Hava Durumu

#Baklava

TOURISMJOURNAL - Baklava haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Baklava haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gaziantep, Ara Tatilde Turist Akını Yaşıyor Haber

Gaziantep, Ara Tatilde Turist Akını Yaşıyor

Tarihi mekanları ve gastronomisiyle turistlerin vazgeçilmez rotası arasında yer alan Gaziantep'te ara tatil nedeniyle turizm yoğunluğu yaşanıyor. Ara tatilin başlamasıyla birlikte turistlerden yoğun ilgi gören Gaziantep'in tarihi mekanları, çarşıları ve müzeleri ziyaretçi akınına uğradı. Dünyanın en eski 10 şehri arasında bulunan, tarihi camileri, hanları, bedesten ve çarşılarının yanı sıra müzeleriyle ziyaretçilerine unutulmaz bir gezi yaşatan Gaziantep 9 günlük ara tatilde de turistlerden ilgi görüyor. Tatilciler dinlenmek ve yeni yerler keşfetmek amacıyla farklı destinasyonlara yönelirken, Gaziantep'te büyük ilgi gören illerden biri oldu. Ara tatilde özellikle yerli turistlerin ve öğrencilerin ilgi odağı haline gelen Gaziantep, ziyaretçi akınına uğruyor. Çeşitli illerden gelen tatilciler ve turistler, tarihi mekanlarda ve çarşılarda vakit geçirip tatilin keyfini çıkarıyor. Tarihi Gaziantep Kalesi ve çevresi ile Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten ve müzeler gibi çok sayıda tarihi, turistik ve kültürel mekanları ziyaret eden turistler, Gaziantep'e hayran kalıyor. Tatilin ilk gününden itibaren gösterilen büyük ilgi nedeniyle adeta ziyaretçi akınına uğrayan ve tarihi mekanlarında adım atacak yer kalmayan Gaziantep'i gezen turistler, kentin Antep fıstığı, baklava ve katmer gibi lezzetlerini tatmak için ise lokanta, restoran ve yöresel ürünler satan iş yerlerinin yolunu tuttu. Havanın da güzel olmasını fırsat bilen yerli turistler, güzel vakit geçirmek üzere tatillerini Gaziantep'te geçirmeyi tercih ettiklerini dile getirdi. Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Gaziantep'e hayran kaldıklarını dile getiren turistler, Gaziantep'in mutlaka görülmesi, gezilmesi ve lezzetlerinin tadına bakılması gerektiğini ifade etti. Tur rehberi Hatice Taşpınar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi turuna çıkan yerli turistlerin ve öğrencilerin Gaziantep'i görmeden ve gezmeden memleketlerine dönmediğini belirterek, "İki gece üç günlük bir turdayız. Programımıza Diyarbakır'dan başladık. Diyarbakır, Midyat, Mardin, Şanlıurfa Göbeklitepe ve artık son olarak Gaziantep'teyiz. Tarihi çarşıların ne kadar kalabalık olduğunu hepimiz görüyoruz. Ara tatilin vermiş olduğu bir yoğunluk var. Rehber arkadaşlarımız ve turizm acenteleri için biraz zor bir durum ama esnaf için gerçekten çok güzel bir durum var. Hem bölgenin kalkınması hem de insanların yöreyi tanıması için çok güzel bir ortam oluşuyor" dedi. Ara tatil nedeniyle Gaziantep'te ciddi bir yoğunluğun olduğunu belirten acente yetkilisi Kaan Sağlam ise "Ara tatilden dolayı inanılmaz bir yoğunluk var ve bu yoğunluk buradaki esnafın çok işine geliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesi çok rağbet görüyor ve bizler de turizmci olarak bu durumdan memnunuz. Çünkü her hafta 3-4 otobüs tur getiriyoruz. Getirdiğimiz insanlar da gerçekten memnun kalıyor" şeklinde konuştu. Ara tatil nedeniyle ailece Tokat'tan Gaziantep'e gezmeye geldiklerini belirten Ümmü Gülsüm Aydın da, "Gaziantep'in hem yöresel lezzetlerini hem meşhur yemeklerini yemeye geldik hem de çarşılarını gezmek istedik. Gezimiz bayağı güzel geçti. Gaziantep'i çok beğendik. İnşallah yine gelmek nasip olur" diye konuştu.

