Hava Durumu

#Coğrafi Işaretli Ürünler

TOURISMJOURNAL - Coğrafi Işaretli Ürünler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Coğrafi Işaretli Ürünler haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Elazığ Lezzetleri THY Uçuşlarında Yerini Alıyor Haber

Elazığ Lezzetleri THY Uçuşlarında Yerini Alıyor

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ’ın coğrafi işaretli lezzetlerinin Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarında yolculara sunulması için başlatılan çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. AK Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı’nın girişimleriyle Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, şehrin yöresel ürünlerinin tanıtımı için iş birliği adımları görüşüldü. Tulum peyniri, orcik, ağın leblebisi ve kuru kayısı gibi ürünlerin THY’nin ikram listesine dahil edilmesi için görüşmeler gerçekleştirildi. Milletvekili Nazırlı, "Hem Elazığ'ın mutfağını hem de Elazığ'ın ürünlerini tanıtma fırsatı bulacağız. Bundan yaklaşık 6 ay önce bir seferberlik ilan ettik. Elazığ'ın hem turizm noktasındaki kalkınması hem de gastronomi ile alakalı tanıtımı noktasında bazı çalışmalar yapıyoruz. Bu aylar içerisinde çok önemli çalışmalara imza attık. Gastronomi Derneği ile birlikte Türkiye'nin birçok yerinde Elazığ'ı tanıtma fırsatımız oldu. Bugünkü toplantımızın maksadı da yine Türk Hava Yolları ile bu şehrin ticaretine ve ekonomisine elimizdeki ürünlerle nasıl bir katkı sağlarız, bunun gayretindeyiz. Bu vesile ile bugün ilgili kurumların tamamı buradalar" dedi. Elazığ TSO Başkanı İdris Alan ise, "İlimizin gastronomi alanındaki değerlerinin gün yüzüne çıkartılması ve bölgemizde yeni bir cazibe merkezi oluşturulma adına ortaya konulan çalışmalar şehir olarak bizleri heyecanlandırıyor. Özellikle THY Genel Müdürü ve üstü düzey yöneticilerinin ilimize gelerek iki gün süresince Harput, Palu ve Hazar Gölü başta olmak üzere ilimizin önemli turizm merkezlerinde incelemeler yapması şehrimiz adına önemli şans ve kazanım olmuştur. Bugün yaptığımız bu toplantı sonrası özellikle THY'nin ikram listesine girecek ürünlerimiz ile yeni bir dönemin açılacağını ve bir milat olacağına inanıyoruz" sözleriyle şehre turizm ve ekonomi açısından önemli kazanımlar sağlanacağını vurguladı. THY DOKO İkram Hizmetleri Satın Alma Müdürü Emre Akman, "Çok mutlu olduk. Yoğun katılım da gerçekten bizleri mutlu etti. THY, yıllardır büyümeye devam ediyor. THY, 477 uçağı ile şu anda 131 ülkede 352 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Bu, yalnızca havacılık hizmeti sunma değil aynı zamanda ülkemizin tanıtımı için çok önemli bir değer. THY çalışanları için bu önemli bir misyon. Ülkemizin ve ülkemizin Elazığ gibi değerli bölgelerinin tanıtımı bizim için çok önemli. Bu anlamda açıkçası bu adımın atılması bizi çok mutlu etti. Aynı zamanda bölgesel ürünleri, yöresel değerlerimizi tüm dünyaya tanıtma arzusundayız. Dolayısıyla bu bölgenin de ürünlerini tanımak ve bunları nasıl değerlendirebiliriz diye incelemek isteriz" ifadelerini kullandı. Toplantıya, AK Parti milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Karnaz, THY İkram Anlaşmaları Müdürü Esra Karayaka, THY İkram Anlaşmaları Uzmanı Büşra Dayısoylu, kooperatif başkanları ve STK temsilcileri de katılım gösterdi. 

ATO, 3. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi için düğmeye bastı Haber

