Hava Durumu

#Amasya Valiliği

TOURISMJOURNAL - Amasya Valiliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Amasya Valiliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Amasya’da 5 Türbe Yeniden Ziyarete Açıldı Haber

Amasya’da 5 Türbe Yeniden Ziyarete Açıldı

Şehzadeler şehri Amasya'da kapısına asma kilit vurularak ziyarete kapatılan 9 türbeden 5'i yeniden ziyarete açıldı. "Usulsüz elektrik tüketildiği" belirlenen türbeler için Vakıflar Tokat Bölge Müdürlüğü'ne yerel elektrik dağıtım şirketi 250 bin TL fatura çıkarttı. Maliyenin camilerde olduğu gibi türbelerde de bedelini karşıladığı aydınlatma hizmetinin dışında prizlere elektrikli soba ve klima takılıp usulsüz enerji kullanıldığı tespit edildi. Mahalli elektrik dağıtım şirketi YEDAŞ tarafından Amasya ilinin bağlı olduğu Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne yaklaşık 250 bin TL birikmiş borç çıkarıldı. Vakıflar ise 2'si Amasya şehir merkezinde olan türbelerin kapılarına asma kilit taktı. "Evliyalar diyarı" şehirde vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi. Amasya Valiliği'nin girişimleriyle yapılan görüşmeler sonrası 2'si il merkezinde, 3'ü Merzifon ilçesinde olmak üzere 5 türbe yeniden ziyarete açıldı. Türbelerin bakım sorumluluğunu da muhtarlıkların üstlendiği öğrenildi. Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile aynı sokakta bulunup kapısı kapalı olan Selamet Hatun Türbesi de tekrar ziyarete açıldı. Yıllardır yöre halkının sürekli ziyaret ettiği türbenin anahtarını alıp bakımını üstlenen Pirinçci Mahallesi Muhtarı Ahmet Balcı, "Türbe kilitli olduğundan dolayı içeriye girip ziyaret ve dua yapılamıyordu. 'Elektrikte hatalı kullanım var' diye kesilmişti. Girişimler sonrası türbemiz tekrar ziyarete açıldı" dedi. Kaçak elektrik ve tesisat bağlantıları yapılmasının önüne geçmek adına türbelerin geçici olarak kapatıldığını belirten Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 5'inin sorumluluğunu üstlenen muhtarlara anahtarlarının verilerek ziyarete açıldığını, 4'üyle ilgili sürecin sürdüğünü açıkladı.

Amasya gastronomi turizminde de iddialı Haber

Amasya gastronomi turizminde de iddialı

Şehzadeler şehri Amasya’nın saray mutfağı lezzeti ‘ayva gallesi’ Amasya Valiliği’nin girişimiyle coğrafi işaretle tescillendi. Yapılışında ayvaların yanı sıra kuzu eti, nohut ve şeker de kullanılan ayva gallesi Amasya’nın 15. tescilli markası oldu. Vali Masatlı: “Ayva gallesi bizim öz kültürümüzde yer alan bir saray yemeği” 7’si Osmanlı tahtına padişah olarak çıkmış 12 şehzadenin Amasya’da valilik yaptığını hatırlatan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Şehzadelerin olduğu bir yerde de saray mutfağı yöresel ürünlerin de kullanılmasıyla daha da zenginleşmiş ve ayva gallesi gibi et ile meyveyi buluşturan şahane lezzetler ortaya çıkmıştır. Yani ayva gallesi bizim öz kültürümüzde yer alan bir saray yemeğidir” dedi. 25 tane daha coğrafi işaret çalışmalarının bulunduğuna değinen Mustafa Masatlı, “Başarılı olacağımızı düşündüğümüz bu sürecin nihayete ermesiyle birlikte diğer 25 adet coğrafi işaretimizi de tescil ettirerek coğrafi işaret sayımızı 40’a çıkaracağız” diye konuştu. Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’nde geçiyor Vali Masatlı’nın elinden tescil belgesini alan Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) Müdürü Mustafa Örgüt, Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’nde bahsi geçip saray mutfağında kullanıldığı aktarılan meyve çeşitleri arasında Amasya’nın misket elması ve ayvasının da yer aldığına değindi. “Yenildiğinde lezzetini göreceksiniz” Amasya Valiliği’nin Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde açtığı kursa katılan kursiyerlerle birlikte lezzetli yemeği hazırlayan şef Murat Devek ise, “Ayva gallesi Osmanlı saray mutfağına ait özel bir yemektir. Kuzu etinin, nohut, ayva ve şeker ile buluşması çok enteresandır. İnsanlara garip gelebilir. Ama yenildiğinde lezzetini göreceksiniz” şeklinde konuştu. Ayva gallesinin yapılışı: Nohutlar ve koyun eti yıkanarak düdüklü tencerede 4 su bardağı su ile haşlanarak pişirilir. Soğuyunca koyun eti lifleri istikametin de kemik ve yağ kısımlarından ayrılarak kuşbaşı doğranıp et suyu ve nohutlar ile birlikte üzerine ilave edilir şeker katılarak 1 taşım kaynatılır. Soğuyunca ılık olarak servis yapılır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.