Gaziantep, Tarihi ve Gastronomi Zenginliğiyle Turistleri Büyülüyor Haber

Gaziantep, Tarihi ve Gastronomi Zenginliğiyle Turistleri Büyülüyor

Tarihi ve kültürel mekanlarıyla konuklarını hayran bırakann, meşhur lezzetleriyle gastronomi şöleni sunan Gaziantep, kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere unutulmaz bir deneyim sunuyor. UNESCO'nun gastronomi ve kültürel değerlerini tescillediği şehirlerden Gaziantep'i ziyaret eden yerli ve yabacı turistler, kentin tarihi mekanlarına ve yemeklerine hayran kalıyor. Tarihi yapılarıyla öne çıkan ve turizmde cazibe merkezlerinden olan Gaziantep'te sonbahar yoğunluğu yaşanıyor. Tarihi mekanları, doğal güzellikleri, gastronomideki ünü ve kültür turizmindeki potansiyeli dolayısıyla turistlerin tatil rotasındaki ilk şehir olan Gaziantep, gezilerini unutulmaz hale dönüştürmek isteyenleri ağırlamaya devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından turizm alanında müthiş bir atağa geçen Gaziantep, her hafta sonu ve tatillerde düzenlenen GAP turları ile ziyaretçi akınına uğruyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli şehirlerinden olan Gaziantep, özellikle son yıllarda turizmde büyük bir ivme yakaladı. Son dönemlerde GAP turuna çıkan turistlerin ilk durağı ve uğrak noktası olan Gaziantep'e gelen turistler, Zeugma Mozaik Müzesi başta olmak üzere tarihi Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten, Gaziantep Kalesi gibi birçok tarihi ve kültürel değerin yanı sıra kentte bulunan müzeleri de ziyaret ediyor. Yemek kültürü konusunda oldukça zengin olan Gaziantep'e gelen turistler, baklava, katmer ve Antep fıstığı gibi kentin lezzetlerini de yerinde yeme imkanı buluyor. Esnaftan alışveriş yapan ve özellikle de Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten ile Almacı Pazarı'nda yöresel ve doğal ürünlerin yanı sıra hediyelik eşyalara büyük ilgi gösteriyor. Geçmişe yolculuk yapma imkanı bulan turistler, Gaziantep'in mutlaka gezilmesi ve görülmesi bir şehir olduğunu söylediler. İstanbul'dan ailesi ile birlikte Gaziantep'i gezmeye geldiklerini belirten Ergin Kalkancı, "İstanbul'dan geliyorum. Gaziantep'e eşim ve çocuğumla geldik. Gaziantep'i çok övdüler. Gerçekten de özellikle yemeklerinden ve tatlılarından çok memnun kaldık. Gaziantep'i hala geziyoruz, keşfetmeye devam ediyoruz. Çok memnun kaldık. Bir sonraki sefere tekrardan gelmeyi düşünüyoruz. 500 yıllık mağara çok güzeldi. Bakırcılar Çarşısı'nı gezdik. Bakırcılar Çarşısı çok dikkatimizi çekti ve güzeldi. Orada biraz alışveriş yaptık. Gerek fıstık, gerek lokum, gerek kahvelerini keşfetmek için geldik. Baklavaları tabi ki de vazgeçilmezdi. Çok keyif aldık. Kebapları da gerçekten çok güzel. İstanbul'da yediğimiz kebaplarla arasında gerçekten fark var" dedi. Bursa'dan ailesi ile gezmeye gelen Haluk Şahin ise çok görmek istedikleri Gaziantep'i hafta sonu tatili dolayısıyla gezme imkanı bulduklarını belirterek, "Bursa'dan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni ziyarete geldik. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sevdiğimiz illeri ziyaret edeceğiz. İlk seyahate Gaziantep'te başladık. Hakikaten damak tadı ve lezzetiyle, tatlısıyla, yemeğiyle, çorbalarıyla, mükemmel tatları hep bir arada bulacağız. Ümit ediyoruz güzel lezzetlerle, doğasıyla, insanıyla mükemmel bir ziyaret olacak, mükemmel bir gezi olacak. Gaziantep mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken bir şehir ve özellikle de tarihi Bakıcılar Çarşısı'nı mutlaka gezin. Tarih hayranı olan arkadaşlar mutlaka Gaziantep'i görmeli" şeklinde konuştu. Gaziantep'in sonbaharda da turist akınına uğradığını belirten esnaf Fatih Özsefil, "Artık sıcak havalar geride kaldı. Yavaş yavaş sonbahara doğru gidiyoruz. Sonbaharda yerli turistlerimiz çok fazla gelmeye başladı. Turlar gelmeye başladı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'dan yoğun bir tur var. Gaziantep'e gelen misafirlerimiz alışveriş yapıyorlar. Kurutmalık, salça, nar ekşisi ve Antep fıstığı alıyorlar. Hem Gaziantep'i gezip hem de alışveriş yapıyorlar. Gaziantep'i görüp, tanıyıp gidiyorlar. Biz de esnaf olarak bu durumdan memnunuz" diye konuştu.