ATO, 3. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi için düğmeye bastı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve beraberindeki heyet, ATO'nun 26-27-28 Şubat 2025 tarihlerinde üçüncüsünü gerçekleştireceği "Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi"nin çalışmaları kapsamında, İsviçre ve Fransa’yı ziyaret ederek inceleme ve temaslarda bulundu. Ziyarete ilişkin değerlendirmede bulunan ATO Başkanı Baran, “Coğrafi işaretli ürünler konusunda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduğumuz, ilgili kurum ve kuruluşlara Zirve davetimizi ilettiğimiz verimli bir ziyaret oldu. Başkentimizi ekonomilerde kaldıraç etkisine sahip coğrafi işaretli ürünlerin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. ATO Başkanı Gürsel Baran’a, Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi Komisyon Başkanı aynı zamanda ATO Meclis Üyesi Ülkü Karakuş ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun eşlik ettiği ziyaret programının ilk gününde heyet, İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Ticaret Örgütü Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Alparslan Acarsoy’u, coğrafi işaretli ürünler konusunda dünyanın en etkin uluslararası kuruluşlarından biri olan Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Örgütü OriGin’in Genel Müdürü Massimo Vittori’yi ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Markalar, Endüstriyel Tasarımlar ve Coğrafi İşaretler Departmanı Lizbon Tescili Direktörü Alexandra Grazioli'yi ziyaret etti. Dünyaca ünlü coğrafi işaretli ürünler yerinde incelendi ATO Başkanı Baran ve beraberindeki heyet programın ikinci gününde ise, Fransa'nın Comté Peyniri üretim merkezi olan Jura bölgesinde bulunan Comté Peyniri Mesleklerarası Yönetişim Komitesi Başkanı Valery Elisseeff’i ziyaret etti. Comté Evi Müzesi'nde incelemelerde bulunan heyete, süt ve peynir üreticisi Claude Vermot-Desroches tarafından coğrafi işaretli Comté Peyniri hakkında detaylı bilgi aktarıldı. Heyet ayrıca, coğrafi işaretli Comté peyniri üretimine hammadde sağlayan Fransa’nın Cademene Kenti'ndeki D'Elise ve Emilien Claudepierre Çiftliği'ni de ziyaret ederek, besicilik ve üretim süreçleri hakkında bilgi aldı. Programın son gününde Fransa'nın Franche-Comté bölgesinde bulunan Fruitiere de Fontain mandırasına ziyaret gerçekleştiren heyete, Mandıra Üretim Tesisi Şefi Alexandre Courderot tarafından üretim süreçleri hakkında detaylı bilgi verildi. Program, heyetin Fransa’nın Jura bölgesinde Marcel Petit firması tarafından peynir olgunlaştırma tesisi olarak hizmet veren tarihi Fort de Saint-Antoine Kalesi’ndeki ziyaretiyle tamamlandı. Ziyarette tesis yetkilisi Claude Querry tarafından heyete detaylı bilgi verildi. Cİ’nin merkezi olmaya hazırlanıyoruz ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası olarak coğrafi işaretli ürünler konusunda çok yönlü çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, bu kapsamda Ankara Döneri, Ankara Simidi, Ankara Tava, Ankara Erkeç Pastırması, Ankara Tiftiği, Çamlıdere Höşmerim Tatlısı ve Ankara Andezit Taşı olmak üzere Başkent’in değerlerine coğrafi işaret kazandırdıklarını ve bugüne kadar biri uluslararası olmak üzere iki kez “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” düzenlediklerini bildirdi. ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi işaretli ürünler konusunda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduğumuz, ilgili kurum ve kuruluşlara Zirve davetimizi ilettiğimiz verimli bir ziyaret oldu. Önümüzdeki Şubat ayında üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Zirve’ye uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcilerinin konuşmacı ve konuk olarak yoğun katılımını, Zirve kapsamındaki fuarda stant açmalarını ve yabancı heyetleri Zirve kapsamında şehrimizde ağırlamayı istiyoruz. Coğrafi işaretli ürünler bulundukları bölgenin ticaret ve turizm alanında gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayan önemli bir unsur. Başkentimizi ekonomilerde kaldıraç etkisine sahip coğrafi işaretli ürünlerin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Tekirdağ coğrafi işaretli ürünlerinin sayısını arttırıyor Haber

Tekirdağ coğrafi işaretli ürünlerinin sayısını arttırıyor

Kentin, Tekirdağ köftesi, pabuç köftesi, salamura yaprağı, peynir helvası, Hayrabolu tatlısı, Velimeşe bozası, Karacakılavuz dokumaları, Malkara eski kaşarı ve Tekirdağ soğanı Türk Patent ve Marka Enstitüsünce geçen yıllarda tescillendi. Kentin meşhur lezzetlerinden bulama, kiraz, nohut çöreği ve kekiğin de tescillenmesi için başvuruda bulunuldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine, Trakya Kalkınma Ajansı ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Tekirdağ'ın coğrafi işaretli ürün sayısını artırmak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Başvuruda bulundukları ürünlerin yanı sıra başvuru için çalışmalarını sürdürdükleri ürünler de olduğunu anlatan Hacıoğlu, "Bizim sırada bekleyen kekik, yaklaşık 50 yıldır festivalini yaptığımız kiraz, üzümden yapılan bulama, mayalı nohut hamurundan üretilen nohut çöreğimiz var. Şu anda 4 ürünün başvurusu yapıldı ve süreç devam ediyor. İnşallah bunların coğrafi işaretlerini kısa süre içerisinde alacağız." diye konuştu. Hacıoğlu, adaçayı, ıhlamur, Şarköy zeytini ve zeytinyağı, ayçiçeği, karpuz, bolet mantarı, manda yoğurdu gibi ürünlere de tescil alma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Coğrafi işaret almış ürünlerin turistlerin daha çok dikkatini çektiğinin, kent ekonomisine bu ürünlerin katma değerinin daha fazla olduğunun altını çizen Hacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Artık insanlar coğrafi işaretli ürünlere ilgi gösteriyor. Turizmde en önemli gelir alanı gastronomi turizmine dayanıyor. İnsanlar daha çok gastronomiye para harcıyor. Tekirdağ'da deniz turizmi, yamaç paraşütü, kültür turizmi, tarih turizmi var ama en fazla ziyaretçiyi gastronomi üzerine çekiyoruz. İnsanlar burada Tekirdağ köftesi, Hayrabolu tatlısı, peynir helvası, pabuç köftesi yiyor ve Velimeşe bozasını içiyor. Yeni konseptte coğrafi işaretli ürünlerden oluşan menüler, yerli ve yabancı turistler açısından anlam ifade ediyor bu yüzden amacımız Tekirdağ'ın gastronomisinin bilinirliği ve tanınırlığını Türkiye ve dünya çapında arttırmak."

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.