Hava Durumu

#Antep Fıstığı

TOURISMJOURNAL - Antep Fıstığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Antep Fıstığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yarıyıl Tatilinde Gaziantep’e Yoğun İlgi Haber

Yarıyıl Tatilinde Gaziantep’e Yoğun İlgi

GAZİANTEP (İHA) - Türkiye’nin turizm açısından en önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep, yarıyıl tatilinde yerli turistlerin akınına uğradı. Kentin tarihi çarşıları ve turistik mekanları, tatil süresince yoğun ilgi gördü. 15 günlük yarıyıl tatili boyunca Gaziantep, gastronomi, kültür ve tarih turizmi açısından en çok tercih edilen şehirlerden biri oldu. Kente gelen ziyaretçiler, Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı ve Kültür Yolu üzerindeki diğer tarihi çarşılarda yoğunluğa neden oldu. Tatili fırsat bilen turistler, hem alışveriş yaptı hem de şehrin eşsiz lezzetlerini tattı. Bu yoğunluk, esnafı da sevindirdi. GEZİ VE ALIŞVERİŞ BİR ARADA Farklı illerden gelen ziyaretçiler, Antep fıstığı, baklava, kurutmalık, baharat ve kuruyemiş gibi yöresel ürünlerin satıldığı tarihi çarşılarda alışveriş yaparken, kültürel mirasın izlerini taşıyan mekanları da ziyaret etti. Bakırcılar Çarşısı ve Almacı Pazarı’nda bol bol fotoğraf çeken turistler, şehrin müzelerine de büyük ilgi gösterdi. Ziyaretçiler, Gaziantep’in tarihi yapıları ve eşsiz mutfağıyla görülmeye değer bir şehir olduğunu belirtti. "OKULLAR TATİL OLDUĞU İÇİN İŞLERİMİZ YOĞUNLAŞTI" Almacı Pazarı esnafı Fatih Özsefil, tatil sürecinde yoğunluk yaşandığını belirterek, "Normalde hafta içinde oturuyorduk. Okullar tatil olduğu için biraz daha kalabalık var. İşlerimiz biraz daha yoğunlaştı. Gaziantep’imizin de bir ismi var. Tüm şehirlerden gelenler var. Burası tarihi çarşı olduğu için çocuklar da geliyorlar. Çarşıya gelen ziyaretçiler hem fotoğraf çekiliyorlar hem yemek yiyorlar hem de alışveriş yapıyorlar. Biz de esnaf olarak bu durumdan memnunuz" dedi. "GAZİANTEP’İ GEZMEK 1-2 GÜNE SIĞMIYOR" Denizli’den gelen ziyaretçilerden Gizem Korkusuz ise Gaziantep’in kültürel mirasının çok zengin olduğunu vurgulayarak, "Gaziantep’i gezmek hiçbir şekilde 1-2 güne sığmıyor. Gaziantep’i gezmek için gerçekten bir ay ayırmak ancak yeterli olabilir. Binbir çeşit lezzetleri var. Herkesin gelip Gaziantep’i görmesini tavsiye ederim. Gaziantep’in harika yemekleriyle aşırı ünlü olduğu söylendi, biz de geldik ve denedik. Zaten yemekleri de yemekle bitmiyor. Herkesin misafirperverliği o kadar güzel ki burada bütün kapılar açık" diye konuştu. Şanlıurfa’dan gelen Gamze Nur Şahin de, "Gaziantep tarihi bir şehir olduğu için Gaziantep’i gezmeye geldik. Gaziantep gezilecek bir şehir ve lezzetleri çok güzel. Baklavası, Bakırcılar Çarşısı, kalesi çok güzel. Biz Gaziantep’i çok beğendik" ifadelerini kullandı. Gaziantep’i gezen Murat Korkusuz ise şehrin yemek kültürüne ve tarihi mekanlarına hayran kaldığını belirterek, herkesin bu şehri görmesini tavsiye etti.