Gaziantep Mutfağı Eşsiz Lezzetleriyle Dünya Sahnesinde Haber

Gaziantep Mutfağı Eşsiz Lezzetleriyle Dünya Sahnesinde

Gastronomi şehri Gaziantep mutfağının birbirinden eşsiz lezzetli yemekleri ver tatlıları adeta damak çatlatıyor. Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "fark oluşturan şehirler" ağına dahil edilen ve eşsiz lezzetlerinden dolayı Türkiye'nin "lezzet başkenti" olarak nitelendirilen Gaziantep'in yemek ve tatlıları hem damağa hem göze hitap ediyor. 2015 yılında Gaziantep'in UNESCO tarafından gastronomi şehri olarak ilan edilmesiyle kentin eşsiz lezzetleri büyük ilgi görmeye başladı. Binlerce yıllık tarihiyle de ön planda olan lezzet durağı Gaziantep, Türkiye'nin gastronomi turizminde öne çıkan şehirler arasında yer almayı başardı. Avrupa Birliği (AB) tarafından tescillenen baklava başta olmak üzere tatlı çeşitleri, lezzetli yemekleri ve Antep fıstığı gibi lezzetleriyle mutfak kültürü açısından Türkiye'nin yanı sıra dünyanın da en dikkat çeken şehirlerinden biri olan Gaziantep, coğrafi işaret tescilinde de lider şehirler arasında yer alıyor. Gaziantep'in 108 lezzetine coğrafi işaret tescil belgesi verildi Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından 108 lezzetine coğrafi işaret tescil belgesi verilen Gaziantep'in ön plana çıkan lezzetleri arasında kelle paça, beyran, lahmacun, katmer, kebap çeşitleri ve baklava bulunuyor. Gaziantep'in birbirinden lezzetli yemekleri hem göze hem de mideye hitap ediyor. Tatlı denilince akla gelen ilk lezzet olan Antep baklavasının yanı sıra katmer ve diğer tatlı çeşitlerinin hemen hemen her vakitte tercih ediliyor. Gaziantep halkının yanı sıra kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler de şehrin hemen hemen her cadde ve sokağında bulunan restoran ve baklavacılara gidip bu eşsiz lezzetleri tadabiliyor. Gaziantep'i gezmeye gelenler, kentin eşsiz lezzetlerini yemeden şehirden ayrılmıyor. Gaziantep'in öne çıkan eşsiz lezzetlerinin tadına doyulmuyor Restoran işletmecisi Ahmet Çadır, zengin mutfağıyla damakları şenlendiren Gaziantep'in öne çıkan eşsiz lezzetlerinin tadına doyulmadığını söyledi. Gaziantep'in damakları tatlandıran lezzetlerinin hem damağa hem göze hitap ettiğini belirten Çadır, Gaziantep'in gastronomi alanında kendini dünyaya kanıtlayan bir şehir olduğunu vurguladı. "Yemeklerimizin hepsi tarihten gelen lezzetlerdir" Çadır, "Acısıyla, tatlısıyla, görsel şovlarıyla dünyada böyle Gaziantep gibi bir şehir yok. Yüzyıllardır bu yönüyle Gaziantep'in lezzetleri damakları tatlandırdığı gibi göz zevkini de doyuruyor. Bu anlamda da göz zevkini önde bulunduruyor. Yemeklerimizin hepsi tarihten gelen yemeklerdir. Yemeklerimizin hepsi 100-200 yıllıktır. Gaziantep'in yemekleriyle hem damağımız şenleniyor hem de gözümüz doyuyor. Gaziantep yokluktan gelen ve yoklukla yoğrulmuş bir şehir. Patlıcanın sapından bile yemek yapılan bir şehirde diğer ürünler ele geçtikten sonra türlü türlü yemekler yapılmış. Yüzyıllardır da bu lezzetlerimiz gelen misafirlere ikram ediliyor. Bu şehre başarı yoklukla geldi. Antep savunması döneminde zerdali çekirdeğinden yemek yapan bir şehirde, 6 bin 317 şehit verilen bir şehirde ve açlıkla kırılan bir şehirde şu an yüzlerce çeşit yemek var. Yemeklerde kendimizi geliştirip bugünlere gelmişiz" dedi. "Acıdan tatlıya kadar Gaziantep mutfağında her türlü lezzet var" İstanbul'dan Gaziantep'e gelen vatandaşlardan Hakan Beykoz ise Gaziantep'in birbirinden lezzetli yemek ve tatlılarını tatmadan kentten ayrılmadığını belirterek, "Gaziantep mutfağı çok yönlü bir mutfaktır. Gaziantep mutfağı acısıyla, ekşisiyle ve tatlısıyla dünyada adından söz ettiren mutfak. Gaziantep insanı yemeği acıktığı için yemez, keyif almak için yer. Gaziantep'in sabah, öğle ve akşam lezzetleri ayrıdır. Acıdan tatlıya kadar Gaziantep mutfağında her türlü lezzet var. Annelerimizin evde yaptığı yemekler de dünya mutfağında yerini alan yemeklerdir. Sadece restoranlarda değil, bizim evlerimizde açık restorandır. Gaziantep'in bir bütünü mutfaktır" şeklinde konuştu.

