Hava Durumu

#İhracat

TOURISMJOURNAL - İhracat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İhracat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ticaret Bakanı Bolat: Haber

Ticaret Bakanı Bolat: "Türkiye, Irak’ın Batı'ya Açılan Kapısıdır"

İSTANBUL (İHA) – Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) 1’inci dönem toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin Irak için Avrupa ve Batı’ya açılan kapı olduğunu belirterek, "Geçen yıl itibariyle, Irak’a 12,8 milyar dolar ihracat yapmıştık. İkili ticaret hacmimiz ise Irak’ın da yaptığı ihracatla 20 milyar dolara ulaşmıştı. Irak bugüne kadar yaklaşık, 35 milyar dolar değerinde üstlenilen bin 111 proje ile Türkiye’nin dünyada en fazla proje üstlendiği 3’üncü ülke konumundadır. İlerleyen zamanlarda da Irak’ta alt yapı ve üst yapı kapsamında önemli projeler gündeme gelecektir" açıklamasını yaptı. Bakan Bolat, toplantıda ikili ticaret ilişkilerinin yanı sıra, karşılıklı yatırımların ve Kalkınma Yolu Projesi’nin önemine değindi. Irak’a yapılan ihracatın, Türkiye’nin toplam ihracatındaki payının son 10 yılda yüzde 5’in üzerinde olduğunu belirten Bolat, bu yıl hedefin 30 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu söyledi. Bolat, toplantının oldukça verimli geçtiğini vurgulayarak, özel sektör firmalarının aktif katılımı ile JETCO protokolünün imzalanmasının önemli bir adım olduğunu ifade etti. Ayrıca, Irak’ın Türkiye için Orta Doğu ve Körfez’e açılan kapı olduğunu ve ilerleyen yıllarda Irak’ta önemli alt yapı ve üst yapı projelerinin gündeme geleceğini belirtti. JETCO toplantısının ardından "İş Dünyası Yuvarlak Masa Toplantısı" düzenlendi. Bu toplantıda, iki ülkenin öncü firmaları bir araya getirilerek iş faaliyetleri ve gelecek planları hakkında değerlendirmeler yapıldı.

Kurulan Şirket Sayısında Düşüş Sürüyor Haber

Kurulan Şirket Sayısında Düşüş Sürüyor

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2024 yılı Ekim ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, 2024’ün ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı %12,2, gerçek kişi ticari işletme sayısı %20,8 ve kooperatif sayısı %15 oranında azaldı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı %21,2 artarken, kooperatif sayısı %0,3 arttı; ancak gerçek kişi ticari işletme sayısında %32,7’lik bir azalma görüldü. EKİM AYI VERİLERİ Ekim 2024’te kurulan şirket sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,8 azaldı. Kurulan kooperatiflerde %26,3’lük düşüş yaşanırken, gerçek kişi ticari işletme sayısı %10,1 oranında arttı. Aynı ayda kapanan şirketler %8,6, kooperatifler %7,1 oranında artış gösterirken, gerçek kişi ticari işletmelerde %6,8’lik bir azalma gözlemlendi. Bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı %5,5 artarken, gerçek kişi ticari işletmelerde %7,2 ve kooperatiflerde %4,8 oranında azalma oldu. Aynı dönemde kapanan şirket sayısında %13,2, kooperatiflerde %40, gerçek kişi ticari işletmelerde ise %35,9’luk bir artış kaydedildi. ŞİRKET VE KOOPERATİF KURULUŞLARININ DAĞILIMI Ekim 2024’te tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti. Kurulan toplam 11 bin 44 şirket ve kooperatifin %85,9’u limited şirket, %12’si anonim şirket ve %2,1’i kooperatif olarak kayıtlara geçti. Şirketlerin %36,8’i İstanbul’da, %11’i Ankara’da, %5,8’i ise İzmir’de kuruldu. Ekim ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, bir önceki aya göre %27,4 oranında düştü. 2024 yılının ilk 10 ayında toplam 94 bin 989 şirket ve kooperatif kuruldu. Limited şirketler toplam sermayenin %66,1’ini, anonim şirketler ise %33,9’unu oluşturdu. SEKTÖREL DAĞILIM Ekim 2024’te kurulan şirket ve kooperatiflerin %33,7’si ticaret, %15’i inşaat, %13,1’i ise imalat sektöründe faaliyet gösterdi. Aynı dönemde kapanan işletmelerin büyük kısmı da benzer sektörlerde yoğunlaştı. KOOPERATİF VE YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLER Ekim ayında kurulan 236 kooperatifin 157’si konut yapı kooperatifi olarak faaliyet gösterirken, 39’u işletme kooperatifi ve 11’i turizm geliştirme kooperatifi olarak kuruldu. Aynı dönemde, 639 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin %75,5’inin sermayesini yabancı ortaklıklar oluşturdu. Ekim 2024’te kurulan yabancı sermayeli şirketlerin 366’sı Türkiye, 29’u İran ve 21’i Almanya ortaklı olarak kuruldu. En çok şirket kurulan sektörler arasında belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda toptan ticaret ve bina inşaatı yer aldı.

