
“Aromatik Mutfak Yeşil Sofra“ Mottosuyla düzenleyeceğimiz 5.Rize Gastronomi Etkinliği içeriği, değerleri ve dikkat çektiği konularla hafızalara kazınacak. Bu yıl Rize’de kurulacak sofrada yalnızca yemekler değil; doğanın hikâyesi, emeğin alın teri ve geleceğe dair umut da paylaşılacak.
5.Rize Gastronomi Etkinliği bu yıl 10-12 Ekim 2025 tarihleri arasında, “tat tasarımcısı şefleri, sürdürülebilirlik uzmanlarını, ekonomistleri, akademisyen ve bölgenin yeşil aktörlerini dünyanın en büyük “Aromatik Yeşil Sofrasında” ağırlayacak, yeşil etkili bir mutfak için işbirliği, motivasyon ve ilham yaratacak.
Rize Gastronomi Etkinliği Bu yıl bambaşka renkler, tatlar ve içeriklerle dolu dolu hazırlandı
Rize’nin tohumdan toprağa, topraktan sofraya ve küresel pazarlara uzanan deneyimini sizlerle paylaşmak, potansiyele, fırsatlara dikkat çekmek üzere dünyanın en aromatik ve sağlıklı sofrasını kurmak için gün sayıyoruz. Her lokmada Karadeniz’in serin nefesi, her tattığımız yemekte doğanın derin sesi duyulacak. Bu eşsiz yolculuğa renk, değer ve ilham katacağına inandığımız pek çok isim üç gün boyunca atölyeler, söyleşiler, sanatsal etkinliklerle bizlerle olacak. Dağların serinliğinden denizlerin tuzuna, yüzyılların taşıdığı tatlardan geleceğin mutfaklarına uzanan bir serüven sizleri bekliyor. Sadece ünlü şefleri değil bölgenin tüm renkleri, dağlardan denizlere yüzlerce yıllık tatları ve hatta mutfak kültürünün temelini teşkil eden coğrafyanın kaderini ve tekniklerini anlatan unsurlar da üç gün boyunca bizimle olacak.
Aromatik Mutfak Yeşil sofra Şimşir’e Vefa İle Başlayacak.
Bilge Ağaçların Gölgesinde Başlayan Sofra
Programımız, dünyada çok az bölgede yetişen dünyanın en köklü ve bilge ağaçlarından şimşire vefa ile başlayacak. Şimşir ağacının asırlık gövdesi, Rize’nin köklü mutfak geleneğine saygının simgesi olacak.
“ Mavi Ayak İzi Sıfır Rize’nin” Sürdürülebilir Mutfağına Dikkat Çekeceğiz
Yağmurla Beslenen Mutfağın Sırrı
Rize mutfak kültüründeki temel bileşenler, dünyada mavi su ayak izi nötr olan nadir ürünlerden. Yani mutfağımızdaki tüm hammaddeler yeraltı suyu kullanmadan sadece yağmur suyu ile yetişen ürünlerden yapılıyor. Bu bizi dünyada gıda kırılganlığı en güçlü şehirlerarasında en üstlere yerleştiriyor. Rize’nin mutfağı, gökyüzünden düşen her damla ile hayat bulan eşsiz bir sofranın adı. Aynı zamanda, programdaki söyleşi, atölye gibi tüm içeriklerde mutfağımızın sağlık yönünü ortaya koyacağız.
Bu yıl Rize Gastronomi Etkinliğinde “ Yeşil Halı Seremonisi, mavi ekonomiye dikkat çeken “Paha Biçilemez Mavi,” enstalasyonu, Yeşil Etkili Demli Sohbetler, 12 İlçe 12 Sofra gibi içerikler, büyülü deneyim alanları, tat keşifleri, çevre, iklim, sanat aktiviteleri, çeşitli sanatsal yaratımlar ile ziyaretçileri, çok katmanlı bir deneyim yolculuğuna çıkaracağız.
Yeşil Sofra ’ya Yeşil Halıdan Gideceğiz
Rize’nin sağlıklı mutfak kültürüne, sürdürülebilir sofrasına dikkat çekmek amacıyla 10 Ekim Cuma akşamı dünyada bir ilk olarak “Yeşil Halı Seremonisiyle” Yeşil Sofra Rize’yi kuracağız. Amacımız iklim dostu beslenme kültürüne, sürdürülebilirliğe dikkat çekmek. Bu halıdan geçmek, yalnızca bir törenden ibaret olmayacak; iklim dostu bir geleceğe doğru atılan ilk adım olacak.
12 İlçe 12 Mutfak İle Yerel Kadınlar Şeflerle Aynı Sahnede Yemek Yapacak
Kadınların Emeğiyle Şekillenen Lezzetler
Rize’nin Yerel Tatları Kaybolmaktan Kurtuldu
Türkiye’de ilk defa bir hafta boyunca Türkiye’nin önemli şef akademisyenleriyle 12 ilçemizde kadınlar birlikte yemek yaptılar. Şefler bağda bostanda yerel kadınlarla birlikte hasat yaptı, yemekler hazırladı. Son yıllarda bilim insanları tarafından da önerilen Rize’nin yeşil sofrasını oluşturan gelenekler, hammaddeler, üretim teknikleri yerel kadınlar ve profesyonel şeflerin elinde bölge mutfak mirasını geleceğe taşıyacak şekilde profesyonelce reçetelendirilerek kaybolmaktan kurtardı.
Türkiye, 10-12 Ekim’de Rize’de Buluşuyor
5. Rize Gastronomi Etkinliği farklı içerik, konu ve konuklarıyla tüm ziyaretçilerine kapılarını aralamak için gün sayıyor. Tüm Türkiye’yi 10 -12 Ekim’de Aromatik Yeşil Rize Sofrasında buluşmaya davet ediyoruz.