Gaziantep Turizm Ve Gastronomide Yeni Rekora Koşuyor Video Galeri

Gaziantep Turizm Ve Gastronomide Yeni Rekora Koşuyor

Tarihi mekanları ve gastronomisiyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinin önde gelen kentlerinden Gaziantep'te turist yoğunluğu yaşanıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarih, kültür ve gastronomi merkezi konumunda olan, tarihi yapıların yanı sıra çarşılarıyla, hanlarıyla ve müzeleriyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı haline gelen Gaziantep, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda turist akınına uğruyor. Osmanlı döneminden kalma tarihi cami, han, hamam, bedesten ve çarşıların bulunduğu, geleneksel konakların olduğu, tarih, doğa, kültür ve gastronomi alanlarında ziyaretçilerine eşsiz bir gezi imkanı sunan Gaziantep'te turist sayısında yeni bir rekora imza atıldı. Geçtiğimiz yıl son 20 yılın turist rekorunun kırıldığı Gaziantep'i yılın ilk 7 ayında bir milyondan fazla kişi ziyaret etti. Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan ve dünyanın da en eski 10 şehri arasında bulunan Gaziantep'i 2025 yılının ilk 7 ayında yaklaşık 620 bini konaklamalı olmak üzere bir milyonu aşkın yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, 2025 yılında 2024 yılına göre Gaziantep'te konaklayan turist sayısında yüzde 6 oranında artış oldu. 2025'in ilk 7 ayında Gaziantep'teki otellerde konaklayan turist sayısı 616 bin 242 olurken, günübirlik kenti ziyaret edenlerle birlikte turist sayısı 1 milyonu aştı. Müzeleriyle de öne çıkan Gaziantep'te Zeugma Mozaik Müzesi başta olmak üzere kentteki Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı müzelerde yaklaşık 500 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, tarihi Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Kültür Yolu üzerindeki hanlar ve mağaralarının yanı sıra baklava, fıstık, katmer ve beyran gibi coğrafi işaretli ürünleri, yöresel ve doğal lezzetleriyle turistlerin ilgisini çeken Gaziantep'i 2025 yılında yaklaşık 3 milyon ziyaretçi hedefleniyor. Gastronomideki ünü, tarihi ve kültür turizmi sayesinde ziyaretçilerin gözde merkezlerinden biri olan Gaziantep'teki turist yoğunluğu yüzleri güldürürken, şehri ziyarete gelen turistler Gaziantep'in tarihi dokusuna ve gastronomisine hayran kalıyor. Özellikle hafta sonu tatilini geçirmek üzere kafileler halinde Gaziantep'e akın eden yerli turistler, kentteki tarihi, doğal ve kültürel mekanları geziyor. Gaziantep'e otobüslerle gezi düzenleyen seyahat acenteleri Antalya, Alanya, İzmir, Bursa, Konya, Ankara ve İstanbul gibi Türkiye'nin birçok şehrinden otobüslerle şehre turist getiriyor. Butik oteller başta olmak üzere kentteki bütün otellerde doluluk oranı hafta sonları yüzde 100'lere kadar çıkıyor. Gaziantep'i gezmek ve konaklamak için ise en az bir ay önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Tarihi, mimari ve kültürel dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanı haline gelen Gaziantep'i sonbahar mevsiminde daha çok turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Tarihi çarşılarda baklava, Antep fıstığı, kurutmalık sebzeler, baharat çeşitleri, sedef kakma ve bakır işlemeciliği, yemeni ayakkabı, kutnu kumaşı, takı ve süs eşyaları büyük ilgi görüyor. Arkadaşları ile birlikte İstanbul'dan Gaziantep'i gezmeye geldiğini belirten yerli turistlerden Deniz Ak, "Gaziantep bir gastronomi şehridir. Yemek kültürüyle öne çıkan bir şehir olduğu gibi müze ve tarihi hanlarıyla da çok güzel bir şehir. Bakırcılar Çarşısı başta olmak üzere tarihi çarşılarıyla da ön planda yer alan bir şehir olan Gaziantep, Türkiye'nin en önemli şehri. Kale altı civarında onlarca tarihi han var. Gaziantep Türkiye'de Antalya ve İstanbul'dan sonra en çok turist alan bir şehir" dedi. Alanya'dan Gaziantep'i gezmeye geldiğini ve 3 gün boyunca Gaziantep'te konakladığını belirten Sıla Oransal da, "Gaziantep'i çok beğendim ve çok memnun kaldım. Gaziantep gerçekten gezip görülmesi gereken bir şehir. Gaziantep'te Bakırcılar Çarşısını ve diğer çarşıları gezdim, çok beğendim. Gaziantep Doğal Yaşam Parkı'nı gezdim. Müzelerin çoğunu gezdim. Özellikle Gaziantep Panorama Müzesi'ni çok beğendim. Gaziantep'e gelenlere mutlaka katmer yemesini tavsiye ederim" şeklinde konuştu. Arkadaşlarıyla birlikte Gaziantep'i gezdiklerini ve Gaziantep'i çok beğendiklerini belirten Ukraynalı Ludmila Küşneci ise "Gaziantep'i çok seviyorum. Gaziantep çok güzel ve tarihi bir şehir. Gaziantep dünyanın en eski şehirleri arasında yer alan bir şehir. Gaziantep'in baklavası çok lezzetli ve güzel. Gaziantep'i çok sevdik. Gaziantep'in çarşıları, hanları ve kültürü çok güzel. Zeugma Mozaik Müzesi ile Bakırcılar Çarşısı'nı gezdik ve çok güzel bulduk" diye konuştu.