Ozon, Türk Girişimcilerin Rusya Pazarındaki Gücünü Artırıyor Haber

Ozon, Türk Girişimcilerin Rusya Pazarındaki Gücünü Artırıyor

Rusya merkezli pazaryeri Ozon, iki yıldır Türk girişimcilerle iş birliğini aktif şekilde geliştiriyor. Ozon Global Türkiye Direktörü Hazal Maraş; ikinci çeyrek itibarıyla platformdaki Türk satıcıların cirosunun önceki yıla göre iki kat arttığını ve Ozon alıcılarının Türkiye’den 2,2 kat daha fazla sipariş verdiğini belirtiyor. Maraş, "Hedefimiz; Türk girişimcilerin Rusya ile sınır ötesi ticaret hacimlerini artırmalarına yardımcı olmak" diyor.   Ozon Global, Rusya’nın en büyük pazaryerlerinden biri olarak 2020 sonunda sınır ötesi ticaretine başladı. 2022’de İstanbul’da temsilcilik açan şirket, Türk girişimcilerini platformda yer almaya çekiyor. Maraş, Türk girişimcilerin Rusya ile sınır ötesi ticaret hacimlerini artırmak için lojistik, finansal destek ve müşteri hizmetleri gibi birçok alanda yardımcı olduklarını belirtiyor.   TÜRK KOBİ’LERİ İÇİN FIRSATLAR Giyim, ayakkabı ve ev eşyaları gibi sektörlerde, Türk KOBİ’lerinin Rusya pazarında fırsatları olduğunu ifade eden Maraş, Ozon'un Türk satıcılarını destekleyerek onların Rusya’daki başarılarını artırmaya devam edeceğini vurguluyor.   Ozon, Türk satıcılar için lojistik maliyetlerini optimize etmek amacıyla da çeşitli çözümler sunuyor. Türkiye'den Rusya’ya teslimat sürelerini kısaltmak için yeni lojistik çözümleri devreye sokan Ozon, aynı zamanda gönderi başına maliyetleri düşürerek Türk satıcılarına büyük avantajlar sağlıyor.   Ozon, 2025’te Azerbaycan’da Türkiye’den ürün satışlarını başlatmayı planlıyor. Bu yeni pazar, Türk satıcılara 10 milyondan fazla alıcıya ulaşma imkanı sunacak.   TÜRK GİRİŞİMCİLERİN İSTATİSTİKLERİ OLUMLU Ozon'da Türk satıcılardan 1,3 milyondan fazla ürün bulunuyor. 2024 ikinci çeyrek sonuçlarına göre, Türk girişimcilerin cirosu iki katına çıkarken, Türk ürünlerine olan müşteri ilgisi de artmış durumda. Ozon, Türk girişimcilerinin işlerini büyütmeye devam edeceğini belirtiyor.   Rusya’da internet kullanımının yaygın olması ve çevrim içi alışverişin artması, Türk girişimciler için büyük fırsatlar sunuyor. Ozon, Rusya’nın e-ticaret liderlerinden biri olarak, bu büyümeye öncülük ediyor ve Türk ürünlerine olan talebi artırmaya devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı’ndan E-İhracatçılara Kapsamlı Rehber Haber

