Hava Durumu

#Harput

TOURISMJOURNAL - Harput haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Harput haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Elazığ Lezzetleri THY Uçuşlarında Yerini Alıyor Haber

Elazığ Lezzetleri THY Uçuşlarında Yerini Alıyor

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ’ın coğrafi işaretli lezzetlerinin Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarında yolculara sunulması için başlatılan çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. AK Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı’nın girişimleriyle Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, şehrin yöresel ürünlerinin tanıtımı için iş birliği adımları görüşüldü. Tulum peyniri, orcik, ağın leblebisi ve kuru kayısı gibi ürünlerin THY’nin ikram listesine dahil edilmesi için görüşmeler gerçekleştirildi. Milletvekili Nazırlı, "Hem Elazığ'ın mutfağını hem de Elazığ'ın ürünlerini tanıtma fırsatı bulacağız. Bundan yaklaşık 6 ay önce bir seferberlik ilan ettik. Elazığ'ın hem turizm noktasındaki kalkınması hem de gastronomi ile alakalı tanıtımı noktasında bazı çalışmalar yapıyoruz. Bu aylar içerisinde çok önemli çalışmalara imza attık. Gastronomi Derneği ile birlikte Türkiye'nin birçok yerinde Elazığ'ı tanıtma fırsatımız oldu. Bugünkü toplantımızın maksadı da yine Türk Hava Yolları ile bu şehrin ticaretine ve ekonomisine elimizdeki ürünlerle nasıl bir katkı sağlarız, bunun gayretindeyiz. Bu vesile ile bugün ilgili kurumların tamamı buradalar" dedi. Elazığ TSO Başkanı İdris Alan ise, "İlimizin gastronomi alanındaki değerlerinin gün yüzüne çıkartılması ve bölgemizde yeni bir cazibe merkezi oluşturulma adına ortaya konulan çalışmalar şehir olarak bizleri heyecanlandırıyor. Özellikle THY Genel Müdürü ve üstü düzey yöneticilerinin ilimize gelerek iki gün süresince Harput, Palu ve Hazar Gölü başta olmak üzere ilimizin önemli turizm merkezlerinde incelemeler yapması şehrimiz adına önemli şans ve kazanım olmuştur. Bugün yaptığımız bu toplantı sonrası özellikle THY'nin ikram listesine girecek ürünlerimiz ile yeni bir dönemin açılacağını ve bir milat olacağına inanıyoruz" sözleriyle şehre turizm ve ekonomi açısından önemli kazanımlar sağlanacağını vurguladı. THY DOKO İkram Hizmetleri Satın Alma Müdürü Emre Akman, "Çok mutlu olduk. Yoğun katılım da gerçekten bizleri mutlu etti. THY, yıllardır büyümeye devam ediyor. THY, 477 uçağı ile şu anda 131 ülkede 352 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Bu, yalnızca havacılık hizmeti sunma değil aynı zamanda ülkemizin tanıtımı için çok önemli bir değer. THY çalışanları için bu önemli bir misyon. Ülkemizin ve ülkemizin Elazığ gibi değerli bölgelerinin tanıtımı bizim için çok önemli. Bu anlamda açıkçası bu adımın atılması bizi çok mutlu etti. Aynı zamanda bölgesel ürünleri, yöresel değerlerimizi tüm dünyaya tanıtma arzusundayız. Dolayısıyla bu bölgenin de ürünlerini tanımak ve bunları nasıl değerlendirebiliriz diye incelemek isteriz" ifadelerini kullandı. Toplantıya, AK Parti milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Karnaz, THY İkram Anlaşmaları Müdürü Esra Karayaka, THY İkram Anlaşmaları Uzmanı Büşra Dayısoylu, kooperatif başkanları ve STK temsilcileri de katılım gösterdi. 

