Hava Durumu

#Ege

TOURISMJOURNAL - Ege haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ege haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Manavgat, Girit lezzetleriyle dünya gastronomi sahnesine çıkıyor Haber

Manavgat, Girit lezzetleriyle dünya gastronomi sahnesine çıkıyor

Türkiye'nin 61 milyar dolarlık turizm gelirinde 6,6 milyar dolar ile önemli bir paya sahibi olan Manavgat, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel mirasını yansıtan lezzetleriyle gastronomi turizminde de uluslararası vitrine çıkacak. Manavgat Belediyesi'nin ev sahipliğinde 24-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Manavgat Girit'ten Side'ye Kültür ve Lezzet Festivali'nde dünyaca ünlü mutfak şefleri, sanatsal dokunuşlarla her tabağa Girit lezzetleriyle imza atacak. Festivalin ikinci günü olan 25 Nisan'da saat 15.00'de Side Antik Liman'da gerçekleştirilecek tadım etkinliğinde lezzet sihirbazları Maria Ekmekçioğlu, Esat Özata, Dilek Yetkiner, Pasquale Lembo, Apostolos Altanis, Ioannis Koufos ve Argyrios Kontakis, Girit mutfağını bir sanat eserine dönüştürmek için kolları sıvayacak. Dünya mutfak kültüründe doğallığın ve sağlıklı yaşamın temsilcisi olarak öne çıkan zeytinyağlıları, yabani otlarla yapılan yemekleri, taze deniz ürünleri ve damakta iz bırakan mezeleriyle Akdeniz'in en rafine lezzetlerini sunan Girit mutfağına modern dokunuşlarla yeniden yorumlayan mutfak şefleri, katılımcılara damaklarda tatlar bırakan bir lezzet yolculuğu yaşatacak. Apollon Tapınağı'nda lezzetin köklerine yolculuk Yine aynı gün saat 17.00'de Side Apollon Tapınağı'nda başlayacak olan "Girit'ten Side'ye Lezzet Yolculuğu" isimli söyleşide lezzetin köklerine yolculuk yaşanacak. Saray ve kültür tarihçisi Çağrı Başkurt'un moderatörlüğünde gerçekleşecek etkinlikte şef Dilek Yetkiner, Ege ve mübadil mutfağının hikâyesini anlatırken, Uluslararası Tarım Derneği Başkanı Seda Özel bu zengin mutfak kültürünün tarım ve üretimle olan güçlü bağlarına dikkat çekecek. Türkiye ile Yunanistan arasındaki gastronomi ilişkilerini yıllardır araştıran Şef-Yazar Maria Ekmekçioğlu ise yemeklerin sınır tanımayan birer kültür elçisi olduğunu vurgulayacak. Katılımcılar, hem tarihi hem de kültürel derinliği olan bu söyleşide Girit yemeklerinin taşıdığı hafızayı da keşfetmenin heyecanını yaşayacak. Mutfak şefleri Sideli kadınlarla Girit'in en gizemli mutfak sırlarını keşfedecek Festivalin son gününde saat 15.00'de Side Antik Liman'da düzenlenecek "Sideli Kadınlarla Girit Yemekleri Yorumu" etkinliğinde ünlü şefler Maria Ekmekçioğlu, Ioannis Koufos ve Rasim Sakarya, Sideli kadınlarla Girit'in en gizemli mutfak sırlarını keşfe çıkacak. Yüzlerce yıllık tariflerin Anadolu misafirperverliği ve Ege'nin dinginliğiyle harmanlanacağı bu buluşma, Manavgat'ın gastronomi sahnesinde yükselen yıldız olduğunu bir kez daha gözler önüne serecek. "Manavgat, gastronomi turizminde yeni bir dönem başlatıyor" Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, ilçenin artık deniziyle, güneşiyle, doğal ve tarihi değerlerinin yanı sıra gastronomi zenginlikleriyle de çok konuşulacağını vurguladı. Başkan Kara, "Uluslararası Manavgat Girit'ten Side'ye Kültür ve Lezzet Festivali ile şehrimizi gastronomi turizminde uluslararası vitrine taşıyor, kültürle harmanlanmış benzersiz bir lezzet yolculuğuna ev sahipliği yapıyoruz. Amacımız Manavgat'ı yılın sadece birkaç ayı değil, 12 ay boyunca yaşayan, nefes alan, keşfedilen bir turizm merkezi haline getirmek. Girit'in kadim tariflerini Side'nin tarihi atmosferiyle buluşturarak bu toprakların zenginliğini dünyayla paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Manavgat, artık lezzetin, kültürün ve sürdürülebilir turizmin yıldızı olacak. Tüm lezzet avcılarını tarihin büyüsüyle harmanlanmış eşsiz lezzetleri keşfetmeye, Girit mutfağının ruhunu Side'nin kalbinde hissetmeye davet ediyorum" diye konuştu.

