Hava Durumu

#Bafra

TOURISMJOURNAL - Bafra haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bafra haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kıbrıs Turizminde Airbnb Düzenlemesi ve Yeni Yasalar Yolda Haber

Kıbrıs Turizminde Airbnb Düzenlemesi ve Yeni Yasalar Yolda

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Fikri Ataoğlu, turistlerin kiralık konutlarda konaklamasıyla ilgili net verilerin bulunmaması nedeniyle Airbnb sistemi için bir yasa çalışması başlattıklarını açıkladı. Bu düzenleme ile gelirlerin kayıt altına alınması, güvenlik sertifikası uygulaması ve konaklama istatistiklerinin tutulması hedefleniyor. DEPREM GÜVENLİĞİ VE YAPI DENETİMİ Ataoğlu, deprem riski yüksek olan yapıların yenilenmesi ve güçlendirilmesi için kapsamlı bir çalışma başlatıldığını belirtti. Ayrıca, afet durumlarında turizm tesislerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla acil eylem planlarının oluşturulduğunu söyledi. GİRNE ANTİK LİMAN PROJESİ Ataoğlu, Girne Antik Liman’ındaki çalışmaların tamamlandığını ve limanın tarihi dokusuna uygun şekilde modernize edildiğini ifade etti. Ayrıca, ahşap iskele düzenlemeleri ve mendirek güçlendirmesi gibi çalışmaların da sürdüğünü belirtti. KALKINMA BANKASI REFORMLARI Turizm sektörünün finansmanını kolaylaştırmak amacıyla Kalkınma Bankası’nın kredi mekanizmaları gözden geçirildi. Yeni teşviklerle, turizm ve çevre projelerine daha fazla kaynak ayrılması planlanıyor. GÜNGÖR ÇÖPLÜĞÜ DÖNÜŞÜM PROJESİ Çevreyi koruma çabaları kapsamında, Güngör çöplüğünün rehabilitasyonu ve daha sürdürülebilir bir atık yönetim sistemi kurulması için çalışmalar hızlandırıldı. Ataoğlu, bu alanın modern bir atık işleme tesisine dönüştürüleceğini ifade etti. KURUCU CUMHURBAŞKANI DENKTAŞ ANIT MEZARI Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Mezarı’ndaki eksiklerin tamamlanması için ihaleye çıkıldığını dile getiren Ataoğlu, mezarın askeri kontrolle düzenlenmesi ve halkın ziyaretine uygun hale getirilmesi için çalıştıklarını söyledi. YENİ DEVLET TİYATROSU VE AKM BİNASI Ataoğlu, hem Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları binasının yeniden yapımı hem de Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenmesi projelerinin tamamlanması için büyük bir bütçe ayrıldığını belirtti. Her iki proje de kültürel etkinliklerin daha modern tesislerde yapılmasına olanak sağlayacak. YENİ OTEM BİNASI PROJESİ Turizm eğitimine yönelik altyapı yatırımları çerçevesinde, Yeni OTEM binası projesi hayata geçiriliyor. Ataoğlu, bu bina ile turizm sektörüne daha donanımlı insan kaynağı kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti. TURİZM MASTER PLANI Bakanlık, tüm paydaşların katılımıyla Turizm Master Planı çalışmalarını sürdürüyor. Ataoğlu, planın turizmin "anayasası" olacağını ve ilçeleri de kapsayan geniş bir uygulama modeline geçileceğini ifade etti. TELEFERİK PROJESİNDE SON AŞAMA Girne’de hayata geçirilecek olan teleferik projesinin son aşamaya geldiğini belirten Ataoğlu, St. Hilarion Kalesi’ne ulaşımı kolaylaştıracak sistemin ülke için bir ilk olacağını söyledi. CHARTER UÇUŞLARA TEŞVİK Charter uçuşların teşvik edilmesi için yeni düzenlemeler hazırladıklarını dile getiren Ataoğlu, 2025 yılından itibaren teşvik sisteminin yeniden yürürlüğe gireceğini açıkladı. HALK PLAJLARINDA YENİ DÜZENLEMELER Bakanlık, halka açık plajların 5 yıldızlı otel plajlarından daha kaliteli hale getirilmesi için çalışmaları tamamladı. Plajların kontrolü ise belediyelere devredilecek. ORTAK EĞLENCE ALANLARI Ataoğlu, müzikli eğlence gecelerindeki ses kirliliğini azaltmak amacıyla Girne ve Bafra bölgelerine ortak eğlence alanları yapılacağını duyurdu. MAĞUSA-BAFRA ARASI GEMİ SEFERLERİ Mağusa ile Bafra arasında düzenli gemi seferlerinin başlatılması için çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu belirtildi. KARAVANCILIK İÇİN DÜZENLEMELER Karavancılık sektörüne yönelik yeni düzenlemeler kapsamında, Avrupa standartlarına uygun alanlar oluşturulacak ve bu alanlar çevreye zarar vermeyecek şekilde donatılacak. KOOPERATİF ŞİRKETLER MUKAYYİTLİĞİ YENİLİKLERİ Ataoğlu, kooperatifçiliğin daha güçlü bir yasal zemine oturtulması için Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nde reform çalışmaları başlatıldığını ifade etti. Bu reformlarla denetim ve şeffaflık artırılacak. GENÇLİK VE ÇEVRE PROJELERİ Ataoğlu, gençlerin kültürel ve çevresel farkındalığını artırmak amacıyla TÜRKSOY ve Türk Devletleri Teşkilatı ile iş birliği içinde projeler yürütüldüğünü ifade etti. MÜZELER VE KÜLTÜREL PROJELER Her ilçeye bir müze kazandırma hedeflerinin büyük ölçüde tamamlandığını belirten Ataoğlu, müzelerin kamu-özel iş birliği modeliyle işletileceğini ve daha uzun saatler açık tutulacağını söyledi. DENİZLERDE ATIK İZLEME SİSTEMİ Denizlerdeki kirliliği önlemek için sürekli atık izleme sistemi geliştirildiğini söyleyen Ataoğlu, bu sistemle çevreye zarar verme potansiyeli olan arıtmaların kontrol altında tutulduğunu belirtti. MAVİ BAYRAK UYGULAMASI Denizlerin temizliği konusunda yürütülen çalışmaların sonuç vermesi halinde, mavi bayrak ödül sistemi ile teşvik edileceği açıklandı. TEK KULLANIMLIK AMBALAJLAR VE POŞETLER Çevreye duyarlılığı artırmak amacıyla tek kullanımlık ambalaj ve poşetlerin kullanımını azaltmaya yönelik düzenlemeler yapılacağı belirtildi. Bu projelerin 2025 yılına kadar tamamlanarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin daha modern ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşacağı vurgulandı.