Harput’un Tarihi Hamamı 40 Bin Ziyaretçiye Kapılarını Açtı Haber

Harput’un Tarihi Hamamı 40 Bin Ziyaretçiye Kapılarını Açtı

ELAZIĞ (İHA) - Harput Mahallesi’nin girişinde yer alan Osmanlı dönemine ait görkemli Hoca Hasan Hamamı, restorasyon sonrası müze olarak hizmet vermeye başladı. 393 yıllık bu tarihi yapı, Harput mimarisinin zarafetini yansıtarak bölgenin kültür ve turizm hayatına önemli bir katkı sağlıyor. Hoca Hasan Hamamı, restore edildikten sonra müzeye dönüştürülerek 5 bin yıllık Harput tarihinin bir parçası haline geldi. Görkemli kubbesi ve dikkat çeken mimarisiyle ziyaretçilerini büyüleyen müze, geçmişin hamam kültürünü gelecek nesillere aktarıyor. Açılışından bu yana yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gören müze, bir yılda 40 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. HARPUT’A CANLILIK GETİRİYOR Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Hoca Hasan Hamamı’nın Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın müze projeleri kapsamında restore edilip müzeye dönüştürüldüğünü belirtti. Bilginoğlu, "16 Eylül 2023 tarihinde hizmete girdi. Oradaki mevcut hamamımız yaklaşık 1600-1700'lü yıllardan günümüze kadar gelmiştir. Son zamanlarda kullanılmamasından dolayı harabe duruma gelmiş bu yapının öncelikle restorasyon projesini tamamlayarak yapının kendisini düzenledik. Sonuç itibarıyla yapının bir hamam müzesi olarak kullanılmasıyla ve etrafındaki alanın da kamulaştırılarak ciddi yenileme ve oturma alanı olarak düzenlenmesiyle 2023 yılının sonlarına doğru insanlarımıza hazırlayarak açmış olduk" dedi. Bilginoğlu, müzenin Harput’un tarihi dokusunu ziyaretçilere sunduğunu, eski hamam kültürünü ve kullanılan objeleri sergileyerek geçmişle bağ kurduğunu ifade etti. Ayrıca, hamamın çevresindeki dinlenme alanlarının ziyaretçilere tarihi Harput’ta keyifli bir ortam sunduğunu vurguladı. HARPUT’TAKİ MÜZELERE HAREKETLİLİK KATIYOR Hoca Hasan Hamamı, Harput’taki diğer müzelerle birlikte bölgeye canlılık kazandırıyor. Bilginoğlu, müzenin bir yılda yaklaşık 40 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini ve bu ilginin Harput Mahallesi’ne hareketlilik getirdiğini belirtti. Hoca Hasan Hamamı, tarihi ve kültürel değerleriyle Harput’u keşfetmek isteyenlere eşsiz bir deneyim sunmaya devam ediyor.

76 Çeşit Harput Saray Yemeği Elazığ’da Tanıtıldı Haber

76 Çeşit Harput Saray Yemeği Elazığ’da Tanıtıldı

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ'da, Gastro Elazığ Projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte, 76 çeşit Harput saray yemeği tanıtıldı. AK Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın himayelerinde, Elazığ Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği’nin yürüttüğü ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından desteklenen projeyle, kentin gastronomik zenginlikleri gözler önüne serildi. Özel bir otelde düzenlenen programda, Elazığ’ın eşsiz yemekleri ilgiyle incelendi. Etkinlikte, Milletvekili Nazırlı çorba ikram ederek misafirlere Harput mutfağını tanıttı. Programa Vali Numan Hatipoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Fahrettin Göktaş, TSO Başkanı İdris Alan, STK ve siyasi parti temsilcileriyle birçok davetli katıldı. "ELAZIĞ ZENGİN BİR KÜLTÜRE SAHİP" Vali Numan Hatipoğlu, Elazığ’ın tarihi ve kültürel birikimine vurgu yaparak, "İçinde bulunduğumuz zenginliği ve varlığın değerini kendimizin keşfetmesi gerekiyor. Elazığ, muhteşem tarihi ve kültürel birikime sahip. Bizim binlerce yıllık tarihimizin adeta özeti gibi ortaya çıkmış olan belli davranışlar var. Bunun halka halka yaygınlaşması gerekiyor. Ondan sonra da devamında ortaya turizm, sanayi ve diğer hamleler çıkacak. Hepsi birlikte olacak" dedi. TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN MUTFAĞI Elazığ’ın bin 300 çeşit yemeğe sahip olduğunu belirten Milletvekili Nazırlı, "Türkiye'nin en zengin mutfağıyız. Lezzet açısından da gerçekten çok önemli bir mutfak. Ama biz bir gastronomi şehri miyiz, hayır değiliz. İnşallah bugün başlattığımız turizm gastronomi atağıyla birlikte Elazığ'ımızı hak ettiği yere hep beraber taşıyacağız. Hep birlikte gayret edeceğiz" ifadelerini kullandı. Program, Elazığ 6. Gastronomi Çalıştayı ile sona erdi. Elazığ mutfağının gastronomi alanında daha fazla tanıtılması hedefleniyor.