Yarıyıl Tatilinde Gaziantep’e Yoğun İlgi Haber

Yarıyıl Tatilinde Gaziantep’e Yoğun İlgi

GAZİANTEP (İHA) - Türkiye’nin turizm açısından en önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep, yarıyıl tatilinde yerli turistlerin akınına uğradı. Kentin tarihi çarşıları ve turistik mekanları, tatil süresince yoğun ilgi gördü. 15 günlük yarıyıl tatili boyunca Gaziantep, gastronomi, kültür ve tarih turizmi açısından en çok tercih edilen şehirlerden biri oldu. Kente gelen ziyaretçiler, Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı ve Kültür Yolu üzerindeki diğer tarihi çarşılarda yoğunluğa neden oldu. Tatili fırsat bilen turistler, hem alışveriş yaptı hem de şehrin eşsiz lezzetlerini tattı. Bu yoğunluk, esnafı da sevindirdi. GEZİ VE ALIŞVERİŞ BİR ARADA Farklı illerden gelen ziyaretçiler, Antep fıstığı, baklava, kurutmalık, baharat ve kuruyemiş gibi yöresel ürünlerin satıldığı tarihi çarşılarda alışveriş yaparken, kültürel mirasın izlerini taşıyan mekanları da ziyaret etti. Bakırcılar Çarşısı ve Almacı Pazarı’nda bol bol fotoğraf çeken turistler, şehrin müzelerine de büyük ilgi gösterdi. Ziyaretçiler, Gaziantep’in tarihi yapıları ve eşsiz mutfağıyla görülmeye değer bir şehir olduğunu belirtti. "OKULLAR TATİL OLDUĞU İÇİN İŞLERİMİZ YOĞUNLAŞTI" Almacı Pazarı esnafı Fatih Özsefil, tatil sürecinde yoğunluk yaşandığını belirterek, "Normalde hafta içinde oturuyorduk. Okullar tatil olduğu için biraz daha kalabalık var. İşlerimiz biraz daha yoğunlaştı. Gaziantep’imizin de bir ismi var. Tüm şehirlerden gelenler var. Burası tarihi çarşı olduğu için çocuklar da geliyorlar. Çarşıya gelen ziyaretçiler hem fotoğraf çekiliyorlar hem yemek yiyorlar hem de alışveriş yapıyorlar. Biz de esnaf olarak bu durumdan memnunuz" dedi. "GAZİANTEP’İ GEZMEK 1-2 GÜNE SIĞMIYOR" Denizli’den gelen ziyaretçilerden Gizem Korkusuz ise Gaziantep’in kültürel mirasının çok zengin olduğunu vurgulayarak, "Gaziantep’i gezmek hiçbir şekilde 1-2 güne sığmıyor. Gaziantep’i gezmek için gerçekten bir ay ayırmak ancak yeterli olabilir. Binbir çeşit lezzetleri var. Herkesin gelip Gaziantep’i görmesini tavsiye ederim. Gaziantep’in harika yemekleriyle aşırı ünlü olduğu söylendi, biz de geldik ve denedik. Zaten yemekleri de yemekle bitmiyor. Herkesin misafirperverliği o kadar güzel ki burada bütün kapılar açık" diye konuştu. Şanlıurfa’dan gelen Gamze Nur Şahin de, "Gaziantep tarihi bir şehir olduğu için Gaziantep’i gezmeye geldik. Gaziantep gezilecek bir şehir ve lezzetleri çok güzel. Baklavası, Bakırcılar Çarşısı, kalesi çok güzel. Biz Gaziantep’i çok beğendik" ifadelerini kullandı. Gaziantep’i gezen Murat Korkusuz ise şehrin yemek kültürüne ve tarihi mekanlarına hayran kaldığını belirterek, herkesin bu şehri görmesini tavsiye etti.