Gaziantep Turizminde Son 20 Yılın Rekoru Kırıldı Haber

Gaziantep Turizminde Son 20 Yılın Rekoru Kırıldı

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep, 2024 yılında turizmde rekor kırarak 2 milyonu aşkın turisti ağırladı. Kentte konaklayan turist sayısı ise bir buçuk milyonu geçti. Tarihi dokusu, gastronomisi ve müzeleriyle turistlerin gözdesi olan şehir, ziyaretçi yoğunluğuyla hem kültürel hem de ekonomik anlamda önemli bir merkez haline geldi. ZEUGMA MÜZESİ ZİYARETÇİ REKORU KIRDI Gaziantep’in simgelerinden Zeugma Mozaik Müzesi, 2024 yılında 466 bin 102 ziyaretçi ağırlayarak açılışından bu yana en yüksek sayıya ulaştı. Ayrıca, kentteki müzeler 952 bin 298 yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından gezildi. ESNAF MEMNUN, EKONOMİYE KATKI BÜYÜK Tarihi Almacı Pazarı’ndan Bakırcılar Çarşısı’na kadar birçok turistik alanda yoğunluk yaşandı. Antep fıstığı, baklava, kurutmalık, salça ve baharat gibi yerel lezzetler ve el yapımı ürünler turistler tarafından büyük ilgi gördü. Esnaf, turistlerin alışverişleriyle hem kazanç sağladı hem de Gaziantep ekonomisine önemli katkılar sundu. Esnaflar, 2024’te elde edilen başarıdan memnuniyetlerini dile getirirken, 2025 yılında da benzer bir ilgi beklediklerini ifade etti. Esnaf Beşir Tanrıkulu, "Gaziantep gerçekten turistik bir bölgedir. Turistik bir bölge olduğu için yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bayağı çekiyor. Baklava ve Antep fıstığı başta olmak üzere lezzetleriyle de öne çıkan bir şehir olduğu için Gaziantep'te geçen yıl aşırı bir turist yoğunluğu vardı. Yurt içinden ve yurt dışından ciddi bir ziyaretçi şehrimize geldi. İnşallah bu sene de aynı yoğunluğu bekliyoruz. Bu sene de herkesi Gaziantep'e davet ediyoruz. Antep Kalesi, Peynir Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi'nin yanı sıra Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi Gaziantep'te bulunmaktadır. Turistik çarşı olarak Almacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı ve Gaziantep'in diğer tarihi, turistik yerlerini gezebilirler" dedi. Bir diğer esnaf Zübeyir Şenci ise, "Gaziantep geçen yıl turist konusunda çok iyiydi. Geçtiğimiz yıl Gaziantep'e gelen ziyaretçiler çok oldu. Gaziantep'in yemekleri, tarihi yerleri, müzeleri, kültürü, Antep fıstığı, baklava ve diğer lezzetli ürünleri yoğun talep görüyor. Gaziantep'in yemekleri çok lezzetli ve mutfağı da çok geniş olduğu için Gaziantep'e gelenler çok fazla oluyor. Gaziantep'in tarihi yerleri hiç tartışılmaz. Zeugma Mozaik Müzesi, Antep Kalesi, Savaş Müzesi ve diğer müzeler gibi gezilecek çok yerimiz var. Esnaf olarak Gaziantep'e 2025 yılında daha fazla turist bekliyoruz" yorumunda bulundu.