Harput Kalesi'nde 1000 yıllık saray mutfağı bulundu Haber

Harput Kalesi'nde 1000 yıllık saray mutfağı bulundu

Milattan önce 3 bin yıllarında yerleşimin başladığı ve Urartu Krallığı tarafından surlarla çevrilen Roma, Bizans, Sasani, Artuklu, Selçuklu, Dulkadiroğulları, Safeviler ve Osmanlı gibi birçok medeniyetin izlerini barındıran Harput Kalesi'nde arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları kademeli olarak devam ediyor. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan kalenin Sarayönü olarak adlandırılan bölümündeki kazı çalışmaları sonucu dönemin kale yöneticileri ve devlet adamları için yemek ve ekmek pişirilen mutfak bölümü bulundu. Tamamlanan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu yaklaşık 1000 yıllık olduğu tahmin edilen saray mutfağında, 8 tandır ile çoğu kırık halde sırlı servis tabağı, çömlekler ile mancınık güllesi gün yüzüne çıkarıldı. Harput Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç ve ekibi tarafından bulunan saray mutfağı ile mancınık güllesi hikayesini de anlatan bir yazıtla birlikte restorasyonun tamamlanmasının ardından ziyarete açılarak turizme kazandırılacak. "1860'lara kadar bu mutfağın faaliyette olduğunu tahmin ediyoruz" Aytaç, AA muhabirine, kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan saray mutfağının, Ankara Ticaret Odası ve Ankara Patent Bürosunun yaptığı çalışmayla çeşit ve lezzet bakımından Türkiye'nin Gaziantep'ten sonra en fazla yemek çeşidine sahip Elazığ'ın en eski mutfağı olduğunu belirtti. Saray mutfağının kentin gastronomi kültürünün tarihi derinliğini göstermesi bakımından da önemli bir keşif olduğunu ifade eden Aytaç, şöyle konuştu: "Harput Kalesi'nin mutfak bölümünün yaklaşık 1000 yıllık olduğunu tahmin ediyoruz, Geç Bizans döneminden Artuklu, Selçuklu beylikleri ve Osmanlı dönemine kadar burada kap kaçak ve buluntular elde ettik. Kalenin terk edildiği 1860'lara kadar bu mutfağın faaliyette olduğunu tahmin ediyoruz. Burada 8 tandır ve 2 küllük bölümü belirledik. Tandırlardan iç içe geçmeli olanlar da var. Çıkan buluntular arasında küçük ve büyükbaş hayvan kemikleri de var." "Tandırlardan birinin tam ortasında mancınık güllesi çıktı" Aytaç, mutfakta yer alan tandırların 7'sinin toprak kalıntılarını aldıklarında birinin içinde mancınık güllesini bulduklarını söyledi. Güllenin 13. yüzyıl tarihçisi İbni Bibi'nin Farsça Muhtasar Selçuknamesi'nde bahsettiği, 1234 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın kaleyi kuşatması esnasında askerler tarafından atılan ve sarayın mutfağına düşerek tandırda pişen kuzuyu deviren mancınık güllesi olabileceğini anlatan Aytaç, şöyle devam etti: "İbni Bibi'nin eserinde yazılanlara göre miladi 1234 yılında Harput hükümdarı Nurettin Artuk Şah bağlı bulunduğu Eyyübi meliklerini kendini koruması için kaleye davet eder ve o yıl Alaaddin Keykubad kaleyi kuşatır. Kalenin çevresine 18 mancınık yerleştirir ve kaleyi taş güllelerle dövmeye başlar. Bu taş güllelerden biri İbni Bibi'nin nakline göre, içinde kuzu pişirilen tandırın ortasına düşer ve bu olay kalede korkuya neden olur. İbni Bibi yazısında şöyle diyor, 'Bu olaydan sonra melikler ve Nurettin Artuk Şah çok korktu, çekindi ve kaleyi teslim etti.' Bulduğumuz tandırlardan birinin tam ortasında mancınık güllesi çıktı, bu durum İbni Bibi'nin anlattığı hikayeyle örtüşüyor. Biz de bu mancınık taşını mutfak bölümünde içini boşaltmadığımız tandırın üstünde sergileyeceğiz ve bunun hikayesini de kısaca burada anlatacağız." Aytaç, kalenin Sarayönü bölümünde ortaya çıkarılan mutfağın alt katmanlarının da olabileceğini tahmin ettiklerini ancak üst katmanların bozulmaması için daha derine inmediklerini anlattı. Bu bakımdan mutfağın alt katmanlarının daha da eski olabileceğini vurgulayan Aytaç, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından saray mutfağını ve mancınık taşını hikayesini de anlatan bir yazıtla turizme kazandıracaklarını sözlerine ekledi.