Gaziantep Turizminde Son 20 Yılın Rekoru Kırıldı Haber

Gaziantep Turizminde Son 20 Yılın Rekoru Kırıldı

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep, 2024 yılında turizmde rekor kırarak 2 milyonu aşkın turisti ağırladı. Kentte konaklayan turist sayısı ise bir buçuk milyonu geçti. Tarihi dokusu, gastronomisi ve müzeleriyle turistlerin gözdesi olan şehir, ziyaretçi yoğunluğuyla hem kültürel hem de ekonomik anlamda önemli bir merkez haline geldi. ZEUGMA MÜZESİ ZİYARETÇİ REKORU KIRDI Gaziantep’in simgelerinden Zeugma Mozaik Müzesi, 2024 yılında 466 bin 102 ziyaretçi ağırlayarak açılışından bu yana en yüksek sayıya ulaştı. Ayrıca, kentteki müzeler 952 bin 298 yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından gezildi. ESNAF MEMNUN, EKONOMİYE KATKI BÜYÜK Tarihi Almacı Pazarı’ndan Bakırcılar Çarşısı’na kadar birçok turistik alanda yoğunluk yaşandı. Antep fıstığı, baklava, kurutmalık, salça ve baharat gibi yerel lezzetler ve el yapımı ürünler turistler tarafından büyük ilgi gördü. Esnaf, turistlerin alışverişleriyle hem kazanç sağladı hem de Gaziantep ekonomisine önemli katkılar sundu. Esnaflar, 2024’te elde edilen başarıdan memnuniyetlerini dile getirirken, 2025 yılında da benzer bir ilgi beklediklerini ifade etti. Esnaf Beşir Tanrıkulu, "Gaziantep gerçekten turistik bir bölgedir. Turistik bir bölge olduğu için yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bayağı çekiyor. Baklava ve Antep fıstığı başta olmak üzere lezzetleriyle de öne çıkan bir şehir olduğu için Gaziantep'te geçen yıl aşırı bir turist yoğunluğu vardı. Yurt içinden ve yurt dışından ciddi bir ziyaretçi şehrimize geldi. İnşallah bu sene de aynı yoğunluğu bekliyoruz. Bu sene de herkesi Gaziantep'e davet ediyoruz. Antep Kalesi, Peynir Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi'nin yanı sıra Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi Gaziantep'te bulunmaktadır. Turistik çarşı olarak Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı ve Gaziantep'in diğer tarihi, turistik yerlerini gezebilirler" dedi. Bir diğer esnaf Zübeyir Şenci ise, "Gaziantep geçen yıl turist konusunda çok iyiydi. Geçtiğimiz yıl Gaziantep'e gelen ziyaretçiler çok oldu. Gaziantep'in yemekleri, tarihi yerleri, müzeleri, kültürü, Antep fıstığı, baklava ve diğer lezzetli ürünleri yoğun talep görüyor. Gaziantep'in yemekleri çok lezzetli ve mutfağı da çok geniş olduğu için Gaziantep'e gelenler çok fazla oluyor. Gaziantep'in tarihi yerleri hiç tartışılmaz. Zeugma Mozaik Müzesi, Antep Kalesi, Savaş Müzesi ve diğer müzeler gibi gezilecek çok yerimiz var. Esnaf olarak Gaziantep'e 2025 yılında daha fazla turist bekliyoruz" yorumunda bulundu.