Lezzet Tutkunlarına Diyarbakır’dan Dubai Pastası Haber

Lezzet Tutkunlarına Diyarbakır’dan Dubai Pastası

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da, son dönemlerde Türkiye'de popüler hale gelen Dubai çikolatasının pasta versiyonu üretildi. Bu yeniliğin arkasında, sektörde öncü girişimleriyle bilinen Hacıbaba Pastaneleri Ar-Ge ekibi bulunuyor. Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, Ar-Ge ekipleriyle birlikte çeşitli tatlılarda öncü olduklarını ve bu deneyimle Dubai pastasını ürettiklerini belirtti. Elaldı, "Hem hijyenik hem organik hem de fiyatının çok altında. Her zamanki sloganla, ‘en iyisini en ucuza' diyerek Dubai pastası yaptık. Buna da Türkiye'de en iyisi ve en ucuzu diyebiliriz. Sadece Diyarbakır'da değil, Türkiye'de bizim sektörde, bizim branşta hiçbir isim adı altında da bu kadar geniş yelpazesi olan bir kurum yoktur" sözleriyle pastanelerinin yeniliklerde lider olduğunu vurguladı. Elaldı, Dubai pastasının lezzeti kadar fiyatıyla da dikkat çektiğine vurgu yaparak, "Fıstık, bizim ana malzemelerimizden biri. Çikolata yine pastanemizin ana malzemesi. Kadayıf teli, Diyarbakır'a has tescilli ürünümüzdür. Bunlardan esinlenerek, Dubai Çikolatası'nın Dubai değil, Diyarbakır isimli olmasını tercih ederdim. Fiyat olarak şu bir no.'lu pasta 550 lira. Olması gereken 800 lira, ürünü 550 liraya veriyoruz. Tanıtım amaçlı. Bundan ucuz, kalitelisini şu anda Türkiye'de bulamazsınız diye iddia ediyorum" dedi. Elaldı, Dubai pastasının üretimine 10 gün önce başladıklarını belirterek, yakın gelecekte diğer pastaların üretimini durdurarak sadece Dubai pastası üretmeyi planladıklarını söyledi. Bu strateji ile Hacıbaba Pastaneleri, hem tatlı severlere yeni bir lezzet sunmayı hem de rakiplerine fark atmayı hedefliyor.

Dubai Çikolatasına Sivaslı Dokunuş Haber

Dubai Çikolatasına Sivaslı Dokunuş

SİVAS (İHA) – Son dönemde Türkiye'de de popüler hale gelen ve dünyada büyük ilgi gören Dubai çikolatası, Sivas'ta bir gıda firması tarafından satışa sunulmaya başladı. Firma sahibi, sağlıksız ve merdiven altı ürünlere karşı vatandaşları uyardı. Lezzeti ve şık ambalajlarıyla dikkat çeken Dubai çikolatası, sosyal medya platformları sayesinde hızla ün kazanarak Türkiye’de de bir trend haline geldi. Muhammed Gündoğdu, işlettiği firmanın Dubai çikolatasına olan yoğun ilgiyi karşılamakta zorlandığını belirtti ve çikolatanın farklı kültürlerin damak zevkine hitap etmesinin popülerliğini artırdığını söyledi. Çikolatanın içinde Araplar, Türkler ve Avrupalılar'ın sevdiği, Antep fıstığı, kadayıf, tahin ve pudra şekeri gibi farklı damak zevklerini bir araya getiren ürünler olduğunu belirtti. "ORTAK DAMAK ZEVKİ POPÜLERLİĞİNİ ARTIRDI" Gündoğdu, Dubai çikolatasının dünya genelinde tercih edilmesinin ardında sentez bir lezzet olmasının yattığını vurguladı: "Aslında bu furya haziran ayında başladı. Gurbetçiler aracılığıyla Avrupa’da tutuldu. Bu çikolatanın Dubai’de çıktığı varsayılıyor. Bazı bloggerler tarafından da paylaşıldı. Araplar Türkler ve Avrupalıların damak tadına uyduğu için bir anda popülerleşti. Ortak nokta diyebiliriz. Çikolata Avrupa’dan geliyor. Tahin ve Antep fıstığını da biz Türkler olarak seviyoruz. Araplar da oldukça sevince, bu çikolata dünya geneline yayıldı” dedi. "KALİTE DETAYDA GİZLİ" Gündoğdu, kullanılan malzemelerin kaliteye etkisinin büyük olduğunu ifade ederek, "Birinci kalite ürünler kullanılması gerekiyor. Antep fıstığını püre kullanıyoruz. Kadayıfın kavrulma oranına kadar birçok etkeni var. Tahinin saf ve doğal olması gerekiyor. Çikolata kalitesiyle beraber hepsini birleştiriyoruz. Çikolatalar önce kalıplara dökülüyor. İç harcı özel olarak hazırlanıyor. Üzerine tekrar çikolata döküyoruz ve dondurucularda donmaya bırakıyoruz. Şu anda ciddi bir talep var. Avrupa’dan gelen talepleri karşılayamıyoruz. Önceliğimiz kendi firmamızın bulunduğu illerin talebini karşılamak.” derken tüketicileri içerik okumaya, merdiven altı ürünlerden uzak durmaya teşvik etti.