Başkan Aras: Haber

Başkan Aras: "Bölgemizde Deprem Riski Düşük"

MUĞLA (İHA) - Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin 2025 Şubat ayı encümen toplantısı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın başkanlığında, Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun’un ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda, bölgedeki temel sorunlar ele alınarak ortak akıl ve dayanışma ile sürdürülebilir çözümler üretilmesi konusunda fikir birliğine varıldı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, "Bugün burada, Kıyı Ege Bölgesi’nin sorunlarını ele alıyor ve ortak çözümler üretmek için dayanışma içinde hareket ediyoruz. Afetlere karşı dirençli kentler oluşturmak, demokrasiye ve halk iradesine sahip çıkmak, özgür basını savunmak, çevreyi ve hayvan haklarını koruyarak sürdürülebilir çözümler geliştirmek için çalışmaya, üzerimize düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeye devam edeceğiz. Kıyı Ege Belediyeleri olarak, ortak akıl ve bilimsel yöntemlerle kentlerimizi geleceğe hazırlıyoruz. Halkımızın refahı ve bölgemizin gelişimi için birlikte üretmeye, birlikte çözüm bulmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. "DEPREM VE TSUNAMİ RİSKİ AZ" Başkan Aras, bölgede artan sismik hareketlilik nedeniyle deprem ve tsunami riskinin değerlendirildiğini belirterek, "Deprem gerçeğini göz ardı etmeden kentlerimizin dirençliliğini arttırmalıyız. Son zamanlarda bölgemiz bir deprem ve tsunami riskiyle karşı karşıya. Santorini Adası’nda gerçekleşen sismik hareketlilik bölgemizi de etkileme ihtimali var. Biz de Ege Bölgesi’nin belediye başkanları olarak muhtemel deprem tehditlerine karşı toplanarak Deprem Eylem Planı için istişarelerde bulunduk. Ayrıca Muğla’da da koordinasyon toplantıları gerçekleştirdik. AFAD ile yaptığımız toplantıya alanında uzman kişiler de katıldı. Bu toplantıda Muğla’nın ve Ege Bölgesi’nin muhtemel depremlerden ve tsunami riskinden uzak olduğunu uzmanlarımız ifade ettiler" dedi. Aras, risk düşük olsa da hazırlık çalışmalarının sürdüğünü ve turistler için herhangi bir tehlike olmadığını vurguladı. SAHTE İÇKİ VE YANGIN ENDİŞELERİ Turizm bölgelerinde yaşanan olumsuz gelişmelere de değinen Aras, "Bu zamana kadar yüzlerce vatandaşımız sahte içkiden hayatını kaybetti. Ayrıca bu durum turistleri de tedirgin ediyor. Ülkemize gelen turistler sahte içki konusunda uyarılıyor. Yalnızca sahte içki konusunda değil, son dönemde Bolu’da yaşanan otel yangını da çok üzücü bir hadise olmasının yanında turistlerin can güvenliği konusunda şüphelerinin artması için bir neden olarak değerlendirebilir. Bu sebeple hem yangınlarla hem de sahte içki meseleleriyle yakından ilgilenilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Uzmanlar Uyardı: Güney Ege Tsunami Riski Altında Haber

Uzmanlar Uyardı: Güney Ege Tsunami Riski Altında

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir Üniversitesi Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Ege Denizi'nde son günlerde yaşanan deprem fırtınasına ilişkin değerlendirmede bulundu. Santorini Adası yakınlarında gerçekleşen yaklaşık 500 küçük ölçekli sarsıntının volkanik faaliyetlerle bağlantılı olabileceğini belirten Türkmen, geçmişte bu tür hareketliliklerin aylarca sürdüğünü hatırlattı. 1956 yılında Amargos Adası’nda meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunaminin Batı Anadolu kıyılarını da etkilediğini hatırlatan uzman, günümüzde de benzer büyüklükteki bir depremin Bodrum ve Datça gibi turizm merkezlerini etkileyebileceğini vurguladı. Türkmen, "Ancak geçmişteki deprem fırtınalarını takip eden dönemlere ait verilere göre büyüklüğü 6’nın üzerinde deprem beklenmemektedir. Bölgede 2011-2012 yıllarında 14 ay süren benzer bir sismik aktivitenin herhangi bir volkanik faaliyete neden olmadığı görülmüştür. Halen devam eden deprem fırtınalarının volkanik patlamaya neden olup olmayacağı konusunda bu aşamada bir değerlendirme ya da yorum yapmak mümkün değildir. Bölgede etkili olabilecek depremlerin asrın büyük afetlerini oluşturan Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayını tetiklemesi söz konusu değildir. Buradaki deprem fırtınasının bir süre daha devam edeceği tahmin edilmektedir" dedi.