Asarkale, 2 Bin 300 Yıllık Tarihiyle İnsanlığın Geçmişine Işık Tutuyor Haber

Asarkale, 2 Bin 300 Yıllık Tarihiyle İnsanlığın Geçmişine Işık Tutuyor

SAMSUN (İHA) - Samsun Valisi Orhan Tavlı, yaklaşık 2 bin 300 yıllık tarihe sahip Asarkale’de süren kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Kazının, bölgenin zengin tarihi mirasını gün yüzüne çıkardığını belirten Vali Tavlı, "Yaklaşık 2 bin 300 yıllık bir yapı olan Asarkale ve 6 bin yıllık Nerik Antik Kenti, tıpkı ülkemizin en büyük hazinelerinden biri olan Göbeklitepe başta olmak üzere diğer tüm antik kentlerimiz gibi taşıdığı izlerle sadece coğrafyamızın geçmişine değil, insanlık tarihine de ışık tutmaktadır" dedi. Asarkale, Kızılırmak Vadisi içinde, Hititlerin kutsal şehri Nerik’e yakın konumu ve çevresindeki Kızılırmak ve Şahinkaya Kanyonu’na hâkim stratejik pozisyonu ile dikkat çekiyor. Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ile birlikte Bafra ilçesindeki Asarkale ve kaya mezarlarını ziyaret ederek kazı çalışmalarını yakından inceledi. Vali Tavlı’ya kazı alanında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kasım Oyarçin ve Samsun Müzesi temsilcisi Uzman Hasan Dikmen bilgi verdi. Kazılarda Asarkale’nin tarihte önemli bir ticaret yolu güzergahının güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edildiği, yapıda ana kayaya oyulmuş üç kaya mezarının bulunduğu tespit edildi. Kazı çalışmaları, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteği ile Bafra ilçesinin 24 kilometre güneyinde, Asar Mahallesi'nin 3 kilometre batısında bulunan Asarkale’de geçen aylarda başlatıldı. Helenistik döneme ait önemli bir yerleşim merkezi olarak kabul edilen Asarkale’de ilk bulgulardan itibaren bölgenin güçlü bir medeniyet merkezi olduğu anlaşılmıştı. Bu kazıların, Asarkale'nin tarihi ve kültürel mirasını koruma ve tanıtma açısından büyük katkılar sunması bekleniyor.