Antep Fıstığı Üreticilerine Lisanslı Depo ile Faizsiz Kredi Fırsatı! Haber

Antep Fıstığı Üreticilerine Lisanslı Depo ile Faizsiz Kredi Fırsatı!

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Antep fıstığı üreticilerinin lisanslı depolarda ürünlerini değerlendirerek finansal destekten yararlanabileceğini belirtti. Akıncı, lisanslı depoya ürün bırakan çiftçilere, Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) karşılığında 9 ay vadeli faizsiz kredi imkanı sunulduğunu açıkladı. Akıncı, ürünlerini lisanslı depoya teslim eden çiftçilerin ELÜS tutarının yüzde 75’i kadar krediye Ziraat Bankası aracılığıyla erişim sağlayabildiğini ifade etti. Gaziantep Ticaret Borsası’nın 2021 yılında şehirde kurduğu Antep Fıstığı Lisanslı Deposu, üreticilere güvenli depolama hizmetinin yanı sıra finansman desteği de sunarak ürünlerini uygun koşullarda saklama imkanı sağlıyor. Hasat dönemindeki arz fazlalığı nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinden korunmak isteyen çiftçiler için lisanslı depoların önemli bir fırsat sunduğunu söyleyen Akıncı, “Çiftçilerimiz, lisanslı depoya teslim ettikleri ürünlere karşılık verilen ELÜS senetleri ile 9 ay vadeli faizsiz kredi desteğinden faydalanabiliyor” dedi. Akıncı, bu kararın 30 Aralık 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bireysel üreticilerin yanı sıra tarımsal örgütlerin de üyelerinin üretim kapasitelerine göre ELÜS tutarının yüzde 75’i oranında kredi başvurusunda bulunabileceğini belirtti. Üreticiler, bu destekten faydalanmak için Ziraat Bankası veya Ziraat Katılım’a başvuruda bulunabilirler. Akıncı, finansal desteğin tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önemine vurgu yaparak, “Lisanslı depo aracılığıyla sunulan bu tarz destekler üreticilerimizin nakit akışını iyileştirerek mali yükümlülüklerini daha etkin bir şekilde karşılamalarına imkan sağlamakta. Bu destek, yalnızca bireysel üreticilere değil, aynı zamanda sektörün genel gelişimine de katkı vermekte” diye konuştu.