Kuşadası'nda Hamsi Festivali Kutlaması Haber

Kuşadası'nda Hamsi Festivali Kutlaması

AYDIN (İHA) - Aydın’ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen 2. Karadeniz Günleri Hamsi Festivali, renkli anlara sahne oldu. Karadeniz Kültür ve Folklor Derneği ile Kuşadası Belediyesi’nin iş birliğiyle gerçekleşen etkinlik, üç gün boyunca ziyaretçilerini ağırladı. HAMSİ VE HORONLA FESTİVAL COŞKUSU İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı’nda gerçekleşen festivalde, Türkiye’nin farklı yörelerine ait lezzetler tanıtıldı. Karadenizli şarkıcıların sahne aldığı etkinlikte, Kuşadalılar kemençe ve tulum eşliğinde horon teperek eğlendi. Festivalin son gününde, mangallarda ve tavalarda mısır unuyla hazırlanan 2 ton hamsi ekmek arası olarak ücretsiz bir şekilde vatandaşların beğenisine sunuldu. Hamsi almak isteyenler metrelerce uzunlukta kuyruk oluştururken, balıklar kısa sürede tükendi. Etkinliğe Kuşadası Kaymakamı İbrahim Keklik, Belediye Başkanı Ömer Günel, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri de katıldı. TÜKENMEYEN VEFA VE DOSTLUK Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, etkinlikle ilgili yaptığı konuşmada, "Kentimizde yaşayan birçok Karadenizli hemşehrimiz var. Karadeniz dendiğinde benim aklıma bitmek ve tükenmek bilmeyen bir vefa ve dostluk geliyor. Kuşadası'nda Türkiye'nin 7 bölgesinden, 81 ilinden gelen hemşehrilerim yaşıyor. Kuşadası'nı bu kadar güzel ve yaşanması keyifli kılan bir kent yapan şey birbirimize hemşehrilik bağıyla bağlanmamız. O yüzden bu kentin belediye başkanı olmaktan dolayı gurur duyuyorum" dedi. Festival, hem yerel halk hem de ziyaretçiler için keyifli anılarla dolu bir etkinlik oldu.

Aydın-Denizli Otoyolu ile Seyahat Süresi 55 Dakikaya Düşecek Haber

Aydın-Denizli Otoyolu ile Seyahat Süresi 55 Dakikaya Düşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ocak Cuma günü Aydın-Denizli Otoyolu’nun açılışını gerçekleştirecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, otoyolun seyahat süresini 55 dakikaya düşüreceğini ve yıllık 7,4 milyar lira tasarruf sağlanmasına katkı sağlayacağını belirtti. Bakan Uraloğlu, Aydın-Denizli Otoyolu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılacağını duyurdu. 6 şeritli 140 kilometre ana yol ve 4 şeritli 23 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplamda 163 kilometrelik otoyolun, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında köprü işlevi göreceğini ifade etti. "2 SAATLİK YOLCULUK 55 DAKİKAYA İNİYOR" Otoyolun ilk etabının Kocabaş’tan başlayıp Pamukkale, Sarayköy ve Buharkent’ten geçerek Kuyucak’a ulaştığını; ikinci etabın ise Kuyucak’tan Nazilli, Yenipazar ve Köşk ilçelerinden geçerek Aydın’da sonlandığını belirten Uraloğlu, 11 ilçeyi ve 46 sinyalize kavşağı bypass eden bu yeni güzergahın, trafiği büyük ölçüde rahatlatacağını söyledi. Bakan Uraloğlu, "Trafik şartlarına göre 1,5 ila 2 saat süren yolculuk süresini 55 dakikaya iniyor" diye ekledi. 7,4 MİLYAR LİRALIK TASARRUF Bakan, otoyolun zamandan 6,4 milyar lira, yakıttan ise 1 milyar lira tasarruf sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, karbon emisyonunun yıllık 61 bin ton azaltılacağını ekleyerek çevreye olan olumlu etkilerinin altını çizdi.

