Gaziantep’te Turist Sayısı Artıyor, Esnafın Yüzü Gülüyor
Tarih ve kültürel mirası ile dikkat çeken Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden Gaziantep, yaz sezonunda turist akınına uğradı.
2024 yılında 1,5 milyonu konaklamalı olmak üzere toplamda 2 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turisti ağırlayan Gaziantep, 2025'te de turist yoğunluğunu sürdürüyor. İnanç, kültür ve gastronomi merkezi olan şehir, tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve müzeleriyle turistlerin gözdesi olmaya devam ediyor ve turist artışı yüzleri güldürüyor.
Son 20 yılda rekor kıran Gaziantep turizmi, bu yıl da esnafın yüzünü güldürüyor. Tarihin en eski 10 şehrinden biri olan Gaziantep, hanlar, camiler, hamamlar, bedestenler, Almacı ve Bakırcılar Çarşısı gibi tarihi çarşılarıyla, geleneksel konakları, kalesi ve müzeleriyle ziyaretçilerine tarihî bir yolculuk sunuyor. Günlük yüzlerce ziyaretçi Gaziantep'i keşfediyor.
Sanayi ve ticaretin yanında kültürü, tarihi ve gastronomisiyle de öne çıkan Gaziantep, yerli ve yabancı turistlere doğal güzelliklerini, tarihi yapıları ve mutfağının zenginliğini keşfetme fırsatı sunuyor.
Daha önce günübirlik ziyaret edilen Gaziantep, bu yıl da konaklamalı turizme ev sahipliği yaparken, binlerce turisti ağırlamaya devam ediyor. Tarih dolu kent, ziyaretçi akınına uğramakta.
Gaziantep'e gelen ziyaretçilerin büyük bir kısmı, başta Zeugma Mozaik Müzesi olmak üzere şehirdeki diğer müze ve tarihi mekanları gezip görüyor.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Gaziantep'in turizm alanında büyük bir canlanma yaşadığını ifade etti.
"Turizm ivme kazanıyor"
İyi bir turizm yılı geçirdiklerini belirten Vali Çeber, "Gaziantep oldukça özel, güzel, tarihi ve turistik açıdan zengin bir kent. Almacı pazarı gibi çok bilinen yerleri bulunuyor. Deprem sürecinde turizmde kısa süreli bir duraklama olsa da, turizmdeki doğal hareketlilik devam ediyor ve bu potansiyel sürekli artıyor." diyerek, yıllık ortalama yüzde 15 artış gösteren turizmde yabancı turist oranının yüzde 30'a ulaştığını vurguladı.
"Daha fazla turist bekleniyor"
Vali Çeber, Uzak Doğu turistleri için yapılan çalışmaların arttığını ve bu durumun kent turizminde daha fazla hareketlilik yaratacağına dikkat çekti. "Uzak Doğu'dan gelen turist sayısındaki artışla birlikte, büyükelçiler geldi, görüşmeler yaptık. Suriye ve Irak'taki gelişmeler de olumlu oldukça, Gaziantep turizminde hareketlilik de artıyor. Biz hazırlıklıyız. Turist sayısı daha da artacak." dedi.
"Turist ilgisi ve çarşılardaki canlılık sürecek"
Gastronomi alanında özellikle dikkat çekici olan Gaziantep'te turizm yoğunluğunun yüzleri güldürdüğünü belirten Vali Çeber, "Gaziantep bir gastronomi cenneti ve insanlar buraya özel lezzetlerini denemeye gelirken, tarihin, kültürün ve etnocoğrafik zenginliklerin de tadını çıkarıyorlar. 108 coğrafi işaretli üründen 4'ü Avrupa Birliği tarafından tescilli. Ayrıca 5 antik kentte kazılar devam ediyor. Rum Kale gibi doğal güzellikler ve tarihi çarşılar, hiç eksilmeyen medeniyet izleri ziyaretçileri cezbetmekte. Turist sayısındaki artış ve canlılık devam edecek." dedi.
"Terörsüz Türkiye vizyonuyla turizmde canlanma"
Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde başlatılan "Terörsüz Türkiye" hedefiyle Gaziantep'in en çok yararlanacak şehirlerden biri olduğunu vurgulayan Vali Çeber, "Terörsüz Türkiye çalışmaları bütün ülkede olduğu gibi bölgemizde de etkisini gösteriyor. Gaziantep güvenli şehirlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Ancak Diyarbakır, Mardin gibi diğer şehirlerimizde de olumlu etki görülmekte. Terörsüz Türkiye süreci zengin bir turizm potansiyelini ortaya çıkaracak." ifadelerini kullandı.