Antalya’da Antep fıstığı çalıştayı düzenlendi Haber

Antalya’da Antep fıstığı çalıştayı düzenlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel'in açılış konuşmasıyla başlayan çalıştay 7 Aralık 2023 tarihinde Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde geniş bir katılımla gerçekleşti. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi, Antalya Ziraat Odası, Antalya Tarım İl Müdürlüğü, Harran Üniversitesi, Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü, Kahramanmaraş Sütçü imam üniversitesi ve Antalya Ziraat Odası kurumlarından temsilciler, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.  Antalya'da Antep Fıstığı yetiştiriciliğini teşvik ediyoruz  Çalıştay sırasında haber sitemize konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel, Başkan Muhittin BÖCEK’ in tarımsal vizyonu ve rehberliği ile başlattıkları “Yerelden Kalkınma” projesi kapsamında, üreticilere alternatif ürün desteklemesi yaptıklarını, Antep Fıstığı'nın da Antalya iklimine çok uygun olduğunu ve bu konuda üretimi destekleyeceklerini ifade etti. Seda Özel konuyla ilgili şunları söyledi: "Amacımız kırsalda nüfus popülasyonu homojen bir hale getirmek. Yani yaş ortalamasını altmışlardan kırklara çekmek ya da erken emekli olanların tarıma özendirilmesi, bu bölgede yatırım yapmaları kırsalı daha çok tercih etmeleri. Biliyorsunuz bir pandemi yaşadık ve iş yerleri kapandı bu dönemde insanlar köylerine geri geldi ve orada geçinmek için ekip dikmeye başladı. Bu dönemde kırsalda pek çok mikro desteklemeler yaptık, fide-fidan-tohum hibelerinden canlı hayvan desteklemelerine ve bunların üretim ve yetiştiriciliğinin eğitimlerine kadar.  Yine global anlamda yaşanan sorunlar- savaşlar şehrimizin çok göç alması da merkezde yaşamı zorlaştırdı, artık ev kiraları çok yüksek, hayat zor ama kırsalda üretebilir, daha mutlu yaşayabilir, gelir elde edebilir ve ekilmeyen dikilmeyen çok atıl arazimiz var bunları değerlendirebilir ekonomiye kazandırabiliriz. Ne yazık ki bu arazileri zaman içerisinde gençler satıyor, elden çıkartıyor. Başkanımız da bu yörenin insanı olarak yerel topraklarımızın yerelde, atamızdan dedemizden miras kalan bu yerlerin tekrar yine onun değerini bilecek olan torunları tarafından işlensin değerlensin ve yönetilsin anlayışı ile hareket ediyor. Bu alanların gençlere cazip hale getirilmesi ile ilgili bizlere verdiği talimatla bizler de Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen desteklemeleri üreticimizle işbirliği içerisinde yapıyoruz. Fıstık da bunlardan biri. Önce aromatik bitkilerle başladık. Çünkü kırsalda çok ciddi bir kuraklık sorunu var. Bu kuraklık sorunundan da en çok etkilenecek olan şehirlerin başında Antalya geliyor. Dolayısıyla içme suyu ile ilgili sorun zaten varken bir de çok su tüketen, meyveciliğin yapılıyor olması da ekstra zarar. Şimdiden onlarca yıl sonrasının planını yapıyor ve ürün çeşitliliği üzerine çalışıyoruz. Bakanlık tarafından tabii ki bunların yapılması gerekiyor ve bir takım çalışmalar yürüttüklerini biliyoruz, ancak biz de büyükşehir yasasıyla bu göreve talip olduk ve çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz." Tarımda üretim çeşitliliği hamlesi yaptık Antalya Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel basın mensuplarına Antalya'da büyük bir üretim çeşitliliği hamlesi yaptıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti.   'Gelecekte ve bugün de gelmiş olan iklim sorununa yönelik, bunu öngörerek, daha az su tüketen, üretim çeşitliliği hamlesi yaptık.Tıbbi ve aromatik bitkilerden lavanta, kekik, adaçayı, safran, sahlep, zerdeçal, zencefil gibi çok geniş yelpazede aromatik bitki yetiştiriciliğini destekliyoruz, uygun olduğu alanlarda yetiştirilmesini teşvik ediyoruz. Çiftçilere ücretsiz toprak analizi, eğitim, tarımsal sulamada enerji giderlerinde destek ve fide-fidan- tohum, kovan, makina teçhizat desteği sağlıyoruz. Yine Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu içerisine bir laboratuvar kurduk. Bu laboratuvarda da bu tıbbi aromatiklerin işlenmesi ve mamulleştirilmesiyle yani yağının çıkartılması ve işlenmesi ile ilgili hem eğitim vereceğiz hem hizmet vereceğiz. Oradaki halkın bu konuda bilinçlenmesi ve bu ürünlerin yaygınlaştırılması için, örneğin; lavanta yetiştirip yağını satabilir, yağıyla gelir elde edebilir ya da kurutulmuş olarak değerlendirebilirler. Turistik amaçlı bile aslında gelir elde edebilir. Amacımız katma değeri yüksek ve Antalya iklimine uygun ürünlerin üretilmesini sağlamak ve çiftçinin refah düzeyinin artırılmasına katkıda bulunmak.' Antep fıstığı üretimine büyük ilgi var, Korkuteli fıstığı yolda  Seda Özel neden Antalya'da fıstık çalıştayı yaptıklarını da şöyle ifade etti.  