İncirliova’da Pehlivan Develer Arenada Buluştu Haber

İncirliova’da Pehlivan Develer Arenada Buluştu

İNCİRLİOVA (İHA) - İncirliova Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İncirliova Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği’nin iş birliğiyle düzenlenen 38. Geleneksel İncirliova Deve Güreşi Festivali, merhum Adem Korucu ve Hüsamettin Aydoğdu anısına gerçekleştirildi. Nuri Deveci Güreş Alanı’nda yapılan festivale Aydın, İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Denizli ve Antalya gibi çevre illerden yaklaşık 100 çift pehlivan deve katıldı. Güneşli havanın tadını çıkaran binlerce güreşsever, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden gelen en iyi develerin kıyasıya mücadelesini izledi. Festivalde Türkiye'nin en ünlü develeri nefes kesen karşılaşmalarla kupalarına kavuştu. Deve güreşleri festivali, geleneksel kültürü yaşatarak İncirliova’nın adını bir kez daha çevre illere duyurdu. İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, "İncirliova Deve Güreşleri'nin her ne kadar geleneksel olarak 38'incisi yapılsa da, bu güreşler kayıtlarla ispatlı olmak üzere 160 yıldır gerçekleştiriliyor. İncirliova deve güreşlerinin başkentidir, deveciliğin doğup büyüdüğü yerdir. Hatapçısı, havutçusu burada, devenin sütü, sucuğu her şeyi burada. Bu kültürün bunca yıldır yaşamasını sağlayan herkesi saygıyla anıyoruz. İncirliovamızda deve güreşlerimizin yapılmasını sağlayan tüm belediye başkanlarımızı da unutmak elbette mümkün değil, kendilerinden aldığımız bayrağı daha da ileriye taşıma görevi bize nasip oldu. Ben de yıllardır deveciyim, belediye başkanlığı görevini de üstlendik. Bu kültürün yaşaması için elimden geleni yapıyorum" dedi. Hava koşullarının da yardımıyla festivalin sorunsuz ilerlediğini belirten Kaya, deveciler ve festivali izlemeye gelen misafirlere teşekkür etti. Antalya Kumluca’dan festivale katılan Sait Öztürk, "Salih Bey develerinin sahibiyim. Burada Antalya'yı 4 deve ile temsil ediyorum. Bizleri burada ağırlayan ve güreşlerde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" ifadeleriyle memnuniyetini dile getirdi.

Marmara Denizi’nde Müsilaj Kabusu Yayılıyor Haber

Marmara Denizi’nde Müsilaj Kabusu Yayılıyor

BALIKESİR (İHA) - Marmara Denizi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj, 23 Ekim 2024’te Erdek Körfezi’nde görülmesinden sonra hızla yayılarak 5 Aralık’ta İzmit Körfezi’ni, 19 Aralık’ta ise Kuzey Ege kıyılarını etkiledi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın 3-25 metre derinliklerde denizi sardığını ve baharda yüzeye çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. "Deniz dibine çökmeye başlayan müsilaj, pinalar, deniz çayırları, süngerler ve mercanlar gibi canlı gruplarını tehdit etmeye başladığı gibi balıkçıların attıkları ağı çekemez hale gelmesine neden olmaya başlamıştır" diyen Sarı, bu durumun deniz ekosistemini ve balıkçılığı tehdit ettiğini belirtti. Müsilaj, deniz kirliliği, durağan deniz şartları ve artan su sıcaklığı gibi faktörlerin etkisiyle oluşuyor. Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’ndeki atık yönetiminin eksikliklerine dikkat çekerek deniz kirliliğinin azaltılması gerektiğini söyledi. Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirten Sarı, ileri biyolojik arıtma oranının son üç yılda sadece yüzde 0,7 artırılabildiğini açıkladı. Sarı, orijinal akıntı sistemlerine dayandırılan bazı bilimsel değerlendirmeler yüzünden yıllar boyu tüm atıkların derin deşarjla denize boca edilmesinin yanlış olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Sarı, merkezi ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve bireylerin iş birliği yaparak sanayi atıklarının kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. "Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltmak için acilen sanayi kuruluşlarının atık deşarjı akarsuların debisine göre yeniden düzenlenmeli, akarsuların zehir kanalına dönüşmesine neden olan sanayi atıkları denetimle engellenmeli, çalışmayan atık arıtma tesisleri çalışır hale gelmeli, denize çamur dökülmesi önlenmeli, ulusal düzeyde vatandaşların denize yardım etmesini sağlayacak kampanyalar başlatılmalı, Marmara Denizi balıkçılığı müsilaj dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli ve müsilajdan zarar görecek sektörler için acilen sigorta sistemleri geliştirilmelidir" diyerek sözlerini tamamladı.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.