Antalya’nın Tatlı Sürprizi: Elmalı Baklava   Haber

Antalya’nın Tatlı Sürprizi: Elmalı Baklava  

Antalya, Akdeniz'in incisi olarak sadece doğal güzellikleriyle değil, zengin mutfağıyla da adından söz ettiriyor. Bu mutfağın en özel tatlarından biri ise elma ve tarçınlı dolgusuyla elmalı baklava. Geleneksel baklava tariflerinden farklı bir lezzet arayanlar için elmalı baklava, Antalya'nın mutfak kültüründe sağlam bir konumda bulunuyor. ELMALI BAKLAVA: HAFİF BİR TATLI DENEYİMİ Adından da anlaşılacağı gibi, elmalı baklava ceviz veya fıstık yerine elma ve tarçınla hazırlanıyor. İçindeki elma, tatlıya doğal bir tatlılık ve hafif bir ferahlık katıyor. Tereyağı yerine zeytinyağı kullanılan bu eşsiz tatlı, sıcak şerbetle buluşarak lezzetini tamamlıyor. İsteğe bağlı cevizle zenginleştirilebilen bu tatlı, hafifliğiyle öne çıkıyor.   Elmalı baklavanın hazırlanışı, geleneksel baklavalardan oldukça farklı. Rendelenmiş elma suyunun sıkılmasıyla elde edilen harca ceviz, fındık, tarçın ve bal ekleniyor. İnce açılan yufkalar, her katı zeytinyağıyla yağlanarak üst üste diziliyor. İç harç, katlar arasına serpilip rulo şeklinde sarılıyor ve fırında pişiriliyor. Üzerine dökülen sıcak şerbetle soğutularak servis edilen elmalı baklava, misafirlere unutulmaz bir lezzet deneyimi sunuyor.  ANTALYA MUTFAĞININ TATLI ZENGİNLİĞİ Elmalı baklava, Antalya’nın zengin mutfak mirasının yalnızca bir örneği. Kabak tatlısı, tahinli katmer, Finike muz tatlısı ve taş kadayıf gibi tatlılar, şehrin dört bir yanında şerbetli tatların hakimiyetini gösteriyor. Özellikle yaz aylarında Antalya’ya gelen turistler, bu eşsiz tatları denemek için yerel restoranlara akın ediyor.   Antalya, sadece tatlılarıyla değil, yöresel yemekleriyle de adından söz ettiriyor. Kabak çiçeği dolması, Alanya bohçası ve Girit kebabı gibi yemekler, şehrin gastronomi alanındaki zenginliğini ortaya koyuyor. Her tarif, malzemelerinin lezzeti kadar, barındırdığı hikayelerle de büyülüyor.   Antalya'ya özgü elmalı baklava, sadece bir tatlı değil; aynı zamanda şehrin kültürel mirasına bir yolculuk. Güneşin, denizin ve doğanın buluştuğu bu eşsiz şehirde, sofralar da en yaz manzarası kadar unutulmaz olmayı vadediyor.  

Gaziantep’in Tarihi Bölgelerine Ara Tatilde Turist Akını Haber

Gaziantep’in Tarihi Bölgelerine Ara Tatilde Turist Akını

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep’in köklü tarihi, doğal güzellikleri ve gastronomi alanındaki ünü, kenti ara tatilde hem yerli hem de yabancı turistlerin gözde destinasyonu haline getirdi. İpekyolu üzerinde yer alan Zeugma Mozaik Müzesi ve Kültür Yolu üzerindeki tarihi Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Gümrük Han, Yeni Han ve Antep Kalesi gibi mekanlar, yoğun turist ilgisi ile dolup taştı. Turizm potansiyelini ortaya koyan bu hareketlilik, yerel esnafı da sevindirdi. KÜLTÜR YOLU’NDA YOĞUNLUK Hafta sonu ve ara tatilde Gaziantep’in tarihi alanları, Türkiye'nin dört bir yanından ve yurtdışından gelen ziyaretçilerin akınına uğradı. İlk ve orta öğretim ara tatilini fırsat bilen binlerce yerli turist, kentin tarihi ve kültürel mekanlarını keşfetti. Bakırcılar Çarşısı ve Almacı Pazarı, alışveriş yapmak isteyenlerin uğrak noktalarından biri olurken, birçok ziyaretçi şehrin tarihi ve kültürel dokusunu tur rehberleri eşliğinde tanıma fırsatı buldu. ESNAF YOĞUNLUKTAN MEMNUN Tarihi mekanlara olan bu ilgi, Gaziantep esnafını memnun etti. Yerel işletmelerde hareketlilik yaşanırken, özellikle kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanlarında yoğun ziyaretçi trafiği görüldü. Turistler, tarihi yerleri gezmenin yanı sıra, Antep fıstığı, baklava, katmer ve beyran gibi ünlü lezzetleri tatma imkanı da buldu. Almacı Pazarı esnafı Fatih Özsefil, ara tatilde yaşanan yoğunluktan memnun olduğunu belirterek, "Okullar tatil olduğu için İstanbul, Ankara ve yakın illerden Gaziantep'imize geliyorlar ve Gaziantep'imizi geziyorlar. GAP turu yapıyorlar. Hem Gaziantep'in yemeklerini tatmak için geliyorlar hem alışveriş yapıyorlar. Bizde bu durumdan memnunuz. Herkesi Gaziantep'e bekleriz" dedi. Bakırcılar Çarşısı esnafı Şeyma Yılmaz ise, "Yurt dışından ve Yurt içinden Gaziantep'e gelen ziyaretçilerimiz mutlaka Bakırcılar Çarşısı'nı gezmeye geliyorlar" şeklinde konuştu. Nevşehir’den Gaziantep’i gezmeye gelen Nihat Sinop, depremlerden etkilenen Gaziantep halkının acısını paylaşmak ve şehri tanımak istediğini belirtti. Bakırcılar Çarşısı’ndaki ürünlerin yapımını izlemenin ilgi çekici olduğunu söyleyen Sinop, şehri çok güzel bulduğunu ekledi.

