#İbrahim Durmuş

TOURISMJOURNAL - İbrahim Durmuş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İbrahim Durmuş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Apiturizmle Artvin’de Bal, Doğa ve Kültür Buluştu Haber

Apiturizmle Artvin’de Bal, Doğa ve Kültür Buluştu

Apiturizm kapsamında Artvin’e gelen kafile, Macahel arılıklarını gezdi, Karagöl’de horon oynadı. Apiturizm kapsamında kente gelen ilk turist kafilesi, Macahel bölgesindeki arılıkları ziyaret etti. Ziyaretin ardından Borçka Karagöl’e geçen grup, göl kenarında tulum eşliğinde horon oynayarak eşsiz doğanın tadını çıkardı. Artvin Valiliği’nin destekleriyle, Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği ve Hacettepe Üniversitesi iş birliğinde başlatılan apiturizm faaliyetleri, Saf Kafkas Arısı ile üretilen bal ve arı ürünlerinin tanıtılması ve tüketiciyle doğrudan buluşturulmasını amaçlıyor. Zengin bitki çeşitliliği ve bozulmamış doğasıyla dikkat çeken kentte, 3 gün süren etkinlikler kapsamında Şavşat, Murgul ve Borçka ilçelerinde arılıkları ve doğal alanları ziyaret eden turistler, arı yetiştiricilerinden bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Apiturizme katkı sağlayanlar arasında yer alan Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, amaçlarının balı tanıtmak olduğunu belirterek, "Bal nasıl üretilir, nasıl hijyenik halde üretilir; bunu gelen turlara gösterip hakiki bala ulaşmalarını sağlamak için bu programları düzenledik. Bundan sonra da devam edeceğiz. Doğamız harika, tur firmalarına sesleniyorum: Direksiyonu Artvin’e çevirin, sizi de ağırlayalım" dedi. "Kafkas Arısı’yla tüketici yerinde buluşuyor" Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım ise yaptığı açıklamada, "Bugün Türkiye’nin göz bebeğindeyiz. Kafkas gen merkezi Macahel’de apiturizmin ilk uygulamasını yapıyoruz. Kafkas arısı ile tüketiciyi ve üreticiyi yerinde buluşturuyoruz. Buraya gelenler, yalnızca bal yemiyor; arının davranışlarını da gözlemliyor. Apiturizm doğa, tarih ve arıcılığı bir arada sunan bir kırsal turizm şekli" ifadelerini kullandı. "9 rotanın 4’ü tamamlandı" Fotoğraf sanatçısı Mustafa Ertekin de yaptığı değerlendirmede, şu ana kadar 9 rota belirlediklerini ve bunlardan 4’ünü uyguladıklarını belirterek, "Afşin, Düzce ve Trakya’nın ardından bu son geziye Kars’tan başladık. Ardahan üzerinden Artvin ile tamamladık. Apiturizmi, merkezinde arıcılık kültürü; çevresinde doğa, geleneksel kültür ve tarihin bulunduğu bir turizm türü olarak tanımlıyoruz. Gelen ziyaretçiler gittiği yerin doğasını ve kültürünü deneyimliyor" dedi. "Bilim, sanat ve sosyallik bir arada" Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Durukan da tur hakkında yaptığı değerlendirmede, "Apiturizmi başından beri takip ediyorum. Sadece bal değil, normalde gidip göremeyeceğim pek çok yeri gördüm. Sosyal medya ile kıyaslanmayacak bir deneyim yaşadık. Bu turun içinde bilgi, bilim, sanat, sosyallik, insan tanıma ve sevgi var. Herkesin gelip yerinde görmesini tavsiye ederim" şeklinde konuştu. "Arıya olan korkumu yendim" Ankara’dan katılan serbest avukat Mücella Yurtoğlu Can ise, "Artvin’e ilk kez geliyorum, doğasına hayran kaldım. Apiturizmle yolum bir marka tescil sürecinde kesişti. Önce iş, sonra dostluk, şimdi de büyük bir keşif oldu. Bal dışında arıya dair hiçbir şey bilmiyordum, kovan gördüğümde yolumu değiştirirdim. Şimdi kovanı elime alabiliyorum. Arının bir gram bal için harcadığı emeği gördüm, çok etkilendim" ifadelerini kullandı.