Bafra ve Samsun Pidesi Dünya Listelerinde Zirvede Haber

Bafra ve Samsun Pidesi Dünya Listelerinde Zirvede

SAMSUN (İHA) – Samsun’un coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden Bafra ve Samsun pidesi, dünya genelinde gastronomi otoriteleri tarafından “en iyi turta” olarak tanınarak büyük bir başarıya imza attı. Daha önce "Dünyanın En İyi 10 Ekmeği" listesinde ilk sırayı alan Bafra pidesi, bu kez de Taste Atlas tarafından hazırlanan "Dünyanın En İyi Yemekleri" listesinin "En İyi 100 Turta" kategorisinde birinci sıraya yerleşti. Samsun pidesi ise hemen ardından ikinci sırayı aldı ve Samsun'u bu alanda zirveye taşıdı. Taste Atlas’ın güncel listesinde Bafra ve Samsun pidesi, Gürcistan’ın khachapuri, Lübnan’ın sfiha, Hollanda’nın appeltaart, İtalya’nın erbazzone ve İrlanda’nın beef and guinness pie gibi uluslararası tatlarını geride bırakarak en iyi 100 turta arasında ilk iki sırayı elde etti. Aynı listede Samsun’un bir diğer coğrafi işaret tescilli lezzeti olan Terme pidesi de 12. sıraya yerleşerek Samsun’un mutfak zenginliğini gözler önüne serdi. KÜRESEL BAŞARIYA ULAŞAN LEZZETİN SIRRI Bafra pidesinin bu denli beğenilmesinin arkasında ustalık ve özel tarifler yatıyor. Bafra’daki pide ustalarından Necati Koçak, bu lezzetin sırrını anlatarak, "Bafra pidesinin sırrı; hamurun yoğrulmasından başlıyor, açması, içinin doldurulmasına, pişirilmesine ve tabağa gelene kadar süreçten geçiyor. Hamur, sulu ve yumuşak hamur. Fırın, odun ateşi ile çalışıyor. Diğer pideler fırından ortalama 7-8 dakikada çıkıyor. Bafra pidesi ise en az 20-25 dakikada pişiyor. Bu da gevrek olmasının yanı sıra ağır pişmesine neden oluyor. Fırından çıkardıktan sonra da tereyağıyla birlikte servis ediyoruz. Bu da lezzetine lezzet katıyor" dedi. Usta Koçak, ayrıca Bafra pidesinin diğerlerinden farklı olarak uzun bir yapıya sahip olduğunu ve 1 metreye kadar uzayabildiğini belirtti. Pidenin iç harcında ise kavrulmuş kıyma ve çiğ soğan bulunduğunu, bu özel karışımın hamurla birleşip fırında piştiğinde lezzetini pideye aktardığını dile getirdi. Gastronomi dünyasında büyük ilgi gören Bafra pidesi, hem ülke sınırları içinde hem de uluslararası arenada büyük bir beğeni topluyor. İlk kez tadanların övgüyle bahsettiği bu lezzet, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilebiliyor. Samsun’un ve Türkiye’nin gururu olan pideler, dünya mutfağında Türk damak tadını temsil eden önemli ürünlerden biri olarak öne çıkıyor.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.