Yemeksepeti’nden Türkiye’nin baklava haritası Haber

Yemeksepeti’nden Türkiye’nin baklava haritası

Türkiye’de hızlı ticaretin önde gelen markalarından Yemeksepeti, Türkiye’nin baklava tercihlerini verilerle ortaya koydu. Nisan 2023’ten bu zamana kadar platform üzerinden farklı gramaj seçimleriyle verilen siparişlerde soğuk baklava, toplam 441 bin siparişle en çok tercih edilen baklava çeşidi olarak öne çıktı. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinletici bir lezzet arayanların favorisi olan soğuk baklava, tatlı severlerin gözdesi haline geldi. Türk mutfağının klasiklerinden biri olan fıstıklı baklava ise farklı gramajlardan toplam 307 bin siparişle en çok tercih edilen ikinci baklava çeşidi oldu. Geleneksel baklava lezzetini sevenlerin tercihi Fıstıklı Baklava, bayram sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Özellikle sosyal medyada fıstıklı baklava ile karşılaştırılan cevizli baklava, farklı gramajlardan toplam 127 bin adet siparişle listenin üçüncü sırasında yer aldı. Cevizli baklavanın yoğun aroması ve çıtır çıtır yapısı, baklava severler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Özel bir lezzet arayanların tercihi olan midye baklava, platformda 49 bin defa sipariş edildi. Farklı şekli ve lezzetiyle dikkat çeken midye baklava, damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Tatlı kategorisinin şampiyonu profiterol Yemeksepeti verilerine göre, Türkiye'de tatlı kategorisinde en çok tercih edilen tatlılar arasında profiterol, kazandibi, waffle ve fırın sütlaç başı çekiyor. Nisan 2023’ten bu yana toplam 233 bin adet siparişle liderliği elinde tutan profiterol, hemen ardından 229 bin siparişle Kazandibi geliyor. Tatlı severlerin popüler tercihlerinden waffle ise 162 bin siparişle üçüncü sırada yer alırken, 146 bin siparişle Fırın Sütlaç dördüncü sırada bulunuyor. Bu veriler, Türkiye'de tatlı çeşitliliğinin ne kadar zengin olduğunu ve platform kullanıcılarının tatlıya olan düşkünlüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Bölgelere göre tatlı tercihleri değişiyor Platformun verilerine göre, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ve illerinde tatlı tercihleri de çeşitlilik gösteriyor. Marmara Bölgesi'nde Balıkesir höşmerim tatlısı ve Pazaryeri helvası gibi yerel lezzetler popülerken, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri nevzine tatlısı ve Afyonkarahisar lokumu öne çıkıyor. Ege Bölgesi'nde ise İzmir Lokması ve Manisa mesir macunu sıkça tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Doğu Anadolu'da Erzurum Kadayıf Dolması, Güneydoğu Anadolu’da ise Gaziantep Baklavası ve Şanlıurfa Şıllık Tatlısı en çok sipariş edilen tatlılar arasında bulunuyor. Bu veriler, Türkiye'nin zengin tatlı kültürünün her bölgeye özgü lezzetlerle nasıl çeşitlendiğini ve platform kullanıcılarının yerel tatlıları ne kadar sevdiğini gösteriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.