Dünya “Altın Bal” ödüllü balın tanıtımı Artvin’de yapıldı Haber

Dünya “Altın Bal” ödüllü balın tanıtımı Artvin’de yapıldı

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen “Bal Ödülleri” yarışmasında “Altın Bal” ödülünü alan Macahel balının lansmanı Artvin'de gerçekleştirildi. Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Camili (Macahel) bölgesinde üretilen bal, lezzetini dünyaya kanıtladı. Dünyanın en prestijli ve kapsamlı bal yarışmalarından olan 26-27 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen London International Honey Awards (LIHA) 2023’de, Macahel balı altın ödüle layık görüldü. Birçok ülkeden yüzlerce firmanın kendi ürettiği ballarla katıldığı “Bal Ödülleri” yarışmasına katılan Macahel bölgesinde bulunan 6 köyün arıcıları yarışmanın tüm aşamalarını başarıyla geçti. Laboratuvar testlerine tabi tutulan ve bu aşamaları başarı ile geçen bal, daha sonra aralarında İtalya Tarımsal Araştırma ve Ekonomi Konseyi (CREA) üyelerinin de yer aldığı jüri tarafından kalite, doku, koku ve lezzet kriterlerine göre değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Artvin Macahel balı “Altın Bal” ödülünü alarak kalitesini bir kere daha gösterdi. Zengin fauna ve florası ile dikkat çeken Macahel, Türkiye’de bulunan 10 bin çeşit bitki türünün 2 bin 727 çeşidini bünyesinde barındırıyor. Koruma altında olan bölgeye has saf Kafkas arı ırkından elde edilen 17 çeşit bal, bölge halkının temel geçim kaynakları arasında yer alıyor. Ödüllü Macahel balının tanıtım ve bal sağım etkinliğine katılan Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Macahel balının dünya çapında tescillenmesinin Türkiye ve Artvin için önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Macahel bölgesinde yaşayan vatandaşların ballarının kalitesinin farkında olmasının sevindirici olduğunu aktaran Vali Doruk, “Bu değere sahip olma, onları koruma ve geliştirme anlamında üst düzey farkın darlıklarının olduğunu görüyoruz. Bunun sonucunu almak gerekiyordu. Biz de valilik olarak ilimizdeki bu kıymetli bölgeyi kıymetli ürünleriyle birlikte ülkemizin, milletimizin ve dünyanın kullanımına sunmak amacıyla bir takım çalışmalar yapıyoruz” dedi. Yarışmada alınan birincilik ile balın kalitesinin dünya çapında genel kabul gördüğünü vurgulayan Doruk, “Bütün bu çalışmalarımızın sonucunda bu kazanımlarımızın birini ortaya koymak için buradayız. Çalışmalarımız çerçevesinde yürüttüğümüz faaliyet sonucu Macahel’den gösterdiğimiz bal dünya çapında ödül aldı. Londra’da yapılan yarışma sonucunda altın bal ödülünü kazandı. Biz balımızın kalitesini biliyorduk ama bu sonuç ile de genel kabul görmüş oldu” diye konuştu. Yok satıyor Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, Macahel’de üretilen balların sağlık açısından önemine dikkat çekerek, doktor tavsiyesi ile eczanelerde satılması gerektiğini vurguladı. Bölgede 117 arıcının yaklaşık 8 bin kovan ile burada geçimlerini sağladığını belirten Durmuş, "Bizim burada gübre, ilaçlama olmadığı için balımız kaliteli oluyor. Altın Bal ödülü alan ballarımızın kalitesi yüksek rakım ve çevrede fabrika dumanı olmamasından geliyor. Siparişlere yetişilemiyor ve balı yok satıyoruz" ifadelerini kullandı. Kızı ile birlikte 24 yıldır arıcılık yapan Melehat Gülbin ise ürettiği balın dünya çapında ödül almasından dolayı mutlu olduğunu, Artvin Valiliği bünyesinde Orman Bölge Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü katkılarıyla aldıkları eğitimler ile bal üretiminde verimin de arttığını söyledi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.