'Biz fıstıkla ilgili ilk çalışmaya başladığımızda dediler ki adı üstünde bu Antep fıstığı Antep' te olur. Hayır, Antep fıstığının biz Antalya'da olduğunu da gördük. Antep fıstığı gerçekten bizim topraklarımıza çok uygun, bu durumda Korkuteli fıstığı da yolda. Bizim şu anki suyumuzu ve bundan sonraki yıllarda tüketilmesi öngörülen suyumuzla da mutlu olabilecek ve bu mutluluğu da bize sarı altın dediğimiz ürünleriyle verecek bir alternatif üretim modelinin Antalyamıza çok yakışacağını çok da güzel gelir getireceğini düşünüyoruz. Bu konuda çiftçilerimize hem teorik hem uygulamalı eğitim veriyoruz. Şimdi fidanlarımızı teslim ettik. Örnek demonstrasyon bahçeler kurduk yaklaşık 15 tane mahallemizde. 4000 tane fidan dağıttık. 3500 adet de bu sene içerisinde dağıtıma devam edeceğiz. Üreticilerimize 2 dönümden az olmamak kaydıyla bahçe kurduruyoruz. Çünkü bunların tozlayıcıları ayrı, meyve veren ağaçları ayrı olduğu için kapalı bahçe olması gerekiyor ve örnek bahçeler olması gerekiyor ki halk burada da görebilsin, dokunabilsin. Yetiştirmeye talip olanları da şu anda profesyonelce üretim yapılan arazilerde gerekli eğitimleri bizzat yerinde göstererek yapmayı planlıyoruz. Fıstığın hem soğuklama ihtiyacı var hem de sıcaklık ihtiyacı var. Istediği soğuklamayı ve sıcağı almazsa meyvenin içini doldurmaz. Kabuğun için doldurması için gerekli sıcaklık ihtiyaçlarını şu anda biz 15 ayrı mahallede deniyoruz ama en verimli hangisi olacaksa ona göre ilerleyeceğiz. Tabi bizim için güzel ve heyecanlı bir deneme olacak. Çok güzel yeni çeşitler var, üç dört yılda meyve vermeye başlıyor. Biz de bunlardan seçtik. Biraz da erkenci çeşitler tercih ettik. Çünkü turistik anlamda turistlere de çok cazip gelen bunu yaşken tazeyken tüketmek de ayrı bir lüks ve kuru fiyatı ile aynı fiyata satıyorlar. Aslında daha da karlı çünkü yaş olduğu için daha ağır bastığından daha iyi fiyata satıyorsunuz. Amacımız biraz bu yönde uzman hocalarımızın da bize verdiği destek ve tavsiye ile yaş olarak tüketilmesi ve erkenci çeşitlerin kullanılması ile ilgili bir çalışma başlattık. Inşallah önümüzdeki yıllarda çok güzel sonuçlarını görmeyi bekliyoruz. ' Antalya Büyükşehir olarak verdiğimiz desteklerle yüzde yirmi tarımda alan genişlemesi sağladık  Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Seda Özel tarımda desteklerin artarak devam edeceğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti.  ' Gazipaşadan Kaş'a kadar örtü altı yetiştiriciliğinde Türkiye' de birinci sıradayız. Tropik meyvelerde birinci sıradayız. Meyve sebzede yine çok ileri düzeydeyiz. Narenciyede portakalda birinci sıradayız, zaten markamız Finike portakalı coğrafi işaretli. Bizler burada mikro ve makro tarımsal destekler yaptık. Mesela büyük tarımsal sulama tesisleri kuruyoruz, üreticinin suya kavuşmasını sağlıyoruz. Kapama bahçeler kurdurttuk, gerçekten de çok fazla gencimiz tekrar kırsalda üretmeye başladı. Baktı ki köyde de geçinebiliyor gerçekten kırsala geri göçü ciddi anlamda biz gerçekleştirdik. Çiftçi sayısındaki artışı bariz bir şekilde tespit edebiliyoruz.51 tane sulama kooperatifine enerji desteği veriyoruz. Tarımsal sulama elektrik giderlerinin %85 ni karşılıyoruz. Bunu da bizim güneş enerji santralimiz var. Orada ürettiğimiz enerjimizle yapıyoruz ve bir kısmını da kendi bütçemizden karşılıyoruz. Ayrıca 15 tane de kendi tesisimiz var işlettiğimiz. Burada da yaklaşık 22 bin çiftçi ailesine enerji desteğinde bulunuyoruz. Sadece enerji desteğinde bulunduklarımızda üretime geri dönen çiftçi oranında civarında bir artış var. Üç yılda yüzde on bir gerçekten ciddi bir oran. Alan genişlemesi de aynı şekilde, yüzde yirmi civarında ulaştı. Hedefimiz herkesin refah payından eşit haklarda faydalanması. Şehir merkezinde kendini asgari ücrete mahkum hisseden eğitimli gençlerimizi tarım yapmaya davet ediyor ve ve onları destekliyoruz.'

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.