Ticaret Bakanlığı’ndan E-İhracatçılara Kapsamlı Rehber

ANKARA (İHA) - Ticaret Bakanlığı, ihracatçılar için önemli bir kaynak olan "E-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberi"ni yayımladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, rehberin 21. yüzyılın getirdiği teknolojik ilerleme ve küresel ticaretin dinamikleri doğrultusunda Türk markalarının ve ürünlerinin küresel pazarlara sunulmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlandığı belirtildi. Bu kapsamda özellikle “Uzak Ülkeler Stratejisi”ne odaklanılarak, e-ihracatta potansiyel taşıyan ülkeler için özel olarak hazırlanan "Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu", 2024 yılı için güncellenip genişletildi. Yeni içerikleriyle Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan rehber, ihracatçılara potansiyel pazarlara dair stratejik bir yol haritası sunarak e-ihracata ilişkin ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri tek bir kaynakta topluyor. Rehberle ilgili açıklamada: "İki ana bölümden oluşan rehberin ilk kısmı olan 'E-İhracat Pazarları' bölümü; sosyo-ekonomik analizler, ödeme sistemleri, sosyal medya eğilimleri, e-ticaret mevzuatı ve hızlı kargo altyapısı gibi birçok konuda pazara giriş stratejileri oluşturmaya yönelik kılavuz bilgiler sunmaktadır" ifadeleriyle ilk bölüm tanıtıldı. Rehberin ikinci bölümü  olan "Ülke Gümrük Uygulamaları" ile ilgili, "Bu bölümde sınır ötesi e-ticaret işlemlerine dair genel prosedürlerden, ülkelere özgü vergi uygulamaları, yasaklar, muafiyetler ve zorunlu belgeler gibi detaylı bilgilere kadar ihracatçıların gümrük süreçlerini kolaylaştıracak kapsamlı içerikler sunulmaktadır" ifadelerine yer verildi. Milli ve uluslararası kaynaklardan yararlanarak hazırlanan rehberin iş dünyası, karar alıcılar ve ilgili tüm paydaşlar için kıymetli bir bilgi kaynağı olacağı eklendi. Genişletilen rehber ile, firmaların yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırılacağı, pazarlarda tutunmaları, büyümeleri ve gümrük süreçlerini etkin bir şekilde yönetmeleri için önemli bir kaynak teşkil edeceği belirtildi. Atılan adımlarla Türkiye'yi küresel ticarette etkin bir konuma getirmek için çalışılmaya devam edileceği vurgulandı.

Aliağa Limanları, Türkiye'nin Dış Ticaret Merkezi Olacak Haber

Aliağa Limanları, Türkiye'nin Dış Ticaret Merkezi Olacak

İZMİR (İHA) - Aliağa, Türkiye’nin sanayi ve lojistik sektöründe önemli bir merkez haline gelmiş durumda. Hem bölgesel hem de ulusal ölçekte büyük bir stratejik öneme sahip olan Aliağa, son 15 yılda limancılık sektöründe ciddi yatırımlar yaparak bu alanda hızla büyüyor. Özellikle petrokimya, enerji ve demir-çelik sanayi alanlarında önemli adımlar atan Aliağa, son yıllarda liman faaliyetleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Geçtiğimiz yıl, Aliağa limanları Türkiye’deki liman bölgeleri arasında birinci sırada yer alarak en fazla yük elleçlemesi gerçekleştiren liman olan Aliağa, 2024 yılında da bu unvanını koruyarak, konteyner taşımacılığı alanında 5. sıradan 3. sıraya yükseldi. 3. ÇEYREKTE 26,6 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET HACMİ Ege İhracatçılar Birlikleri (EİB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aliağa limanlarından 2024 yılının 3. çeyreğinde gerçekleştirilen ihracat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artış göstererek 15,93 milyar dolara ulaştı. İthalat ise geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 3,11 düşüşle 10,77 milyar dolara geriledi. Toplamda yılın ilk 9 ayı itibariyle gerçekleşen toplam dış ticaret hacmi 26 milyar 698 milyon doları buldu. LİMAN VE SANAYİ FAALİYETLERİNDE GÜÇLÜ PERFORMANS Aliağa limanları, 2024’ün 3. çeyreğinde toplam 64 milyon 37 bin ton yük elleçleyerek geçen yıla göre yüzde 6,3'lük bir artış sağladı. Konteyner taşımacılığında ise yüzde 35,5 artışla 1 milyon 594 bin TEU'ya ulaşarak Ambarlı ve Kocaeli’nin ardından üçüncü sırada yer aldı. Aliağa, sanayi ve lojistik faaliyetlerinin yanı sıra enerji üretim kapasitesiyle de dikkat çekiyor. Ülkenin demir-çelik ihtiyacının yüzde 25’i, işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yüzde 30’u Aliağa’daki tesislerden karşılanıyor. Bölgenin stratejik konumu ve büyük üretim kapasitesi, yatırımcıların ilgisini çekiyor. Aliağa, ayrıca yenilenebilir enerji alanında da güçlü bir üretim kapasitesine sahip, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi santralleriyle önemli bir üretim merkezi olma yolunda ilerliyor. ALTYAPI YATIRIMLARI VE ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIMLAR Aliağa’nın hızlı büyümesiyle birlikte bazı altyapı sorunları gündeme gelmişti. Bu sorunları çözmek amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı başkanlığında gerçekleştirilen toplantılarda, demiryolu ve karayolu altyapısının güçlendirilmesi, lojistik altyapının geliştirilmesi ve depolama kapasitesinin artırılması gibi adımlar tartışıldı. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Ömer Ertürk, Aliağa’daki ulaşım altyapısının hızla büyüyen sanayi ve liman işlevlerine uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sorunların çözülmesi için tüm paydaşlarla birlikte hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aliağa'nın iç ve dış ticaretteki önemini vurgulayan Ertürk, "Ege Bölgesi’nin toplam dış ticaretinin yüzde 55’i, Türkiye’nin dış ticaretinin de yüzde 6’sı yine Aliağa’dan gerçekleşiyor. Aliağa olarak 7 yıldır dış ticaret fazlası vermeye devam ediyoruz. İleriye dönük projeksiyonlar Aliağa bölgesinin limancılıkta 2050 yılına kadar Türkiye ve dünya ortalamasının üzerinde büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. Aliağa üretim, ticaret ve ihracatın en aktif olduğu çevre iller başta olmak üzere tüm Batı Anadolu ve İç Anadolu illerinde bulunan sanayicilerin dünya ile bağlantı kurduğu bir hub haline geldi" açıklamasını yaptı. ALTO Başkanı Ömer Ertürk, Lojistik Koordinasyon İcra Kurulu’nun Alt Komitesi ile yapılan toplantıda, hızlı büyüme sonucu yaşanan altyapı sorunlarının yerinde görülmesi için komisyondaki bakanlık ve diğer kurum yetkililer ile birlikte Aliağa limanları ve sanayi bölgesinde saha ziyareti yapma kararı alındığını belirtti.

İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkelerinin Ekonomik Gücü 8,6 Trilyon Dolara Ulaştı Haber

İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkelerinin Ekonomik Gücü 8,6 Trilyon Dolara Ulaştı

İSTANBUL (İHA) - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Oturumu Kapanış Programı'nda üye ülkelerin ekonomik büyüme potansiyeli ve işbirliği hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Dünya Bankası verilerine göre, İİT'ye üye ülkelerin 2023 yılı toplam milli gelirinin 8,6 trilyon dolar olduğunu belirten Yılmaz, bu miktarın küresel milli gelirin yaklaşık yüzde 8,1’ine karşılık geldiğini ifade etti. Yılmaz, bu oranın son 40 yılda bir miktar artarak yüzde 7,5'ten yüzde 8,1’e yükseldiğini ancak dünya ile kıyaslandığında İİT üyesi ülkeler arasındaki gelir farkının giderek açıldığını vurguladı. Son 40 yılda, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde kişi başına gelir yaklaşık 4 kat artarken, küresel ölçekte bu oranın 5 kata ulaştığını belirten Yılmaz, bu farkın kapanması için daha güçlü ekonomik reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. "TİCARET HACMİ 951 MİLYAR DOLARA ULAŞTI" Yılmaz, İİT üyesi ülkelerin 2023 yılı itibarıyla toplam ticaret hacminin 5 trilyon dolara ulaştığını ve dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 11’ini oluşturduğunu açıkladı. Üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin ise 2023 yılı itibarıyla 951 milyar dolara ulaşarak toplam ticaretlerinin yüzde 19’una denk geldiğini ifade etti. Bu oranların arttırılması için İSEDAK bünyesinde geliştirilen Tercihli Ticaret Sistemi'nin önemine vurgu yaparak, üye ülkelerin bu sisteme katılımının büyük önem taşıdığını belirtti. "BAŞKENTİ DOĞU KUDÜS OLAN BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ'NE İNANIYORUZ" Konuşmasında Ortadoğu’daki son gelişmelere de değinen Yılmaz, "Ortadoğu’da normalleşme ve ekonomik işbirliği odaklı politikalarla oluşan olumlu hava, 7 Ekim 2023’te Gazze’de başlayan çatışmalarla gölgelenmiştir. İsrail’in sürdürdüğü saldırgan tutum, hukuk ve vicdan başta olmak üzere her türlü sınırı çoktan aşmıştır. Başından beri her düzeyde aktif bir politika izleyerek, 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’ne inancımızı güçlü bir şekilde vurguluyoruz. Önceliğimiz, acil ve kalıcı bir ateşkesin sağlanmasıdır; bunun için gece gündüz çalışıyoruz" dedi. "ETKİLİ İHRACAT STRATEJİLERİ OLUŞTURMAK, SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME HEDEFLERİMİZ İÇİN KRİTİK" Yılmaz, toplantı süresince 50’ye yakın ikili görüşme gerçekleştirildiğini belirterek, "Tüm bu görüşmelerin, ülkelerimiz arasında etkili bir iş birliğinin daha da güçlü bir noktaya taşınması için önemli fırsatlar sunduğuna inanıyorum. 2025 İSEDAK Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumunun konusu 'İİT Üye Ülkeleri için İhracat Stratejilerinin Geliştirilmesi' olarak belirlenmiştir. Küresel pazarda rekabet ve ekonomik kalkınmamız için etkili ihracat stratejileri oluşturmak, sürdürülebilir büyüme hedeflerimize ulaşmada kritiktir" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.