Visitors flock to Harput, the cradle of civilizations Haber

Visitors flock to Harput, the cradle of civilizations

Visitors started to come to Harput, the gateway to Elazığ's tourism, which is 4,000 years old. Citizens who took advantage of the hot weather in Elazığ flocked to the historical Harput District, the cradle of civilizations, which is the center of tourism in the city. Located 6 kilometers from the city center, the historical Harput District, known as the cradle of civilizations, has an important historical and religious value, and was flooded with visitors at the weekend. Visitors to the historical site had the chance to see and tour the mosque, mausoleum and many historical buildings in the Harput District, which is on the UNESCO World Heritage Tentative List, from its curved minaret, which is registered even more inclination than the Leaning Tower of Pisa, to the Harput Castle. Some citizens enjoyed the holiday by barbecue in picnic areas. Hayrettin Aytekin stated that they came to Harput as a family; "The weather was nice at the weekend, so we thought we'd take a stroll with the kids. It's my first time on the viewing terrace, too. It's nice, well done to those who did it. Harput is a historical place in our Elazığ. Everyone should come and see it." Batuhan Aşkın Doğan said, “We are now in Harput, which is a historical and cultural place. You can find historical artifacts even on paving stones in its 4,000-year-old historical texture. On the weekends, local and foreign tourists come and stay in the boutique hotel. Tourists love to visit historical places."

Medeniyetler beşiği Harput'a ziyaretçi akını Haber

Medeniyetler beşiği Harput'a ziyaretçi akını

Elazığ'ın turizme açılan kapısı 4 bin yıllık Harput'a ziyaretçiler gelmeye başladı. Elazığ’da sıcak havayı fırsat bilen vatandaşlar, kentin turizmde göz bebeği konumunda yer alan medeniyetler beşiği tarihi Harput Mahallesi'ne akın etti. Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan, medeniyetler beşiği olarak bilinen tarihi ve dini açıdan önemli bir değeri olan tarihi Harput Mahallesi, hafta sonu ziyaretçi akınına uğradı. Tarihi mahalleyi ziyaret edenler, güzel havayı değerlendirerek UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Harput Mahallesi'nde, eğikliği Pisa Kulesi'nden bile daha fazla olarak tescillenen eğri minaresinden Harput Kalesi'ne kadar, cami, türbe ile tarihi birçok yapıyı görme ve gezme şansı buldu. Bazı vatandaşlar ise piknik alanlarında mangal yaparak tatilin keyfini çıkardı. Ailecek Harput’a gelip gezdiklerini dile getiren Hayrettin Aytekin, "Hafta sonu hava güzeldi, biz de çocuklarla gezinelim dedik. Seyir terasına da ilk defa geliyorum. Güzel olmuş, yapanların eline sağlık. Harput, Elazığ’ımızın tarihi bir mekanı. Herkesin gelip görmesi gerekiyor” dedi. Batuhan Aşkın Doğan ise, "Şu an tarihi ve kültürel bir yer olan Harput’tayız. 4 bin yıllık tarihi dokularının içinde kaldırım taşlarında bile tarihi eserle bulabiliyorsunuz. Hafta sonu yerli ve yabancı turistler gelip butik otelde kalıyor. Gelen turistler tarihi yerleri gezmeyi çok seviyorlar” diye konuştu.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.