisikleti Yarışı, 24 Ağustos'ta başlayacak

Türkiye Bisiklet Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, dünyanın dört bir yanından gelecek amatör ve profesyonel bisikletçileri katılacağı yarış, dünya medeniyetinin ilk örneklerine kadar uzanan tarihi ve kültürüyle medeniyetin beşiği Anadolu'nun üç kentinde düzenlenecek. Parkurları, coğrafyası, iklimi ve tarih kokan Anadolu'da pedallar 120 kilometre boyunca medeniyetin izinde çevrilecek. 4 etaptan oluşan yarışta amatör ve profesyonel bisikletçiler, birbirlerinin yanı sıra zorlu parkurlarla da mücadele edecek. Yarışma Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir'de görsel açıdan en güzel mekanlarda sportif tanıtım amaçlı yapılacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, dünyanın dört bir yanından gelecek vadeden amatör ve profesyonel dağ bisikletçilerinin katılacağı yarışın Türkiye'de etaplı olarak ilk kez düzenleneceğini ifade etti. Kayseri'nin İncesu ilçesinde başlayacak yarışın Nevşehir etabından sonra Kırşehir'de sona ereceğini belirten Müftüoğlu, şunları kaydetti: "Bisiklet Federasyonu olarak illerimizin tanıtımına, bisikletin tabana yayılmasına, bisikletin kolay ulaşım olarak yaygınlaşmasına önem veriyoruz. Kültür ve turizm anlamında adeta tanıtım elçiliği gibi görev yapan federasyonumuz, organizasyon yaptığı her ilin yöresel, folklorik, kültürel ve sanatsal yönlerini öne çıkararak tarihi ve doğal güzellikleri de tüm dünyaya bisiklet sporu ile tanıtıyor. Bisiklet sporu dünyada çok büyük ilgi görmektedir. Sağlıklı yaşam ve kolay ulaşımın yanı sıra ekonomik anlamda vazgeçilmez bir ulaşım aracıdır. Aynı şekilde ülkemizde de bisiklet sporunu yaygınlaştırmak ve bisiklet yollarının çoğalması için yerel yöneticilerden destek bekliyoruz. MTB-Dağ Bisikleti etaplı yarışı ilk kez Türkiye’de düzenleniyor. Tüm halkımızı izlemeye davet ediyorum. Erciyes'ten bozkıra yolculuk edeceğiz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.